3 nieuwe technieken die af gaan rekenen met de Notch

Door: Raymon Mens - 20 reacties
Bron: OMT

Het jaar 2018 is het jaar van de notch. Na de introductie van de iPhone X wisten Android-fabrikanten niet hoe snel ze ook toestellen met een notch uit moesten brengen. Voor Apple was de inkeping in het scherm een puur praktische oplossing. Het is op dit moment immers niet mogelijk om van de sensoren op de voorkant van de smartphone af te komen. Die zullen ergens moeten worden geïntegreerd.

De enige fabrikant die de inkeping in het scherm afzweert, is Samsung. De Koreaanse fabrikant heeft tot nu toe geen toestellen met een notch uitgebracht en is dat ook niet van plan te doen. Liever schermranden dan een notch. Kunnen Apple en andere fabrikanten straks ook zonder notch én zonder schermranden? Als deze technieken volwassen worden waarschijnlijk wel.

Scherm als speaker

De notch van de meeste smartphones bevat ook een opening voor de speaker. Essentieel bij het bellen en om stereo-geluid te produceren. Maar wat als het hele scherm een speaker is? Dit is gewoon mogelijk, want een Britse start-up genaamd Redux heeft een werkende techniek die prima met multi touch werkt. De start-up werd eerder dit jaar overgenomen door Google, maar ook Samsung werkt inmiddels aan een vergelijkbare techniek die in 2019 klaar moet zijn.

Of Apple ook in deze techniek geïnteresseerd is, weten we niet. Er zijn nog wel wat uitdagingen, bijvoorbeeld met 3D Touch en het positioneren van geluid. Je wil immers niet dat iedereen al je telefoongesprekken kan horen. Het scherm zal dan alleen rond je oor geluid moeten produceren.

Selfie-camera en Face ID onder scherm

Een selfie-camera en Face ID-sensor onder het scherm? Samsung werkt aan een techniek die heet Under Panel Sensor en belooft dat dit mogelijk wordt. De fabrikant presenteerde de techniek tijdens het 2018 OLED Forum in Shenzhen (China). De techniek staat nog in de kinderschoenen en er is nog een boel onduidelijk. Zo is het maar de vraag of het mogelijk is om de fotokwaliteit op peil te houden en of de rasterprojector die Apple voor Face ID gebruikt door een scherm kan ‘zien’. De techniek is echter wel degelijk in ontwikkeling.

Samsung no notch tech
Klik/tap voor groter.

Vingerafdrukscanner in het scherm

De techniek die al op punt van doorbreken staat, is een vingerafdrukscanner in het scherm. Het Chinese Vivo kwam begin dit jaar al met een telefoon met een vingerafdrukscanner in of onder het scherm. Binnenkort wordt de eerste grootschalige implementatie van deze techniek door OnePlus op de markt gebracht. De OnePlus 6T moet het eerste, wereldwijd verkrijgbare toestel met vingerafdrukscanner in het scherm worden.

Technisch gezien zit de sensor trouwens achter het scherm en er niet direct in. Je kunt je vinger op een aangegeven gebied op het scherm leggen, vervolgens wordt je vinger verlicht en daarna gelezen door een optische beeldsensor die achter het scherm zit. Dit is vooral een techniek die een verplichte notch moet voorkomen. Veel Android- fabrikanten zullen kiezen voor een vingerafdrukscanner onder het scherm in plaats van het ontwikkelen van een Face ID-variant.

vivo no notch vingerafdrukscanner scherm
Klik/tap voor groter.

Op naar een smartphone zonder notch

Niet alle technieken zijn al klaar voor massaproductie, maar ze tonen wel aan dat een toekomst zonder notch in het vat zit. Tot die tijd halen fabrikanten ook genoeg gekke fratsen uit om toch zonder notch te kunnen. (Zie → Oppo Find X: het meest originele antwoord op de notch)

12

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  ququlequ

  Vaak zijn plaatjes en filmpjes veel te groot in de app. Daardoor is scrollen echt heel irritant.

 • Profielfoto
  Sjors

  Vooral video’s inderdaad! Een kleine maxWidth statement zou dit op moeten kunnen lossen neem ik aan?

 • Profielfoto
  macha

  onbegrijpelijk dat die notch inmiddels als norm wordt geaccepteerd. Zal nooit een telefoon met notch kopen. Desnoods dan maar over naar sony of samsung zolang apple dit niet levert.

 • Profielfoto
  Odie

  Een speaker in het scherm is niets nieuws, de Sony A1 Bravia OLED heeft dit al een tijdje:

  https://www.wired.com/brandlab/2017/05/sights-sound-inside-acoustic-surface-powering-sonys-first-oled-tv/

 • Profielfoto
  gipsman

  De notch wordt misschien de lang verwachte iPhone killer.

 • Profielfoto
  Jeffrey

  Als er een iPhone zonder Notch komt, komt daar gewoon weer de rest van de status balk in zoals we dat gewend zijn van de oudere modellen. Dus niet echt ruimte die een must-have is dus, lijkt mij.

 • Profielfoto
  MacMiep

  @macha: Eens. Bah wat een lelijke oplossing.

