Apple trekt watchOS 5.1 terug na problemen

Door: Raymon Mens - 20 reacties
Apple Watch Series 4 arm

[Update: watchOS 5.1.1 is uit en lost de problemen op] – Originele artikel: Het foutloos uitrollen van een software-update blijft een gecompliceerde taak. Apple heeft kort na de release op dinsdag watchOS 5.1 teruggetrokken, omdat er problemen optraden bij een aantal Apple Watch-modellen. De slimme horloges willen niet meer opstarten.

Verschillende gebruikers klagen onder andere op Twitter over het probleem. Na installatie van de update, herstart de Apple Watch. Daarna lijkt het horloge permanent vast te lopen. Het witte Apple-logo blijft in beeld en er gebeurt ook na uren niets.

watchOS 5.1 terug naar de tekentafel

Als je watchOS 5.1 nog niet geïnstalleerd hebt, is het beter om even te wachten. Omdat de update op tijd is teruggetrokken, zouden gebruikers die automatische updates in hebben geschakeld in de ochtend niet verrast moeten zijn door een ‘gebrickte’ Apple Watch. De schaal waarop het probleem voorkomt, is nog niet duidelijk. Wel lijkt het vooral bezitters van de Apple Watch Series 4 te treffen.

Apple Watch boot
Klik/tap voor groter.

Dit is niet de eerste keer dat een software-update voor onbruikbare apparaten zorgt, het gebeurt met enige regelmaat. Op de Apple Watch is dit extra vervelend, omdat er geen manier is om het apparaat volledig te herstellen. De iPhone heeft een Lightning-poort en kan redelijk makkelijk in herstelmodus geplaatst worden. Een Apple Watch kent echter geen herstelmodus en heeft ook geen fysieke poort. Als je Apple Watch is getroffen door de bug, kun je contact opnemen met Apple Support. Zij kunnen je horloge omruilen of een factory reset verzorgen. In het laatste geval ben je de Watch wel even kwijt.

Verbeteringen watchOS 5.1

De problemen komen op een ongelukkig moment, want watchOS 5.1 is verder een mooie update. Niet alleen laat het de 70 nieuwe emoji die Apple heeft geïntroduceerd ook op de Apple Watch werken, de functie voor valdetectie is ook verbeterd.

watchOS 5.1
Klik/tap voor groter.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Ricko

  Hier gelukt zonder problemen gisteren (s4).

 • Profielfoto
  tjerk

  Slachtoffer hier. Ze sturen een nieuwe op. 4 weken gewacht op de eerste. Die kwam afgelopen vrijdag. Nu weer 2-3 weken levertijd. Zonder coulance.

 • Profielfoto
  VxP

  Nou, tot zover hier geen problemen. De update is goed verlopen en geen vastloper. Heb wel de infograaf wijzerplaat er af ivm de wintertijd bug.

  Is deze trouwens verholpen?

 • Profielfoto
  Athens56

  Ik herinner mij als AppleCare medewerker een rood uitroepteken! Klant mooi de pisang, Watch paar dagen of weken kwijt! Blijft gecompliceerd dus!

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Er is wel een fysieke poort, verstopt achter een klepje in de gleuf waar het bandje in zit…

  …je kan er alleen als gebruiker niks mee…

 • Profielfoto
  Moi

  VxP op 31 oktober 2018 15:52
  Nou, tot zover hier geen problemen. De update is goed verlopen en geen vastloper. Heb wel de infograaf wijzerplaat er af ivm de wintertijd bug.

  Is deze trouwens verholpen?

  De bug was er niet…

 • Profielfoto
  BlueSky

  Uitrol zelf ging foutloos….

 • Profielfoto
  Thunderball

  Ook slachtoffer:(. Vier weken gewacht en gisteren thuisbezorgd, s’avonds geinstalleerd. In vergelijking met mijn Applewatch serie 2, op alle fronten echt heel fraai! Tja en dan wordt een mens (te) enthousiast en denkt, ach de update nog even doen. Helaas dus ook vastgelopen en niet meer te herstellen. Wordt nu via Apple omgeruild, dat is op zich netjes, maar kan ca 2 weken duren. Serie 4 was (en is) zeker het wachten waard en nu wordt het alleen nog wat langer. Vroeger update ik alles van Apple zo spoedig mogelijk, nu wordt het, zo voorzichtig en behoedzaam mogelijk. Ik blijf zeker een Apple fan en heb weer wat geleerd:).

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik heb er met mijn Series 4 Watch gelukkig geen last van.

 • Profielfoto
  tuuur

  Ik heb gelijk automatisch update installeren uitgevinkt, dan maar een paar dagen wachten en ondertussen Twitter en/of YouTube in de gaten houden ?

 • Profielfoto
  Yosemite

  Gelukkig deze keer nog niet aan toe gekomen om te updaten. Dat dit bij de beta’s niet naar voren is gekomen. Zeker omdat er geen publieke beta van WatchOS is.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Probleemloze S4. Sinds vrijdag bij toeval in Haarlem gehaald.

 • Profielfoto
  Night

  De zomertijd/wintertijd bug trad alleen op bij de overschakeling (dus daar waar een uur miste of erbij kwam). Daarna kon je de Infographic wijzerplaat gewoon weer gebruiken.

 • Profielfoto
  Wimusia

  Prutsers!

 • Profielfoto
  Macteach

  Gelukkig hier ook goed gegaan S4… pfew!

 • Profielfoto
  Macteach

  Gijs Raggers op 31 oktober 2018 18:03
  Probleemloze S4. Sinds vrijdag bij toeval in Haarlem gehaald.

  Bij toeval? Wow… ik plan meestal een dure aankoop, gebeurt eigenlijk nooit toevallig;-)

 • Profielfoto
  Oblivion47

  Gisterenavond naar WatchOs 5.1 ging probleemloos. Heb de Apple Watch Nike+ misschien net andere structuur. Afgelopen weekend tijdens de zomer-/wintertijd wissel, gewoon mijn infograaf wijzerplaat kunnen blijven gebruiken. Misschien, net als het zuidelijke halfrond, de wissel naar zomertijd wel een probleem/bug, maar genoeg tijd om dat in een update op te vangen.

 • Profielfoto
  tjerk

  Mijn S4 Nike+ had er dus helaas net zo goed last van. Best taai.

 • Profielfoto
  queenfan

  Ik blijf wel bij WatchOS 4.3.2

 • Profielfoto
  brinkey

  Ik hou het op mijn Casio.