Wit licht bij inschakelen: grote ergernis Philips Hue wordt opgelost

Door: Raymon Mens - 10 reacties
Philips Hue

De slimme lampen van Philips Hue vallen bij veel consumenten in de smaak, maar je hoort vaak één klacht. Zodra de stroom uit is geweest door bijvoorbeeld een storing of tijdklok, worden de lampen fel wit. Vervelend als je bijvoorbeeld in de nacht een stroomstoring hebt gehad en wordt gewekt door enorm fel licht in je slaapkamer.

Gelukkig is een oplossing nabij. Philips gaat het opstartgedrag van de lampen namelijk aanpassen. Door een toekomstige software-update kun je straks kiezen: fel wit na een stroomonderbreking, of terug aan met de laatste instelling. Voor veel gebruikers zal laatstgenoemde optie een uitkomst zijn.

Opstartgedrag Philips Hue dit jaar aan te passen

Begin dit jaar zei Philips al aan de functie die je het opstartgedrag van de lampen laat bepalen te werken. Het plan is om die nog dit jaar uit te brengen. Zowel de Hue Bridge als Hue-lampen krijgen een update. Deze zal naar alle lampen uitgerold worden, maar alleen naar de Hue Bridge van de tweede generatie (vierkant model).

Technisch werkt het eigenlijk heel simpel. De bridge gaat de standaard-waarde (fel wit) die in de firmware geschreven staat bij het wisselen van scene steeds overschrijven. Zo komen de lampen indien gewenst terug met de laatst bekende instelling. Deze procedure is geen onderdeel van de ZigBee-standaard. Het werkt daarom alleen bij de officiële Hue Bridge en niet met hubs van derden die ook ZigBee ondersteunen.

Geen wit licht meer

In onderstaande video laat George Yianni, Head of Technology bij Philips Hue, zien hoe de functie straks gaat werken. Hij licht ook toe dat het witte licht aanvankelijk gekozen werd voor de veiligheid van gebruikers. Als er een calamiteit is en de stroom uitvalt, ben je het best geholpen met fel, wit licht. Nu zijn stroomstoringen en calamiteiten in Nederland gelukkig erg zeldzaam. Deze instelling aanpassen is straks dus zeker het overwegen waard.

Reddit

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  Wat was de reden dat het standaard terugviel op wit licht? Of was dit gewoon een soort bug?

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Hier gebruiken wij dit als een feature.

 • Profielfoto
  polansky

  wensink op 11 oktober 2018 14:56
  Wat was de reden dat het standaard terugviel op wit licht? Of was dit gewoon een soort bug?

  Dat was inderdaad de reden en heel valide.
  Op iedere lamp staat namelijk 220V – Altijd!
  Ook als hij ‘Uit‘ staat!

  Wanneer je daar niet van bewust bent zou je met een beetje een domme kop kunnen denken dat wanneer de lamp niet brand na een stroomuitval ook kunnen denken dat de lamp kapot is.

  Wanneer je dan de lamp zou vervangen is de fitting nog actief en loop je een risico om een tik van 220V op je vingers te krijgen. Dat kan dodelijk zijn.

  Ik hoop dan ook dat er een derde mogelijkheid komt, met licht ‘net’ aan en op zijn laagste dim stand.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  “Deze zal naar alle lampen uitgerold worden, maar alleen naar de Hue Bridge van de tweede generatie (vierkant model).”

  Huh?

 • Profielfoto
  xaddict

  Fijn, dat achtergrond geluid in die video 😛

 • Profielfoto
  polansky

  Het wordt overigens tijd voor een derde generatie bridge.
  De huidige is te beperkt in het aantal lampen en accessoires dat aangestuurd kan worden. Die van ons is al voller dan officieel ondersteund wordt.

 • Profielfoto
  KeKo

  Ondanks dat ik blij ben met dat dit gaat komen, is het geen nieuws meer. Het heeft zelfs al op OMT gestaan, op 31 augustus en dan zelfs maar als subbericht: https://www.onemorething.nl/2018/08/phlips-hue-siri-shortcuts/

 • Profielfoto
  Kippewit

  Ik vind het zelf ook altijd heel vervelend en dacht dat ik liever zou hebben dat de lamp onthield waar hij was gebleven na een stroomonderbreking. Maar! We hebben nu ook een hele hoop IKEA Tradfri lampen in huis. Die onthouden wel hun laatste stand. En blijkbaar is dat dus toch niet zo prettig.

  Gewoon omdat je toch vaak op plekken komt waar je op een bepaald moment fel wit licht wil. Met Hue kan je dan gewoon schakelaar uit en weer aan zetten. Tradfri onthoudt de laatste stand, dus als de vorige dag het licht is uitgegaan op 10%, dan zal je hoedanook je telefoon moeten nemen en het licht weer op 100% moeten zetten via de app. Dan vind ik gewoon uit en aan klikken wel een stuk handiger.

 • Profielfoto
  djneo

  Dit was toch voor noodgevallen, dat als iemand de lampen aan zou doen met de schakelaar er altijd licht is

 • Profielfoto
  Calpa

  polansky op 11 oktober 2018 16:13

  wensink op 11 oktober 2018 14:56
  Wat was de reden dat het standaard terugviel op wit licht? Of was dit gewoon een soort bug?

  Dat was inderdaad de reden en heel valide.
  Op iedere lamp staat namelijk 220V – Altijd!
  Ook als hij ‘Uit‘ staat!

  Wanneer je daar niet van bewust bent zou je met een beetje een domme kop kunnen denken dat wanneer de lamp niet brand na een stroomuitval ook kunnen denken dat de lamp kapot is.

  Wanneer je dan de lamp zou vervangen is de fitting nog actief en loop je een risico om een tik van 220V op je vingers te krijgen. Dat kan dodelijk zijn.

  Ik hoop dan ook dat er een derde mogelijkheid komt, met licht ‘net’ aan en op zijn laagste dim stand.

   

  Als je het vermoeden hebt dat een lamp kapot is omdat hij niet brandt, dan ga je er dus juist wel van uit dat er stroom op de fitting staat. Anders is de conclusie ‘schakelaar staat niet ingeschakeld’.

  Overigens schakelt een IKEA tradfri lamp gewoon in op de laatst-ingestelde felheid en kleurtint na een stroomonderbreking. In een interview met iemand van Philips las ik dat zij het juist voluit op wit instelde uit ‘veiligheidsredenen’, waarbij een stroomstoring een reden kan zijn om je huis daarna goed verlicht te hebben aangezien er meer aan de hand kan zijn.