Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 22 oktober 2018

3 nieuwe technieken die af gaan rekenen met de Notch

Het jaar 2018 is het jaar van de notch. Na de introductie van de iPhone X wisten Android-fabrikanten niet hoe snel ze ook toestellen met een notch uit moesten brengen. Voor Apple was de inkeping in het scherm een puur praktische oplossing. Het is op dit moment immers niet mogelijk om van de sensoren op de voorkant van de smartphone af te komen. Die zullen ergens moeten worden geïntegreerd.

De enige fabrikant die de inkeping in het scherm afzweert, is Samsung. De Koreaanse fabrikant heeft tot nu toe geen toestellen met een notch uitgebracht en is dat ook niet van plan te doen. Liever schermranden dan een notch. Kunnen Apple en andere fabrikanten straks ook zonder notch én zonder schermranden? Als deze technieken volwassen worden waarschijnlijk wel.

Scherm als speaker

De notch van de meeste smartphones bevat ook een opening voor de speaker. Essentieel bij het bellen en om stereo-geluid te produceren. Maar wat als het hele scherm een speaker is? Dit is gewoon mogelijk, want een Britse start-up genaamd Redux heeft een werkende techniek die prima met multi touch werkt. De start-up werd eerder dit jaar overgenomen door Google, maar ook Samsung werkt inmiddels aan een vergelijkbare techniek die in 2019 klaar moet zijn.

Of Apple ook in deze techniek geïnteresseerd is, weten we niet. Er zijn nog wel wat uitdagingen, bijvoorbeeld met 3D Touch en het positioneren van geluid. Je wil immers niet dat iedereen al je telefoongesprekken kan horen. Het scherm zal dan alleen rond je oor geluid moeten produceren.

Selfie-camera en Face ID onder scherm

Een selfie-camera en Face ID-sensor onder het scherm? Samsung werkt aan een techniek die heet Under Panel Sensor en belooft dat dit mogelijk wordt. De fabrikant presenteerde de techniek tijdens het 2018 OLED Forum in Shenzhen (China). De techniek staat nog in de kinderschoenen en er is nog een boel onduidelijk. Zo is het maar de vraag of het mogelijk is om de fotokwaliteit op peil te houden en of de rasterprojector die Apple voor Face ID gebruikt door een scherm kan ‘zien’. De techniek is echter wel degelijk in ontwikkeling.

Samsung no notch tech
Klik/tap voor groter.

Vingerafdrukscanner in het scherm

De techniek die al op punt van doorbreken staat, is een vingerafdrukscanner in het scherm. Het Chinese Vivo kwam begin dit jaar al met een telefoon met een vingerafdrukscanner in of onder het scherm. Binnenkort wordt de eerste grootschalige implementatie van deze techniek door OnePlus op de markt gebracht. De OnePlus 6T moet het eerste, wereldwijd verkrijgbare toestel met vingerafdrukscanner in het scherm worden.

Technisch gezien zit de sensor trouwens achter het scherm en er niet direct in. Je kunt je vinger op een aangegeven gebied op het scherm leggen, vervolgens wordt je vinger verlicht en daarna gelezen door een optische beeldsensor die achter het scherm zit. Dit is vooral een techniek die een verplichte notch moet voorkomen. Veel Android- fabrikanten zullen kiezen voor een vingerafdrukscanner onder het scherm in plaats van het ontwikkelen van een Face ID-variant.

vivo no notch vingerafdrukscanner scherm
Klik/tap voor groter.

Op naar een smartphone zonder notch

Niet alle technieken zijn al klaar voor massaproductie, maar ze tonen wel aan dat een toekomst zonder notch in het vat zit. Tot die tijd halen fabrikanten ook genoeg gekke fratsen uit om toch zonder notch te kunnen. (Zie → Oppo Find X: het meest originele antwoord op de notch)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
3 nieuwe technieken die af gaan rekenen met de Notch
Sluiten