Apple niet langer 1 biljoen waard. Erg?

Door: Night - 25 reacties
Aandeel Apple keldert

Augustus 2018: Apple werd het eerste Amerikaanse techbedrijf dat ooit de 1 biljoen dollar marktwaarde grens passeerde. Grenzeloos vertrouwen van investeerders en beursanalisten maakten van Apple (#AAPL) voor de beurs een echte tech gigant. Hoe anders is dat nu.

De beurs is geen plaats voor logica, maar voor gevoelens. Het is dan ook niet verrassend dat de geruchten rond de tegenvallende verkopen van de iPhone Xʀ het aandeel geen goed heeft gedaan. Daarnaast was Apple’s voornemen om geen inzage meer te geven in verkochte aantallen voor veel analisten reden om het aandeel Apple de rug toe te keren.

Aandeel Apple keldert 25%

Afgelopen augustus scoorde een aandeel nog 207 dollar. Genoeg om de 1 biljoen dollar grens te doorbreken. Slechts een paar weken geleden was dat zelfs maar liefst 231 dollar. Die 1 biljoen is nu nog slechts een gedachte in het geheugen. In korte tijd kelderde het aandeel Apple namelijk met maar liefst 25% naar zo’n 172 dollar.

Het meest waardevolle techbedrijf is met een huidige marktwaarde van een slordige 746 miljard dollar nipt voorbij gestreefd door Microsoft. Het bedrijf uit Redmond staat nu met 753 miljard bovenaan de lijst. Nog altijd staat de iPhone maker hiermee ruim boven bedrijven als Amazon en Google. Dat kan echter snel veranderen als deze koersval blijft doorzetten.

Wat zegt dit over de echte waarde van Apple?

In het kort: niet veel. Want het gekke is dat de koers/winst verhouding van het bedrijf uit Cupertino nog altijd onveranderd laag is. Daarnaast genereert Apple nog steeds meer omzet dan al zijn concurrenten.

Het is dan ook vreemd dat analisten zo panisch reageren op de lager dan verwachte verkopen van de nieuwste iPhones. Apple maakte namelijk al eerder melding van de stagnerende smartphone verkopen wereldwijd. Niet alleen van de eigen iPhones, maar over de hele linie, van alle merken. Simpele reden hiervoor is een verzadigde markt. De volgens analisten lagere verkoopcijfers zouden dus helemaal niet als een verrassing mogen komen.

Apple’s financiële afdeling heeft de verkoopcijfers van de laatste serie iPhones ongetwijfeld redelijk goed ingeschat. Ook de opbrengsten van andere producten en diensten leggen het bedrijf geen windeieren. In tegenstelling tot de panische Wallstreet clickbaits staat Apple er financieel dus gewoon prima voor. Men heeft genoeg geld op de bankrekening om een klein land jaloers op te laten zijn.

Zal Apple kunnen blijven innoveren?

De echte vraag die zal moeten worden gesteld luidt dan ook heel anders: Zal het bedrijf uit Cupertino kunnen blijven innoveren? Dat wil zeggen, kan het bedrijf weer aansluiting vinden bij zijn achterban met nog uit te komen, nieuwe producten. Want volgens velen is Apple wat dat betreft een beetje de weg kwijt. Of heeft de koers die de tech gigant nu volgt juist een positief en stabiliserend gevolg op de langere termijn? Wie zal het zeggen? In ieder geval wil mijn kristallen bol hieraan geen medewerking verlenen en zal de toekomst het dus uit moeten wijzen.

 

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  8-1 ja

  Nee hoor helemaal niet erg. Sterker nog van mij mogen ze nog een beetje zakken… Ik ben al aan het sparen

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat is net zo erg als lekke balletjes bij de pingpongvrouwen uit Ommen. 🏓

 • Profielfoto
  Outragemac

  “Het is dan ook vreemd dat analisten zo panisch reageren op de lager dan verwachte.. ( vul maar in)…”

  Niets vreemds aan. Business as usual toch bij die zichzelf rijk rekenende koffiedik waarzeggers?

  Zels iets minder winst (in hun ogen minder “meer”) is dankzij dit soort lieden soms oorzaak van een flinke koersdaling. Blijft een bizar fenomeen vind ik.

 • Profielfoto
  Festen

  Op zich vrij logisch: in de aandelen van techbedrijven zit vaak een groot gedeelte toekomstverwachting. Een bedrijf als Tesla, dat eigenlijk alleen maar verlies draait, kan toch een marktkapitalisatie van 53 miljard hebben, omdat aandeelhouders veel verwachten voor de toekomst.

  Als de groei van Apple een beetje stagneert, verdampt die toekomstverwachting, en kan aandelenkoers dus een stuk dalen (ondanks dat omzet/winst/eigen kapitaal stabiel blijft).

