Apple Quicktake (1994): geflopte voorbode van de toekomst

Door: Noah Korevaar - 11 reacties
Apple Quicktake

Aan revolutionaire innovaties gaan ellenlange onderzoeken, testfases, en pretentieuze presentaties vooraf. Des te pijnlijker is het als jouw uitvinding helemaal niet zo revolutionair blijkt te zijn. In deze rubriek behandelen we de flops uit de techgeschiedenis. Vandaag aandacht voor de Apple QuickTake.

De Apple Quicktake

In 1994 ging je nog braaf naar de HEMA om fotorolletjes af te laten drukken. Als je de foto’s eenmaal kreeg, ging je thuis op de bank met een kopje thee kijken of de foto’s goed waren gelukt. De mooiste kiekjes liet je daarna dubbel afdrukken voor in je fotoalbum. Wat een mooie tijd, waar niemand uit was op vernieuwing.

De eerste Quicktake, een Kodak (Klik/tap voor groter)
De eerste Quicktake, een Kodak (Klik/tap voor groter)

Apple probeerde dit heerlijke tafereel te doorbreken met de QuickTake, een van de eerste digitale fototoestellen voor de consument. Hoe durfden ze? De camera had een geheugen voor acht foto’s met een resolutie van 640×480 en 32 foto’s met een resolutie van 320×240. Alle foto’s waren in 24-bit kleur.

apple quicktaker
De Quicktake 200, de derde in de reeks Klik/tap voor groter

Allemaal heel revolutionair, maar de consument wilde niets weten van dit futuristische fototoestel. Wellicht had de prijs van 750 dollar hier iets mee te maken.

De Apple QuickTaker werd al vrij snel weer van de markt gehaald. Zo konden we nog jarenlang genieten van fysieke foto’s. En met de camera zelf is het uiteindelijk ook nog goed gekomen: de Apple QuickTake veroverde een plek op de lijst met de ‘100 greatest and most influential gadgtes from 1923 tot the present‘ van Time Magazine.

apple quicktaker
Klik/tap voor groter

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  bassbug

  Dit was destijds een Fujifilm (als ik me niet vergis) camera met een Apple logo erop. Net zoals Apple Canon inktjet printers met een Apple logo voor veel geld verkocht. Eigenlijk een periode waar Apple de weg kwijt was.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  De afgebeelde camera was ook niet de degene waar Apple mee begon.

  Dat was onderstaande. En dat was dan eigenlijk weer een Kodak, die al een jaar op de markt was.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  De camera in dit verhaaltje was de QuickTake 200, en dat was daarmee alweer het derde model in de reeks (100, 150, 200).

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Ergens zou er hier nog een exemplaar in een doos op zolder moeten zitten, de originele 100, jaren geleden eens gekocht op rommelmarkt.

 • Profielfoto
  Odie

  bassbug op 28 november 2018 10:59
  Dit was destijds een Fujifilm (als ik me niet vergis) camera met een Apple logo erop. Net zoals Apple Canon inktjet printers met een Apple logo voor veel geld verkocht. Eigenlijk een periode waar Apple de weg kwijt was.

  Je vergist je, de digitale camera is een Eastman Kodak uitvinding, ontwikkeld in een ‘geheim’ lab in Japan, RTL-Z had hier onlangs een interessante docu over.

  Kodak USA kwam uiteindelijk achter het werk in het Japanse lab, vroeg text en uitleg aan het team en besloot “dit is een bedreiging voor onze core business, fotorolletjes, zijn jullie helemaal GEK geworden?” en besloot de vinding opzij te leggen.

  Een van de betrokken mensen, Don Strickland (Vice President Digital Imaging), vertrok naar Apple en vroeg Kodak of hij de vinding mocht kopen en mee mocht nemen. Kodak stond het toe, de rest is geschiedenis. Strickland werd Vice President Imaging & Publishing bij Apple en introduceerde de digitale camera. Z’n tijd ver vooruit en niet meteen het succes wat Apple hoopte, maar Kodak heeft zich grof vergist. Dodelijk grof…

 • Profielfoto
  Melle

  @odiebla – mooi verhaal. Je weet er iets van!
  @redecteur – ik zou vragen om dit stukje integraal in het artikel te mogen opnemen!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Odiebla op 28 november 2018 13:08

  bassbug op 28 november 2018 10:59
  Dit was destijds een Fujifilm … camera met een Apple logo erop….

