Apple minder transparant over verkoop iPhone, iPad en Mac

Door: Raymon Mens - 21 reacties
MacBook Pro

Het is al tientallen jaren een traditie. Ieder kwartaal presenteert Apple zijn kwartaalcijfers. Zo kunnen we niet alleen zien hoeveel winst Apple heeft gemaakt, maar ook hoeveel iPhones, iPads en Macs verkocht zijn. Daar komt echter vanaf volgend kwartaal verandering in, want Apple wordt minder transparant over zijn verkoopcijfers.

Vanaf het volgende kwartaal zal Apple de verkoopcijfers van de iPhone, iPad en Mac niet langer melden. Het bedrijf zegt dat de cijfers niet erg relevant meer zijn. Het gaat volgens de iPhone-maker inmiddels meer om de opbrengst dan om het aantal verkochte exemplaren.

Waarde belangrijker dan exemplaren

Tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers vergeleek Tim Cook het met een winkelwagentje. “In de supermarkt gaat het ook niet om het aantal producten dat je in je kar hebt. Een volle kar met goedkope producten kan minder waard zijn dan een minder volle kar met dure producten. Je wil de waarde weten, niet het aantal.”

Ook CFO Luca Maestri noemt het een logische stap. Hij zegt dat de financiële prestaties van Apple steeds minder afhankelijk zijn van verkochte producten. Dat komt omdat er een steeds groter verschil is in de prijzen van producten. Bovendien brengen diensten en accessoires steeds meer op. “Daarom is het aantal geleverde exemplaren in een kwartaal niet representatief meer voor de prestaties van ons bedrijf.”

iPhone X en iPhone 8 doosjes 16x9
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Apple (archieffoto)

Apple was de uitzondering

Apple was een van de weinige bedrijven die altijd transparant was over het aantal verkochte apparaten. Omdat de wijzing per direct ingaat, zullen we het effect van de iPhone XR en nieuwe MacBook Air op het aantal verkochte apparaten nooit weten. Voortaan moeten we het dus weer met de natte vinger van analisten doen en die bleek lang niet altijd nauwkeurig te zijn. Andere fabrikanten zoals Samsung en Sony melden overigens al lange tijd het aantal verkochte exemplaren niet meer.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Volg die groene streep eens. Die hebben ze bewust groen gemaakt omdat dinosaurussen ook groen zijn, als je ‘m nog drie jaar volgt kom je die ook weer tegen. 🥴

   

  Zonder gekheid. Heb het altijd wel interessant gevonden hoe lang ze het hebben kunnen volhouden om record op record op record weg te schrijven.

   

 • Profielfoto
  RhB-Mikey

  Mij boeit de cijfers niet.

 • Profielfoto
  Dashter

  Overduidelijk een eerste ingreep nu die drie producten een afvlakking in groei laten zien.

   

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Het Apple aandeel is vandaag al flink gezakt op de beurs.

  Een moderne invester aandeelhouder belegt niet in lucht

  Ook niet in Apple

 • Profielfoto
  iMac Lover

  T.o. van gisteren is het aandeel van Apple 6,72 % gedaald t.o. van gisteren

  Twee keer gisteren in één zin kan dat wel!

 • Profielfoto
  yellow

  @iMac ‘Lover’. Wat heeft Apple jou aangedaan? Waarom ben je zo negatief? Is er een keer iets stuk gegaan en werd je niet geholpen of iets dergelijks? Leg het op tafel. Het is ontzettend vermoeiend om jouw berichten te lezen.

 • Profielfoto
  bassbug

  Je kan ook afvragen waarom je info deelt waarmee je de concurrentie wijzer mee maakt?

  Ik denk dat ‘iedereen’ op aarde met een bepaald inkomen een smartphone inmiddels heeft. De enorme stijging van verkopen zal dan ook niet meer voorkomen. Het zullen dan ook een vervangingsmarkt worden waar de verkopen een stuk lager zullen liggen. In ieder geval de markt waar Apple opereert en dat zijn de duurdere toestellen.

   

  Ik vind het sowieso beter dat Apple’s omzet niet alleen van de iPhone afhangt. Een meer gespreide productielijn (incl. diensten) is veel beter bestand tegen schommelingen.

   

 • Profielfoto
  bassbug

  Je kan ook afvragen waarom je info deelt waarmee je de concurrentie wijzer mee maakt?

  Ik denk dat ‘iedereen’ op aarde met een bepaald inkomen een smartphone inmiddels heeft. De enorme stijging van verkopen zal dan ook niet meer voorkomen. Het zullen dan ook een vervangingsmarkt worden waar de verkopen een stuk lager zullen liggen. In ieder geval de markt waar Apple opereert en dat zijn de duurdere toestellen.