 • Profielfoto
  SvS

  Prijzen lager en de Xs en Xr’s gaan als zoete broodjes over toonbank. Luister ook eens naar mensen die liever een 4” of 4,7” willen en niet groter.

 • Profielfoto
  Zweef

  Wat een ongelooflijk tendentieus stukje is dit weer, zelfs de schijn van objectiviteit mist..

  “Apple’s financiële afdeling heeft de verkoopcijfers van de laatste serie iPhones ongetwijfeld redelijk goed ingeschat. Ook de opbrengsten van andere producten en diensten leggen het bedrijf geen windeieren. In tegenstelling tot de panische Wallstreet clickbaits staat Apple er financieel dus gewoon prima voor”

  Dat hebben ze niet, anders werd de productie van nieuwe modellen niet terug geschroefd, en die van de ouwe X weer opgeschroefd. Niet dat Apple onmiddellijk ten onder gaat, maar er zijn al langer zorgen over de innovativiteit bij Apple, en de prijsstrategie die nu toch echt iedereen behalve de echte fans tegen begint te staan.

  Apple was nooit goedkoop, maar het beste is nooit goedkoop geweest. Probleem is dat ze op veel punten de beste niet meer zijn, maar wel veruit de duurste. Ook ik die al decennia Apple spullen gebruik zie dat het geen innovatie gedreven bedrijf meer is, maar dat het alleen nog maar om de centen gaat.

  Hier een lezenswaardig artikel: https://www.bbc.com/news/business-46281768

 • Profielfoto
  Shmoo

  Altijd mooi om te zien wanneer de fietsenmakers onder ons over de beurs gaan praten. Ik vraag mij altijd af of hun vrouw op de achtergrond mee zit te lezen en snel het spaarvarken onder het bankstel verstopt. 🙂

   

 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  Zweef op 24 november 2018 22:58
  Dat hebben ze niet, anders werd de productie van nieuwe modellen niet terug geschroefd, en die van de ouwe X weer opgeschroefd. Niet dat Apple onmiddellijk ten onder gaat, maar er zijn al langer zorgen over de innovativiteit bij Apple, en de prijsstrategie die nu toch echt iedereen behalve de echte fans tegen begint te staan.
   

  Wat een onzin. Apple draait de productie niet terug, de toeleveranciers doen dat. Zij hebben hun productiecapaciteit afgesteld op een te hoge verwachting. Goed lezen blijf moeilijk. Ik zie dat bij veel andere sites, die dan gelijk zeggen dat Apple minder afneemt dan beloofd. Dat blijkt dus helemaal niet waar te zijn. Apple neemt af wat het nodig heeft. Niet meer en niet minder. Dat dat minder blijkt te zijn dan verwacht, tsja…

  Niet erg dat Apple minder waard is overigens. Ze hoeven nu niet meer aan een soort verwachtingspatroon of ideaalbeeld te voldoen en kunnen zich dan hopelijk voor ons, gebruikers, weer concentreren op hun core activiteiten.

 • Profielfoto
  8-1 ja

  Ik stel toch echt de vraag of dit wel nieuwswaardig is op een Apple forum voor Apple gebruikers.

  Als een bedrijf ne met een lagere course op omvallen staat dan snap ik het.

  Maar dan had je toch ook wel gelezen op nu.nl en op CNN.com et cetera

  Ik kan me er werkelijk niet druk om maken om de aandelen van Apple. En als ik ze zelf zou hebben dan zou ik niet om omt.nl kijken voor de koers informatie en bij behorende analyses.

  En verder  geloof ik ook niet dat het in dit geval van invloed zal zijn op de apparaten die Apple volgend jaar eventueel gaat uitbrengen. Misschien dat ze de productieaantallen aanpassen maar ook dat  is amper boeiend voor de meeste mensen

  Laten we het gewoon maar weer over haar twee jaar en software techniek gaan hebben. In plaats van koersen en winstcijfers.. dat lijkt me meer voor mensen die daar direct betrokken bij zijn.

   

   

 • Profielfoto
  KarelWillem

  marco.nl op 25 november 2018 00:41
  Ik stel toch echt de vraag of dit wel nieuwswaardig is op een Apple forum voor Apple gebruikers. …

  Nou, als dit het niet is, wat dan wel?!

 • Profielfoto
  Di May

  Naar hun eigen zeggen, of althans volgens wijlen Jobs en huidige CEO Cook kan de beurskoers hun eigenlijk gestolen worden.

  Ik vermoed dat dat niet geheel naar waarheid is, maar toch dicht in de buurt.