 • Profielfoto
  wensink

  Ik heb er persoonlijk niet meer zo’n last van. Wat ik wel heel handig vind aan de notch is dat het duidelijk onderscheid maakt tussen de onder-en bovenkant.

  In eerdere modellen zorgde de homebutton daarvoor. Als het een en al glas wordt ben ik bang dat dat onderscheid flink vervaagt.

 • Profielfoto
  plushomme

  @wensink
  Als er geen notch meer is doet de orientatie er niet meer toe. Dan kan met de motion sensor altijd de juiste orentatie worden gegeven. Ik vind zelf de notch niet storend, valt me helemaal niet op. Wel vind ik het onhandig dat je het verschil tussen bovenkant en onderkant niet ziet als je de iPhone uit je broekzak haalt. Hij gaat pas aan als je de juiste richting tilt(draait)

 • Profielfoto
  durrrr

  Notch is de grootste (design)fail van 2017/2018.

 • Profielfoto
  Melle

  Heel. Weinig last van die notch. Ze hadden hem mss iets kleiner moeten kunnen krijgen bij de eerste versie, en die notch verdwijnt natuurlijk op termijn. Maar liever nu een iPhone X met notch, dan een iPhone 9 met home button.

 • Profielfoto
  Sjors

  Vind dat de notch goed aangepakt word. Liever dit dan een hele rand die onnodig is. Zo word je statusbalk mooi vermengd met benodigde hardware voor FaceID. Het batterij percentage is een beetje jammer, maar mijn X gaat lang genoeg mee dus eigenlijk is dat ook niet nodig.
  Denk dat de meeste mensen die de notch verachten hier zelf geen notch telefoon hebben. Ik vond hem in het begin ook lelijk, maar toen ik de X in het echt zag was ik meteen verkocht. Vind dat Apple deze tussenstap goed oplost!

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Ik heb ook in het geheel geen last van de nootjes. In de oren komt gewoon de statusbalk informatie te staan, iets wat normaal ook al zo was. De extra ruimte die je krijgt wordt dus efficiënt benut, waardoor je al met al meer scherm overhoudt. De notch is dus geen design fail, maar een noodzakelijke, en praktische oplossing, en naar mijn mening daardoor juist een knap gevonden ontwerpoplossing.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  notch:)

 • Profielfoto
  Koezel

  Ik heb mijn X nu een jaar en heb eigenlijk nooit last gehad van de notch. Als je dat als reden gebruikt om geen Iphone te kopen en liever een Samsung te hebben dan vooral doen. Uiteindelijk gaat het voor mij om de prestaties en de integratie met andere Apple devices.

  Ik geloof best dat de notch uiteindelijk weer zal verdwijnen, maar ik denk dat het nog wel even zal duren.

 • Profielfoto
  Icell

  durrrr op 23 oktober 2018 01:08
  Notch is de grootste (design)fail van 2017/2018.

  Oh?! En onderbouw eens?

 • Profielfoto
  durrrr

  Icell op 23 oktober 2018 10:45

  durrrr op 23 oktober 2018 01:08
  Notch is de grootste (design)fail van 2017/2018.

  Oh?! En onderbouw eens?

  Punt 1: notch is storend als je filmpjes bekijkt/games speelt. Je ziet steeds de notch voorbijkomen (vooral op een lichte achtergrond). Ok, bij sommige apps kun je de schermgrootte aanpassen, zodat je daar geen last van hebt. Maar die oplossing had eigenlijk niet eens gehoeven.

  Punt 2: Op geen enkel andere producten zit er een notch op. Op macbooks/laptops, tablets en smart-tv zie je toch ook geen notch?

  Punt 3: Je ziet minder informatie op je statusbalk. Je moet daardoor een extra handeling doen (bijvoorbeeld voor je batterijpercentage moet je vanaf de rechterbovenhoek naar beneden vegen).

  Punt 4: Het ziet er raar uit (persoonlijke mening)

  En ja, ik heb zelf geen een iPhone X of later, maar nog een 6s. Die doet het voor mij nog meer dan prima. Alleen de accu gaat de laatste tijd sneller leeg, maar die kan ik voor 30 euro laten vervangen. Ik wacht wel totdat de notch helemaal verdwijnt voordat ik weer een iPhone koop en hoop dan dat ze kleiner maken.

   

 • Profielfoto
  Koezel

  @ Durrr

  Punt 2: Op geen enkel andere producten zit er een notch op. Op macbooks/laptops, tablets en smart-tv zie je toch ook geen notch?

  Dat is natuurlijk geen vergelijk.

  Punt 3: Je ziet minder informatie op je statusbalk. Je moet daardoor een extra handeling doen

  Je ziet alleen je percentage niet. Wel een indicatie. Na een tijdje weet je wel in te schatten hoeveel er nog over is. En men swiped de godganse dag op een smartphone. Die enkele keer je batterijpercentage checken is dan toch ook niet erg.

 • Profielfoto
  Hugaer

  Wat heeft men toch tegen die notch? Op geen enkel ogenblik heeft die mij gestoord.

 • Profielfoto
  Rick

  Sommige mensen hier moeten gewoon iets te zeiken hebben.