‘Apple verlaagt productie iPhone voor tweede keer’

Door: Noah Korevaar - 20 reacties
Apple productie iPhones

We waarschuwden onlangs al dat je geruchten rondom verkoopcijfers en de leveranciersketen van Apple altijd met een korrel zout moet nemen. Toch wordt het plaatje steeds duidelijker: de verkopen van de nieuwe iPhones lijken tegen te vallen.

‘Apple verlaagt productie iPhone opnieuw’

Een nieuw gerucht wijst erop dat de techgigant nogmaals zijn productie van de nieuwe modellen heeft verlaagd. Dit zou zijn gebaseerd op geluiden uit de leveranciersketen van Apple, Eerdere geruchten wezen er al op dat de oplage van de iPhone Xs en iPhone Xʀ was beperkt.

De claim werd vandaag wereldkundig gemaakt door Digitimes, een Taiwanese publicatie. Vele producenten van componenten voor de toestellen van Apple zouden naar verluidt last hebben van verlaagde bestellingen. Oftewel, dat leidt tot een lagere omzet voor dergelijke partijen, die grotendeels afhankelijk zijn van fabrikanten als Apple.

Zo heeft Largan Precision, de fabrikant van lenzen voor de iPhone camera, zijn verwachtingen bijgesteld voor de feestmaanden. De leverancier verwacht nu een lagere omzet voor november en december. Career Technology, leverancier van flexibele PCB’s voor de iPhone, heeft zelfs 110 krachten de laan uit gestuurd vanwege verlaagde bestellingen van Apple.

Dergelijke verhalen hoor je uit verschillende hoeken. Zo zijn er veel kleinere partijen die nog sneller aan het trimmen zijn geslagen. Oorzaak zijn de  hogere kosten omdat het tempo waarop de productie wordt vertraagd, hoger ligt dan verwacht.

Digitimes benadrukt specifiek dat dit om een tweede golf aan verlaagde bestellingen vanuit Apple gaat. Het gaat hier dus niet simpelweg om de nasleep van de eerste golf. Als we de bronnen van de Taiwanese publicatie moeten geloven…

Neem dit nieuws voorlopig met een korrel zout, maar hoe dan ook hebben dit soort geruchten impact. We zagen vorige week al de aandelen van Apple in waarde dalen, op basis van dit nieuws. Gisteren haalde Microsoft daardoor zelfs Apple voor het eerst in acht jaar in als meest waardevolle bedrijf van de Verenigde Staten.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Cenobyte

  Dat kan ook eigenlijk niet anders. Apple is onlangs gestopt met het bekend maken hoeveel iPhones er worden verkocht en maakt nu alleen nog maar omzetbedragen bekend. Om een positief beeld te kunnen blijven schetsen is de prijs per iPhone omhoog geschroefd zodat aantal x stuksprijs hetzelfde blijft. Iedere eersteklasser economie kan voorspellen dat dit maar even werkt…

  Ik denk dat Apple er eens over moet na gaan denken om die belachelijk hoge prijzen naar een wat realistischer niveau te laten zakken, misschien komen die mooie verkoopaantallen dan weer een beetje terug. Want met het uitblijven van noviteiten redden ze het niet door alleen de prijs maar omhoog te krikken.

 • Profielfoto
  icegodd

  Zelfs na black friday (VS en NL) is de iphone X nog in ruime voorraad bij shops!!

 • Profielfoto
  Djinns

  Werd eens tijd ook.

 • Profielfoto
  macqintosh

  Mooi gekleurd bericht weer, zucht…….

  Apple schroeft helemaal niets terug, ze nemen af wat ze afnemen. De toeleveranciers echter waren té rooskleurig gestemd en hebben ingezet op te grote aantallen. Die toeleveranciers doen nu een stapje terug omdat de verkopen niet de aantallen halen die zij dachten.

  Meteen valt de media over elkaar heen om maar te berichten dat verkopen zwaar tegenvallen. Oke, het loopt allemaal minder hard dan voorheen en dat komt vooral door de verzadiging van de markt, hier heeft een Samsung of een Huawei ook last van.

