10 jaar geleden ontketende de iPhone een emoji-revolutie

Door: Raymon Mens - 20 reacties

Anno 2018 zijn emoji een onmisbaar onderdeel van onze communicatie. Geen reactie, chatbericht of e-mail wordt zonder de virtuele karakters verzonden. Apple is een van de belangrijkste aanjagers van emoji-gebruik. De iPhone werd in 2008 een van de eerste apparaten met ondersteuning voor de virtuele karakters.

De eerste emoji werden precies 10 jaar geleden, op 21 november 2008 aan de iPhone toegevoegd. Ze waren onderdeel van iPhone OS 2.2 (iOS heette toen anders) en vooral bedoeld voor de Japanse markt. “Een Japanse uitvinding en gemeengoed in dat land”, schreven we er in 2008 over. Hoe anders is dat nu.

Emoji aanvankelijk goed verborgen op de iPhone

Aanvankelijk was het niet zo simpel om emoji op je iPhone te gebruiken. Ze zaten verstopt in een apart toetsenbord dat eigenlijk alleen voor de Japanse markt was. Je moest dat toetsenbord bovendien apart toevoegen. Je kon toen om precies te zijn uit 471 virtuele karakters kiezen. Anno 2018 zijn er meer dan 2776 emoji om te gebruiken.

Om emoji te typen moest je destijds een ander toetsenbord selecteren of ze via een andere truc naar boven halen. Dat vormde echter geen belemmering en iPhone-gebruikers wisten hun berichten al snel op te vrolijken met de opvolger van de smiley. Toch zou de grote doorbraak pas in 2010 komen.

Apple Emoji 2008
De eerste emoijset van Apple (2008) – Klik/tap voor groter.

In 2010 begon de revolutie echt

In 2010 begon de revolutie pas echt. Toen werden emoji namelijk een wereldwijde standaard. Voorheen was het altijd maar de vraag of gebruikers van een Nokia of BlackBerry je verstuurde bericht inclusief emoji zouden ontvangen. Het Unicode consortium maakte de virtuele karakters toen een standaard. Zo kon iedere fabrikant en ieder besturingssysteem ze detecteren en tonen. In het Unicode consortium zitten praktisch alle grote techbedrijven. De groep heeft als doel één standaard voor digitale communicatie via tekst neer te zetten.

Een beslissing die toen genomen is, heeft vandaag de dag nog altijd veel invloed. Er werd namelijk besloten om het uiterlijk van een emoji niet te standaardiseren. Alleen de omschrijving en technische implementatie werd een standaard. Ontwikkelaars van besturingssystemen konden hun eigen draai aan de grafische representatie geven. Door deze standaard konden ook andere fabrikanten de virtuele karakters die Apple pionierde op een goede manier gaan integreren.

apple emoji anno 2010
Apple emojiset uit 2010 – Klik/tap voor groter.

Jaren stilstand

Tussen 2010 en 2015 stond de ontwikkeling van emoji een beetje stil. In 2012 werden er 376 nieuwe exemplaren toegevoegd, maar er gebeurde daarna drie jaar lang niets. Opmerkelijk om te zien is dat veel van de emoji die we nu iedere dag gebruiken pas in 2012 werden toegevoegd. We zijn van ver gekomen.

Apple emoji ios 6
Deze emoji zijn er pas sinds 2012 – Klik/tap voor groter.

Afspiegeling van de tijdgeest

Tegenwoordig worden er steeds meer nieuwe exemplaren toegevoegd. Eerder dit jaar kregen we in iOS 12.1 bijvoorbeeld weer 70 nieuwe emoji. Toevoegingen volgen elkaar nu veel sneller op en vormen ook een afspiegeling van de tijdgeest. De mogelijkheid om een huidskleur te selecteren arriveerde in 2015 en tegenwoordig zien we naast de grafische veranderingen ook sociale veranderingen. Denk aan eenoudergezinnen, homokoppels, nieuwe eetgewoonten, emoji zonder haar en genderneutrale karakters. Iedereen heeft anno nu recht op zijn eigen virtuele kleine man.

emoji 2018
Apple Emojiset in 2018 – Klik/tap voor groter.

