Mark Hofman
Mark Hofman Diensten 27 november 2018

Apple verdedigt App Store monopolie tegenover Hooggerechtshof

Volgende week verschijnt Apple, na bijna een decennia lange strijd, dan toch echt voor het Hooggerechtshof. Een groot aantal iPhone gebruikers eisen een vergoeding, omdat de App Store van het bedrijf een monopolie zou zijn. Apple is het daar niet mee eens en zal er dan ook alles aan doen om zichzelf volgende week te verdedigen. Maar niet helemaal om de reden waarom je denkt. 

Apple verschijnt voor Hooggerechtshof

Apple is zichzelf al decennia lang aan het verdedigen, maar moet komende maandag toch echt voor het Amerikaanse Hooggerechtshof verschijnen. De App Store van het bedrijf zou volgens veel iPhone gebruikers een monopolie zijn, waarvan de consument de dupe is. En die gebruikers willen dus geld zien. Een geluid dat door het bedrijf zelf niet gehoord gaat worden. De producent is van mening dat de App Store totaal geen monopolie is en doet er dus ook alles aan om zichzelf te verdedigen volgende week.

De iPhone gebruikers die de rechtszaak aanspannen tegen Apple doen dit op basis van betaalde apps in de App Store. Volgens de gebruikers is Apple’s 30% commissie op de verkoop van apps een groot nadeel voor de consument. De aanklagers kunnen daarnaast, naar eigen zeggen, niet om de App Store heen om hun apps te kopen. Tenzij ze Apple’s regels overtreden door hun toestel te jailbreaken, waardoor de garantie van het toestel verloopt. En daar zijn ze het dus alles behalve mee eens.

Tumblr app store 001 Apple
Klik/tap voor groter.

Maar wie denkt dat de rechtszaak een antwoord geeft voor de gebruikers heeft het mis. Apple is volgende week aanwezig om aan te tonen dat gebruikers een rechtszaak als deze niet aan kunnen aanspannen tegenover het bedrijf. Dat is alleen iets wat ontwikkelaars kunnen doen volgens het bedrijf.

Gebruikers terugbetalen

Maar wat gebeurt er als Apple geen gelijk krijgt? Als de gebruikers door het Hooggerechtshof in hun recht worden gezet en het bedrijf gewoon aan mogen klagen? Dan gaat er door het hof bepaald worden of de App Store daadwerkelijk een monopolie is, welke ten nadele is tegenover de consument. En wanneer dat het geval is, wordt het lappen voor het bedrijf. In het ergste geval hebben de aanklagers de macht om Apple een percentage van de gekochte apps terug te laten betalen. Niet van het afgelopen jaar, maar van de afgelopen vier jaar. Iets wat het bedrijf op zal zadelen met honderden miljoenen dollars aan boetes.

Of de iPhone-maker moet betalen of niet wordt overigens niet bepaald door het Hooggerechtshof. Mochten de gebruikers in het gelijk worden gesteld maandag, is het aan hun de taak om in lokale rechtszaken te bewijzen dat we te maken hebben met een monopolie. Kortom: er is nog een hele lange weg te gaan voor een strijd die al bijna tien jaar gevoerd wordt.

Reageer op artikel:
Apple verdedigt App Store monopolie tegenover Hooggerechtshof
Sluiten