Apple verdedigt App Store monopolie tegenover Hooggerechtshof

Door: Mark Hofman - 5 reacties
Apple App Store

Volgende week verschijnt Apple, na bijna een decennia lange strijd, dan toch echt voor het Hooggerechtshof. Een groot aantal iPhone gebruikers eisen een vergoeding, omdat de App Store van het bedrijf een monopolie zou zijn. Apple is het daar niet mee eens en zal er dan ook alles aan doen om zichzelf volgende week te verdedigen. Maar niet helemaal om de reden waarom je denkt. 

Apple verschijnt voor Hooggerechtshof

Apple is zichzelf al decennia lang aan het verdedigen, maar moet komende maandag toch echt voor het Amerikaanse Hooggerechtshof verschijnen. De App Store van het bedrijf zou volgens veel iPhone gebruikers een monopolie zijn, waarvan de consument de dupe is. En die gebruikers willen dus geld zien. Een geluid dat door het bedrijf zelf niet gehoord gaat worden. De producent is van mening dat de App Store totaal geen monopolie is en doet er dus ook alles aan om zichzelf te verdedigen volgende week.

De iPhone gebruikers die de rechtszaak aanspannen tegen Apple doen dit op basis van betaalde apps in de App Store. Volgens de gebruikers is Apple’s 30% commissie op de verkoop van apps een groot nadeel voor de consument. De aanklagers kunnen daarnaast, naar eigen zeggen, niet om de App Store heen om hun apps te kopen. Tenzij ze Apple’s regels overtreden door hun toestel te jailbreaken, waardoor de garantie van het toestel verloopt. En daar zijn ze het dus alles behalve mee eens.

Tumblr app store 001 Apple
Klik/tap voor groter.

Maar wie denkt dat de rechtszaak een antwoord geeft voor de gebruikers heeft het mis. Apple is volgende week aanwezig om aan te tonen dat gebruikers een rechtszaak als deze niet aan kunnen aanspannen tegenover het bedrijf. Dat is alleen iets wat ontwikkelaars kunnen doen volgens het bedrijf.

Gebruikers terugbetalen

Maar wat gebeurt er als Apple geen gelijk krijgt? Als de gebruikers door het Hooggerechtshof in hun recht worden gezet en het bedrijf gewoon aan mogen klagen? Dan gaat er door het hof bepaald worden of de App Store daadwerkelijk een monopolie is, welke ten nadele is tegenover de consument. En wanneer dat het geval is, wordt het lappen voor het bedrijf. In het ergste geval hebben de aanklagers de macht om Apple een percentage van de gekochte apps terug te laten betalen. Niet van het afgelopen jaar, maar van de afgelopen vier jaar. Iets wat het bedrijf op zal zadelen met honderden miljoenen dollars aan boetes.

Of de iPhone-maker moet betalen of niet wordt overigens niet bepaald door het Hooggerechtshof. Mochten de gebruikers in het gelijk worden gesteld maandag, is het aan hun de taak om in lokale rechtszaken te bewijzen dat we te maken hebben met een monopolie. Kortom: er is nog een hele lange weg te gaan voor een strijd die al bijna tien jaar gevoerd wordt.

CNBC

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  En naar wie gaat dat geld? Wij gaan er in ieder geval NIETS van terugzien. Dat verdwijnt in de zakken van advocaten, rechters en overheden.

 • Profielfoto
  Elduderino

  De gebruikers willen geld zien

  Kijk daar komt de aap uit de mouw. Als ik iets koop controleer ik wat van eco systeem een leverancier er omheen levert, wat de beperkingen en mogelijkheden zijn. Schijnbaar zijn er sommige gebruikers die onder een steen leven en pas naderhand gaan klagen en een zogenaamde vergoeding eisen.

  Het aanbod van apps kan nou niet echt het probleem zijn. 30% misschien…tja maar verwacht men dat Apple 0% rekent? Als ik iets via Steam koop,of via een doodnormale winkel, dan rekent de bewuste aanbieder ook een percentage. Gaat de prijs omlaag als men het via een alternatieve weg kan installeren? Dat valt nog maar te betwijfelen, ergens zullen de kosten voor het aanbieden of een online shop vandaan moeten komen.

  Mogelijkheid tot jailbreaken? Kuch….security….kuch kijk eens naar wat van problemen dit levert met Android. Wat als een developper zijn software alleen via de Appstore wil aanbieden, omdat hij anders zelf kosten moet maken? Aanklagen zou ik zeggen.

  Kom op…weet wat je koopt en anders heb je een prima alternatief…Android een dergelijke.

   

 • Profielfoto
  Ziegler

  Een monopolie zou betekenen dat er niet een serieus alternatief is. Niet perse voor de consument, maar voor de ontwikkelaars.

 • Profielfoto
  Martink

  Voordat Apple met de app store kwam betaalde je voor een simpel appje op je smartphone zo 20 euro. En monopolie, je koopt zelf de telefoon waar 1 app store oo zit.

  Ik wil ook niet weten wat er gebeurt als die markt open gegooid word. Bij Apple worden apps goed gecontroleerd. En alternatieven heb je snel de kans dat apps virussen bevatten enzo.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ziegler op 27 november 2018 19:43
  Een monopolie zou betekenen dat er niet een serieus alternatief is. Niet perse voor de consument, maar voor de ontwikkelaars.

  Als je niet via de app store wil/kunt/mag ontwikkelen (voor de iPhone/iPad) dan houdt het op en kan jouw app niet op die apparaten worden geinstalleerd, dat lijkt mij toch wel een monopolie voor de ontwikkelaars. En dan is 30% best een forse toeslag voor alleen het platform wat men biedt.