USB-C is de toekomst, niet alleen voor Apple

Door: Night - 24 reacties
iPhone USB-C Lightning 16x9
Afbeelding via: Belkin

Steeds meer Apple-apparaten krijgen USB-C. Het begon in 2015 met de 12-inch MacBook en onlangs volgde de iPad Pro. Ook andere fabrikanten omarmen de nieuwe aansluiting op smartphones en in mindere mate laptops. Apple als merk heeft echter de kracht om deze aansluiting tot standaard te verheffen. De Mac was het begin, maar nu ook de iPad van de moderne USB-poort voorzien is, hoef je niet langer te twijfelen: USB-C is de toekomst.

Toegegeven, de iPhone heeft nog geen USB-C-poort, maar misschien is dat bij de opvolger van de iPhone Xs en iPhone Xʀ wel het geval. Toch lijkt het feit dat Apple USB-C omarmt voor een marktverschuiving te zorgen. Dat is voor iedereen, van consument tot fabrikant – ook buiten Apple om – goed nieuws.

USB-C volgens Apple: Standaard of industrie standaard?

Door te kiezen voor een universele poort wordt de markt voor accessoires ineens een stuk homogener en – nog belangrijker – een stuk transparanter. De kans dat een aangesloten accessoire meteen werkt, is een stuk groter geworden. Het uitwisselen van accessoires is ook een stuk makkelijker.

Voordat Apple overschakelde op USB-C, was deze standaard nog helemaal niet zo standaard. Nemen we als voorbeeld even de audio-doorvoer. Tot nu toe konden fabrikanten een audio accessoire – zoals een koptelefoon – uitbrengen die volledig voldeed aan de normen, maar toch niet werkte op diverse merken smartphones.

De oorzaak daarvan is dat de oorspronkelijke USB standaard eigenlijk alleen uitging van elektrische veiligheid en data-doorvoer. Van analoge muziek doorvoer was nog geen sprake. Bij USB-C was comptabiliteit ten opzichte van oudere USB generaties hier debet aan.

Toen Apple de USB-C standraad opnieuw heeft gedefinieerd, heeft het wel enige beperkingen opgelegd aan de mogelijkheden van USB-C. De elementen die het echter wél heeft geïmplementeerd zullen nu snel verheven worden tot de nieuwe standaard voor de industrie.

USB-C voor audio, video, beeld en muziek

Binnen de ‘standaard’ die Apple zet voor USB-C vallen zowel analoge en digitale audio als 5K HDR video. Daarnaast kan de poort gebruiken worden voor bi-directioneel opladen. Dat laatste houdt in dat je met het ene apparaat ook een ander kan opladen en omgekeerd. Daarnaast worden dus Thunderbolt mogelijkheden en capaciteit in de meer universele USB aansluiting opgenomen.

Het grappige is nu, dat bedrijven deze door Apple gehanteerde standaard nu gaan gebruiken om hun producten compatible te maken. Alleen al omdat er geld te verdienen valt met accessoires die Apple-compatible zijn. Automatisch zullen andere smartphone producenten volgen.

Waarom dat grappig is? Apple is bij lange na niet de grootste smartphone producent is of het grootste marktaandeel ervan heeft. Toch heeft Apple een unieke marktpostitie door de naam te hebben innovatief te zijn en een vooruitziende blik te hebben op technologisch gebied.

USB_C
Zien we dit symbool straks terug op elk mobiel device of accessoire, van Apple of een ander merk? (klik/tap voor groter)

Goed voorbeeld doet volgen

Ander smartphone-fabrikanten zullen de nieuwe standaard snel volgen. Deels doordat men Apple gewoon volgt (denk aan de notch), maar vooral omdat nieuwe accessoires nu aan een bepaalde standaard voldoen en men graag wil dat die accessoires ook werken op hun nieuwste smartphones.

De nieuwste generatie USB-C koptelefoons volgt deze ‘nieuwe’ standaard al. De kans dat deze Plug & Play werken op een smartphone uit 2018, is bijna 100%. Hetzelfde geldt voor dongels. Maar USB-C biedt meer. Foto’s, gemaakt met een DSLR kunnen eenvoudig op iPad Pro verwerkt worden. Hetzelfde geldt voor MIDI apparatuur.

