‘Apple’s draadloze koptelefoon krijgt twee slimme trucjes’

Door: Night - 7 reacties

De geruchten dat Apple in 2019 met een totaal nieuwe draadloze ‘over-ear’ koptelefoon komt, worden steeds sterker. Zo lijkt Apple te sleutelen aan slimme trucjes die het gebruik van een hoofdtelefoon aangenamer dan ooit moeten maken. Siri gaat ook een grote rol spelen, net als op de AirPods.

Aan wat voor trucjes moet je denken? Dat wordt door een nieuw gepubliceerd patent dat Apple vorig jaar heeft aangevraagd duidelijk. Zo zal het niet meer uitmaken of de linkerschelp op je linker of rechter oor zit. Daarnaast kan de iPhone-maker een nieuwe techniek toepassen waardoor Siri je makkelijk kan verstaan ongeacht omgevingsgeluid of hoe hard het volume staat.

Koptelefoon omkeerbaar

Het gebruik van maar liefst tien microfoons zou de koptelefoon omkeerbaar moeten maken. Normaal moet de linker oorschelp over het linkeroor en de rechter op het rechteroor om stereogeluid op een juiste manier te horen. Apple sleutelt echter aan een koptelefoon die zelf kan ontdekken welke schelp op welk oor zit. De geluidsuitvoer wordt dan automatisch aangepast. Zo heb je altijd goed stereo geluid.

Elk van de oorschelpen bevat vijf microfoons. Die worden niet alleen gebruik voor het oppikken van je stem en noise cancelling, maar ook om te detecteren hoe de koptelefoon geplaatst is. Zo kan de koptelefoon uitvinden welke microfoon zich het dichtst bij de mond bevindt en afleiden op welke manier het accessoire wordt gedragen. Als je iets zegt, zal de koptelefoon dat monitoren en zorgen dat links ook echt links is.

Apple koptelefoon
Afbeelding uit het patent – Klik/tap voor groter.

Slim filteren achtergrondgeluid

De tweede truc gaat over het scheiden van spraak en achtergrondgeluid en is een techniek die nu al in de HomePod wordt gebruikt. De grote hoeveelheid microfoons kunnen worden gebruikt om spraak van achtergrondruis, zoals wind of verkeer, te scheiden. Dat is niet alleen handig bij Siri, maar ook bij de verstaanbaarheid tijdens telefoongesprekken. Apple wil hier een speciale chip voor gebruiken.

De techniek die gebruikt wordt heet ‘ruisbundelvorming’. Apple maakt met verschillende microfoons een bundel van de ruis die in de buurt van de mond van de gebruiker optreedt. Door deze te analyseren kan de stem efficiënt gefilterd worden.

Draadloze koptelefoon Apple in 2019 verwacht

De draadloze koptelefoon van Apple wordt in 2019 verwacht. Het lijkt erop dat Apple op meer wil inzetten dan alleen goede geluidskwaliteit en een slim ontwerp. Volgens een eerder gerucht wordt 2019 het jaar van de audio bij Apple. Er worden dan ook nieuwe AirPods verwacht. (Zie ook → Zo wil Apple je koptelefoon ‘onzichtbaar’ maken)

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Absrnd

  Ik meen al aan het begin van het jaar deze geruchten gehoord de hebben,

  ik had gehoopt dat deze nu in de winkel zou liggen :/

   

  Alleen hoop ik dat ze ver weg blijven van het Beats design, vreselijk en pompeus.

  Laten ze maar even Starck deze ontwerpen:) en er ook een Pro headset van maken.

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  Starck? leeft die nog?

 • Profielfoto
  whaha

  Ik ben benieuwd of ze iets gaan leren van de nuraphone. Die past de muziek aan je eigen gehoor aan, zodat je hoort wat de artiest beoogde. Geweldig apparaat.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Noise cancelling, and ik koop hem.

 • Profielfoto
  whaha

  Hey Pete.Z dat heeft de nuraphone gewoon hoor, kwam met de laatste update. Het heeft zelfs het omgekeerde: social mode.

  Maar misschien heb je het over die Apple hoofdtelefoon.

 • Profielfoto
  Frans

  Ik ben benieuwd wat voor ‘slimme trucjes’ die hoofdtelefoon krijgt om audiofiele geluidskwaliteit te geven. Draadloos via Bluetooth haalt het vooralsnog niet bij WiFi of een simpel kabeltje, tenminste, als je naar ongecomprimeerde muziekbestanden luistert.

 • Profielfoto
  Night

  Ook niet met bluetooth 5? 😱 2 mbps moet toch voldoende zijn.