Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 2 november 2018

Apple minder transparant over verkoop iPhone, iPad en Mac

Het is al tientallen jaren een traditie. Ieder kwartaal presenteert Apple zijn kwartaalcijfers. Zo kunnen we niet alleen zien hoeveel winst Apple heeft gemaakt, maar ook hoeveel iPhones, iPads en Macs verkocht zijn. Daar komt echter vanaf volgend kwartaal verandering in, want Apple wordt minder transparant over zijn verkoopcijfers.

Vanaf het volgende kwartaal zal Apple de verkoopcijfers van de iPhone, iPad en Mac niet langer melden. Het bedrijf zegt dat de cijfers niet erg relevant meer zijn. Het gaat volgens de iPhone-maker inmiddels meer om de opbrengst dan om het aantal verkochte exemplaren.

Waarde belangrijker dan exemplaren

Tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers vergeleek Tim Cook het met een winkelwagentje. “In de supermarkt gaat het ook niet om het aantal producten dat je in je kar hebt. Een volle kar met goedkope producten kan minder waard zijn dan een minder volle kar met dure producten. Je wil de waarde weten, niet het aantal.”

Ook CFO Luca Maestri noemt het een logische stap. Hij zegt dat de financiële prestaties van Apple steeds minder afhankelijk zijn van verkochte producten. Dat komt omdat er een steeds groter verschil is in de prijzen van producten. Bovendien brengen diensten en accessoires steeds meer op. “Daarom is het aantal geleverde exemplaren in een kwartaal niet representatief meer voor de prestaties van ons bedrijf.”

iPhone X en iPhone 8 doosjes 16x9
Klik/tap voor groter.

Apple was de uitzondering

Apple was een van de weinige bedrijven die altijd transparant was over het aantal verkochte apparaten. Omdat de wijzing per direct ingaat, zullen we het effect van de iPhone XR en nieuwe MacBook Air op het aantal verkochte apparaten nooit weten. Voortaan moeten we het dus weer met de natte vinger van analisten doen en die bleek lang niet altijd nauwkeurig te zijn. Andere fabrikanten zoals Samsung en Sony melden overigens al lange tijd het aantal verkochte exemplaren niet meer.

Reageer op artikel:
Apple minder transparant over verkoop iPhone, iPad en Mac
Sluiten