Tim Cook: “Focus op privacy maakt Siri niet slechter”

Door: Raymon Mens - 9 reacties
Apple CEO Tim Cook

Apple is een voorvechter van privacy en probeert zo min mogelijk data over zijn klanten te verzamelen. Google doet het tegenovergestelde en het verhaal gaat vaak dat Google Assistant daarom veel beter is dan Siri. Onzin, zegt Apple-CEO Tim Cook in een nieuw interview met Vice News dat vandaag werd gepubliceerd.

Volgens Cook is het niet nodig om grootschalige datacollectie op cloudservers te doen. Het kan prima op het apparaat waar je de virtuele assistent gebruikt, mits de chip in dat apparaat krachtig genoeg is. Apple zorgt hier volgens de CEO van het bedrijf altijd voor.

Grootschalige dataverzameling niet nodig

Tim Cook zegt: “Sommige bedrijven willen je laten geloven dat het nodig is om al je gegevens te verzamelen om hun diensten te verbeteren. Dat moet je niet geloven. Als een bedrijf dat vertelt, is het onzin”. Hij zegt dat Apple zichzelf constant uitdaagt om zo weinig mogelijk data te verzamelen, maar toch een goede dienst te bieden. “We lezen je e-mails niet, we slaan alles versleuteld op en de meeste data-analyse voor Siri-suggesties wordt op een iPhone of iPad gedaan”, betuigt de CEO.

Cook is geen voorstander van strengere privacywetten, maar ziet ze als laatste redmiddel. “Ik ben niet voor meer bemoeienis van de overheid. Als de vrije markt niet het gewenste resultaat oplevert, moet je naar alternatieven kijken”, aldus Tim Cook. Wij zouden daar graag aan toevoegen dat het voor veel bedrijven moeilijk is om aan de lange termijn te denken. Als iets op korte termijn meer winst oplevert, zal het gedaan worden. Ook als het niet goed is voor de privacy van gebruikers.

Siri
Klik/tap voor groter.

Data-opslag in China goed geregeld

Cook ging ook nog in op een ander heikel punt. Apple heeft sinds kort alle iCloud-data van Chinese klanten op servers in China geplaatst. Dat komt omdat de wet in het land verplicht dat alle data van klanten op Chinese grond opgeslagen moet zijn. Dit is controversieel omdat de Chinese overheid zo bij de data van zijn inwoners kan, maar volgens Cook is daar geen sprake van.

Hij licht toe: “Als je je iPhone in China lockt, kan Apple die niet openen. Ook niet op verzoek van de Chinese overheid. We werken met een Chinees bedrijf samen om iCloud aan te bieden. Maar de data wordt versleuteld opgeslagen. De sleutels zijn van ons. We hebben servers in heel veel verschillende landen. Ze bevatten allemaal versleutelde data. Een server in China is niet onveiliger dan een server in de VS.”

Censuur? Nee. Cureren!

Het laatste punt waar de Apple-CEO naar gevraagd werd, is censuur in de App Store en in Apple’s Podcasts-app. De vaak controversiële Alex Jones werd in augustus met zijn Infowars-podcasts van iTunes verbannen en ook de Infowars-app was daarna niet meer welkom in de App Store.

De Apple-CEO bekijkt het anders: “We passen geen censuur toe. We cureren apps, podcasts en muziek voor onze gebruikers. Dat is wat Apple-gebruikers willen en wat we altijd hebben geleverd. We beheren het platform en denken dat dit precies is wat gebruikers willen. Iemand die apps beoordeelt, podcasts filtert en handmatig de belangrijkste verhalen in Apple News selecteert. We nemen daarbij geen politieke houding aan. We leunen niet naar links of rechts. Dat kun je ook zien aan de apps en podcasts op onze platforms. Je zult alles aantreffen. Van zeer conservatief tot zeer liberaal. En dat is precies zoals het zou moeten zijn”.

Bekijk het hele interview met Tim Cook

Bekijk hieronder het hele interview met Tim Cook. Het duurt ongeveer 9 minuten en bevat veel meer details en uitspraken.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  ¿`„

  Wat een fijne jongen is Tim toch.

  Maar privacy is wel een van mijn keyargumenten waarom ik Apple trouw ben.

 • Profielfoto
  T1001

  Dus waarom doet de assistent van Google het dan veel beter? Als Apple zegt dat de data niet van belang is, dan komt het erop neer dat Siri gewoon slecht is, aangezien deze achter de feiten aan loopt.