Industrie-standaard

De toekomst is dat diezelfde apparatuur en accessoires ook gewoon op Android devices zal werken. Dat ligt niet aan Android. Dat OS ondersteunt het gebruik van USB-C al lang. Maar wel aan de bedrijven die Smartphones maken. Als die toestellen compatibel worden met deze nieuwe USB-C standaard kun je met recht spreken over een industrie-standaard. En daar ziet het wel naar uit.

De nabije toekomst brengt Pro apps zoals van Adobe naar alle mobiele devices. Of dat nu een iPad of een Chromebook is. Hoewel sommige apps zoals Autocad nog steeds de kracht van een desktop vereisen, lijkt de kracht van de nieuwe iPads toch een mobiele verschuiving teweeg gebracht te hebben. De USB-C implementatie binnen Apple’s iOS producten en laptops zal daar zeker aan bijdragen.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  OriginalJef

  “USB-C voor audio, video, beeld en muziek” 🤔

 • Profielfoto
  KeKo

  Waarom krijg ik nog steeds een USB-a lader en -kabels bij een iPhone, magic mouse en iPad?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Onbegrijpelijk dat je een peperdure serie telefoons uitbrengt zonder USB-C, maar vlak daarna wel een serie iPads mèt USB-C. Wat dat betreft dweilt Apple natuurlijk al jaren alle kanten op.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Lol. Wat is hierboven gebeurt?

  Onbegrijpelijk dat je een peperdure serie telefoons uitbrengt zonder USB-C, maar vlak daarna wel een serie iPads mèt USB-C. Wat dat betreft dweilt Apple natuurlijk al jaren alle kanten op.

 • Profielfoto
  RhB-Mikey

  Pfff wanneer komen ze eens met een standaard stekker die 100 jaar mee gaat

  gezeur met die verschillende kabeltjes wat elk jaar veranderd word ik een beetje moe van

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Volgens mij is de kracht van Apple dat zr thunderbold 3 gebruiken over de USB-c kabel. Waarom daar het artikel daar niet op in?

 • Profielfoto
  Frans

  RhB-Mikey op 4 november 2018 21:34

  Pfff wanneer komen ze eens met een standaard stekker die 100 jaar mee gaat

  gezeur met die verschillende kabeltjes wat elk jaar veranderd word ik een beetje moe van

  De 1/4”(6,35mm) koptelefoon jack (jack plug) bestaat al sinds 1877 (141 jaar) en de mini jack (3,5mm) variant daarvan bestaat al sinds de jaren 1950. Beiden wordt nog steeds veel gebruikt. De mini jack zelfs door Apple, in hun Macs dan.

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Phone_connector_(audio)

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Mogelijk zie ik ze vliegen, dus corrigeer me dan. Maar:

   

  USB Type-C Specification 1.0, gepubliceerd door het USB Implementers Forum in 2014 …

  In het bestuurd zitten: Apple, HP Inc., Intel Corporation, Microsoft Corporation, Renesas Electronics, STMicroelectronics, en Texas Instruments.

  Verder: ook USB 2.0 kent een Audio specificatie, dus dat was niet zo bijzonder, wel zijn er enkele toevoegingen op de audio specificatie. Op Android devices kon je al geruime tijd een Bluetooth Headset aansluiten, was niet zo populair, maar het kon wel.

  Kijk maar naar een video uit 2014 waar de maker van de video kennelijk warm liep voor het feit dat het (toen “eindelijk”) in Android werd ondersteund …

  https://www.youtube.com/watch?v=6LCEYcKo-Vg

  Sinds 2011 kun je bijvoorbeeld de Logitech H390 kopen, dat is een USB audio headset.

  Verder wil ik niet vervelend zijn, maar buiten de A- en de T- reeks van Apple’s chip, wordt het merendeel van de componenten elders ingekocht en zeker op het gebied van de MacBook is het zo dat de chips, controllers en anderen al enige tijd USB-C ondersteunen. Dat zie je dus ook terug in de PC Notebook markt en de Mobiele telefoonmarkt.

  Ruim voordat Apple met z’n USB-C only notebook kwam, werd – naast een “gewone USB 3.0 aansluiting” een notebook met USB-C uitgerust. Zoals gebruikelijk in PC land geeft men gebruikers een “transitieperiode”. Want sja, niet iedereen is een enthousiaste Dongle koper …

  En dan de mobiele telefoons, of je nu een Sony, Samsung of welk ander merk dan ook pakt, ze ondersteunen al een tijdje USB-C op hun telefoons. Waar men Apple erkentelijk voor is, is dat men nu nog betere winsten kan draaien door de 3,5mm headphone-jack ongestraft weg te kunnen laten.

