Noah Korevaar
Noah Korevaar Reviews 26 november 2018

Apple iPhone XR review: allemansvriend

Frisse kleuren, een lagere prijs en relatief weinig downgrades. Drie zaken die de nieuwe iPhone XR karakteriseren. En zeg nou zelf: dat klinkt toch best aantrekkelijk. Het goede nieuws: dat is het ook. Het slechte nieuws: de iPhone XR heeft een groot nadeel. In deze Apple iPhone XR review lees je er alles over.

Apple en budgetsmartphones. Het klinkt als een haast onmogelijke combinatie, en dat is het eigenlijk ook wel. De verschillende pogingen van het bedrijf om een ‘budgetsmartphone’ uit te brengen werden wisselend ontvangen, maar kregen nooit in dezelfde vorm opvolging. De 5c was aanvankelijk te duur en geen groot succes. De SE werd enthousiast ontvangen, maar kreeg ondanks vele geruchten geen opvolger.

De iPhone Xʀ is bloedserieus

In plaats daarvan kwam er een nieuw ‘budgettoestel’: de iPhone XR. En hoewel de term ‘budget’ voor €859 misschien een beetje misplaatst is, is deze goedkopere iPhone juist vanwege die prijs wel erg de moeite waard. Want laat je door zijn speelse kleuren niet misleiden: de iPhone XR is bloedserieus.

De smartphone is uitgerust met een van de krachtigste chips op de markt: de Apple A12 Bionic. Bovendien heeft hij een erg goede 12-megapixelcamera met indrukwekkende beeldverwerking. Ook het waterdichte ontwerp, Face ID en de notch van de duurdere iPhones hoef je met dit toestel niet in te leveren.

Wat dan wel, vraag je misschien af? Functioneel eigenlijk best weinig. De iPhone XR heeft geen oledscherm en geen zoomlens op de achterkant. De kostenbesparing die daar tegenover staat is aanzienlijk. €300 op basis van de officiële adviesprijs, net iets minder in de praktijk.

Toch is er nog iets dat je moet inleveren als je ervoor kiest om die €300 te besparen en voor de XR te gaan: het strakke ontwerp van de iPhone XS

Design: mooie kleuren, gigantische randen

De iPhone XR ziet eruit als een iPhone X, maar dan wel met twee opvallende verschillen. De eerste is positief: de XR is er in een veelheid aan mooie kleuren. Zwart, wit, geel, rood, blauw of koraal; er is voor ieder wat wils.

Grote randen

Het tweede grote verschil is minder positief. Net als alle smartphones met een notch en een LCD-scherm, heeft de iPhone XR een wat grotere ‘kin’ aan de onderkant van het scherm. Dat komt omdat de aansturing niet zoals bij het oledscherm van de XS onder het scherm weggevouwen kan worden. Jammer, maar geen echt probleem.

Wel echt een probleem, is de manier waarop Apple daarmee omgaat in het ontwerp. In plaats van genoegen te nemen met een wat grotere kin en de zijranden van het scherm lekker dun te houden, kiest Apple voor symmetrie. Dat wil zeggen: de schermranden aan de zijkanten zijn net zo dik als die kin. Dat is weliswaar symmetrisch, maar resulteert in een lomp uiterlijk. Het is net alsof er permanent een hoesje om de iPhone XR zit.

Premium waterdicht ontwerp

Los van die schermranden komt het ontwerp van de XR wel netjes over. De smartphone is gemaakt van glas voor en achter met een aluminium frame. Hij is goed afgewerkt, waterdicht en qua formaat wat mij betreft prettig. Het 6,1-inch scherm is net wat groter dan de 5,8-inch iPhone Xs, maar wat beter handelbaar dan de 6,5-inch XS Max. Een mooi tussenmaatje dus.

Zoals we inmiddels gewend zijn ontbreekt de audiojack helaas. Boven het scherm zit dezelfde Face ID-hardware die je kent uit de iPhone X(S); wat betekent dat je geen vingerafdrukscanner hoeft te verwachten. Geen probleem, want Face ID werkt snel en consistent. Een homeknop ontbreekt ook en wordt vervangen door navigatiegebaren die fijn werken.