  En dat geneuzel over het achterwege laten van aantallen bij kwartaalcijfers, dat doen andere fabrikanten al jaren. En nu Apple het ook achterwege gaat laten is het opeens een teken aan de wand?

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  @Cenobyte,

  @Cenobyte,

  “Iedere eersteklasser econoom” zou moeten weten dat Apple dit al bijna 40 jaar zo doet en o.m daardoor het grootse en meest winst gegevende bedrijf ter wereld is geworden…

  Weleens aan marktverzadiging gedacht? of zit dat niet het pakket van de eerste klasser econoom?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  macquarius op 27 november 2018 16:47
  …Apple schroeft helemaal niets terug, ze nemen af wat ze afnemen. …

  Ik denk dat Apple hier toch echt wel als opdrachtgever functioneert. En dat die fabrieken niet zomaar een willekeurig aantal van een onderdeel produceren, in de hoop dat Apple veel iPhones gaat verkopen.

   

 • Profielfoto
  Niels

  Ik bestel pas een nieuwe iPhone zodra we weer over normale prijzen gaan praten. En ik denk dat er een hoop mensen hetzelde denken. Bovendien biedt de iPhone X een goed ‘budget’ alternatief voor de XS, daar kannibaliseert Apple ook zijn eigen verkopen mee.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik heb gehoord, maar dat mogen jullie absoluut niet doorvertellen, dat Apple bijzondere bijstand heeft aangevraagd. 🤫

   

 • Profielfoto
  Spinozo

  Ik snap niet dat Apple niet meer mikt op koppelverkoop. Maak de iPhones juist goedkoop en pak de winst op de services (Appstore, iCloud etc) en de accessoires (watch, AirPods etc). Dat is voor de lange termijn toch ook veel beter.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat doen ze toch al? Dat is de enige categorie waar Apple zich geen zorgen over hoeft te maken.

 • Profielfoto
  Drs. P. Freubel

  Als steeds minder mensen iPhones kopen omdat ze te duur of saai zijn geworden en Apple de marge gewaarborgd wil hebben dan moeten de prijzen omhoog voor wie wel zo gek is.

 • Profielfoto
  Drs. P. Freubel

  Maar dat trucje lijkt mij niet lang houdbaar. Er komt een punt dat het voor zelfs de grootste Apple gans te gortig wordt.

  Ik ben benieuwd of het terugschroeven van de productie van iPhones hier de eerste voor Apple merkbare tekenen van zijn.

  Gelukkig heeft Apple genoeg vet op zn botten om een oplossing te vinden.

 • Profielfoto
  polansky

  Apple heeft alles laten verslonzen de laatste jaren.
  Dat verslons beleid gaat ze nu opbreken. Hopelijk gaan ze weer eens een beetje werk maken van vernieuwing op het gebied van zowel smart devices (iPhone/iPad/Apple Watch) én hun Mac lijn.

  Natuurlijk Apple gaat niet zomaar failliet, dat zou onzin zijn.

  Maar het is wel een teken aan de wand dat veel gebruikers Apple of beu zijn, of dat ze zichzelf een beetje uit de markt hebben geprijst.

  Ik denk zelf aan een combinatie van beiden. Zelf koop ik waarschijnlijk volgend jaar na 5 jaar weer een nieuwe Iphone. Zo’n ding gaat prima jarenlang mee en ieder jaar vervangen vond ik al zot, dus die volgende zal dan ook weer een jaar of vijf dienst moeten doen.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Digitimes is een opmerkelijk onbetrouwbare bron. Zie https://appleinsider.com/articles/18/11/27/reports-of-a-second-wave-of-iphone-production-cuts-are-probably-wrong : “DigiTimes has claimed cuts beyond seasonal ones for the last four years running based on observed sales, perceived weakness, and supplier metrics including employment, and it doesn’t appear that they were accurate with any of those predictions either. It also botched iPhone X demand predictions for over six months, with repeated claims that the device was selling well below expectations, and wasn’t beating the iPhone 8 in the marketplace.”

