Apple tijdelijk ingehaald als meest waardevolle bedrijf Verenigde Staten

Door: Noah Korevaar - 11 reacties
tim cook - bezorgd - 640

De financiële wereld kan razend snel bewegen, al helemaal als je techbedrijven in beschouwing neemt. In augustus was het nog groot nieuws toen Apple de 1 biljoen dollar passeerde op de beurs. Toen stond de teller bij Microsoft nog op 825 miljard dollar.

Microsoft haalde tijdelijk Apple in

Amazon passeerde een maand later ook de magische grens van 1 biljoen dollar. Microsoft was dus voorlopig nog niet in zicht. Nu, slechts een paar maanden later, ziet het plaatje er anders uit. Gisteravond haalde Microsoft namelijk Apple in als het meest waardevolle bedrijf van de Verenigde Staten.

De laatste keer dat Microsoft dat voor elkaar kreeg was in 2010, acht jaar geleden dus. De vreugde was overigens van korte duur. Toen de beurs sloot stond Apple netjes weer bovenaan.

Maar hoe kreeg de softwaregigant dat voor elkaar? Apple is niet makkelijk van de troon te stoten. Het was ook niet alsof de aandelen van Microsoft explosief in waarde stegen. In tegendeel, over de afgelopen drie maanden daalden ze juist van 109.60 dollar naar 106.47 dollar.

Maar hoe?

Oftewel, Microsoft doet het niet opeens goed, de concurrentie doet het simpelweg een stuk minder dan een paar maanden geleden. In diezelfde periode maakten de aandelen van Apple een vrije val van 217.94 dollar naar 174.62 dollar. Dat is een daling van 19.9 procent. Dat komt vooral doordat investeerders zich zorgen maken om de naar verluidt mager uitpakkende verkopen van de nieuwste iPhone.

Amazon had het ook moeilijk. De aandelen van de retailgigant zakten in de afgelopen drie maanden ook 18 procent in waarde. Van 1927.68 dollar naar 1581.33 dollar, om precies te zijn.

Vooral voor investeerders in Apple is het een bittere pil. Investeerders van het eerste uur hoeven zich in ieder geval geen zorgen te maken. Op de dag dat Steve Jobs de eerste iPhone onthulde betaalde je 13.22 dollar per aandeel.

Als je toen 100 aandelen had gekocht voor 1322 dollar, dan waren je aandelen nu 17462 dollar waard.

 

Lees ook: ➔ Apple niet langer 1 biljoen waard. Erg?

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Sjeffers

  Hamsteren!

 • Profielfoto
  Willem

  Het zal toch de nieuwe realiteit zijn: toestellen gaan langer mee, en meer en meer mensen morren over de te hoge prijs ten opzichte van nieuwkomers in de smartphonewereld. De XR vangt dat voor een stukje op, maar kannibaliseert de veel te dure XS en XS Max. Ik vind het leuk en goed spul, maar de grens ligt voor mij gewoon op 1000 euro. Temeer omdat het maar één keer fout hoeft te gaan en het ligt aan diggelen.

 • Profielfoto
  sedikit

  “Apple tijdelijk ingehaald”. Waarom “tijdelijk`”?

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Omdat niets in dit bestaan voor de eeuwigheid geldt denk ik. 🤓

 • Profielfoto
  xaddict

  De beurs… 🤦🏼‍♂️

 • Profielfoto
  Di May

  Beleggers in Apple die zich focussen op de verkoopcijfers van de iPhone, beseffen niet dat ze Apple niet ten gronde kennen.

  Iemand die Apple werkelijk kent, belegt niet in Apple, maar investeert erin.

  Een investeerder weet dat elk bedrijf een complex gegeven is, waardoor er al eens mindere jaren voorkomen. Zolang de fundamenten oké zijn, maakt hij zich geen zorgen, en gaat niet in paniek zijn ‘aandelen’ verkopen.

  En voor de rest … lijkt de kritiek me terecht dat dergelijke discussies niet echt thuishoren op een site als deze.

 • Profielfoto
  monty python

  De “innovatie” hype eindelijk wat doorprikt. Microsoft, een bedrijf dat teert op producten die al 25 jaar bestaan, nauwelijks veranderd zijn en die gewoon elk jaar duurder maakt tot een schandelijk niveau. Apple, producten die al 15 jaar bestaan en die ook alsmaar duurder worden. Amazon, de 3Suisses op grote schaal, meer is dat niet, met immense fall-out voor de samenleving (mobiliteit, jobverlies). Google, een veredeld reclamebureau dat ook op zijn grenzen botst. Idem voor Facebook. Batterijtechnologie : nul vooruitgang sinds decennia. Energieopslag : nul vooruitgang. Medische wereld : verwaarloosbare vooruitgang, kanker, alzheimer => amper vooruitgang.

  Tijd voor realisme. Die o zo gehypete innovatie bestaat wel maar maakt ons leven helemaal niet zo ingrijpend anders als de techpers ons wil doen geloven. Er zijn voordelen maar de nadelen komen steeds nadrukkelijker naar boven (privacy, massaal jobverlies, degradatie van sociale statuten, monopolisten, Brexit, Trump, mobiliteit …). De techsector dacht de wereld eventjes over te nemen. Even ja, maar de realiteit haalt ze terug in.

 • Profielfoto
  donut

  geschiedenis;

  Apple was tijdelijk het meest kostbare bedrijf op de beurs…

 • Profielfoto
  @Harko

  sedikit op 27 november 2018 10:58
  “Apple tijdelijk ingehaald”. Waarom “tijdelijk`”?

  Omdat, zoals het artikel laat lezen, bij sluiting van de beurs Apple weer bovenaan stond

 • Profielfoto
  obuma

  Op 9 juni 2014 was de waarde van het aandeel boven de 700 dollar. Er is besloten om 1 oud aandeel te vervangen voor 7 nieuwe. Dus 100 aandelen ttv 1e iPhone zijn nu dus 122.234 dollar waard.

 • Profielfoto
  NapO

  ik hoop dat ze nog dieper zakken…dwingt ze tot innovatie en betere producten. want wat er nu allemaal op de plank ligt is te duur en te oud. (geen innovatie)…