  Maar of de meeste Audiofielen die tests hebben uitgevoerd met Bluetooth headsets en 3,5mm koptelefoons zijn het er over eens dat er te veel problemen zijn met Bluetooth headsets.

  Om een paar te noemen:

  Storingsgevoelig (zelf ook ervaren met zowel Apple koptelefoon als met Bose als met Sony), zeker in stadsverkeer of zeer drukke plekken

  Geluidskwaliteit kan goed zijn (zeker met codecs boven de 500kbps, zoals AptX en LDAC, maar het steekt nog steeds schril af bij een goede DAC met hoofdtelefoonversterker waar een 3,5mm aan hangt. Bestanden overseinen naar de hoofdtelefoon die het vervolgens uitpakt en afspeelt “op de koptelefoon” klinkt ook niet dramatisch veel beter. Waarschijnlijk beperkte “power” ivm battery-design

  Milieuonvriendelijk: weer een apparaat met … Batterij …

  Kortom, Apple heeft de toon gezet met “Less is More”, al is dat de laatste paar jaar wat dubieus … Daar ze ook kritiek krijgen te verwerken als “Less Power/Fun/Options for More Money” …

  Maar om on topic te blijven: Apple heeft – evenals andere leden van het forum – het nodige te brokkelen, maar geven we Apple toch echt te veel credit. Tenzij je me het tegendeel kunt bewijzen … Hetgeen ik niet erg zou vinden, daar ik graag leer en erken dat ik niet alles kan weten …

   

   

 • Profielfoto
  Bart119

  Hoe je het ook draait of keert… Het uiteindelijke doel is geld verdienen. Iedereen was tevreden van zijn/haar apparatuur met USB-A aansluiting, dus de fabrikanten moeten wel eens wat nieuw bedenken om de verkopen op peil te houden.

 • Profielfoto
  wensink

  @Bart119 dat kun je over bijna alles zeggen. Het is ook vrij duidelijk dat USB-A niet veel langer houdbaar was vanwege het feit dat hij veel te groot was en ook deels omdat het zo ontzettend onhandig was dat je altijd moest kijken welke kant je boven had bij het inpluggen.
  USB-c is echt top, maar nog te weinig ondersteund en te gefragmenteerd.

 • Profielfoto
  Melle

  En de snelheid van USB-a was echt ook niet houdbaar voor data dan. Voor een muis of toestenbord natuurlijk. Maar die gaan dan net heel makkelijk wel goed draadloos. Alhoewel ik toch liever en nog steeds bedrade muizen gebruik.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Melle op 5 november 2018 07:00
  En de snelheid van USB-a was echt ook niet houdbaar voor data dan. Voor een muis of toestenbord natuurlijk. Maar die gaan dan net heel makkelijk wel goed draadloos. Alhoewel ik toch liever en nog steeds bedrade muizen gebruik.

  USB-A (de aansluiting) heeft níets met snelheid te maken… USB3.1gen2 (tot voor kort ‘gewoon’ USB3.1 — USB3.1gen1 was toen USB3.0) met een snelheid van 25Mbps, werkt ook gewoon met aansluitingen in de formfactor USB-A. De voornaamste reden dat USB-A verdwijnt is, zoals hier al genoemd, de verhoudingsgewijs grote afmeting. Fabrikanten krijgen ze eenvoudigweg niet meer in de steeds dunner wordende apparaten gewerkt. Het grootste bijkomende voordeel van USB-C is het feit dat het een reversible aansluiting is: het maakt niet uit hoe de steller in de aansluiting wordt geduwd, passen zal het altijd.

  Om nog even op toetsenborden en muizen terug te komen: daar waar USB gebruikt wordt, is de gebruikte standaard de laatste jaren veelal USB2.0. Dát zegt iets over de snelheid; in ieder geval meer dan welk type aansluiting (A versus C) er gebruikt wordt.

 • Profielfoto
  sanderman

  Ik onderstreep graag even de post van Doctor_Apple.

  Dit artikel geeft Apple veel te veel credit, USB-C is niet “door Apple” populair geworden. Integendeel. Waar Apple eigenwijs blijft vasthouden aan lightning (en terecht) voor hun smartphones, implementeren andere fabrikanten USB-C.

