Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 13 november 2018

5G-modem chip voor iPhone is eerder dan verwacht klaar

Het klinkt nog als verre toekomst, maar 5G komt steeds dichterbij, ook voor de iPhone. Apple treft naar verluidt in 2019 al voorbereidingen door een nieuw antennesysteem in zijn smartphone te integreren. Nu zegt Intel dat het 5G-modem voor de iPhone eerder dan verwacht klaar is.

Hoewel Intel in zijn persbericht Apple niet direct noemt, maakt de iPhone tegenwoordig exclusief gebruik van modems van Intel voor de iPhone. Het eerste 5G-modem van Intel zou eerst begin 2020 klaar zijn, maar de fabrikant laat nu weten dat het midden 2019 wordt. Dat is maar liefst een half jaar eerder dan gepland.

5G: maximaal 6Gb/s door de lucht

Het gaat om het Intel XMM 8160 5G modem. Dit typenummer dook eerder ook al in geruchten over 5G in Apple’s smartphones op. Die bleken dus op waarheid gebaseerd. Het modem kan snelheden van maximaal 6GB/s door de lucht aan en neemt ook meteen de 2G, 3G en 4G-verbindingen voor zijn rekening. Zo kan alles op één chip blijven. Een absolute vereiste voor een compact product als de iPhones.

Klik/tap voor groter.

Het is een publiek geheim dat Apple en Intel nauw samenwerken aan modems voor de iPhone. Apple heeft een hoog oplopend conflict met Qualcomm over royalty’s op gepatenteerde technieken. Zowel de iPhone XS als de iPhone XR hebben alleen Intel-modems.

iPhone met 5G in 2020?

Wat het succesje van Intel precies voor 5G in Apple’s smartphone gaat betekenen, is nog onduidelijk. Eerder leek het erop dat Apple op september 2020 mikte voor een lancering van de nieuwe netwerkstandaard en wij verwachten dat dit plan niet zal worden aangepast. Het is wel prettig dat Apple nu meer tijd heeft om het eerste modem van Intel te testen en zo met een beter product kan komen. (Zie ook ➝ 5G in Nederland: dit doen onze providers)

Reageer op artikel:
5G-modem chip voor iPhone is eerder dan verwacht klaar
Sluiten