Apple ontkent Bloomberg’s claim over de Chinese spionage-chip

Door: Night - 4 reacties
Apple datacenter

Heel de tech-industrie was gisteren in rep en roer. Het bericht van de Amerikaanse nieuwssite Bloomberg, dat China met spionage-chips zo’n dertig Amerikaanse topbedrijven heeft geïnfiltreerd, sloeg in als een bom. In het geval van Apple zou het om de veiligheid van de iCould dataservers gaan.

Fake nieuws of primeur over Chinese spionage-chips?

Het artikel van Bloomberg was óf een mega-primeur van vitaal belang voor de tech-industrie óf een mis-interpretatie om het schaamrood van op de kaken te krijgen. Experts noemen Bloomberg’s omschrijving van de hack de “Heilige graal van de hacks” omdat deze aan het onmogelijke grenst. Een chip, ter grootte van een potloodpunt, die een hele server zo lek als een mandje zou maken. Dat klinkt inderdaad ongelofelijk.

Volgens het bericht van Bloomberg zouden diverse bedrijven, waaronder Apple en Amazon, spionage-chips hebben gevonden op server-hardware van Super Micro. Tevens wordt er in het verhaal gezegd dat Apple deze malafide chips al in 2015 zou hebben ontdekt.

Bloomberg chip
Kan een spionage-chip versleutelde data op een serverpark ontsleutelen en lekken? (klik/tap voor groter)

Apple heeft geen spionage-chips gevonden

Alle getroffen bedrijven, waaronder Apple, Amazon en Super Micro hebben inmiddels ontkend dat er sprake zou zijn van een hack of gelekte data. Apple heeft Bloomberg’s claim onderzocht maar stelt dat het bedrijf nooit malafide chips gevonden heeft op de moederborden, die gebruikt worden in hun server-parken. Ook heeft Apple nooit contact gehad met de FBI, zoals Bloomberg suggereerde. Ook ontkent Apple in enige mate de mond te zijn gesnoerd door de Amerikaanse overheid.

In een verklaring die Apple aan het Amerikaanse nieuwszender CNBC gaf het bedrijf uit Cupertino ondermeer aan dat het teleurgesteld is dat de reporters van Bloomberg niet open willen staan voor de mogelijkheid dat ze niet juist geïnformeerd zijn of gewoon fout zitten.

Apple kan natuurlijk niet tegenspreken dat er inderdaad Chinese spionage-chips zijn gevonden op enkele moederborden van Super Micro servers. Er worden door Apple echter al sinds 2016 geen producten van Super Micro meer gebruikt in hun datacenters. Bij de servers die Apple tot nu toe gebruikt heeft, is er dus in ieder geval niets aan de hand.

Bloomberg schetst een situatie die door diverse experts, geraadpleegd door verschillende tech-sites, als ongeloofwaardig of schier onmogelijk worden aangeduid. Desondanks wil Bloomberg niet toegeven een misleidend bericht de wereld in gebracht te hebben.

Lees ook: ➔ Brits spionagebureau trekt spionage-chip rapport verder in twijfel (van onze collega’s van The Verge)

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  monty python

  Laten we nog een Huawei kopen, die bouwen die chip standaard in. Of het nu klopt of niet, zullen we wel nooit weten. Duidelijk wel dat China nog meer dan de Amerikaanse bedrijven alle privacy regels met de voeten is aan het treden.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Wel interessant dat Apple dit zo krachtig ontkend, normaal doen ze dat niet.

 • Profielfoto
  Wimusia

  Ongewenste reactie verwijderd door moderator

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Dit wordt smullen van de ontwikkelingen. Als die Bloomberg journalisten hun verhaal niet kunnen onderbouwen zal het wel hun baan kosten. De extreem krachtige en prompte ontkenningen van Apple en Amazon geven wel aan dat ze ook voelen hoe schadelijk het verhaal is.