  Waar in de markt al een verschuiving naar USB-C merkbaar was, was Apple nog bezig met het veel krachtigere Thunderbolt. De Thunderbolt poort is vervolgens aangepast naar het USB-C vormpje, waardoor Apple van de USB-C standaard een veel functionelere poort op z’n Macs heeft gemaakt.

   

  “Binnen de ‘standaard’ die Apple zet voor USB-C vallen zowel analoge en digitale audio als 5K HDR video. “
  Dat is dus bullshit. Dit is namelijk niet de eigenschap van USB-C, het is Thunderbolt die dat mogelijk maakt.

  “Ander smartphone-fabrikanten zullen de nieuwe standaard snel volgen. Deels doordat men Apple gewoon volgt…”
  Ik ben niet snel vies van een fanboy artikel, maar hier druipt het aan alle kanten vanaf. Het is een artikel dat is geschreven met oogkleppen op. En op de binnenkant van die oogkleppen staat “Designed by Apple in California. Made in China.”

 • Profielfoto
  yourt

  @doctor_apple : mooie reeks van standaarden en rijden en deelnemers aan… maar bij de eenvoudige “audio” Jack kreeg je ook de nodige varianten, met na serieuze opkomst deftige draagbare stereo de 3.5 mm TRRS, en er waren meerdere standaarden met  2,5; 3,5; 4,4; 5,23 en 6,35 mm. Om nog te zwijgen over gebalanceerde XLR,…

  zelfde verhaal bij het complexere USB: zowel zender, kabel als ontvanger moeten in orde zijn of het werkt niet. En bij een pak van die pc’s die al USB-C hebben, gaat het om non-Thunderbolt en met wat geluk 3.1 “tweede generatie” of uitzonderlijk ook alternate mode met HDMI… euh 1.3 of toch 1.4? We zijn er nog lang niet.  En het adagio van de universaliteit gaat vaak niet op. De stekker is het enige universele, maar of die gaat laden, beeld doorsturen, data aan een serieuze snelheid,… da’s vak afwachten.

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  KarelWillem op 4 november 2018 19:59
  Lol. Wat is hierboven gebeurt?

  Markdown is daar gebeurd.

  Je hebt, toen je de z in wilde drukken, per ongeluk ook op de toets ernaast gedrukt. Daarna wilde je mèt typen en drukte je wederom op diezelfde toets naast de z om het accent op de e te krijgen, maar heb je denk ik de ⌥-toets eerst vergeten in te drukken.

  Resultaat is dat alles dat tussen de daardoor ingevoegde `-tekens staat, opgevat wordt als tekst die in een lettertype van vaste breedte weergegeven moet worden.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Oh, dergelijke trucjes kent deze site dan weer wèl. .:)

 • Profielfoto
  goldoni

  Wat een onzin!

  “Toen Apple de USB-C standraad opnieuw heeft gedefinieerd, heeft het wel enige beperkingen opgelegd aan de mogelijkheden van USB-C”

  Een klein beetje kwaliteitscontrole op je artikelen toepassen kan echt geen kwaad. Evenals onderzoek doen.

   

 • Profielfoto
  Yosemite

  Laatst kwam in de tweakers.net podcast ook een item aan bod over USB-C. Het is een enorme ondoorzichtige warboel. Alleen de poort is hetzelfde maar daar achter zitten verschillende technieken, standaarden en chips. Een USB-C poort kan daardoor ook gewoon langzamer zijn dan een USB-A poort.

 • Profielfoto
  cids

  Graag artikel even speling checken… kleine moeite…

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  USB-C is de toekomst, alleen niet voor Apple

 • Profielfoto
  iep

  Zowel het artikel als de reacties bevatten wel erg veel onwaarheden over USB-C. Wat men hier massaal niet lijkt te begrijpen is het feit dat USB-C alleen maar een connector en een kabel zijn. Het is niet meer dan een elektrotechnisch dingetje maar wel eentje die zodanig is ingericht dat er diverse protocollen overheen kunnen gaan.

  En dat is het volgende punt die veel mensen niet begrijpen: we hebben nu alleen het kabelgedeelte opgelost in de zin dat we niet eerst hoeven te achterhalen wat die rare pin-layout nou voor stekker zou zijn. Net als voorheen zal er nog steeds moeten worden gekeken naar wat de devices aan de uiteinden van de kabel aan protocollen ondersteunen. Als dat hetzelfde is dan gaat het werken, anders heb je een probleem.

