Apple iPhone XR review: allemansvriend

Door: Noah Korevaar - 20 reacties
iPhone Xʀ

Frisse kleuren, een lagere prijs en relatief weinig downgrades. Drie zaken die de nieuwe iPhone XR karakteriseren. En zeg nou zelf: dat klinkt toch best aantrekkelijk. Het goede nieuws: dat is het ook. Het slechte nieuws: de iPhone XR heeft een groot nadeel. In deze Apple iPhone XR review lees je er alles over.

Apple iPhone Xr review design

Apple en budgetsmartphones. Het klinkt als een haast onmogelijke combinatie, en dat is het eigenlijk ook wel. De verschillende pogingen van het bedrijf om een ‘budgetsmartphone’ uit te brengen werden wisselend ontvangen, maar kregen nooit in dezelfde vorm opvolging. De 5c was aanvankelijk te duur en geen groot succes. De SE werd enthousiast ontvangen, maar kreeg ondanks vele geruchten geen opvolger.

De iPhone Xʀ is bloedserieus

In plaats daarvan kwam er een nieuw ‘budgettoestel’: de iPhone XR. En hoewel de term ‘budget’ voor €859 misschien een beetje misplaatst is, is deze goedkopere iPhone juist vanwege die prijs wel erg de moeite waard. Want laat je door zijn speelse kleuren niet misleiden: de iPhone XR is bloedserieus.

De smartphone is uitgerust met een van de krachtigste chips op de markt: de Apple A12 Bionic. Bovendien heeft hij een erg goede 12-megapixelcamera met indrukwekkende beeldverwerking. Ook het waterdichte ontwerp, Face ID en de notch van de duurdere iPhones hoef je met dit toestel niet in te leveren.

Wat dan wel, vraag je misschien af? Functioneel eigenlijk best weinig. De iPhone XR heeft geen oledscherm en geen zoomlens op de achterkant. De kostenbesparing die daar tegenover staat is aanzienlijk. €300 op basis van de officiële adviesprijs, net iets minder in de praktijk.

Toch is er nog iets dat je moet inleveren als je ervoor kiest om die €300 te besparen en voor de XR te gaan: het strakke ontwerp van de iPhone XS

Design: mooie kleuren, gigantische randen

De iPhone XR ziet eruit als een iPhone X, maar dan wel met twee opvallende verschillen. De eerste is positief: de XR is er in een veelheid aan mooie kleuren. Zwart, wit, geel, rood, blauw of koraal; er is voor ieder wat wils.

Apple iPhone XR kleuren

Grote randen

Het tweede grote verschil is minder positief. Net als alle smartphones met een notch en een LCD-scherm, heeft de iPhone XR een wat grotere ‘kin’ aan de onderkant van het scherm. Dat komt omdat de aansturing niet zoals bij het oledscherm van de XS onder het scherm weggevouwen kan worden. Jammer, maar geen echt probleem.

Apple iPhone Xr review design

Wel echt een probleem, is de manier waarop Apple daarmee omgaat in het ontwerp. In plaats van genoegen te nemen met een wat grotere kin en de zijranden van het scherm lekker dun te houden, kiest Apple voor symmetrie. Dat wil zeggen: de schermranden aan de zijkanten zijn net zo dik als die kin. Dat is weliswaar symmetrisch, maar resulteert in een lomp uiterlijk. Het is net alsof er permanent een hoesje om de iPhone XR zit.

Premium waterdicht ontwerp

Los van die schermranden komt het ontwerp van de XR wel netjes over. De smartphone is gemaakt van glas voor en achter met een aluminium frame. Hij is goed afgewerkt, waterdicht en qua formaat wat mij betreft prettig. Het 6,1-inch scherm is net wat groter dan de 5,8-inch iPhone Xs, maar wat beter handelbaar dan de 6,5-inch XS Max. Een mooi tussenmaatje dus.

Apple iPhone Xr review design

Zoals we inmiddels gewend zijn ontbreekt de audiojack helaas. Boven het scherm zit dezelfde Face ID-hardware die je kent uit de iPhone X(S); wat betekent dat je geen vingerafdrukscanner hoeft te verwachten. Geen probleem, want Face ID werkt snel en consistent. Een homeknop ontbreekt ook en wordt vervangen door navigatiegebaren die fijn werken.