  Jammer dat zoveel mensen hier zich mee laten slepen in de negatieve newsflow, en zo kort van geheugen zijn. Eerder dit jaar was de iPhone 7/+ €640,45/780,45, nu €529/€659 en de iPhone 8/+ was €810/€920, nu €689/€799. Ondanks de dure US$. De 6S, SE en X zijn tegen sterk gereduceerd tarief ook nieuw nog breed verkrijgbaar. Voor Apple-fans (of niet-Apple-fans…) met een kleine portemonnee (de meesten hier blijkbaar) is er keus genoeg, en dat geld ook voor de zeer betaalbare iPad 2018.

  Het prijskaartje van de dure XS/XS Max bepaalt blijkbaar de hele discussie.

  Wat het geklaag over de vermeende ontbrekende innovatie bij Apple, dat is gewoon een kwestie van niet goed op de hoogte zijn. En natuurlijk dat Apple blijkbaar regelmatig met baanbrekende vernieuwingen moet komen daar waar andere bedrijven daar meestal helemaal nooit aan toe komen.

  Overigens, er is op verschillende fronten wel degelijk sprake van flinke tegenwind, o.a. de verzadiging van de markt, de dure dollar, Trump met z’n tarieven, de afkoelende economie. Apple’s verwachtingen voor groei dit kwartaal waren dan ook erg bescheiden.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Er is wel echt iets aan de hand wanneer Apple de prijzen verhoogt op hun inruilprogramma.

  Je krijgt nu tot 100,- meer voor je oude iPhone wanneer je ‘m inruilt op een X-model (2018).

  De iPhone 6 Plus, 6s en 6s Plus zijn ineens 100,- meer waard geworden dan gisteren. Andere modellen 75,- en 50,- meer.

   

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @Shmoo: in de VS, maar ook in Nederland? De inruil-site geeft geen lijst of ik zie iets over het hoofd. Ik heb ook geen iPhone 6(S) om het te proberen.

  Volgens mij kun je nog steeds meer krijgen als je hem zelf verkoopt.

  Maar als Apple inderdaad minder verkoopt dan het verwachtte dan zal het niet stil zitten. Concurrerende inruilprijzen lijken me trouwens sowieso een goed idee, gezien de verzadigde smartphone markt.

  Wat de prijzen betreft, net als elke Apple-gebruiker zou ik ze graag lager zien. Maar ik betwijfel of dat uiteindelijk heel veel extra verkopen zou opleveren. Apple zit meer op de lijn van investeren in het hele ecosysteem voor tevreden gebruikers en dus ‘natuurlijke’ aanwas door het doorgeven van apparaten en mond op mond reclame. Concurrentie op prijs is geen goede strategie voor Apple. En als het even tegen zit met de verkoop, kan gebeuren.

 • Profielfoto
  Loumac

  Creeeren van een kunstmatige schaarste ? Kunnen de prijzen NOG wat omhoog .

 • Profielfoto
  NapO

  MOETEN ze hun troep maar niet achterlijk duur maken….

  ik zie zelf bij goed lopende bedrijven om me heen dat ze geen iphone meer bestellen maar huawai of samsung. apple is te duur! doei apple.

 • Profielfoto
  xaddict

  Zet de iPhone XS prijs met ongeveer 10% omlaag (liefst nog 25%) en ze hebben er zo weer dikke vette winst te pakken. Een truc die Apple zich kan veroorloven.

  Andere oplossing: maak de grotere modellen niet zóveel duurder.

 • Profielfoto
  mslik

  Is ook niet zo gek met deze belachelijke prijzen. Ik heb 8 meijer betaald voor mijn ipheun 8 en dat vind ik eigenlijk al teveel. Is niet dat ik het geld niet heb maar is meer uit principe. Kom op Apple. Willen jullie fanboys afstoten ofzo. Waar is de echte innovatie. De echte vernieuwingen. En de normalere prijzen. Ik zit niet te wachten op een telefoon van 1000+ euro. En ik ken er velen die overstappen op “kuch” Android toestellen. Het moet echt anders. Vroeger was het goed en exclusief. Nu is het vooral goed maar heeeel duur.