  Je vergist je, de digitale camera is een Eastman Kodak uitvinding…

  Nee, hij vergist zich niet. Want de afgebeelde camera is een Fujifilm (Fuji DS-7), maar ook uitgebracht als Samsung Kenox SSC-350N.

  De eerste is inderdaad een Kodak-productie.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  KarelWillem op 28 november 2018 11:29
  De camera in dit verhaaltje was de QuickTake 200, en dat was daarmee alweer het derde model in de reeks (100, 150, 200).

  En dat maakt het artikel veel te kort door de bocht. Het was sowieso al wat kort en vol aannames.

 • Profielfoto
  Frans

  De Apple QuickTaker [sic] werd al vrij snel weer van de markt gehaald. Zo konden we nog jarenlang genieten van fysieke foto’s.

  Noem me ‘anders’, maar voor mij is de digitale foto revolutie begonnen met de QuickTake 200 (gewonnen in een prijsvraag, van Apple). Ben daarna, ondanks de beperkingen toen, helemaal overgestapt op digitaal. Een analoge camera met fysieke foto’s heb ik sindsdien niet meer aangeraakt. Digitaal was zoveel leuker!

  Ik moet toegeven dat ik hele mooie foto’s soms nog print (op groot formaat om aan de muur te hangen), en heel soms maak ik een fotoboek, maar meer dan 99% blijft digitaal en wordt alleen op een beeldscherm of met een beamer bekeken.

   

 • Profielfoto
  polansky

  Klopt he-le-maal geen ene reet van je verhaaltje.
  Apple was hierin niet de eerste en zeker ook lang niet de enige.
  Ook dat we nog jarenlang met rolletjes fotografeerden klopt niet.

  De allereerste digitale camera was nota bene van Kodak met patentnummer (US patent 4,131,919) en ontwikkeld door Steven Sasson in 1975. Weliswaar heeft dit model nooit het laboratorium verlaten. Vanwege het feit dat Kodak destijds al inzag dat dit een bedreiging was voor hun voortbestaan.

  In 1976 werd overigens wel de eerste digitale camera geintroduceerd en wel in de vorm van de Konica C35-AF.

  De echte ‘doorbraak’ kwam op 25 Augustus 1981, toen Sony haar eerste Mavica demonstreerde (Mavica staat daarbij voor Magnetic Video Camera). Deze camera telde een whopping resolutie van 570×490 pixels.

  De eerste echte betaalbare digitale camera was in 1988 zoals hierboven al is genoemd inderdaad van Fujifilm FUJI DS-1P. Hierbij werd gebruik gemaakt van een 16MB SRAM geheugen. Hieruit is later SanDisk ontstaan.

  Dan had je in 1990 ook nog de Dycam model 1 die ook bekend is als de Logitech Fotoman. In 1992 deed Kodak alsnog een poging met de DSC200 een 1.54MP digitale camera.

  Pas daarna kwam Apple met de Quicktake 200. Deze camera werd overigens gebouwd en geproduceerd door Fujifilm. In datzelfde jaar kwam ook Olympus met de Deltis VC1100 en de Casio QV10. Gevolgd door de Canon Powershot 600.

  Apple heeft nooit wat voorgesteld in deze markt en omdat ze er ook geen verstand van hadden is het gewoon niets geworden. Ze konden domweg de concurrentie niet aan.

 • Profielfoto
  Webwever

  Professioneel fotolab verklaarde me voor gek in 1998 met mijn Apple Quicktake 200 met slechts 640 x 480 pixels per foto. Het fotolab bestaat niet meer en ik schiet nu met een Olympus Pen F beelden van 20 Megapixel grootte. De kracht van Apple zit in het gemak om beeld in een tekstbestand te voegen, in Photoshop te bewerken en op een HP inkjetprinter af te drukken. Eindelijk het beeld in eigen hand en niet langer afhankelijk van afdrukcentrales. Enkele beelden van de Apple Quicktake opgestuurd naar een fotowedstrijd van HP in het jaar 2000 en de hoofdprijs mee gewonnen; een volledig verzorgde fotosafari in Afrika!

  Friendship