Privacy: Tim Cook waarschuwt in Brussel voor big data

Door: Raymon Mens - 5 reacties
Apple CEO Tim Cook

Apple-CEO Tim Cook is op bezoek in Europa. Hij sprak in het Europees Parlement tijdens de Internationale Conferentie van Privacytoezichthouders en had het natuurlijk over privacy. De topman van Apple waarschuwt dat big data op termijn tegen burgers gebruikt kan worden. Hij haalde uit naar de lakse houding van de Amerikaanse regering op dit punt.

Cook noemde geen bedrijven bij naam, maar had het wel over de praktijken van giganten uit Silicon Valley. Het was duidelijk dat hij het over onder andere Google en Facebook had.

Handel in privé-informatie

“De handel in privé-informatie is ontploft. Het is een soort industriële manier van zoveel mogelijk data verzamelen geworden. Onze eigen informatie, van het alledaagse tot onze diepste persoonlijke geheimen. Het wordt met industriële precieze opgeslagen en kan met militaire efficiëntie tegen burgers gebruikt worden”, zei Cook.

Apple verzamelt bewust zo weinig mogelijk data van gebruikers. Diensten zoals iCloud en Apple Maps worden ontworpen met privacy in het achterhoofd. Cook waarschuwt dan ook voor het combineren en analyseren van data. Veel bedrijven beloven data te anonimiseren, maar volgens de Apple-CEO stelt dat allemaal weinig voor. “Kleine stukjes data lijken misschien onschadelijk, maar ze worden geanalyseerd, samengevoegd, verhandeld en verkocht.”

Wetten zijn nodig

De Apple-CEO complimenteerde de Europese Unie voor het implementeren van de nieuwe privacywet (AVG/GDPR). In de VS is momenteel een felle strijd gaande over het wel of niet opstellen van nieuwe privacywetten. De mening van Cook is duidelijk: “tegen privacy-regulering zijn is niet alleen verkeerd, het is destructief.” Cook waarschuwt dat het verzamelen van steeds meer data ervoor kan zorgen dat bedrijven een vollediger profiel van een persoon hebben dan het individu van zichzelf heeft.

“We moeten de gevolgen niet verbloemen. Dit is gewoon surveillance, niet eens door de overheid, maar door grote bedrijven. Dit zou ons erg ongemakkelijk moeten maken. Het zou ons moeten verontrusten”, aldus de Apple-CEO.

In Californië zijn wetgevers bezig met het maken van nieuwe privacywetten, maar die kunnen niet op veel politieke steun rekenen. Cook voorziet ook veel weerstand tegen een nieuwe privacywet in de VS omdat “bepaalde bedrijven uit Silicon Valley van het schenden van de privacy van gebruikers hun verdienmodel hebben gemaakt.” Hij noemde geen bedrijven bij naam, maar het is niet moeilijk om te raden over welke spelers het gaat.

Kijk de complete speech van Tim Cook terug

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  janau

  Was er niet een of andere Europarlementariër die met Zuckerberg op de foto ging? Zucht:-(

 • Profielfoto
  iGuy

  Wat ik qua privacy echt belachelijk vind is dat sommige apps en sites je vragen om je contacten up te loaden, zodat ze vrienden kunnen uitnodigen. Als iemand bewust al zijn of haar gegevens bij een bedrijf weghoudt, komen ze alsnog via een van je ‘vrienden’ er terecht, met een beetje pech inclusief je geboortedatum, adres en alle overige contact-mogelijkheden. Dat zou wel verboden mogen worden wat mij betreft.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Is tim cook niet extreem hypocriet hier? Apple heft zelf een deal gesloten met google als zoekmachine voor siri. En krijgt er goed voor betaald

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Dutch-American op 25 oktober 2018 14:59
  Is tim cook niet extreem hypocriet hier? Apple heft zelf een deal gesloten met google als zoekmachine voor siri. En krijgt er goed voor betaald

  Siri toont geen advertenties en Siri loopt op Apple’s cloud en hoeft dus niet de identiteit van de gebruiker aan Google (eerder was dat trouwens Bing) door te geven. Ik zie geen probleem.

  Wat betreft Google als default zoekmachine in iOS (en macOS) dat is gemakkelijk aan te passen. En Apple doet veel om trackers e.d. de voet dwars te zetten. Maar inderdaad, Apple krijgt van Google veel geld voor de default plaatsing op devices. Apple heeft zelf geen zoekmachine (maar wellicht houdt het die optie wel achter de hand, en betaalt Google mede om Apple daarvan te weerhouden).

  Overigens, zo’n soort reactie, hakken op de boodschapper in plaats van de boodschap serieus te nemen brengt niemand verder. Ik kan de video aanraden (al is Cook geen groot orator).

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @bmeerdink: +1