Wie van een super scherpe weergave houdt moet even verder kijken

Op de zijkant zit, zoals we van Apple gewend zijn, een mute switch. Een schuifje waarmee je de stille modus van het toestel aan- of uitzet. Een handige feature, maar omdat het schuifje een beetje uitsteekt zorgt het er in mijn geval regelmatig voor dat het toestel per ongeluk van de stille modus af gaat. Overigens is het niet anders dan bij andere iPhones en zijn er maar weinig mensen in mijn omgeving die dat probleem herkennen. Ik zou er dus ook niet al te veel waarde aan hechten.

Goed scherm ondanks lage resolutie

De iPhone XR heeft een zogenaamd Liquid Retina Display. Dat is niks meer dan een fancy naam voor een LCD-scherm met een notch. Gelukkig gaat het wel om een mooi LCD-scherm met notch. Met True Tone kan het scherm zijn kleuren aanpassen aan de hand van het omgevingslicht en die kleuren zien er altijd mooi uit. De witbalans van het scherm is goed en hoewel het geen OLED scherm is, is het contrast behoorlijk goed.

Apple iPhone Xr review design

Maar wie van een super scherpe weergave houdt moet even verder kijken. De schermresolutie van de iPhone XR is 828 x 1792 pixels, goed voor 326 pixels per inch. Dat zijn er precies 4 minder dan in de iPhone 4 uit 2010. Geen beste score. Ik moet zeggen dat het in het dagelijks gebruik weinig opvalt en ik er niet echt last van gehad heb. Neemt niet weg dat het scherm van de XR duidelijk minder scherp is dan dat van de meeste andere smartphones, en voor €859 heb je alle reden om daarover te klagen.

Gebruik: hard- en software dik in orde

In dit hoofdstuk ga ik in op het dagelijks gebruik van de iPhone XR. Een van zijn sterke punten, want daarop scoort hij eigenlijk hetzelfde als de iPhone XS-serie. Ondanks zijn lagere prijs biedt de XR dus een premium iPhone-ervaring.

Een van de snelste smartphones op de markt

Razendsnelle chip

Dat komt vooral door de chipset. De iPhone XR is gebaseerd op dezelfde A12 Bionic-processor als de Xs-serie en die werkt razendsnel.  Het werkgeheugen loopt met 3GB iets achter bij de XS, maar daar merk je in de praktijk weinig van. Ik durf zelfs wel te beweren dat de iPhone XR een van de snelste smartphones op de markt is.

Goede batterij laadt traag

De batterij van de iPhone XR is met zijn krap 3000mAh niet bijzonder groot. Hij houdt het echter wel bijzonder lang vol. De dag kom je met het grootste gemak door. Twee dagen is voor gematigde gebruikers prima haalbaar. Pluspuntje.

Apple iPhone XR review screenshot batterij

Dat is maar goed ook, want als je de iPhone XR wil opladen ben je wel even bezig. Hij kan weliswaar snelladen, maar Apple levert geen snellader mee. Kosten als je wel zo’n lader wil? 50 Euro. Als je geluk hebt. Shame on you, Apple!

iOS as always

De iPhone XR draait op iOS, wat natuurlijk weinig nieuws is. Het gaat dit keer om versie 12 en die is net zo prettig en soepel in gebruik als altijd. De grootste in het oog springende verandering is de ‘schermtijd’ functie, die je overzicht geeft over hoe lang je je smartphone gebruikt. Of in mijn geval, hoe verslaafd je bent aan je toestel.

Apple iPhone XR review screenshot interface

Je kunt precies zien hoe lang je welke app gebruikt, hoeveel meldingen je dagelijks krijgt en zelfs hoe vaak je je toestel oppakt. Dat is soms best confronterend, kan ik je vertellen. Doe ermee wat je wilt, maar het is in ieder geval fijn dat het toestel dat inzicht biedt.

