Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 14 november 2018

Artikel 13: YouTube waarschuwt voor ernstige gevolgen

Het is weinig bekend, maar er komt een grote hervorming van het Europese auteursrecht aan. YouTube is er niet gerust op een luidt de noodklok. Volgens CEO Susan Wojcicki kan de nieuwe strengere Europese auteursrechtenwet ernstige gevolgen hebben voor het aantal video’s dat in Europa te zien zal zijn.

In het kort verplicht artikel 13 platforms zoals YouTube en Facebook om vooraf uploads te filteren op inbreuk van het auteursrecht. Als ze dat niet doen, zijn ze medeverantwoordelijk voor de inbreuk. Nu gebeurt filteren vaak achteraf. Als er een klacht over inbreuk is, wordt materiaal offline gehaald.

YouTube ziet op tegen ‘uploadfilter’

In een open brief zegt Wojcicki dat de aanpak van het Europees Parlement compleet onrealistisch is. Auteursrechthebbenden zijn het namelijk vaak oneens over wie de eigenaar van welke rechten is. “Als de eigenaren het niet eens kunnen worden, kan niet worden verwacht dat platforms die inhoud hosten de juiste beslissingen nemen”, betoogt de YouTube-CEO.

Als voorbeeld wordt de meest bekeken YouTube-video ooit genoemd. Dat is de clip van Despactito van Luis Fonsi. De auteursrechten voor dit nummer zijn enorm divers. Er zijn overeenkomsten over de opnames en gebruikte videobeelden, maar je hebt ook met uitgeversrechten te maken. Met een aantal rechthebbenden heeft YouTube een overeenkomst, maar met andere niet. Onder de nieuwe Europese wet zou de clip daarom niet meer zichtbaar kunnen zijn.

Minder video’s in de EU te zien

YouTube heeft geautomatiseerde processen die inbreuk op het auteursrecht kunnen detecteren. Maar dit kan niet garanderen dat alle rechten volledig zijn afgedekt. Gebruikers uploaden meer dan 400 uur video per minuut op het platform. Terug naar het voorbeeld van Despacito. De juridische status van alle werk in deze video is ondanks grote inspanningen van YouTube nog niet adequaat opgehelderd.

Video’s die vorige maand meer dan 90 miljard keer werden bekeken, dreigen door de nieuwe wet ontoegankelijk te worden voor EU-burgers. Deze video’s zijn afkomstig van over de hele wereld, waaronder meer dan 35 miljoen EU-kanalen. Dat heeft voornamelijk voor kleine makers gevolgen. Volgens Wojcicki is het straks te gevaarlijk voor platformen om content te hosten van kleine makers. Voornamelijk omdat diensten direct aanspakelijk zijn voor de inhoud.

De nieuwe wet is momenteel nog een voorstel. De Europese Commissie, de Europese Raad en het Europees Parlement moeten hun goedkeuring nog geven. Een ding is duidelijk: de lobby is begonnen.

Reageer op artikel:
Artikel 13: YouTube waarschuwt voor ernstige gevolgen
Sluiten