Tim Cook: “Focus op privacy maakt Siri niet slechter”
Door: Raymon Mens - 9 reacties
Apple is een voorvechter van privacy en probeert zo min mogelijk data over zijn klanten te verzamelen. Google doet het tegenovergestelde en het verhaal gaat vaak dat Google Assistant daarom veel beter is dan Siri. Onzin, zegt Apple-CEO Tim Cook in een nieuw interview met Vice News dat vandaag werd gepubliceerd.
Volgens Cook is het niet nodig om grootschalige datacollectie op cloudservers te doen. Het kan prima op het apparaat waar je de virtuele assistent gebruikt, mits de chip in dat apparaat krachtig genoeg is. Apple zorgt hier volgens de CEO van het bedrijf altijd voor.
Grootschalige dataverzameling niet nodig
Tim Cook zegt: “Sommige bedrijven willen je laten geloven dat het nodig is om al je gegevens te verzamelen om hun diensten te verbeteren. Dat moet je niet geloven. Als een bedrijf dat vertelt, is het onzin”. Hij zegt dat Apple zichzelf constant uitdaagt om zo weinig mogelijk data te verzamelen, maar toch een goede dienst te bieden. “We lezen je e-mails niet, we slaan alles versleuteld op en de meeste data-analyse voor Siri-suggesties wordt op een iPhone of iPad gedaan”, betuigt de CEO.
Cook is geen voorstander van strengere privacywetten, maar ziet ze als laatste redmiddel. “Ik ben niet voor meer bemoeienis van de overheid. Als de vrije markt niet het gewenste resultaat oplevert, moet je naar alternatieven kijken”, aldus Tim Cook. Wij zouden daar graag aan toevoegen dat het voor veel bedrijven moeilijk is om aan de lange termijn te denken. Als iets op korte termijn meer winst oplevert, zal het gedaan worden. Ook als het niet goed is voor de privacy van gebruikers.

Data-opslag in China goed geregeld
Cook ging ook nog in op een ander heikel punt. Apple heeft sinds kort alle iCloud-data van Chinese klanten op servers in China geplaatst. Dat komt omdat de wet in het land verplicht dat alle data van klanten op Chinese grond opgeslagen moet zijn. Dit is controversieel omdat de Chinese overheid zo bij de data van zijn inwoners kan, maar volgens Cook is daar geen sprake van.
Hij licht toe: “Als je je iPhone in China lockt, kan Apple die niet openen. Ook niet op verzoek van de Chinese overheid. We werken met een Chinees bedrijf samen om iCloud aan te bieden. Maar de data wordt versleuteld opgeslagen. De sleutels zijn van ons. We hebben servers in heel veel verschillende landen. Ze bevatten allemaal versleutelde data. Een server in China is niet onveiliger dan een server in de VS.”
Censuur? Nee. Cureren!
Het laatste punt waar de Apple-CEO naar gevraagd werd, is censuur in de App Store en in Apple’s Podcasts-app. De vaak controversiële Alex Jones werd in augustus met zijn Infowars-podcasts van iTunes verbannen en ook de Infowars-app was daarna niet meer welkom in de App Store.
De Apple-CEO bekijkt het anders: “We passen geen censuur toe. We cureren apps, podcasts en muziek voor onze gebruikers. Dat is wat Apple-gebruikers willen en wat we altijd hebben geleverd. We beheren het platform en denken dat dit precies is wat gebruikers willen. Iemand die apps beoordeelt, podcasts filtert en handmatig de belangrijkste verhalen in Apple News selecteert. We nemen daarbij geen politieke houding aan. We leunen niet naar links of rechts. Dat kun je ook zien aan de apps en podcasts op onze platforms. Je zult alles aantreffen. Van zeer conservatief tot zeer liberaal. En dat is precies zoals het zou moeten zijn”.
Bekijk het hele interview met Tim Cook
Bekijk hieronder het hele interview met Tim Cook. Het duurt ongeveer 9 minuten en bevat veel meer details en uitspraken.
Reacties