  De USB-C versie die door Apple wordt geïmplementeerd is exact dezelfde als die door de rest wordt geïmplementeerd: de versie zoals deze in beheer is bij het USB-IF (tevens de daadwerkelijke uitvinder van USB-C). Apple mag dan weliswaar lid zijn van dat USB-IF maar dat geldt voor meer fabrikanten. Apple heeft het dus niet bedacht, dat heeft het USB-IF en diens leden. Er lijkt hier verwarring te zijn ontstaan met Lightning (heeft Apple wel zelf bedacht en lijkt qua connector vrij sterk op USB-C).

  De USB-C standaard laat echter wel het e.e.a. vrij qua implementatie. Zo implementeren sommigen wel analoge audio in hun devices terwijl anderen dat niet doen. Dat geldt ook voor bijv. ondersteuning van video. Dat is ook ontzettend logisch om te doen, een koptelefoon heeft immers 0,0 aan video ondersteuning en een muis heeft aan zowel audio als video helemaal niets. Dat is echter iets wat niet nieuw is, dat is al jaren zo met diverse standaarden. Het feit dat je niet alle mogelijke opties ondersteund betekent dan ook niet dat je ineens iets anders dan de standaard implementeert.

  De enige reden waarom men zo massaal op USB-C inspringt zit hem puur en alleen in de reden waarvoor USB-C is ontwikkeld. Het is simpelweg 1 poort voor allerlei verschillende protocollen en waarbij USB-C ook gericht is op de toekomst (lees: het ondersteund hele hoge datasnelheden). Dat zorgt ervoor dat een fabrikant ineens een scherm kan uitbrengen met zeer hoge resolutie (5k, 8k) die tevens een soort van notebook docking station is. Heb je nog maar 1 kabel om op je notebook aan te sluiten ipv meerdere. De ondersteuning van USB-PD maakt het nog interessanter omdat je daarmee allerlei soorten apparaten kunt opladen met exact dezelfde adapter. De juiste hoeveelheid Volts en Ampère worden automatisch geregeld. Voor een fabrikant betekent dat deze in principe geen oplader meer hoeft mee te leveren of zelfs te maken. Dat scheelt enorm aan kosten. Het feit dat je voor alles dezelfde poort kunt gebruiken is ook een kostenbesparing.

  Btw, laten we vooral niet vergeten dat je echt geen USB-C nodig hebt om je digitale camera met de iPad te verbinden om zodoende de foto’s eraf te halen. Dat kan al sinds jaar en dag met de camera connection kit, in het bijzonder de Lightning-USB-A adapter waarop je het standaard USB kabeltje die met je camera wordt meegeleverd kunt aansluiten. En ja, die connection kit geeft je ook de mogelijkheid om meteen je iPad op te laden (met USB-C heb je ook 2 connecties nodig aangezien camera’s geen mogelijkheid hebben om andere devices op te laden…vooralsnog). Werkt overigens ook met een iPhone.

  Ik krijg in ieder geval niet de indruk dat de auteur weet wat USB-C is noch dat er überhaupt iets aan huiswerk is gedaan. De USB-C pagina op Wikipedia bevat genoeg informatie. Dat geldt trouwens ook voor Android toestellen, praktisch ieder toestel wat in de afgelopen 2 jaar is uitgekomen heeft USB-C ipv een andere connector (veruit de meesten gebruikten voorheen micro-USB). Op dit vlak is het Apple die een paar jaar achterloopt. Dat is waarom USB-C op de iPad Pro zo belangrijk is. Het laat zien dat Apple het toch enigszins aandurft om Lightning los te laten.

  @sanderman: Thunderbolt is van Intel, niet van Apple. Intel heeft er een krachtigere poort van gemaakt door 2 dingen te doen met Thunderbolt 3: een USB controller op te nemen in de Thunderbolt controller (en wel eentje die USB 3.1 Gen 2 ondersteund) en de universele USB-C connectie te gebruiken. Dat zorgt er voor dat iedere Thunderbolt 3 machine (dus niet alleen Macs!!!) een universele poort heeft waar bijna alles aan protocol overheen kan. Niet voor niets dat men om deze reden het woord “God port” in de mond neemt.

