iPhones draadloos laden in de trein binnenkort mogelijk in Engeland

Door: Noah Korevaar - 9 reacties
Voortaan laad je je smartphone draadloos op in Engelse treinen

We zien steeds vaker in het openbaar vervoer USB-opladers verschijnen, maar in Engeland zijn ze al bezig met de volgende stap. De bedrijven Baker Bellfield en Aircharge zijn namelijk bezig met een draadloos oplaadsysteem voor de treinen van South Western Railway. Dat betekent dat je in de betreffende treinen je smartphone alleen nog hoeft neer te leggen om aan het einde van de rit met een wat voller toestel uit te stappen.

Constante behoefte smartphones

Bijna overal waar je om je heen kijkt op straat zijn mensen bezig met hun smartphones. De behoefte om constant met het ding bezig te zijn is zo groot, dat we onzelf en anderen er zelfs voor in gevaar brengen. Denk maar aan appende automobilisten en fietsers. In de trein is het gelukkig wel veilig en South Western Railway speelt handig in op de smartphone manie.

South West Railway draadloos opladen
Klik/tap voor groter

Eerst in eeste klas

De bedoeling is dat het nieuwe oplaad-systeem geïnstalleerd wordt in de elektrische class 444 Siemens Desiro treinen van het bedrijf met vijf wagons. Deze zullen eerst gerenoveerd worden, waarop alle 172 treinen hun nieuwe feature krijgen. In eerste instantie zullen alleen de eerste klas wagons uitgerust worden met draadloze opladers. Daarna zouden ook de rest van de wagons en andere spoorvoertuigen aan de beurt zijn.

Draadloos opladen is de toekomst

South Western Railway heeft gekozen voor de Qi standaard om draadloos te kunnen opladen. Deze zou compatibel moeten zijn met meer dan 130 smartphone modellen, waardoor in principe de meeste mensen de draadloze opladers zouden moeten kunnen gebruiken. Robert Wilkin, business development manager bij Baker Bellfield,  geeft aan dat draadloos opladen de toekomst is en dat de samenwerking met Aircharge ze in staat stelt om een nieuwe standaard neer te zetten binnen de spoorwegsector en daarbuiten.

Voorlopig lijkt de NS in ons land nog niet bezig te zijn met draadloze opladers in de trein. Wel kunnen we thuis zelf met draadloos opladen aan de slag gaan met de nieuwe Base Station van Nomad. Deze oplader kan twee toestellen tegelijkertijd voor je opladen en heeft zelfs het vermogen om met fast-charging aan de slag te gaan.

Bron: Railway Technology

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  sanderman

  Voorlopig lijkt de NS in ons land nog niet bezig te zijn met draadloze opladers in de trein.

  Voorlopig lijkt de NS überhaupt nog niet bezig te zijn met oplaadmogelijkheden. Ja, alleen in die nieuwe sprinters ja, verder vallen de mogelijkheden in dubbeldekkers en koplopers akelig tegen, nog steeds. Kom op NS, het is bijna 2019.

 • Profielfoto
  KR1275

  Veel te dure investering. Treinen gaan zomaar 40 jaar mee. Techniek is in no-time verouderd. Dan blijf je aan de gang. Stopcontacten zijn over 50 jaar zeer waarschijnlijk nog hetzelfde…

 • Profielfoto
  GafferTape

  Wat doet 90% van de mensen in de trein?
  Wat kun je niet als je telefoon plat op tafel ligt?

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Dat draadloos laden gaat tergend langzaam dus niet belangrijk om in de trein op te laden

 • Profielfoto
  pannekoek

  Ik zie het al voor me. Mag ik even m’n iets te korte kabel (en daar kom je nét iets te laat achter) naast u inprikken het is voor school/werk?

  Vervolgens van Utrecht tot Nijmegen een natte knoflook hijg en een blik op dat scherm in je aura. 2 mailtjes met van afgelopen nagels later wordt het toch nog 1,5 uur enzo knol ellende.

  HAHAHA! Succes!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  GafferTape op 28 november 2018 17:54
  Wat doet 90% van de mensen in de trein?
  Wat kun je niet als je telefoon plat op tafel ligt?

  Exact. Precies de plek waar je nu net niet je telefoon opzij gaat leggen voor een half uur of een uur.

  Daarentegen heeft elke dagelijkse reiziger met een smartphone wel een kabel bij zich. En voldoet een simpel USB-stopcontactje dus prima.

 • Profielfoto
  proXify

  draadloos laden is al trager, en als je dan maar 20min op een trein zit, dan laad hij nog geen 10 a 20% op? En dan even later heb je die percentage al verloren.
  Dat gaat ook ten koste van de levensduur van je batterij. Zulke schokken van korte opladingen/ontladingen.
  Beste is wat ik tot nu toe gehoord heb om je lithium-ion batterij in een constante op te laden. Van leeg naar vol (10% naar 90%). Zelfs liefst 20% – 80%, vandaar de melding van de iPhone bij 80% dat de batterij voldoende is opgeladen.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Gewoon zorgen dat je genoeg accu hebt en zo veel mogelijk niet gebruiken. Een lege smartphone schijnt de enige manier tot normale conversatie te zijn tegenwoordig.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Beter een 12W USB poort dan draadloos laden