Apple iPhone XR review screenshot schermtijd

Fijne bediening met nadelen

Omdat de homeknop verdwenen is, bedien je de iPhone XR nu met gebaren. Omhoog vegen brengt je naar het homescreen en als je een kwart cirkel vanaf de onderkant ‘tekent’ kom je in het multitask-menu. Dat werkt prima. Sterker nog: wat mij betreft is het een van de fijnste bedieningsmethoden voor een smartphone die je kunt vinden.

3D Touch wordt niet meer ondersteund

Teruggaan doe je meestal door van de linker zijkant naar rechts te vegen, maar dat werkt helaas niet in elke app. Soms moet je ook naar het terugknopje in de linker bovenhoek reiken. Gezien het grote scherm van de iPhone Xʀ is dat nogal irritant. Reachability, een feature waarmee je de scherminhoud omlaag kunt halen, lost dat deel op. Maar het wordt tijd dat Apple een universeel terug-gebaar introduceert.

Er is nog een dingetje veranderd in de bediening tegenover andere recente iPhones. 3D Touch wordt niet meer door de hardware ondersteund en is vervangen door ‘Haptic Touch’. Dat betekent in de praktijk dat ‘extra’ 3D Touch-features, zoals de mogelijkheid om previews van mailtjes te zien en de mogelijkheid om via het homescreen direct een actie in een app uit te voeren, zijn vervallen.

Apple iPhone Xr review design

3D Touch-features die essentieel zijn voor de bediening, zoals het openen van het verbindingen-menu in de quick settings, zijn vervangen door het simpelweg wat langer ingedrukt houden van een element. Voor mensen die 3D Touch veel gebruikten is het jammer. Maar echt een gemis is het wat mij betreft ook niet.

Multimedia: top!

Op multimediagebied doet de iPhone XR het erg goed. Dat heeft natuurlijk vooral met de goede camera te maken, maar ook de muziekfeatures mogen er zijn. Los van de ontbrekende audiojack, dan.

Vol geluid

Die missende audiojack is irritant en moet je oplossen met een adaptertje of bluetooth koptelefoon. In situaties dat je niet via een headset wilt luisteren scoort de iPhone Xʀ gelukkig wel heel goed.

Een camera waar je van op aan kunt en die bijna nooit teleur stelt

De speakers van het toestel – een boven het scherm en een op de onderkant – produceren hard en vol geluid. Apple past daarbij een speciale stereoverbreding toe, die ervoor zorgt dat de iPhone Xʀ ook bijzonder ruimtelijk klinkt. De speaker van dit toestel is al met al erg goed.

Apple iPhone Xr review design

Goede enkele camera

Vooruit. De iPhone Xʀ heeft geen twee camera’s en loopt daarmee wat achter op veel concurrenten. Voor een smartphone met een enkele camera, scoort hij echter wel erg goed. De 12-megapixelcamera is hetzelfde als de hoofdsensor van de iPhone XS, inclusief de indrukwekkende nieuwe beeldverwerking van Apple.

De belangrijkste toevoeging daarin is ‘Smart HDR’, een geavanceerde HDR-modus die de best belichte delen van meerdere foto’s samenvoegt. Dat levert een erg goed resultaat op. In bijna alle omstandigheden maakt de iPhone XR consistent mooie plaatjes. Het is dus een camera waar je altijd van op aan kunt en die bijna nooit teleur stelt.

Daar staat wel tegenover dat de foto’s van de iPhone XR vaak een beetje ‘vlak’ zijn. De kleuren en het contrast zijn goed, maar niet erg spetterend. Tegenover de camera’s van bijvoorbeeld Samsung en Huawei komt deze iPhone-camera soms wat saai over. Of dat een voor- of juist nadeel is, hangt natuurlijk vooral af van je persoonlijke voorkeuren.

Portretmodus voor en achter

Hoewel hij zowel voor als achter maar één lens heeft, heeft de iPhone XR wel een portretmodus. Die werkt hetzelfde en is net zo uitgebreid als bij iPhones met een dubbele camera. Alleen worden de contouren van je gezicht nu volledig door de software herkend. Daar merk je eigenlijk bijzonder weinig van; de randherkenning is nog steeds best goed. Het enige verschil: je kunt nu alleen foto’s met een vervaagde achtergrond maken van gezichten. Andere objecten pakt hij niet.