   

  Ik vind het sowieso beter dat Apple’s omzet niet alleen van de iPhone afhangt. Een meer gespreide productielijn (incl. diensten) is veel beter bestand tegen schommelingen.

   

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Als klant interesseert het me eigenlijk geen ene moer … Maar als aandeelhouder des te meer. Een afvlakking zat eraan te komen, zoals terecht opgemerkt, het wordt steeds meer een vervangingsmarkt. Maar dan, de notebookmarkt is dat grotendeels ook … En toch zijn er bedrijven die groei melden. Niet Apple, wel in omzet, maar niet in absolute aantallen.

  Voor klanten is dit slecht nieuws omdat de prijzen behoorlijk omhoog gaan. En er zijn talloze voorbeelden uit het verleden waar je op een gegeven moment ook “te duur kan worden” …

  Voor beleggers (en Apple zelf) is dit fenomenaal nieuws, immers, ze kunnen beter inspelen op politieke bewegingen in Amerika, waaronder de Handelsgeschillen tussen China en de VS alsmede de hogere kosten. Maar let wel, volgens mij had Apple de nodige vrijwaringen, dus het kan zijn dat ze meer op het sentiment inspelen (vooral in Amerika) dan dat het ze echt schaad.

  Komende periode is een gouden periode voor Apple, maar of dit zo blijft op midden en lange termijn, dat betwijfel ik. De eerder genoemde “Dinosaurus” zie ik namelijk ook … En over de gehele linie. De enige uitzondering zijn Cloud services. MAAR …

  Zonder genoeg “massa” in Apple devices zie ik weinig reden tot vreugde, immers … Met een Windows, Android of Linux machine ga ik echt geen iCloud cloudstorage of services kopen … Dus volgens mij is er een potentieel probleem voor Apple. Al moet gezegd: de hoed is diep bij Apple, dus mogelijk hebben ze nog wat “konijnen”.

  Maar om volledig in “Euphoria” te vervallen gaat me wat ver. Zeker daar ik echt enthousiast ben over de Mac Mini, en nieuwe iPad bezien vanuit een technisch oogpunt, maar financieel bezien … Hemellief … Tot slot denk ik dat Apple zich met deze strategie vooral kwetsbaar opstelt in het kader van een eventuele nieuwe financiele crises.

  Immers, meer omzet uit minder apparaten klinkt leuk, maar maakt je ook kwetsbaarder.

  Tijd zal het leren.

 • Profielfoto
  bassbug

  Tijdens een crisis hebben de exclusieve merken nergens last van

 • Profielfoto
  Frans

  bassbug op 2 november 2018 18:26
  Tijdens een crisis hebben de exclusieve merken nergens last van

  Dat kan zijn, maar zó exclusief is Apple (nog) niet, hoewel de prijzen die ze de laatste tijd durven te vragen ze misschien wel die kant op duwt…

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @frans

  Mogelijk ‘draai’ je nog niet zo lang mee maar het is andersom: Apple was ooit een exclusief merk. Maar inmiddels niet meer dus. (Tenzij je inderdaad alleen de prijzen beschouwd). Want ga maar na: Apple laat net als zo velen een flink deel van zijn producten in Azië maken aan een lopende band. Hoe exclusief is dat?

 • Profielfoto
  MacMiep

  Je kan jezelf niet blijven overtreffen.

  Wet van de remmende voorsprong telt ook mee.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  In de september keynote zei Lisa Jackson (vice president of environment bij Apple):”we have ensure that our products last as long as possible”. Als je dat serieus neemt dan accepteer je dat de prioriteit niet bij de aantallen ligt maar bij de kwaliteit van wat je maakt. En dat kost blijkbaar geld. Want ondanks de hogere prijzen verwacht Apple geen stijging van de bruto marge.

  Toch denk ik dat Apple genoeg nieuwe dingen op de rit heeft staan om door te kunnen groeien. Er komen ook nog steeds veel Apple gebruikers bij die services (apps etc) afnemen.

 • Profielfoto
  MacMiep

  @bmeerdink: Dat zou ik heel graag blijven zien: kwaliteit!  Mijn eigen ervaring: 9 jaar doen met een MacBook, 6 jaar met een iMac, en nog steeds werken ze prima.