Wie van een super scherpe weergave houdt moet even verder kijken

Op de zijkant zit, zoals we van Apple gewend zijn, een mute switch. Een schuifje waarmee je de stille modus van het toestel aan- of uitzet. Een handige feature, maar omdat het schuifje een beetje uitsteekt zorgt het er in mijn geval regelmatig voor dat het toestel per ongeluk van de stille modus af gaat. Overigens is het niet anders dan bij andere iPhones en zijn er maar weinig mensen in mijn omgeving die dat probleem herkennen. Ik zou er dus ook niet al te veel waarde aan hechten.

Goed scherm ondanks lage resolutie

De iPhone XR heeft een zogenaamd Liquid Retina Display. Dat is niks meer dan een fancy naam voor een LCD-scherm met een notch. Gelukkig gaat het wel om een mooi LCD-scherm met notch. Met True Tone kan het scherm zijn kleuren aanpassen aan de hand van het omgevingslicht en die kleuren zien er altijd mooi uit. De witbalans van het scherm is goed en hoewel het geen OLED scherm is, is het contrast behoorlijk goed.

Maar wie van een super scherpe weergave houdt moet even verder kijken. De schermresolutie van de iPhone XR is 828 x 1792 pixels, goed voor 326 pixels per inch. Dat zijn er precies 4 minder dan in de iPhone 4 uit 2010. Geen beste score. Ik moet zeggen dat het in het dagelijks gebruik weinig opvalt en ik er niet echt last van gehad heb. Neemt niet weg dat het scherm van de XR duidelijk minder scherp is dan dat van de meeste andere smartphones, en voor €859 heb je alle reden om daarover te klagen.

Gebruik: hard- en software dik in orde

In dit hoofdstuk ga ik in op het dagelijks gebruik van de iPhone XR. Een van zijn sterke punten, want daarop scoort hij eigenlijk hetzelfde als de iPhone XS-serie. Ondanks zijn lagere prijs biedt de XR dus een premium iPhone-ervaring.

Een van de snelste smartphones op de markt

Razendsnelle chip

Dat komt vooral door de chipset. De iPhone XR is gebaseerd op dezelfde A12 Bionic-processor als de Xs-serie en die werkt razendsnel.  Het werkgeheugen loopt met 3GB iets achter bij de XS, maar daar merk je in de praktijk weinig van. Ik durf zelfs wel te beweren dat de iPhone XR een van de snelste smartphones op de markt is.

Goede batterij laadt traag

De batterij van de iPhone XR is met zijn krap 3000mAh niet bijzonder groot. Hij houdt het echter wel bijzonder lang vol. De dag kom je met het grootste gemak door. Twee dagen is voor gematigde gebruikers prima haalbaar. Pluspuntje.

Dat is maar goed ook, want als je de iPhone XR wil opladen ben je wel even bezig. Hij kan weliswaar snelladen, maar Apple levert geen snellader mee. Kosten als je wel zo’n lader wil? 50 Euro. Als je geluk hebt. Shame on you, Apple!

iOS as always

De iPhone XR draait op iOS, wat natuurlijk weinig nieuws is. Het gaat dit keer om versie 12 en die is net zo prettig en soepel in gebruik als altijd. De grootste in het oog springende verandering is de ‘schermtijd’ functie, die je overzicht geeft over hoe lang je je smartphone gebruikt. Of in mijn geval, hoe verslaafd je bent aan je toestel.

Je kunt precies zien hoe lang je welke app gebruikt, hoeveel meldingen je dagelijks krijgt en zelfs hoe vaak je je toestel oppakt. Dat is soms best confronterend, kan ik je vertellen. Doe ermee wat je wilt, maar het is in ieder geval fijn dat het toestel dat inzicht biedt.

Fijne bediening met nadelen

Omdat de homeknop verdwenen is, bedien je de iPhone XR nu met gebaren. Omhoog vegen brengt je naar het homescreen en als je een kwart cirkel vanaf de onderkant ‘tekent’ kom je in het multitask-menu. Dat werkt prima. Sterker nog: wat mij betreft is het een van de fijnste bedieningsmethoden voor een smartphone die je kunt vinden.

