Apple iPhone XS Max review: Is groter altijd beter?

Door: Noah Korevaar - 9 reacties
Apple iPhone XS Max review
(Afbeelding: One More Thing)

Apple heeft dit jaar drie nieuwe iPhones gelanceerd. Naast de goedkopere iPhone XR en de capabele iPhone XS ligt er ook een groter model in de schappen. Dan hebben we het natuurlijk over de iPhone XS Max. Wij gingen met het prijzige toestel aan de slag. Is groter altijd beter?

De drempel ligt hoog

Zoals we je in dit artikel laten zien, ligt de drempel dit keer erg hoog. De iPhone XR is een stuk goedkoper dan de XS Max, zonder al te schrijnende beperkingen. Het grootste verschil wordt meteen duidelijk wanneer je de twee modellen naast elkaar legt. Daarover meer op de volgende pagina’s van deze review.

Scherm en ontwerp

De iPhone XS Max heeft een prachtig 6,5-inch OLED scherm. Het paneel maakt korte metten met vrijwel elke concurrent, met sprankelende kleuren en accurate zwarttinten. Het kijken van films en series is een genot, mits je de notch accepteert.

Die kijkervaring wordt er een stuk plezieriger op dankzij de ingebouwde stereospeakers. De audio schalt luid uit de speakers, helder en van twee kanten. Links is echt links, en rechts is.. rechts.

Het gebrek aan een headphone jack blijft op dat vlak een beperking, maar dat is anno 2018 nou eenmaal de norm. Zowel Google als OnePlus nemen ook dit jaar afscheid van de port.

De grootste ooit

De iPhone XS Max is een grote iPhone, de grootste die Apple ooit uitbracht. We raden je dan ook absoluut aan dit toestel eerst in de winkel te testen. De extra schermruimte is welkom, maar het resultaat is wel een iPhone die je gerust lomp kan noemen. Bovendien benut iOS 12 voorlopig de extra ruimte nog niet optimaal.

Volgende stap in waterdichtheid een welkome verbetering

Het design blijft sterk, waarbij vooral ten opzichte van de concurrentie de hoogwaardige afwerking opvalt. Vergis je echter niet, want de iPhone XS Max is niet veel meer dan een opgeblazen iPhone X. Dat is prima, maar verwacht dus geen grote stappen op het gebied van design. De volgende stap in waterdichtheid is wel een welkome verbetering.

Apple iPhone Xs Max review

Onder de motorkap

Onder de motorkap heeft de XS Max exact dezelfde chip als zijn kleinere broertjes, de A12 Bionic. De performance is soepel, razend snel en liet ons geen enkele keer in de steek. Ook games blazen voorbij, zonder enige stotters of lag. De nieuwe chip verbetert ook Augmented Reality, al blijven de apps die AR benutten vrij gimmicky.

Helaas brengen het grote OLED-scherm en de rauwe paardenkracht ook een nadeel met zich mee. De accuduur gaat er namelijk op achteruit. De iPhone X gaat met gemak 30 uur mee, maar de iPhone Xs Max moet je wel echt elke dag opladen. Op dat vlak is de iPhone XR dit jaar dankzij zijn LCD-paneel de grote winnaar.

Wat dat betreft doen even grote concurrenten het beter. Gezien je minstens de dag door komt, moet je je echter maar even afvragen of dat een dealbreaker is.

Apple iPhone Xs Max review

Beveiliging met beperkingen

Ook dit jaar is Face ID de enige biometrische ontgrendelingsmethode. Dat werkt iets sneller dan bij de iPhone X, maar in de praktijk merk je weinig verschil. Face ID is nog steeds zeer snel en veilig, maar kent ook zo zijn beperkingen.

Tegelijkertijd is iOS ondanks de bekende beperkingen nog altijd razend snel. Apps zijn stabiel, gebruikers kunnen op snelle updates rekenen en dankzij iOS 12 is de functionaliteit ook flink uitgebreid. Vooral Shortcuts zijn een welkome toevoeging. Daarmee komt Apple een stapje dichter in de buurt van de automatiseringslag van Android.

Innovatieve camera’s

Laten we kijken naar de camera’s, want daar is Apple dit jaar echt naar eigen zeggen aan het innoveren. Aan de achterkant zitten twee 12MP-camera’s, een met een groothoeklens en een 2x telefoto-lens.

Apple iPhone Xs Max review

Goed nieuws: Apple maakt op dit vlak korte metten met het grootste nadeel van de iPhone X. Dan hebben we het over de cameraprestaties bij slecht licht. Afbeeldingen blijven detailrijk en scherp, mede dankzij Smart HDR.

Foto’s pakken snel goed uit, maar missen een beetje schwung

Apple’s nieuwe functie zorgt ervoor dat foto’s met extreem contrast een stuk beter uitpakken, omdat meerdere frames gecombineerd worden. Zo zijn ook foto’s met bijvoorbeeld fel licht op de achtergrond opeens goed te doen.

Hier moet wel gezegd worden dat de XS Max extreem evenwichtige foto’s maakt. Dat kun je als een groot voordeel zien, maar het maakt de resultaten ook minder spannend. Foto’s pakken dus sneller goed uit, maar missen daardoor ook een beetje schwung.

Ook de portretmodus is dit jaar sterk verbeterd, al blijven bepaalde hoeken erg lastig voor het toestel, zeker ten opzichte van de concurrentie. Details als het montuur van je bril blijven erg hit or miss.

