5G-modem chip voor iPhone is eerder dan verwacht klaar

Door: Raymon Mens - 5 reacties
iPhone 5G fancy

Het klinkt nog als verre toekomst, maar 5G komt steeds dichterbij, ook voor de iPhone. Apple treft naar verluidt in 2019 al voorbereidingen door een nieuw antennesysteem in zijn smartphone te integreren. Nu zegt Intel dat het 5G-modem voor de iPhone eerder dan verwacht klaar is.

Hoewel Intel in zijn persbericht Apple niet direct noemt, maakt de iPhone tegenwoordig exclusief gebruik van modems van Intel voor de iPhone. Het eerste 5G-modem van Intel zou eerst begin 2020 klaar zijn, maar de fabrikant laat nu weten dat het midden 2019 wordt. Dat is maar liefst een half jaar eerder dan gepland.

5G: maximaal 6Gb/s door de lucht

Het gaat om het Intel XMM 8160 5G modem. Dit typenummer dook eerder ook al in geruchten over 5G in Apple’s smartphones op. Die bleken dus op waarheid gebaseerd. Het modem kan snelheden van maximaal 6GB/s door de lucht aan en neemt ook meteen de 2G, 3G en 4G-verbindingen voor zijn rekening. Zo kan alles op één chip blijven. Een absolute vereiste voor een compact product als de iPhones.

Intel 5G modem
Klik/tap voor groter.

Het is een publiek geheim dat Apple en Intel nauw samenwerken aan modems voor de iPhone. Apple heeft een hoog oplopend conflict met Qualcomm over royalty’s op gepatenteerde technieken. Zowel de iPhone XS als de iPhone XR hebben alleen Intel-modems.

iPhone met 5G in 2020?

Wat het succesje van Intel precies voor 5G in Apple’s smartphone gaat betekenen, is nog onduidelijk. Eerder leek het erop dat Apple op september 2020 mikte voor een lancering van de nieuwe netwerkstandaard en wij verwachten dat dit plan niet zal worden aangepast. Het is wel prettig dat Apple nu meer tijd heeft om het eerste modem van Intel te testen en zo met een beter product kan komen. (Zie ook ➝ 5G in Nederland: dit doen onze providers)

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Maarten

  Ik hoop dat het toch 2019 word, want dan mag mijn iPhone 7 met pensioen

 • Profielfoto
  mmww

  Vrees dat 5G pas volledig bruikbaar is rond de iPhone 13 of zo.

 • Profielfoto
  19JM81

  Ik hoop dat Apple snel afstapt van Intel, de huidige zijn in ieder geval inferieur aan die van Qualcomm. Het ontvangst van mijn iPhone Xs Max is echt dramatisch slecht. Waar mijn OnePlus toestel nooit problemen had.

 • Profielfoto
  arno1975

  19JM81 op 13 november 2018 10:41
  Ik hoop dat Apple snel afstapt van Intel, de huidige zijn in ieder geval inferieur aan die van Qualcomm. Het ontvangst van mijn iPhone Xs Max is echt dramatisch slecht. Waar mijn OnePlus toestel nooit problemen had.

  Ik denk dat Intel slechts een tussenstap is, voordat Apple zijn eigen modems gaat ontwikkelen

 • Profielfoto
  macha

  En dan heb je volgend jaar pardoes een outdated xs met trage 4g AR