Trådfri: slimme stopcontacten IKEA binnenkort met HomeKit

Door: Raymon Mens - 5 reacties
IKEA

IKEA is de verkoop van eigen slimme stopcontacten uit de Trådfri-serie vorige week in Nederland begonnen. Er zijn twee varianten die je in een bestaand stopcontact kunt pluggen. Momenteel werken ze met een afstandsbediening of via de Trådfri-app, maar Apple-gebruikers kijken natuurlijk uit naar ondersteuning voor HomeKit. Dat blijkt op het programma te staan.

Hoewel de Trådfri stopcontacten het momenteel zonder ondersteuning voor Apple’s ecosysteem moeten doen, staat het op de planning. Volgens het ontwikkelteam van IKEA komt ondersteuning voor HomeKit nog dit jaar. Er wordt gemikt op eind oktober of begin september. Garanties zijn er niet, omdat Apple nog een vinger in de pap heeft.

Trådfri stopcontacten

De slimme stopcontacten komen in twee varianten, een met en een zonder afstandsbediening. De variant met afstandsbediening kost € 19,95 en alleen het slimme stopcontact wordt voor € 9,99 verkocht. Als Apple-gebruiker, kun je straks prima af met de goedkope variant. Door HomeKit heb je immers geen afstandsbediening nodig. Ook zonder HomeKit kun je altijd nog de IKEA Trådfri-app gebruiken.

Op moment van schrijven is het nog onduidelijk of de slimme stopcontacten in alle IKEA-vestigingen te koop zijn. Hoewel ze wel op de website van de woongigant staan, is er nog geen voorraadinformatie te zien. Eerder werd al duidelijk dat de Trådfri smart plugs al in Amersfoort, Delft, Haarlem, Heerlen en Zwolle in de schappen liggen.

IKEA Trådfri stopcontact
Klik/tap voor groter.

IKEA en HomeKit

IKEA is al lang niet alleen meer het bedrijf van de Zweedse gehaktballetjes en boekenkasten. Er is een steeds groter assortiment met apparaten die met HomeKit werken. Zo kregen de slimme lampen van het bedrijf vorig jaar een update die compatibiliteit met de Woning-app van iOS en Siri bracht. Er wordt ook gewerkt aan slimme zonwering, maar die is nog niet op de markt.

Kom je binnenkort niet bij de woongigant, maar wil je wel een slim stopcontact met ondersteuning voor HomeKit? Dan raden we de stekkerdoos van Koogeek aan. Die is sinds kort in Europa te koop en volledig met Apple’s ecosysteem voor een slim huis getest. (Zie → HomeKit-stekkerdoos Koogeek nu ook in Europese variant)

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  hylke---1998

  In Breda ook beschikbaar bij de IKEA.

 • Profielfoto
  Ralphs

  “Er wordt gemikt op eind oktober of begin september..”

  Begin november misschien?

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Zijn deze stekkers dimbaar? Ik krijg de indruk van niet.

  Ze lijken qua model op de Philips LivingWhite plugs die helaas niet meer nieuw verkocht worden (https://www.philips.nl/c-p/6916531PH/livingwhites-stekker).
  Ik de LivingWhitea plug met een eenvoudige hack in HomeKit geplaatst. Ze werken perfect! Met name handig om je bestaande (halogeen/inbouw) verlichting slim te maken, én dimbaar te maken. Met name door dat laatste hebben ze eigenlijk nog geen gelijke gevonden…

 • Profielfoto
  niels

  Ze staan nu ook op de IKEA website (met en zonder knop), dat maakt het ook wat makkelijker de voorraad te controleren voor vertrek.

  Benieuwd of de knop ook HomeKit ondersteuning krijgt. Zou mooi zijn als je die in de Home app daarmee aan andere scenes of apparaten kan koppelen.

   

  @mvmaastricht: nee, dat zijn ze niet. ’t is aan of uit.

 • Profielfoto
  Calpa

  Dat er na een dag nog steeds ‘begin september’ in het artikel staat..:(