 • Profielfoto
  monty python

  Hierop blijven onderscheiden. Als bijna enige techbedrijf niet afhankelijk zijn van datamisbruik is enorm voordeel. De echte aangerichte schade rond privacymisbruik moet nog aan de oppervlakte komen.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Reden waarom ik icloud e-mail gebruik. Apple verident geen geld met doorverkopen van je data, google wel.

 • Profielfoto
  wensink

  Apple verident geen geld met doorverkopen van je data, google wel.

  Ik denk toch dat je het daar mis hebt. Google verkoopt geen data. Google verkoopt advertentie mogelijkheden. Je kunt bij Google aangeven op wat voor doelgroep je je advertentie wil richten. Google zoekt dan uit welke mensen in die groep zitten en toont daar dan de advertentie aan. De gene die de advertentie aanvraagt/inkoopt krijgt geen namen of gegevens van de mensen die in de doelgroep vallen.

  Dat betekent niet dat ik Google fantastisch vind, ik vind het ook maar niks dat ze zoveel van me weten, maar ze verkopen je gegevens niet door. Dat is wel redelijk belangrijk om te weten, denk ik.

   

 • Profielfoto
  monty python

  Ze misbruiken je data om advertenties te verkopen. Want je kan er niet aan ontsnappen. Er is geen keuze mogelijk, op internet gaan en ze hebben je data, ook al wil je dat niet en gebruik je geen van hun diensten. Voor mij is dat dus hetzelfde. Trouwens er is amper controle op wat ze met je data doen. Dat bleek bij Facebook ook het geval. Niet is zeker en volledig waterdicht op internet maar zij treden straffeloos continu alle fatsoen met de voeten, dat kan Apple zich met deze focus op privacy alvast niet veroorloven. Voorlopig interesseren zich weinig mensen in privacy maar eens de misbruiken en de gevolgen ervan naar boven gaan komen zal het anders zijn.

 • Profielfoto
  Festen

  Grootschalige datacollectie is denk ik wel degelijk relevant. Je partner snapt je ook beter dan een wildvreemde op de straat, doordat hij/zij doorgaans al jaren met je samenwoont, en al die tijd ‘data’ over je heeft verzameld. Als je aan je partner vraagt “Kan je koffie voor me halen?” is de kans dat ze je favoriete merk haalt veel groter dan als je het een willekeurig iemand op straat vraagt.

  Natuurlijk zitten er ook nadelen aan de invalshoek van Google, maar die datacollectie helpt sterk om de juiste context te bepalen.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  wensink op 3 oktober 2018 19:01

  Apple verident geen geld met doorverkopen van je data, google wel.

  Ik denk toch dat je het daar mis hebt. Google verkoopt geen data. Google verkoopt advertentie mogelijkheden. Je kunt bij Google aangeven op wat voor doelgroep je je advertentie wil richten. Google zoekt dan uit welke mensen in die groep zitten en toont daar dan de advertentie aan. De gene die de advertentie aanvraagt/inkoopt krijgt geen namen of gegevens van de mensen die in de doelgroep vallen.

  Dat betekent niet dat ik Google fantastisch vind, ik vind het ook maar niks dat ze zoveel van me weten, maar ze verkopen je gegevens niet door. Dat is wel redelijk belangrijk om te weten, denk ik.

   

  Ok in principe heb je gelijk. Heb alleen moeit mee dat google alles bij houdt van je. Gebruik je youtube en maps en google music, weten ze echt alles van je. Gebruik je google pay weten ze waar je boodschappen doet en wat je koopt enz. begint gewoon eng te worden.

   

  Zal wel fanboy genoemd worden, maar vertrouw Apple iets meer dan Google, niet apple je niet in de gaten houdt, maar er is wel meer privacy bij Apple dan google. Gebruik daaro ook bing inplaats van google op me iPhone.

 • Profielfoto
  Doede

  Wat Apple lijkt te willen zeggen: wij willen graag dat jouw device slim genoeg is (wordt…) om jou te begrijpen, ipv dat we al jouw data verzamelen en op servers opslaan om dáár te analyseren wat je bedoelt/ wilt. Zou tof zijn als Siri ook werkt  en jou begrijpt zonder internetverbinding, toch? Voordat A.I. zover is, zal er nog heel wat water door de Waal stromen lijkt mij.