Night
Night Nieuws 24 november 2018

Apple niet langer 1 biljoen waard. Erg?

Augustus 2018: Apple werd het eerste Amerikaanse techbedrijf dat ooit de 1 biljoen dollar marktwaarde grens passeerde. Grenzeloos vertrouwen van investeerders en beursanalisten maakten van Apple (#AAPL) voor de beurs een echte tech gigant. Hoe anders is dat nu.

De beurs is geen plaats voor logica, maar voor gevoelens. Het is dan ook niet verrassend dat de geruchten rond de tegenvallende verkopen van de iPhone Xʀ het aandeel geen goed heeft gedaan. Daarnaast was Apple’s voornemen om geen inzage meer te geven in verkochte aantallen voor veel analisten reden om het aandeel Apple de rug toe te keren.

Aandeel Apple keldert 25%

Afgelopen augustus scoorde een aandeel nog 207 dollar. Genoeg om de 1 biljoen dollar grens te doorbreken. Slechts een paar weken geleden was dat zelfs maar liefst 231 dollar. Die 1 biljoen is nu nog slechts een gedachte in het geheugen. In korte tijd kelderde het aandeel Apple namelijk met maar liefst 25% naar zo’n 172 dollar.

Het meest waardevolle techbedrijf is met een huidige marktwaarde van een slordige 746 miljard dollar nipt voorbij gestreefd door Microsoft. Het bedrijf uit Redmond staat nu met 753 miljard bovenaan de lijst. Nog altijd staat de iPhone maker hiermee ruim boven bedrijven als Amazon en Google. Dat kan echter snel veranderen als deze koersval blijft doorzetten.

Wat zegt dit over de echte waarde van Apple?

In het kort: niet veel. Want het gekke is dat de koers/winst verhouding van het bedrijf uit Cupertino nog altijd onveranderd laag is. Daarnaast genereert Apple nog steeds meer omzet dan al zijn concurrenten.

Het is dan ook vreemd dat analisten zo panisch reageren op de lager dan verwachte verkopen van de nieuwste iPhones. Apple maakte namelijk al eerder melding van de stagnerende smartphone verkopen wereldwijd. Niet alleen van de eigen iPhones, maar over de hele linie, van alle merken. Simpele reden hiervoor is een verzadigde markt. De volgens analisten lagere verkoopcijfers zouden dus helemaal niet als een verrassing mogen komen.

Apple’s financiële afdeling heeft de verkoopcijfers van de laatste serie iPhones ongetwijfeld redelijk goed ingeschat. Ook de opbrengsten van andere producten en diensten leggen het bedrijf geen windeieren. In tegenstelling tot de panische Wallstreet clickbaits staat Apple er financieel dus gewoon prima voor. Men heeft genoeg geld op de bankrekening om een klein land jaloers op te laten zijn.

Zal Apple kunnen blijven innoveren?

De echte vraag die zal moeten worden gesteld luidt dan ook heel anders: Zal het bedrijf uit Cupertino kunnen blijven innoveren? Dat wil zeggen, kan het bedrijf weer aansluiting vinden bij zijn achterban met nog uit te komen, nieuwe producten. Want volgens velen is Apple wat dat betreft een beetje de weg kwijt. Of heeft de koers die de tech gigant nu volgt juist een positief en stabiliserend gevolg op de langere termijn? Wie zal het zeggen? In ieder geval wil mijn kristallen bol hieraan geen medewerking verlenen en zal de toekomst het dus uit moeten wijzen.

 

Reageer op artikel:
Apple niet langer 1 biljoen waard. Erg?
Sluiten