Tip: zo hou je je screenshots georganiseerd

Door: Night - 16 reacties
Mojave

Mojave met Desktop Stacks is al uit. Maar ben je nog niet ‘over’ en wil je screenshot toch georganiseerd houden, zonder dat je hele desktop vol komt te staan met afbeeldingen? Of wil je je screenshots apart houden van andere plaatjes op je desktop? Dan hebben we hier een eenvoudige truc om dat voor elkaar te krijgen.

Standaard bewaart macOS je gemaakte screenshots op het bureaublad. Als je even niet oplet staat je hele bureaublad er mee vol. Gelukkig kunnen we hier makkelijk verandering in brengen. Met de hulp van de Terminal. Zo kun je ervoor zorgen dat alle gemaakte screenshots keurig in een map terecht komen. Of je alle screenshot wil bewaren, laten we verder aan jou over.

Verander de locatie van je screenshots

Allereerst maken we een map aan, bijvoorbeeld met de makkelijke te herkennen naam ‘Screenshots’. De map mag natuurlijk ook anders heten. Ook mag je zelf bepalen waar je die map neerzet. Wij gaan er bij dit voorbeeld van uit dat je hem in je Documenten-map wil hebben.

Vervolgens start je de Terminal op. Die staat in de map Programma’s ➝ Hulpprogramma’s. Je kan ook in Spotlight (⌘+spatie of klik op het vergrootglas rechts bovenin de menubalk) ‘terminal’ ingeven en dan op Enter drukken.

Spotlight
Zoek de Terminal met behulp van Spotlight (klik/tap voor groter)

Als er een Terminal venster geopend is, typ je de onderstaande regel achter de cursor. De cursor is het grijze rechthoekje. Kopiëren en plakken mag natuurlijk ook.

Alert triangle Zorg dat de regel gevolgd door een spatie, anders krijg je een foutmelding.


defaults write com.apple.screencapture location

Terminal venster

Als het goed is zie je zoiets in het Terminal venster. Zorg dat je nu nog een spatie typt. (klik/tap voor groter)Ga nu naar de plek waar je de folder ‘Screenshots’ hebt aangemaakt. Sleep de map nu in het terminal venster. Je zal zien dat er bij de map een groen plusje komt te staan. Dat wil zeggen dat het pad gekopieerd wordt. Als je de muis loslaat, zie je ook dat het pad naar de map ‘Screenshots’ nu achter het eerder getypte commando staat. Je gebruikersnaam zal anders zijn dan in het voorbeeld, maar dat is in orde. Druk nu op Enter.

Je kunt nu gaan testen of alles gelukt is. Maak maar een screenshot. Deze moet nu in de door jou aangemaakte map worden opgeslagen.

Screenshots
Je Screenshots worden nu in de door jou aangemaakte map opgeslagen (klik/tap voor groter)

Screenshots maken

Je kan op een aantal verschillende manieren screenshots maken:

 • ⌘⇧3Je maakt een screenshot van je hele scherm
 • ⌘⇧4Je kunt nu een selectie maken op je scherm door de kruis-cursor naar de linkerbovenhoek van je gewenste selectie te verplaatsen. Druk je muis in en trek een kader over het beeld tot je tevreden bent over de uitsnede. Laat dan de muis los.
  Je kan ook een schermafbeelding maken van een enkel venster. Druk dan eerst op de spatiebalk. Je cursor zal nu veranderen in een kleine camera. Beweeg je muis over je openstaande vensters. Je zult zien dat een venster blauw wordt als je eroverheen beweegt met de cursor. Heb je het juiste venster geselecteerd? Klik dan op je muis en klaar.
  Druk je bij deze toetscombinatie ook nog de control-toets in, dan wordt de selectie in het geheugen bewaard. Je kan hem dan in bijvoorbeeld een tekstverwerker plakken, zonder dat er een apart bestand van het screenshot wordt aangemaakt.

One More Thing-hulplijn

Heb jij een brandende vraag? Kom je ergens niet uit of ben je een instelling na de laatste iOS of macOS update kwijt? Ga dan snel naar de tip-pagina van One More Thing. Kom je er dan nog niet uit, leg je vraag dan voor aan de vele experts op ons forum.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  nnsa

  Volgens mij is Stacks wel uit…

 • Profielfoto
  Night

  Ik denk dat je Dekstop Stacks verwart met Stacks in de Dock. De eerste zal pas in Mojave werken.

 • Profielfoto
  TimTimA

  Mojave heeft nog een handige toevoeging: met CMD+SHIFT+5. Je krijgt dan een werkbalk waarmee je bv ook eenvoudig opnames van (een deel van) je scherm kunt maken. Gebruik ik regelmatig om iets even snel aan bv een klant uit te leggen, ipv losse screenshots en daar pijlen in tekenen.