Op naar 2019

Een ding is zeker: in de toekomst kun je rekenen op veel meer nieuwe emoji. Die voor 2019 staan al klaar. (Zie ook → Emoji voor 2019: meer diversiteit en… een roze flamingo)

Beelmateriaal grotendeels via Emojipedia, laatste iPhone-screenshot is eigen werk

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Bart119

  Apple is inderdaad revolutionair op vele gebieden, maar je moet niet overdrijven…

  Lang voor dat er sprake was van de eerste iPhone hadden merken als Nokia en Sony Ericsson ook al ondersteuning voor emoji’s. Rond mijn 15-16 had ik een Sony Ericsson, en toen werden emoji’s ook volop gebruikt.

  En uiteraard zijn emoji’s echt populair geworden met MSN Messenger, een programma dat sinds 1999 bestaat…

 • Profielfoto
  Kevin

  Wat een onzin. Emoji’s, of Emoticons, waren al gemeengoed op MSN. De Whatsapp van 20 jaar geleden..

 • Profielfoto
  Shmoo

  Schiet mij maar lek als het niet zo is maar volgens mij heeft MSN Messenger nooit emoji’s gehad, dat waren toch smiley’s? Daar kon je later nog je eigen ‘packages’ aan toevoegen met geanimeerde gifjes en wat niet allemaal om van stijl te veranderen.

   

  Emoji’s zijn heel iets anders. Ik geloof ook niet dat de iPhone of Apple hier een revolutie is heeft gezet maar whatever als jullie onderbroeken daar nat van worden.

  Waar je Apple wel credits voor moet geven is dat ze extreem veel aandacht stoppen in die dingen up to date houden. Het trackpad is ineens wel veel groter geworden en nee, dat hoeven ze niet te doen.

   

 • Profielfoto
  AT024

  Inderdaad wat een onzin. Ik heb nog mijn eerste vriendin chatten met de zogenaamde emojis…

 • Profielfoto
  AT024

  AT024 op 21 november 2018 21:36
  Inderdaad wat een onzin. Ik heb nog mijn eerste vriendin chatten met de zogenaamde emojis…

  Ik bedoel ik ging chatten op MSN met de zogenaamde emojis. Wat is het verschil tussen smiley en emoji dan? Emoji is alleen wat uitgebreider.

 • Profielfoto
  BlueSky

  Ik gebruikte al emoticons, smiley’s etc met ICQ…. kent men dat nog?!

 • Profielfoto
  AT024

  Ja ICQ idd. Dat was voor MSN. Moest je 2 knoppen op je toetsenbord gebruiken om een bericht te verzenden. Daarna kwam MSN en dat was best wel gebruikersvriendelijk.

 • Profielfoto
  steveb

  msn for ever!!!

  sinds ik msn niet meer heb gebruik ik steeds minder emoticons

   

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Anno 2018 zijn er meer dan 2776 emoji om te gebruiken.

  Wees er maar trots op.

 • Profielfoto
  mmww

  Inderdaad —> zwaar onzin! ICQ, MSN en Nokia enz hadden dit allang! Vermoeiend soms dat Apple ophemelen! Zo Interessant is Apple momenteel even niet, krediet genoeg gehad!

 • Profielfoto
  mmww

  @Shmoo
  smiley’s, emoji’s = allemaal hetzelfde. Uiteraard is het anno 2018 doorontwikkeld.

 • Profielfoto
  Shmoo

  mmww op 21 november 2018 23:02
  @Shmoo
  smiley’s, emoji’s = allemaal hetzelfde. Uiteraard is het anno 2018 doorontwikkeld.