De selfies die uit de iPhone XR komen rollen hebben een resolutie van 7 megapixel. Qua kleuren zijn ze mooi, maar de scherpte en details lopen wel duidelijk wat achter bij veel andere high-end smartphones.

Video’s die de iPhone XR schiet zijn wel erg goed. Het toestel kan 4K filmen en heeft mooie kleuren en goede beeldstabilisatie. Weinig op aan te merken.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  19JM81

  Moet er echt nog steeds gezeurd worden om de headphone jack?! Ik mis hem al jaren niet meer…

 • Profielfoto
  csteelooper

  Mooi artikel… Eén ding is echter niet volledig juist. je schrijft:

  De iPhone XR heeft een zogenaamd Liquid Retina Display. Dat is niks meer dan een fancy naam voor een LCD-scherm met een notch.

  Maar ook de iPad Pro heeft een “Liquid Retina Display”, en dat zónder notch. Dus is Liquid Retina Display volgens mij eerder gewoon een héél (veel te) fancy name voor een ‘gewoon’ LCD display, zij het met een scherpe resolutie (hoewel dat laatste dan weer alleen geldt voor de iPad Pro).

 • Profielfoto
  Steo

  Na mijn iPhone 6 nu ‘eindelijk’ weer eens een nieuw iPhone gekocht. iPhone Xr RED. Bloedmooi! Dat is wat ik vind.:)

 • Profielfoto
  Baltimor

  Liquid Retina slaat vooral op het feit dat deze LCD schermen afgeronde hoeken hebben. Een eigenschap die tot voor de Liquid Retina vooral bij OLED schermen voorkwam en niet bij LCD schermen

 • Profielfoto
  wensink

  Veel te groot.

 • Profielfoto
  SvS

  wensink op 26 november 2018 12:22
  Veel te groot.

  Mee eens. Zet het ook terug naar ergens tussen de 4″ en 4,7″. Voor mij zijn dat goede formaten.

 • Profielfoto
  gipsman

  Ik dacht ook: veel te groot. Maar ik dacht ook: straks gaat apple de 7 en zelfs de 8 niet meer meenemen in OS upgrades, dus ik koop toch maar die peperdure/te grote XR om de SE op te volgen ( die overigens nog een paar jaren had kunnen meegaan). Het is me wat in the first world. En ja, ik vind de XR belachelijk groot. Past slecht in een broekzak en ik heb geen handtas.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

   (…) want als je de iPhone XR wilt opladen ben je wel even bezig.

  Even? Cijfers willen we hebben! Mijn iPhone 6 (die nu een nieuwe batterij schijnt te krijgen) doet er ook wel een paar uur over.

  En hoe belangrijk is dat als je (ik in dit geval) de telefoon ‘s-nachts aan de lader legt?

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Maken ze een keer een wat dikkere telefoon (0,75 mm) met dan ook meer batterij, is het weer niet goed. Ik vind het geen enkel probleem en mijn iPhone XR is na een dag stevig gebruik nog steeds op 50%, dat halen de andere modellen bij lange na niet

  Het enige wat wel fijn was geweest was als ze dan ook de camera vlak hadden gemaakt maar dan was het een betere telefoon geweest dan de XS en dat willen ze natuurlijk niet.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Ik mis de feiten, de onderbouwing voor de kritiekpunten.

  “Gigantische randen” dat blijkt links en rechts 5,6mm te zijn versus 4,85/4,43/4,25 (voor 8+/8/XS). In de orde van 1 mm meer dus. Tja.

  “Goede batterij laadt traag” hoe lang eigenlijk precies, in vergelijking met andere toestellen? En met een iPad/Macbook lader met meer vermogen?

  “Selfies (…) maar de scherpte en details lopen wel duidelijk wat achter bij veel andere high-end smartphones”. Welke andere smartphones (niet de XS lijkt me, die heeft dezelfde 7MP front-camera). Laat dat dan zien met foto’s.

  “lage resolutie”, nou ik begrijp juist dat het een uitstekend LCD scherm is, ik lees nauwelijks enige kritiek. Resolutie op LCD en OLED is niet 1:1 vergelijkbaar door de andere pixel-layout.