 • Profielfoto
  sedikit

  Eerlijk gezegd wel wat een overdreven “probleem”. Ik ben erg benieuwd voor wie dit nodig is. Die moet dan wel erg driftig in de weer zijn met het achterelkaar screenshots maken, dat er geen tijd is om die paar screenshots in de prullenmand te gooien en/of in een mapje te doen. Overigens is het getoonde bureaublad nogal chaotisch georganiseerd. Waarom niet gesorteerd op “naam”? Of moet daar ook een Terminal-commando voor bedacht worden? 😊

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @ Night Oh, wat is dit dan als ik rechtsklik op mijn Desktop? Of begrijp ik het nu verkeerd?

 • Profielfoto
  IGBA

  Night op 11 oktober 2018 21:52
  Ik denk dat je Dekstop Stacks verwart met Stacks in de Dock. De eerste zal pas in Mojave werken.

  Uhm…. Mojave is toch echt al een tijdje uit, inclusief Desktop Stacks:

  https://support.apple.com/en-us/HT209101

   

 • Profielfoto
  Shmoo

  🤣

 • Profielfoto
  rkuipersgrunn

  Goed artikel – een goed bedoelde workaround voor iets wat er al vanaf dag 1 zit. Gniffel…

 • Profielfoto
  Jorik

  Sorry hoor, maar wat een fouten in dit artikel… Desktop Stacks zijn al wel te gebruiken. Mojave is namelijk al weer 2,5 week geleden gereleased…

  Dus:

  ”Mojave met Desktop Stacks is nog niet uit.” incorrect

  ”bijvoorbeeld met de makkelijke te herkennen naam” makkelijke -> makkelijk

  ”Zorg dat de regel gevolgd door een spatie, anders krijg je een foutmelding.” Hier mist “wordt”

  de tekst onder de Terminal screenshot klopt niet. In de screenshot staat al een locatie, terwijl die op dat moment nog niet erin gesleept is.

  Hoezo moet je nóg een spatie intypen? Die ene waarvoor eerder gewaarschuwd wordt is volgens mij voldoende.

  ”Ze zal zien” -> “Je zal zien”

  “Deze moet nu in de door jou aangemaakte map wordt opgeslagen” -> “worden opgeslagen”

  Ik mis ook de Cmd+Shift+5 screenshot optie (nieuw in Mojave). Lijkt me een gemiste kans. Het lijkt wat dat betreft wel alsof dit artikel ver voor Mojave is geschreven en nu pas geplaatst. 🤔

   

 • Profielfoto
  Jorik

  Het is niet mijn bedoeling om hier een beetje te bashen. Het is zeker wel nuttig om dit soort artikelen te plaatsen op OMT! Hopelijk worden deze reacties dus als positieve feedback gezien! 😉

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ja ja nu weten we het wel. Iemand kan toch een fout maken.

   

  En het was helemaal geen gekke gedachte geweest dat deze functie niet op tijd klaar was geweest of wij in Nederland deze functie (nog) niet hadden ontvangen. Had zomaar gekund en dan had iedereen het normaal gevonden.

 • Profielfoto
  Vilscon

  En bovenop het commentaar.. Is deze terminal commando helemaal niet meer nodig.

  Via CMD + SHIFT + 5, kan je via een van de opties in de te verschijnen werkbalk, een locatie op gebruiksvriendelijk wijze instellen.

  Bespaart een hoop gedoe:)

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  En vergeet de ctrl toets niet. Als een schermafbeelding helemaal niet wil bewaren maar alleen even vanuit je klembord wilt plakken in een mail of document dan hoef je er ook je bureaublad mee te belasten.

  Ctrl+Shift+Cmd+4 doet hetzelfde als Shift+Cmd+4 maar dan komt het in je klembord

  Idem met ctrl+Shift+Cmd+3 en ik vermoed ook ctrl+Shift+Cmd+5

 • Profielfoto
  Matrix-Z

  Geeez … Mojave MET Stacks inderdaad al 2,5 weken uit, sinds 24/09 om precies te zijn. Niet te begrijpen om dit artikel dan vandaag te publiceren. Ik kan mij toch ook niet voorstellen dat iemand van de OMT redactie (“Night” in dit geval) dit niet weet vermits er ondertussen al meerdere artikels over Mojave verschenen zijn op deze eigenste site, en de redactie toch waarschijnlijk ook nog uit meerdere personen bestaat ! Ook straf is dat Night niet meer reageert na al deze commentaren, erger nog hij reageert met : “De eerste ZAL PAS in Mojave werken” …

 • Profielfoto
  Ziegler

  Alexander Henket op 12 oktober 2018 00:47
  Ctrl+Shift+Cmd+4 doet hetzelfde als Shift+Cmd+4 maar dan komt het in je klembord

  Goede tip. Dank je.

 • Profielfoto
  Night

  Dank voor alle vriendelijke reacties. Soms heb je iets in je hoofd en zit je er helemaal naast. Zo zat ik nu dus met iOS 12.1 in mijn hoofd. Het lijkt niet eens op macOS 10.14, maar ja.

  De handige tip van Matrix_Z neem ik nog even mee.