Night
Night Nieuws 1 november 2018

Apple komt ‘groene belofte’ na

Apple bewijst dat het vasthoudt aan het ideaal om het bedrijf groener te maken. Het bedrijf lanceert namelijk een reparatieprogramma voor apparaten, die eerder als ‘verouderd’ te boek stonden. Gooi je oude iPhone of MacBook dus nog niet weg. Wellicht kan deze nog gerepareerd worden.

Met de komst van het ‘Repair Vintage Apple Products Pilot’ programma wordt de periode, waarin klanten een ouder toestel kunnen laten repareren, verlengd. Dit wordt bevestigd door bronnen die bekend zijn met het programma. In eerste instantie zullen de iPhone 5 en enkele andere producten, die op het punt stonden om als ‘te oud’ te worden gekenmerkt, aan de lijst toegevoegd. Later zullen meerdere producten worden toegevoegd, die al eerder de reparatieondersteuning verloren.

apple-iphone-5
Oudere Apple producten krijgen een tweede leven met Apple’s nieuwe programma voor reparatie van verouderde producten (klik/tap voor groter)

Meer verouderde producten krijgen weer reparatie ondersteuning

Het nieuwe programma omvat op dit moment de volgende Apple producten:

 • iPhone 5 (GSM/CDMA)
 • MacBook Air (11 inch, Midden 2012)
 • MacBook Air (13 inch, Midden 2012)
 • iMac (21.5 inch, Midden 2011) – Alleen VS en Turkije
 • iMac (27 inch, Midden 2011) – Alleen VS en Turkije

30 November zal de lijst verder worden uitgebreid met de volgende producten:

 • iPhone 4s
 • MacBook Pro (15-inch – Midden 2012

Ten slotte wordt rond de jaarwisseling de toevoeging van de volgende apparaten verwacht:

 • MacBook Pro (Retina, 13-inch, Late 2012)
 • Mac Pro (Mid 2012)
 • MacBook Pro (Retina, 13-inch, Early 2013)
 • MacBook Pro (Retina, Mid 2012)
 • iPhone 5 (GSM)

Het ondersteuningsprogramma geldt voor alle Apple Stores en Authorized Service Providers, tenzij anders wordt aangegeven.

Een flinke stap in de groene richting

De iPhone maker hanteerde voorheen een periode van vijf tot zeven jaar waarin apparaten van service konden worden voorzien. Dat houdt in dat apple producten ook na de fabrieksgarantie nog kunnen worden gerepareerd. Na deze periode werd een apparaat dan als ‘verouderd’ bestempeld. Er werden dan door Apple geen onderdelen meer voor geleverd. Ook reparaties werden dan niet meer uitgevoerd. Apple houdt een keurige lijst bij van producten, die verouderd zijn en niet meer voor ondersteuning in aanmerking komen.

Bij de pilot van het nieuwe programma komt wel een kanttekening. Apple zal alleen producten repareren waarvan nog onderdelen beschikbaar zijn. In andere gevallen krijgt de klant dus nog steeds te horen dat hun apparaat niet kan worden gerepareerd, omdat het verouderd is.

Het nieuwe, groene programma van Apple is dus geen garantie dat alle verouderde apparaten gerepareerd kunnen en zullen worden. Toch is het een flinke stap in de goede richting. Veel verouderde apparaten kunnen op deze manier toch nog een tweede leven krijgen.

Lees ook: ➔ Voorbeeld voor Apple: Motorola verkoopt reparatiesets voor zijn telefoons

Reageer op artikel:
Apple komt ‘groene belofte’ na
Sluiten