3D Touch wordt niet meer ondersteund

Teruggaan doe je meestal door van de linker zijkant naar rechts te vegen, maar dat werkt helaas niet in elke app. Soms moet je ook naar het terugknopje in de linker bovenhoek reiken. Gezien het grote scherm van de iPhone Xʀ is dat nogal irritant. Reachability, een feature waarmee je de scherminhoud omlaag kunt halen, lost dat deel op. Maar het wordt tijd dat Apple een universeel terug-gebaar introduceert.

Er is nog een dingetje veranderd in de bediening tegenover andere recente iPhones. 3D Touch wordt niet meer door de hardware ondersteund en is vervangen door ‘Haptic Touch’. Dat betekent in de praktijk dat ‘extra’ 3D Touch-features, zoals de mogelijkheid om previews van mailtjes te zien en de mogelijkheid om via het homescreen direct een actie in een app uit te voeren, zijn vervallen.

3D Touch-features die essentieel zijn voor de bediening, zoals het openen van het verbindingen-menu in de quick settings, zijn vervangen door het simpelweg wat langer ingedrukt houden van een element. Voor mensen die 3D Touch veel gebruikten is het jammer. Maar echt een gemis is het wat mij betreft ook niet.

Multimedia: top!

Op multimediagebied doet de iPhone XR het erg goed. Dat heeft natuurlijk vooral met de goede camera te maken, maar ook de muziekfeatures mogen er zijn. Los van de ontbrekende audiojack, dan.

Vol geluid

Die missende audiojack is irritant en moet je oplossen met een adaptertje of bluetooth koptelefoon. In situaties dat je niet via een headset wilt luisteren scoort de iPhone Xʀ gelukkig wel heel goed.

Een camera waar je van op aan kunt en die bijna nooit teleur stelt

De speakers van het toestel – een boven het scherm en een op de onderkant – produceren hard en vol geluid. Apple past daarbij een speciale stereoverbreding toe, die ervoor zorgt dat de iPhone Xʀ ook bijzonder ruimtelijk klinkt. De speaker van dit toestel is al met al erg goed.

Goede enkele camera

Vooruit. De iPhone Xʀ heeft geen twee camera’s en loopt daarmee wat achter op veel concurrenten. Voor een smartphone met een enkele camera, scoort hij echter wel erg goed. De 12-megapixelcamera is hetzelfde als de hoofdsensor van de iPhone XS, inclusief de indrukwekkende nieuwe beeldverwerking van Apple.

De belangrijkste toevoeging daarin is ‘Smart HDR’, een geavanceerde HDR-modus die de best belichte delen van meerdere foto’s samenvoegt. Dat levert een erg goed resultaat op. In bijna alle omstandigheden maakt de iPhone XR consistent mooie plaatjes. Het is dus een camera waar je altijd van op aan kunt en die bijna nooit teleur stelt.

Daar staat wel tegenover dat de foto’s van de iPhone XR vaak een beetje ‘vlak’ zijn. De kleuren en het contrast zijn goed, maar niet erg spetterend. Tegenover de camera’s van bijvoorbeeld Samsung en Huawei komt deze iPhone-camera soms wat saai over. Of dat een voor- of juist nadeel is, hangt natuurlijk vooral af van je persoonlijke voorkeuren.

Portretmodus voor en achter

Hoewel hij zowel voor als achter maar één lens heeft, heeft de iPhone XR wel een portretmodus. Die werkt hetzelfde en is net zo uitgebreid als bij iPhones met een dubbele camera. Alleen worden de contouren van je gezicht nu volledig door de software herkend. Daar merk je eigenlijk bijzonder weinig van; de randherkenning is nog steeds best goed. Het enige verschil: je kunt nu alleen foto’s met een vervaagde achtergrond maken van gezichten. Andere objecten pakt hij niet.

De selfies die uit de iPhone XR komen rollen hebben een resolutie van 7 megapixel. Qua kleuren zijn ze mooi, maar de scherpte en details lopen wel duidelijk wat achter bij veel andere high-end smartphones.

Video’s die de iPhone XR schiet zijn wel erg goed. Het toestel kan 4K filmen en heeft mooie kleuren en goede beeldstabilisatie. Weinig op aan te merken.

Reageer op artikel:
Apple iPhone XR review: allemansvriend
Sluiten