Night
Night Nieuws 11 oktober 2018

Tip: zo hou je je screenshots georganiseerd

Mojave met Desktop Stacks is al uit. Maar ben je nog niet ‘over’ en wil je screenshot toch georganiseerd houden, zonder dat je hele desktop vol komt te staan met afbeeldingen? Of wil je je screenshots apart houden van andere plaatjes op je desktop? Dan hebben we hier een eenvoudige truc om dat voor elkaar te krijgen.

Standaard bewaart macOS je gemaakte screenshots op het bureaublad. Als je even niet oplet staat je hele bureaublad er mee vol. Gelukkig kunnen we hier makkelijk verandering in brengen. Met de hulp van de Terminal. Zo kun je ervoor zorgen dat alle gemaakte screenshots keurig in een map terecht komen. Of je alle screenshot wil bewaren, laten we verder aan jou over.

Verander de locatie van je screenshots

Allereerst maken we een map aan, bijvoorbeeld met de makkelijke te herkennen naam ‘Screenshots’. De map mag natuurlijk ook anders heten. Ook mag je zelf bepalen waar je die map neerzet. Wij gaan er bij dit voorbeeld van uit dat je hem in je Documenten-map wil hebben.

Vervolgens start je de Terminal op. Die staat in de map Programma’s ➝ Hulpprogramma’s. Je kan ook in Spotlight (⌘+spatie of klik op het vergrootglas rechts bovenin de menubalk) ‘terminal’ ingeven en dan op Enter drukken.

Spotlight
Zoek de Terminal met behulp van Spotlight (klik/tap voor groter)

Als er een Terminal venster geopend is, typ je de onderstaande regel achter de cursor. De cursor is het grijze rechthoekje. Kopiëren en plakken mag natuurlijk ook.

Alert triangle Zorg dat de regel gevolgd door een spatie, anders krijg je een foutmelding.


[code]defaults write com.apple.screencapture location[/code]


Terminal venster

Als het goed is zie je zoiets in het Terminal venster. Zorg dat je nu nog een spatie typt. (klik/tap voor groter)Ga nu naar de plek waar je de folder ‘Screenshots’ hebt aangemaakt. Sleep de map nu in het terminal venster. Je zal zien dat er bij de map een groen plusje komt te staan. Dat wil zeggen dat het pad gekopieerd wordt. Als je de muis loslaat, zie je ook dat het pad naar de map ‘Screenshots’ nu achter het eerder getypte commando staat. Je gebruikersnaam zal anders zijn dan in het voorbeeld, maar dat is in orde. Druk nu op Enter.

Je kunt nu gaan testen of alles gelukt is. Maak maar een screenshot. Deze moet nu in de door jou aangemaakte map worden opgeslagen.

Screenshots
Je Screenshots worden nu in de door jou aangemaakte map opgeslagen (klik/tap voor groter)

Screenshots maken

Je kan op een aantal verschillende manieren screenshots maken:

  • ⌘⇧3Je maakt een screenshot van je hele scherm
  • ⌘⇧4Je kunt nu een selectie maken op je scherm door de kruis-cursor naar de linkerbovenhoek van je gewenste selectie te verplaatsen. Druk je muis in en trek een kader over het beeld tot je tevreden bent over de uitsnede. Laat dan de muis los.
    Je kan ook een schermafbeelding maken van een enkel venster. Druk dan eerst op de spatiebalk. Je cursor zal nu veranderen in een kleine camera. Beweeg je muis over je openstaande vensters. Je zult zien dat een venster blauw wordt als je eroverheen beweegt met de cursor. Heb je het juiste venster geselecteerd? Klik dan op je muis en klaar.
    Druk je bij deze toetscombinatie ook nog de control-toets in, dan wordt de selectie in het geheugen bewaard. Je kan hem dan in bijvoorbeeld een tekstverwerker plakken, zonder dat er een apart bestand van het screenshot wordt aangemaakt.

One More Thing-hulplijn

Heb jij een brandende vraag? Kom je ergens niet uit of ben je een instelling na de laatste iOS of macOS update kwijt? Ga dan snel naar de tip-pagina van One More Thing. Kom je er dan nog niet uit, leg je vraag dan voor aan de vele experts op ons forum.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tip: zo hou je je screenshots georganiseerd
Sluiten