Portretselfies

De selfiecamera is ronduit goed, maar moet het afleggen tegenover de concurrentie. Selfies pakken al snel ietwat vlak uit, zeker als je inzoomt op de huid van de persoon die gefotografeerd wordt. Wel leuk: de portretmodus is ook beschikbaar op de selfiecamera.

Apple iPhone Xs Max review

Over de camera gesproken: de uitstekende module blijft soms irritant, zeker omdat de dubbele camera niet gecentreerd is. Nog zo’n ergernisje: er zit nog steeds geen fast charger in de doos, ondanks het feit dat de iPhone wel snelladen ondersteunt. Kom op Apple, voor 1700 euro…

Draadloos laden werkt goed, maar de iPhone XS Max wordt wel opvallend warm. Warmer dan concurrerende toestellen.

Conclusie: zijn prijs waard?

Je merkt het al, we kunnen weinig minpunten vinden. En dat is terecht: de iPhone XS Max is een uitstekende smartphone. Een fantastisch toestel zelfs. Daar twijfelen we echter ook niet aan. Je kunt dit toestel niet recenseren zonder de prijs in achting te nemen.

De XS Max behoort absoluut tot de top

En dan verandert heel het plaatje. De XS Max is een uitstekend toestel, maar ook dubbel zo uitstekend als zijn goedkopere broertje, de iPhone XR? Wat ons betreft is het antwoord een stevige ‘nee’. Je moet wel erg van grote smartphones houden, wil je zoveel extra geld neerleggen voor deze smartphone.

De iPhone XS Max vergelijken met bijvoorbeeld de OnePlus 6T is dan ook bijna oneerlijk. Je betaalt er immers bijna drie keer zoveel voor. Wanneer je echter die drempel over bent, is de iPhone XS Max de beste iPhone van het moment. De vergelijking Android versus iOS laten we even voor wat het is, maar los van het besturingssysteem behoort de XS Max absoluut tot de top.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  mmww

  Het fijne van de X en Xs is het kleine formaat en relatief grote scherm. Maar smaken verschillen.

 • Profielfoto
  tjapie

  Ik ben erg blij met m’n Xs Max. In tegenstelling tot wat in het bericht over accuduur wordt genoemd, doe ik altijd twee dagen met een opgeladen telefoon.

 • Profielfoto
  gipsman

  Ik wil best geloven dat het scherm subliem is. Maar ga je daarom naar een film kijken op een smartphone als je bv. ook een tv hebt? Ik denk van niet. Misschien wel trailers of fragmenten. Bovendien is er de notch…een serieus obstakel voor een intense kijkervaring wat een film toch wel is.

 • Profielfoto
  Hans V R

  Ook ik ben blij met de Max. En ook ik doe langer dan ooit met een batterijlading. Voorheen had ik de 6S Plus en de Max is even groot, maar met grotere display. Voor de OLED hoefde ik het niet te doen, ik vond de Plus ook uitstekend… Maar echt onbegrijpelijk slecht vind ik dat ik er op achteruit ga qua OS: op de Plus kantelde her homescreen in landscape. Dat gebeurt niet op de Max. Nokia maakte zo’n fout 10 jaar geleden met de E-90. Toevallig kwam Apple toen met de iPhone. Maar Apple moet zeker haar vlaggeschip niet tekort gaan doen met een software omissie, want wat dat betreft voelde ik me echt een beetje belazerd toen ik de Max in landscape voor me zette zoals ik dat met de Plus gewend was.

  Verder is de face ID geweldig, evenals de swipe bediening. Het toestel is vloeiend snel en de foto’s vind ik weergaloos. De portretmodus en de optische zoom maken echt een verschil.

  Maar dat Apple die software niet op punt heeft vind ik alarmerend. Het lijkt te passen in het rijtje waar ook de weggevallen MagSafe op de MacBook in staat. Niet meer gericht op de gebruiker. Ik hoop dat Apple snel corrigeert.

 • Profielfoto
  Daantsjie

  gipsman op 27 november 2018 10:23
  Ik wil best geloven dat het scherm subliem is. Maar ga je daarom naar een film kijken op een smartphone als je bv. ook een tv hebt? Ik denk van niet. Misschien wel trailers of fragmenten. Bovendien is er de notch…een serieus obstakel voor een intense kijkervaring wat een film toch wel is.

  Neem jij altijd je tv mee is je een lange treinreis hebt?

   

 • Profielfoto
  Caszz

  Film kijken op een telefoon is sowieso nooit een intense ervaring.

 • Profielfoto
  Caszz

  En de notch heb je geen last van. Tenzij je de boel inzoomt tot volledig scherm. Dan verlies je niet allen de notch, maar ook een stuk van de boven en onderkant van de film. Dus voor mij altijd een No-go

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Erg tevreden met de Xs Max. Ik vind hem kleiner dan de iPhone 7 Plus die ik eerst had.

 • Profielfoto
  Richard74

  Daantsjie op 27 november 2018 12:59

  gipsman op 27 november 2018 10:23
  Ik wil best geloven dat het scherm subliem is. Maar ga je daarom naar een film kijken op een smartphone als je bv. ook een tv hebt? Ik denk van niet. Misschien wel trailers of fragmenten. Bovendien is er de notch…een serieus obstakel voor een intense kijkervaring wat een film toch wel is.

  Neem jij altijd je tv mee is je een lange treinreis hebt?

   

  Nee, gewoon een boek.