  Verder geen video met demonstratie van het geschrevene. Ik denk al met al dat deze review te oppervlakkig is en daarom weinig toevoegt aan alle andere reviews die al eerder over de iPhone XR geschreven zijn.

 • Profielfoto
  Loyd

  Mijn 7plus verkocht en nu ook de Xr aangeschaft. Voor mij een prima toestel.

 • Profielfoto
  BC

  Ik ben vandaag van iPhone 5 naar iPhone Xr gegaan. Allemaal niet zo heel bijzonder die iPhone Xr (veel gebakken lucht dus)

 • Profielfoto
  Melle

  @bc – Van een 5??!! naar een xr en dan het niet zo bijzonder vinden? Zo raar dat je beter gewoon een tweedehands 5s had gekocht, als je het verschil toch zo onbelangrijk vind.

  Ik vond de stap van de SE naar de X al
  gigantisch…

 • Profielfoto
  syltheboy

  Ik ben zelf van een iPhone 7 naar een Xs overgestapt, omdat ik geen veel grotere behuizing wilde. De Xr is weer een stuk groter en dat vind ik gewoon niet prettig. Al vind ik hem qua design vind ik hem best geslaagd. Ik heb ooit een iPhone 6 Plus gehad, maar na ongeveer 3 jaar wilde ik toch een kleiner formaat. Dat beviel prima met de 7 en nu dus ook met de Xs.

 • Profielfoto
  gipsman

  Hier dus ook SE>XR. Ik begrijp wel wat BC bedoelt: scherm is groter ( niet noodzakelijk een pluspunt), face-ID (zeker pluspunt), wat sneller ook en fleuriger ( heb de gele 😲), en ja, dat is het ongeveer. Oh ja, even vergeten,  eens zo duur als de SE. Waarom is er geen opvolger van de SE trouwens ??? Straks misschien, als de beurskoers verder inzakt? Die wil ik dan wel van ganser harte…

 • Profielfoto
  balken07

  “De schermresolutie van de iPhone Xʀ is 828 x 1792 pixels, goed voor 326 pixels per inch. Dat zijn er precies 4 minder dan in de iPhone 4 uit 2010. Geen beste score.”

  @redactie: de iPhone 4 had ook 326 pixels per inch. Jullie artikel klopt op dit punt niet. De ppi van de Xr is dus gewoon hetzelfde.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  bmeerdink op 26 november 2018 15:55
  “Gigantische randen” dat blijkt links en rechts 5,6mm te zijn versus 4,85/4,43/4,25 (voor 8+/8/XS). In de orde van 1 mm meer dus. Tja….

  De genoemde modellen hadden dan ook al gigantische randen, en dat is nu nog wat ‘gigantischer’ geworden. .;)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  ^
  Overigens vind ik een mooi randje om een scherm helemaal geen probleem. Schermen die helemaal over de rand lopen vind ik eigenlijk zelfs minder mooi.

 • Profielfoto
  BC

  Toch nog een tweede reactie mijnerzijds.

  Mij gebruik al een enige jaren Apple producten. Ik verbaas mijn altijd hoe snel ik het nieuwe apparaat gebruiken kan. Bij de Xr valt dat toch erg tegen. Op mijn iPhone 5 een iCloud Backup gemaakt en deze gebruikt op mijn Xr. Een aantal apps doet net niet meer, een aantal apps lijken niet de schermgroottes van de Xr ten volle te benutten, een aap kan niet met de schermgroottes over weg, een app moest eerst verwijderd worden en opnieuw geïnstalleerd. Een hoop werk en gepruts, heel erg on-Apple-iaans allemaal.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @BC, vergeet niet dat je van iOS 10 (of eerder) naar iOS 12 gaat. Sinds versie 11 werken alleen nog maar 64-bits apps op iOS. Veel 32-bits apps worden niet meer bijgehouden en voor de rest kan het (her)installeren van de nieuwste versie nodig geweest zijn voor 64-bits compatibiliteit.

  Verder is het nogal een overgang van een 4 inch scherm naar een 6,1 inch scherm (en van een toestel van 2012 naar eentje van 2018), en dat 6,1 inch format is nog maar net een maand op de markt. Dus je kunt niet verwachten dat al je apps geoptimaliseerd zijn voor dat nieuwe formaat.