  Het audio en video aspect is tevens GEEN gevolg van Thunderbolt maar is onderdeel van de USB-C specificatie. Men gebruikt voor audio, video, USB3.0, USB3.1 Gen 2, Thunderbolt, etc. namelijk de alternate mode van USB-C. Het grote voordeel van Thunderbolt is dat het andere protocollen inkapselt. Dat zorgt ervoor dat er niet gevochten hoeft te worden om de beschikbare alternate modes (reden waarom je 4k @ 60Hz met alleen USB2.0 kunt doen en naar 4k @ 30Hz zakt wanneer je USB3.0 wil hebben: USB3.0 snoept een alternate mode channel van het video gedeelte af waardoor deze niet genoeg bandbreedte heeft voor 60Hz).

  @csteeloper: USB-A heeft wel degelijk met snelheid te maken. De beperking is elektrotechnisch en ligt op zo’n 10Gbps. Voor hogere bandbreedten (lees in dit geval: snelheden) zijn er andere oplossingen nodig en die biedt USB-C. Door die hogere bandbreedten kunnen we ook ineens schermen met een resolutie van 5k, 8k en hoger aansturen. Die toekomstgerichtheid is de reden waarom ze USB-C hebben bedacht. Die omkeerbaarheid is een leuke bonus die ze hebben meegenomen onder het mom van “als we dan toch een nieuwe connector ontwikkelen…”.

 • Profielfoto
  Gans

  Het bericht van iep hierboven leerde me vele malen meer dan het oorspronkelijke artikel. Dank!

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Mijn complimenten aan Iep, da’s eveneens hoe ik het zie. Het is kwalijk te zien dat er meer (vrije) informatie voorhanden is dan ooit te voren, maar (helaas) even zoveel marketing gedreven informatie.

  Ik zie meer en meer zielen die enkel Social Media als bron gebruiken of commercieel materiaal (lees: persberichten danwel marketing uitingen, zoals reclame).

  Maar goed, top verwoord en ik sluit me er 100% bij aan. Intel is de driver achter Thunderbolt en diverse andere technologieën die Apple gebruikt. Daar is niets mis mee, maar om Apple van zaken credit te geven die ze ofwel inkopen danwel veel later dan de rest van de industrie incorporeren in de eigen productlijn, da’s een brug te ver.

  Zoals eerder gezegd, USB-C is evenals Bluetooth 5 een “carrier”. Een drager die voorziet in de beschrijving van een aansluiting, kabel en hoe de basis eruit moet zien. Alle toepassingen, waaronder beeld en geluid, kunnen – mits de bandbreedte dat toelaat – theoretisch over USB-C (of Bluetooth 5).

  Zoals terecht opgemerkt: Thunderbolt is een vinding van Intel. Apple zijn bijdrage geleverd, maar het is een bijdrage, niet dat Apple het hele project heeft gedragen.

  Apple’s bijdrage zit hem vooral in een aanpassing (lees: afwijking) van de standaard door in plaats van een 4K scherm op 120hz als maximum resolutie een 5k scherm op 60hz als maximum resolutie op te nemen in de chips.

  Overigens is Apple’s aanpassing niet de meest veilige gebleken. Mogelijk zijn we het inmiddels vergeten, maar “DarkMatter”, “Sonic Screwdriver”, “Quark Matter” en “Thunderstrike” hadden een ding gemeen: het compromiteren van de Thunderbolt interface om “enge dingen” ermee te doen …

  Het is niet gezegd dat de Thunderbolt implementatie die de USB-C poort gebruikt opeens volledig veilig is. Maar in ieder geval is er iets meer sprake van “standaardisatie”. Maar het blijft nog een niet uitgekristalliseerd domein.

  Mogelijk had het artikel beter getiteld kunnen zijn: “Apple geeft toe aan industriestandaard USB-C”:-)

  Maar het zou fijn zijn als Apple een sterkere ondersteuning implementeerd in iOS. Want momenteel is dat nogal “karig”.

   

 • Profielfoto
  recoiller

  Vooralsnog beschouw ik USB-C als een flop. Iedereen die 3 jaar terug die eerste Macbook kocht heeft er alleen maar nadeel van ondervonden. Er is nog steeds heel weinig beschikbaar waar je echt USB-C voor nodig hebt. Voor heel veel mensen staat USB-C alleen maar gelijk aan dure extra adapter kopen, gedoe, standaarden die niet op elkaar aansluiten en vooral ongemak. Misschien is het over een paar jaar. Maar dan zal er wel weer wat anders zijn.