Noah Korevaar
Noah Korevaar Nieuws 28 november 2018

Apple Quicktake (1994): geflopte voorbode van de toekomst

Aan revolutionaire innovaties gaan ellenlange onderzoeken, testfases, en pretentieuze presentaties vooraf. Des te pijnlijker is het als jouw uitvinding helemaal niet zo revolutionair blijkt te zijn. In deze rubriek behandelen we de flops uit de techgeschiedenis. Vandaag aandacht voor de Apple QuickTake.

De Apple Quicktake

In 1994 ging je nog braaf naar de HEMA om fotorolletjes af te laten drukken. Als je de foto’s eenmaal kreeg, ging je thuis op de bank met een kopje thee kijken of de foto’s goed waren gelukt. De mooiste kiekjes liet je daarna dubbel afdrukken voor in je fotoalbum. Wat een mooie tijd, waar niemand uit was op vernieuwing.

De eerste Quicktake, een Kodak (Klik/tap voor groter)
De eerste Quicktake, een Kodak (Klik/tap voor groter)

Apple probeerde dit heerlijke tafereel te doorbreken met de QuickTake, een van de eerste digitale fototoestellen voor de consument. Hoe durfden ze? De camera had een geheugen voor acht foto’s met een resolutie van 640×480 en 32 foto’s met een resolutie van 320×240. Alle foto’s waren in 24-bit kleur.

De Quicktake 200, de derde in de reeks Klik/tap voor groter

Allemaal heel revolutionair, maar de consument wilde niets weten van dit futuristische fototoestel. Wellicht had de prijs van 750 dollar hier iets mee te maken.

De Apple QuickTaker werd al vrij snel weer van de markt gehaald. Zo konden we nog jarenlang genieten van fysieke foto’s. En met de camera zelf is het uiteindelijk ook nog goed gekomen: de Apple QuickTake veroverde een plek op de lijst met de ‘100 greatest and most influential gadgtes from 1923 tot the present‘ van Time Magazine.

Klik/tap voor groter
Reageer op artikel:
Apple Quicktake (1994): geflopte voorbode van de toekomst
Sluiten