  Voor Apple-beleggers onder de OMT-lezers : Een lage koers heeft ook zo zijn voordelen. Het is een Black Friday moment om wat aandelen in te slaan. Anderzijds ook goed voor Apple – én zijn beleggers – bij het terugkopen van eigen aandelen.

  Overigens : De koers van een aandeel is de prijs die je er voor betaalt, geen referentie voor waarde van het onderliggend bedrijf.

 • Profielfoto
  wacon

  OMT ik begin aardig af te haken de laatste tijd. 1 Biljoen, Black Friday hier, Black Friday daar en bergen zulk soort berichten. Dat Black Friday gedoe vind ik spam zowat. Ook op andere sites en in mijn mailbox. Get a life. Er zijn elke week actie deals ergens te vinden. Post liever een paar dagen niets en dan een leuk inhoudelijk artikel dan dit.

 • Profielfoto
  donut

  Probleem is dat ze minder innovatief zijn en veel meer op safe ( gegarandeerd geld verdienen) spelen dan toen ze veel minder geld te besteden hadden…

  Dan heb ik het over de tendens  van de laatste 15 jaar. Het is een aandeelhouders bedrijf; ja een microsoft, maar dan anders.

 • Profielfoto
  ajschot

  Als Apple zo door blijft gaan door elk product dat een update krijgt 25% duurder te maken dan daalt de verkoop, dus worden de aandelen goedkoper want er is minder omzet en waarschijnlijk (als de verkoop cijfers zo blijven) ook minder winst. Ach minder rendement dus dumpen die boel

 • Profielfoto
  plhsnt

  De prijzen zijn echt belachelijk omhoog geschroefd, en Apple verliest door het arrogante gedrag ook alle sympathie.

  Ik ben altijd fan geweest, we hebben hier in huis een MacBook, twee MacBook Airs en een MacBook Pro, verder een iPad, twee Apple TV’s en vier iPhones. Ik heb ook altijd mensen aangeraden een Apple product te kopen, omdat de producten beter waren. Helaas wordt het nu heel lastig om mensen te adviseren Apple te kopen, want de voorsprong is verloren en daarmee zijn de prijzen gewoon niet te verdedigen.

  Gelukkig zie je dat terug in de beurskoersen. Apple luistert absoluut niet meer naar de klanten, maar wel heel erg naar de beleggers.

 • Profielfoto
  donut

  Gelukkig zie je dat terug in de beurskoersen. Apple luistert absoluut niet meer naar de klanten, maar wel heel erg naar de beleggers.

  Juist daarom gebeurt wat we nu zien…

  Apple wordt bestuurd door de beurs , en de beurs wil risicoloos snel rendement…

  Elk wild idee wordt afgeschoten, te onzeker of het een succes wordt

   

   

  jhkjdhkajds

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Apple mag best ff een tik op de neus krijgen, als ze daarmee weer innovatief worden en de prijzen dalen. Maar ik vrees dat hun arrogantie dit niet toelaat.

 • Profielfoto
  Melle

  Die laatste vraag is ook mooi: zal Apple blijven innoveren? Ik denk dat ze dat wel doen: op het vlak van services, Apple watch en dan vooral gezondheid, alles rond zelfrijzende auto, Apple video…

  Maar wat Apple vooral had moeten inzien 4jaar geleden al, is dat ze op het vlak van computer – weliswaar een kleine tak, maar de kern en oorsprong van de trouwe gebruikersbasis – enkel nog de computers had moeten maken die de gebruiker wil, voor een niet Apple prijs.

  Als ze daar – op dat kleine segment – de basis meehebben, en dus een goed sentiment bij die groep, dan volgt de grote consumenten massa automatisch.

 • Profielfoto
  steveb

  er zijn nog zo veel mogelijkheden

  1. bespeel het markt aandeel?
  wat als je de winst marge met 30% zakt?
  – alle iPhones starten onder de €1000 ofzo.
  – markt aandeel piekt?  +20%

  2. breder inoveren?  niet alleen moederbord en camera?
  weg met technologie uit de jaren 90. welkom nieuwe batterijen
  – capaciteit x3
  – max aantal laad cycli?   nu 1000.    nieuwe technologieën voorspellen minstens 7000 cycli

  3. gelijkhied
  iphone upgrade program. een geniale stap?

  – een abonnement systeem dat je jaarlijks recht geeft op de nieuwste iphone
  – waarom is dat enkel in amerika? en niet wereldwijd?
  – de toestellen die ingeruild zijn worden door apple weer verkocht als 2dehands. dus daar komt ook winst uit. zowel financieel als markt aandeel?

  4. packet verkoop? en promo acties?
  stel dat u kind een sweet sixteen viert.
  dus je legt met de hele familie en vrienden kring samen voor een iPhone, macbook air en apple tv. en toch krijg je niets korting? zielig toch. nu komen we €2500 spenderen en hebben we €150 tekort.

