Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 november 2018
Leestijd: 3 minuten

10 jaar geleden ontketende de iPhone een emoji-revolutie

Anno 2018 zijn emoji een onmisbaar onderdeel van onze communicatie. Geen reactie, chatbericht of e-mail wordt zonder de virtuele karakters verzonden. Apple is een van de belangrijkste aanjagers van emoji-gebruik. De iPhone werd in 2008 een van de eerste apparaten met ondersteuning voor de virtuele karakters.

De eerste emoji werden precies 10 jaar geleden, op 21 november 2008 aan de iPhone toegevoegd. Ze waren onderdeel van iPhone OS 2.2 (iOS heette toen anders) en vooral bedoeld voor de Japanse markt. “Een Japanse uitvinding en gemeengoed in dat land”, schreven we er in 2008 over. Hoe anders is dat nu.

Emoji aanvankelijk goed verborgen op de iPhone

Aanvankelijk was het niet zo simpel om emoji op je iPhone te gebruiken. Ze zaten verstopt in een apart toetsenbord dat eigenlijk alleen voor de Japanse markt was. Je moest dat toetsenbord bovendien apart toevoegen. Je kon toen om precies te zijn uit 471 virtuele karakters kiezen. Anno 2018 zijn er meer dan 2776 emoji om te gebruiken.

Om emoji te typen moest je destijds een ander toetsenbord selecteren of ze via een andere truc naar boven halen. Dat vormde echter geen belemmering en iPhone-gebruikers wisten hun berichten al snel op te vrolijken met de opvolger van de smiley. Toch zou de grote doorbraak pas in 2010 komen.

Apple Emoji 2008
De eerste emoijset van Apple (2008) – Klik/tap voor groter.

In 2010 begon de revolutie echt

In 2010 begon de revolutie pas echt. Toen werden emoji namelijk een wereldwijde standaard. Voorheen was het altijd maar de vraag of gebruikers van een Nokia of BlackBerry je verstuurde bericht inclusief emoji zouden ontvangen. Het Unicode consortium maakte de virtuele karakters toen een standaard. Zo kon iedere fabrikant en ieder besturingssysteem ze detecteren en tonen. In het Unicode consortium zitten praktisch alle grote techbedrijven. De groep heeft als doel één standaard voor digitale communicatie via tekst neer te zetten.

Een beslissing die toen genomen is, heeft vandaag de dag nog altijd veel invloed. Er werd namelijk besloten om het uiterlijk van een emoji niet te standaardiseren. Alleen de omschrijving en technische implementatie werd een standaard. Ontwikkelaars van besturingssystemen konden hun eigen draai aan de grafische representatie geven. Door deze standaard konden ook andere fabrikanten de virtuele karakters die Apple pionierde op een goede manier gaan integreren.

apple emoji anno 2010
Apple emojiset uit 2010 – Klik/tap voor groter.

Jaren stilstand

Tussen 2010 en 2015 stond de ontwikkeling van emoji een beetje stil. In 2012 werden er 376 nieuwe exemplaren toegevoegd, maar er gebeurde daarna drie jaar lang niets. Opmerkelijk om te zien is dat veel van de emoji die we nu iedere dag gebruiken pas in 2012 werden toegevoegd. We zijn van ver gekomen.

Apple emoji ios 6
Deze emoji zijn er pas sinds 2012 – Klik/tap voor groter.

Afspiegeling van de tijdgeest

Tegenwoordig worden er steeds meer nieuwe exemplaren toegevoegd. Eerder dit jaar kregen we in iOS 12.1 bijvoorbeeld weer 70 nieuwe emoji. Toevoegingen volgen elkaar nu veel sneller op en vormen ook een afspiegeling van de tijdgeest. De mogelijkheid om een huidskleur te selecteren arriveerde in 2015 en tegenwoordig zien we naast de grafische veranderingen ook sociale veranderingen. Denk aan eenoudergezinnen, homokoppels, nieuwe eetgewoonten, emoji zonder haar en genderneutrale karakters. Iedereen heeft anno nu recht op zijn eigen virtuele kleine man.

Apple Emojiset in 2018 – Klik/tap voor groter.

Op naar 2019

Een ding is zeker: in de toekomst kun je rekenen op veel meer nieuwe emoji. Die voor 2019 staan al klaar. (Zie ook → Emoji voor 2019: meer diversiteit en… een roze flamingo)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
10 jaar geleden ontketende de iPhone een emoji-revolutie
Sluiten