Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 4 november 2018
Leestijd: 4 minuten

USB-C is de toekomst, niet alleen voor Apple

Steeds meer Apple-apparaten krijgen USB-C. Het begon in 2015 met de 12-inch MacBook en onlangs volgde de iPad Pro. Ook andere fabrikanten omarmen de nieuwe aansluiting op smartphones en in mindere mate laptops. Apple als merk heeft echter de kracht om deze aansluiting tot standaard te verheffen. De Mac was het begin, maar nu ook de iPad van de moderne USB-poort voorzien is, hoef je niet langer te twijfelen: USB-C is de toekomst.

Toegegeven, de iPhone heeft nog geen USB-C-poort, maar misschien is dat bij de opvolger van de iPhone Xs en iPhone Xʀ wel het geval. Toch lijkt het feit dat Apple USB-C omarmt voor een marktverschuiving te zorgen. Dat is voor iedereen, van consument tot fabrikant – ook buiten Apple om – goed nieuws.

USB-C volgens Apple: Standaard of industrie standaard?

Door te kiezen voor een universele poort wordt de markt voor accessoires ineens een stuk homogener en – nog belangrijker – een stuk transparanter. De kans dat een aangesloten accessoire meteen werkt, is een stuk groter geworden. Het uitwisselen van accessoires is ook een stuk makkelijker.

Voordat Apple overschakelde op USB-C, was deze standaard nog helemaal niet zo standaard. Nemen we als voorbeeld even de audio-doorvoer. Tot nu toe konden fabrikanten een audio accessoire – zoals een koptelefoon – uitbrengen die volledig voldeed aan de normen, maar toch niet werkte op diverse merken smartphones.

De oorzaak daarvan is dat de oorspronkelijke USB standaard eigenlijk alleen uitging van elektrische veiligheid en data-doorvoer. Van analoge muziek doorvoer was nog geen sprake. Bij USB-C was comptabiliteit ten opzichte van oudere USB generaties hier debet aan.

Toen Apple de USB-C standraad opnieuw heeft gedefinieerd, heeft het wel enige beperkingen opgelegd aan de mogelijkheden van USB-C. De elementen die het echter wél heeft geïmplementeerd zullen nu snel verheven worden tot de nieuwe standaard voor de industrie.

USB-C voor audio, video, beeld en muziek

Binnen de ‘standaard’ die Apple zet voor USB-C vallen zowel analoge en digitale audio als 5K HDR video. Daarnaast kan de poort gebruiken worden voor bi-directioneel opladen. Dat laatste houdt in dat je met het ene apparaat ook een ander kan opladen en omgekeerd. Daarnaast worden dus Thunderbolt mogelijkheden en capaciteit in de meer universele USB aansluiting opgenomen.

Het grappige is nu, dat bedrijven deze door Apple gehanteerde standaard nu gaan gebruiken om hun producten compatible te maken. Alleen al omdat er geld te verdienen valt met accessoires die Apple-compatible zijn. Automatisch zullen andere smartphone producenten volgen.

Waarom dat grappig is? Apple is bij lange na niet de grootste smartphone producent is of het grootste marktaandeel ervan heeft. Toch heeft Apple een unieke marktpostitie door de naam te hebben innovatief te zijn en een vooruitziende blik te hebben op technologisch gebied.

USB_C
Zien we dit symbool straks terug op elk mobiel device of accessoire, van Apple of een ander merk? (klik/tap voor groter)

Goed voorbeeld doet volgen

Ander smartphone-fabrikanten zullen de nieuwe standaard snel volgen. Deels doordat men Apple gewoon volgt (denk aan de notch), maar vooral omdat nieuwe accessoires nu aan een bepaalde standaard voldoen en men graag wil dat die accessoires ook werken op hun nieuwste smartphones.

De nieuwste generatie USB-C koptelefoons volgt deze ‘nieuwe’ standaard al. De kans dat deze Plug & Play werken op een smartphone uit 2018, is bijna 100%. Hetzelfde geldt voor dongels. Maar USB-C biedt meer. Foto’s, gemaakt met een DSLR kunnen eenvoudig op iPad Pro verwerkt worden. Hetzelfde geldt voor MIDI apparatuur.

Industrie-standaard

De toekomst is dat diezelfde apparatuur en accessoires ook gewoon op Android devices zal werken. Dat ligt niet aan Android. Dat OS ondersteunt het gebruik van USB-C al lang. Maar wel aan de bedrijven die Smartphones maken. Als die toestellen compatibel worden met deze nieuwe USB-C standaard kun je met recht spreken over een industrie-standaard. En daar ziet het wel naar uit.

De nabije toekomst brengt Pro apps zoals van Adobe naar alle mobiele devices. Of dat nu een iPad of een Chromebook is. Hoewel sommige apps zoals Autocad nog steeds de kracht van een desktop vereisen, lijkt de kracht van de nieuwe iPads toch een mobiele verschuiving teweeg gebracht te hebben. De USB-C implementatie binnen Apple’s iOS producten en laptops zal daar zeker aan bijdragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
USB-C is de toekomst, niet alleen voor Apple
Sluiten