[Update] iMac Pro en MacBook Pro toch nog te repareren door derden

Door: Night - 4 reacties

Vorige week meldden we jullie dat een reparatie van de iMac Pro en de MacBook Pro een stuk moeilijker zou worden, doordat deze een beveiligings-chip, de T2, ingebouwd hebben. Hierdoor zouden bepaalde reparaties alleen nog maar door Apple uitgevoerd kunnen worden.

Experts van iFixit hebben echter ontdekt dat dit nu nog niet het geval is en reparaties nog gewoon door andere reparateurs dan Apple uitgevoerd kunnen worden.

Reparatie niet meer door derden uitvoerbaar, of toch nog wel?

Doordat er bij bepaalde reparaties alleen gebruik gemaakt kan worden van Apple’s eigen diagnostische software, kunnen die alleen nog maar uitgevoerd worden door Apple zelf. Dat bleek uit interne stukken van Apple zelf. Dit lijkt nu echter (nog) niet waar te zijn.

iFixit concludeert dat de iMac Pro en MacBook Pro nog gewoon door derden kan worden gerepareerd (klik/tap voor groter)

iFixit bevestigt dat reparaties nog door derden zijn uit te voeren

iFixit, bekend van de ‘tear-downs’ van Apple apparaten, is hierin gedoken. Hun experts hebben zowel bij de iMac Pro 2018 als de MacBook Pro onderdelen vervangen, die volgens de eerdere berichtgeving niet meer vervangen konden worden. De machines bleken na de vervanging echter gewoon prima te werken. Zij concluderen dat deze ‘killswitch’ kennelijk nog niet door Apple is geactiveerd. De huidige iMac Pro’s en MacBook Pro’s kunnen dus nog gewoon door derden worden gerepareerd.

Het is ook voor iFixit onduidelijk wanneer een bepaald aantal reparaties alleen nog maar door Apple gedaan kunnen worden. De zogenaamde ‘kill-switch’ blijkt nu in ieder geval nog niet geactiveerd. En dat is goed nieuws. Wanneer dat echter toch gaat gebeuren, moeten we dus nog afwachten.

Het is natuurlijk altijd het beste om Apple apparatuur door Apple te laten repareren. De soms enorme prijsverschillen maken het echter aanlokkelijk je Mac bij een ander bedrijf te laten repareren. Het is natuurlijk wel logisch dat Apple hogere prijzen rekent. Zij maken tenslotte gebruik van officiële componenten en je Mac behoudt zijn volledige garantie. Daar hangt nu eenmaal een prijskaartje aan.

Apple kwam al eerder in opspraak toen door derden gerepareerde iPhones na een update niet meer werkten. Apple verdedigde dit toen door te stellen dat dit gebeurde om te voorkomen dat er met de Touch ID kon worden gerommeld. We vermoeden dat het nu om hetzelfde principe gaat, maar dan betrekking heeft op de T2 chip.

Lees ook: ➔ iMac Pro en MacBook Pro minder makkelijk te repareren door T2 chip

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Absrnd

  het zoveelste storm in een glas water…zucht

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Ik kan me voorstellen dat die killswitch hardware hacks moet voorkomen en op die manier moet zorgen dat data niet in ongewenste handen valt. Als dat zo is dan zou het vervangen van een batterij wel mogelijk zijn, maar dat het systeem blokkeert zodra de data integriteit in het geding komt.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Stofzuigers?!

 • Profielfoto
  Hydræ

  Het is natuurlijk altijd het beste om Apple apparatuur door Apple te laten repareren. De soms enorme prijsverschillen maken het echter aanlokkelijk je Mac bij een ander bedrijf te laten repareren. Het is natuurlijk wel logisch dat Apple hogere prijzen rekent. Zij maken tenslotte gebruik van officiële componenten en je Mac behoudt zijn volledige garantie. Daar hangt nu eenmaal een prijskaartje aan.

  Natuurlijk is het zo dat Apple-apparatuur prima door een ander bedrijf gerepareerd kan worden. De soms enorme prijsverschillen maken dit een aanlokkelijk alternatief je Mac bij een ander bedrijf te laten repareren. Het is niet natuurlijk dat Apple hogere prijzen rekent. Derde partijen kunnen evengoed originele componenten gebruiken met behoud van garantie. Daar hoeft dus niet altijd een hoog prijskaartje aan te hangen.

  iFixited for you:)