   

 • Profielfoto
  doctor_apple

  a.s. Maandag gaat het hooggerechtshof in de VS verder met de Anti Trust zaak tegen Apple (onderwerp: “App Store”)
  Apple heeft magere deals gehad tijdens Black Friday in de VS: er zijn al verschillende klagende partijen die Apple de Scroodge van de Tech Bedrijven noemen
  Neem een advertentie uit 1993 — “Macintosh. It does more. It costs less.”. Met alle respect, maar het hele Apple Ecosysteem is gewoon te duur aan het worden. Apple is mogelijk “de Mercedes” onder de PC. Maar het is absoluut geen Rolls Royce … Mercedes had rond het millennium flink wat problemen. Het heefd even geduurd eer de Duitsers de smaak weer te pakken hadden. Maar Apple lijkt hardleerser dan Mercedes
  Product Positionering en met name de iPad Pro … Men doet voorkomen als ware dit “je volgende computer zou moeten wezen”. Het is een mooi product, maar volgens de geruchten is hij minder sterk (krasgevoeliger en makkelijker te buigen dan de voorganger), duurder, mist basis functionaliteiten zoals het aankoppelen van USB opslag apparatuur, kun je er na al de Jaren nog steeds niet mee bellen of SMS’en en zijn de nieuwe 2:1’s met Windows aan boord vaak productiever en (relatief) goedkoper
  Recente prijsstijgingen voor zowel iOS als mac appratuur is gewoon een verkapte manier om zich in te dekken voor de handelsoorlog en eventuele koers fluctuaties. Daarnaast wordt de omzet (per verkochte eenheid) verhoogd. Probleem is alleen dat het aantal units afneemt, hetgeen financieel gewin opleverd, maar tevens nieuwe risico’s introduceert
  Apple is minder transparent geworden over zijn eigen verkopen

  De tijd zal het leren, laten we maar hopen dat Apple zich herpakt.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Apple’s market cap is momenteel US$817,58 miljard (en MSFT 791,19 miljard) en niet 746 miljard (resp. 753 voor MSFT) zoals het artikel beweert. Geen idee hoe OMT de feiten fout weet te krijgen.

  Verder is het bepaald niet voor het eerst dat speculanten via een stortvloed van (meest anonieme) negatieve newsflow het aandeel naar beneden manipuleren, dit is een extreem winstgevend spelletje zolang de toezichthouders er niet tegen optreden.

  Zolang buy-and-hold beleggers zich niet van de kook laten brengen is e.e.a. trouwens alleen maar positief voor hen: Apple bespaart vele miljarden doordat het terugkoop programma met minder geld hetzelfde resultaat boekt.

  Wat de innovatie van Apple betreft, ze hebben Intel vrijwel ingehaald op het gebied van microprocessors, dat is een geweldige prestatie. Het overbodig maken van de home button via faceID en de nieuwe Apple Pencil zijn voorbeelden van recente vernieuwing op iets kleinere schaal. Verder zijn de Apple Watch, AirPods en ook Homepod veelbelovend, waarbij (met name ook preventieve) gezondheidszorg een nieuwe tak van sport is voor Apple met mooie kansen.

  Maar Tim Cook heeft niet de intense focus op nieuwe producten, perfectie en toekomstvisie die Steve Jobs had. Zijn dood blijft een enorm verlies. De (ook niet geringe) talenten van Cook liggen elders, en Apple is sinds 2011 veel groter en veel winstgevender geworden, met behoud van de zeer hoge tevredenheids scores voor vrijwel alle producten. De strategie van hoge prijzen is niet nieuw en als klant zou ik het graag anders zien. Ik denk dat het verhogen van prijzen contraproductief uitpakt. Maar wat weet ik er van, Apple een fenomenaal trackrecord.

  Overigens, waarom vraagt niemand hier wat Google, Amazon, Facebook enz. nou eigenlijk aan grote vernieuwingen gebracht hebben?

 • Profielfoto
  novae

  Who cares. Apple is steeds meer een doorsnee IT bedrijf geworden wat zich niet meer laat leiden door innovatiedrang en passie maar door winst en aandeelhouders tevreden houden. De producten worden maar duurder en duurder. De echte innovatie is er al jaren niet meer. De passie is er bij Apple al jaren uit.

 • Profielfoto
  Multimediaknaller

  De reclame hier beslaat inmiddels 40 procent van de pagina…🧐

   

   

 • Profielfoto
  Maikelw

  Erg? Nee, die beursnotering heeft t tot een rotbedrijf gemaakt. Laat maar lekker kelderen.

 • Profielfoto
  mmww

  Ze zijn in 2018 toch echt, voor vele, te duur geworden.