  Dat kun je met rechte rug in je kennissenkring vertellen. En mond-op-mond reclame is de beste die je kunt hebben.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  MacMiep op 3 november 2018 00:22
  @bmeerdink: Dat zou ik heel graag blijven zien: kwaliteit!  Mijn eigen ervaring: 9 jaar doen met een MacBook, 6 jaar met een iMac, en nog steeds werken ze prima.

  Dat kun je met rechte rug in je kennissenkring vertellen. En mond-op-mond reclame is de beste die je kunt hebben.

  Helaas geldt hetzelfde maar in minder mate voor de mobiele apparaten. Ipads en iPhones die na verloop van tijd, mede door toedoen van updates, onwerkbaar worden. Ik merk daardoor dat ik zelf ook huiverig wordt met updates voor mijn Macs, terwijl de levensduur daarvan nooit een probleem is geweest.

  Voor wat betreft de aantallen; dat begrijp ik wel. Gezien de steeds hogere prijzen van de i-devices zullen die alleen maar een dalende lijn laten zien, terwijl een relatieve toename van de oudere / goedkopere modellen negatief af kan stralen.

   

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Sjurkie op 3 november 2018 10:10
  Helaas geldt hetzelfde maar in minder mate voor de mobiele apparaten. Ipads en iPhones die na verloop van tijd, mede door toedoen van updates, onwerkbaar worden. Ik merk daardoor dat ik zelf ook huiverig wordt met updates voor mijn Macs, terwijl de levensduur daarvan nooit een probleem is geweest.

  Voor wat betreft de aantallen; dat begrijp ik wel. Gezien de steeds hogere prijzen van de i-devices zullen die alleen maar een dalende lijn laten zien, terwijl een relatieve toename van de oudere / goedkopere modellen negatief af kan stralen.

  iOS 12 biedt nou juist extra performance t.o.v. iOS 11. En gaat terug tot de iPhone 5S en de iPad Air uit 2013. En er zijn nog veel iPads 2/3/4 in gebruik. Ik heb ook nog een iPad3, ondanks dat ik al jaren een iPad Air 2 gebruik. Die voldoet nog perfect, al zijn de nieuwe iPad Pro’s indrukwekkend (vond ik).

  Met elke introductie van een nieuwe generatie wordt het aantrekkelijker om een nieuw exemplaar aan te schaffen, ondanks de hoge prijzen. En voor Apple Watch, AirPods, Pencil heb je een niet al te oude iPhone/iPad nodig. Dan is het fijn als je nog iemand een plezier kunt doen met je oude apparaat. Of er op marktplaats nog wat voor kan vragen.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Verduidelijking: de Air2 voldoet nog perfect, de iPad3 is nog functioneel, maar langzamer, zwaarder en met een minder mooi beeldscherm. Kan wel nog 32-bits apps draaien.

  Ik denk trouwens dat de iPad nog een mooie toekomst tegemoet gaat, met stijgende verkopen, naarmate hij krachtiger en veelzijdiger wordt gaat hij de laptop verder verdringen.

  Bij de iPhone en de Mac is het een kwestie wat de overhand krijgt: de stijgende gebruikersaantallen (die zo nu en dan een nieuw apparaat kopen) of de steeds langer wordende tijd dat ze hun apparaat houden.

 • Profielfoto
  Festen

  De groei van het aantal verkochte devices stagneert al jaren (of laat zelfs een krimp zien) -> hogere prijs per device om de aandeelhouders tevreden te houden (en Tim Cooks bonus te garanderen).

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik tel in elk geval 2 verkochte iPhones Xs Max, die van mij en mijn zoon 😂

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Bmeerdink – 3 november 2018 12:12
   

  iOS 12 biedt nou juist extra performance t.o.v. iOS 11. En gaat terug tot de iPhone 5S en de iPad Air uit 2013. En er zijn nog veel iPads 2/3/4 in gebruik. Ik heb ook nog een iPad3, ondanks dat ik al jaren een iPad Air 2 gebruik. Die voldoet nog perfect, al zijn de nieuwe iPad Pro’s indrukwekkend (vond ik).

  Ik vind het lastig om de berichten over performance te geloven als tegelijk het knijpen van devices in het nieuws komt. Mijn iPhone blijft zo lang mogelijk op de huidige versie (11.4 volgens mij).

  Het aantrekkelijker worden van nieuwe versies van de apparaten is natuurlijk volledig persoonlijk. Nadat mijn iPad – na een iOS update – onbruikbaar traag werd heb ik in ieder geval geen nieuwe meer gekocht. Ik zie ook de nodige switchers naar Android omdat de prijzen van de nieuwe iPhones zo hoog liggen. Ook dat is overigens persoonlijk, bij anderen zal het beeld anders of andersom zijn.