Night
Night Nieuws 7 november 2018

Apple bevestigt: Pencil 2 niet compatible met Qi standaard

Voordat je je nieuwe Apple Pencil gedachteloos op een standaard Qi oplader legt, moet je even opletten. Deze nieuwe stylus is namelijk niet compatible met de Qi standaard en zal daarom dan niet opladen.

Website ZDNet heeft hierover navraag gedaan bij Apple. De iPhone maker heeft nu bevestigd dat de Pencil 2 inderdaad niet zal worden opladen op een standaard Qi oplader. De enige juiste manier om het tekengereedschap op te laden is om deze op de zijkant van de nieuwe iPad te laten rusten. Apple heeft verder geen toelichting gegeven waarom het niet lukt om de Pencil 2 op een Qi lader op te laden. Wij denken dat de langwerpige vorm van de Pencil er toe heeft bijgedragen dat Apple de keuze heeft gemaakt voor een eigen oplaad-methode.

Apple Pencil 2 hoort bij iPad Pro 2018

Zowel de nieuwe Apple Pencil als de iPad Pro werden beide geïntroduceerd op het Apple Event in New York. Na het Event werd al snel duidelijk dat de Pencil 2 alleen gebruikt kan worden op de nieuwe iPad Pro en niet op oudere versies. Nu blijkt dus ook dat de Pencil 2 alleen maar is op te laden in combinatie met de nieuwe iPad. Ze horen dus echt samen. Gelukkig is de oude versie van de stylus ook nog gewoon verkrijgbaar, maar die werkt weer niet op de nieuwe iPad Pro. Wil je meer weten over het opladen van de Apple Pencil 2? Lees dan dit interessante artikel van TechCrunch.

Apple Pencil 2
De Apple Pencil 2 is alleen oplaadbaar op de nieuwe iPad Pro, niet op een Qi oplader (klik/tap voor groter)

Draadloos opladen

De vorige Apple Pencil werd opgeladen met een Lightning kabel. Door de dop aan de achterkant van de stylus te halen kon je bij de Lightning poort komen. De nieuwe versie Pencil heeft geen bedrade oplaad-mogelijkheid meer. Draadloos opladen is dus een verplichting.

Draadloos opladen is niet nieuw. De technologie hiervoor werd ontwikkeld door het Wireless Power Consortium. In feite is het een draadspoel die, als er stroom doorheen gaat, een magnetisch veld opwekt. Door inductie wordt dat magnetische veld in de tegenoverliggende spoel weer in stroom omgezet. Zo wordt het ontvangende apparaat dus draadloos opgeladen.

Draadloos opalden
Draadloos opladen, hoe gaat dat in zijn werk? (klik/tap voor groter)

Om te zorgen dat de techniek aan bepaalde vereisten voldoet, werd de Qi standaard in het leven geroepen. Zo kan de compatibiliteit van de oplader en het ontvangen apparaat worden gegarandeerd. De Qi standaard zorgt er dus voor dat alle compatible apparaten op een Qi lader opgeladen kunnen worden. De iPhone 8, X, Xs (Max) en Xʀ maar ook de Apple Watch zijn ook compatible met die Qi standaard. Vandaar dat we enigszins verbaasd waren, dat de Apple Pencil 2 wat dat betreft een buitenbeentje blijkt te zijn.

Apple AirPower

Er gaan al een tijd geruchten dat Apple met zijn eigen draadloze oplader komt, de AirPower. Vooralsnog kampt dit product echter met technische problemen en niemand weet op dit moment of en wanneer deze zal verschijnen. Maar als deze uitkomt zal deze ongetwijfeld ook aan de Qi standaard voldoen. Het lijkt ons dan ook onwaarschijnlijk dat de AirPower de Apple Pencil 2 wél op zal kunnen laden.

Reageer op artikel:
Apple bevestigt: Pencil 2 niet compatible met Qi standaard
Sluiten