  Dat zie je natuurlijk altijd, dat mensen die geen idee hebben wat de verschillen zijn, dat uitgerekend die mensen de grootste mond hebben over of iets relevant is of niet. Vooral voor hen natuurlijk.

   

  Laten we gewoon eens een simpel testje doen dat iedereen hier kan uitvoeren zonder het al te ingewikkeld te maken.

  Ga naar Systeemvoorkeuren > Toegankelijkheid > Spraak … en activeer dan deze functie. Selecteer daarna de twee regels onder dit plaatje en laat ze eens door de computer voorlezen. En vergeet niet dit is nog maar het begin…

  KarelWillem is 

  Raymon is 👍

   

 • Profielfoto
  8-1 ja

  In de jaren 90 gebruikt ik nog  ICQ  ik weet nog steeds mijn account nummer uit mijn hoofd. Maar dat terzijde. Dat programmaatje hoe klein het ook was kende al emoticons

 • Profielfoto
  AT024

  @shmoo: so what’s the point?

 • Profielfoto
  wensink

  Het enige platform dat echt revolutionair was op dit gebied, was Hyves. Ik heb nog steeds geen dansende banaan DJ op mijn iPhone. Apple loopt weer hopeloos achter de feiten aan.

 • Profielfoto
  xaddict

  @AT024: dat er een verschil is tussen een plaatje en een symbool of icoon (en ja, ook dat zijn twee verschillende dingen). Het laatste is een representatie van een algemeen bekende communicatieterm of vorm, het eerste is gewoon een afbeelding die NIETS betekent voor mensen met slecht zicht of mensen die in een ander land moeten proberen te snappen wat je bedoelt.

  Emoji zijn bedoeld als universele vertaling (in iconen en in de tekstuele uitleg erachter) van wereldwijd gebruikte termen en werkwoorden. Zijn ze er te ver in doorgeslagen? Waarschijnlijk. (Er stond een boze poep-emoji op het programma die volgens mij gelukkig geschrapt is). Is het meer een shitstorm van iconen dan betekenissen? Zeker. Maar de reden achter emoji is volledig anders dan die achter de plaatjes en daarna superlelijke stickers die je in MSN kon sturen. Die gelijken meer aan die domme stickerpacks die je tegenwoordig in iMessage overal bij krijgt. Ook leuk… als je 8 jaar oud bent. Of een volwassene met een geest van die leeftijd (op zich niets mee mis btw).

  Dus… 🙈🙉🙊

  See no evil
  Hear no evil
  Speak no evil

 • Profielfoto
  KR1275

  De Japanse chat app LINE heeft nooit stil gestaan in de ontwikkeling en ik durf te beweren dat alle apps het van LINE gejat hebben.
  Als ik Raymon was, zou ik dit artikel snel verwijderen, want het is bespottelijk.

 • Profielfoto
  Facundo

  Acid House! 1988! Iedereen een button.

 • Profielfoto
  AT024

  @xaddict: thnx voor de uitleg

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Er is een verschil tussen emoji en emoticons. MSN en dergelijken hadden natuurlijk al lang emoticons met hun smileys en dergelijken. Op een gegeven moment heeft een Japanse provider een set plaatjes laten maken en die toegewezen aan karakters, zodat je ze gemakkelijk met SMS kon sturen. De andere Japanse providers hebben deze set overgenomen wat wel zo handig is, want zo kan je de plaatjes ook naar mensen met een ander abonnement sturen.

  De Japanse providers produceerden vroeger hun eigen telefoons. Daar waren de Emoji natuurlijk het eerste beschikbaar. Apple had nooit een iPhone in Japan kunnen verkopen als deze geen Emoji zou ondersteunen, daarom hebben ze het er in gebouwd.

  De originele Emoji set is gemaakt door één Japanse ontwerper, daarom zitten er typische Japanse symbolen in zoals een stokje met rijstballen en de bloedgroepen.

  https://web.archive.org/web/20160610220635/http://ignition.co/105