Spotify stopt omstreden controle familie-abonnement

Door: Raymon Mens - 3 reacties

Spotify wil misbruik van zijn familie-abonnement aanpakken. De streamingdienst kwam onlangs met een maatregel die al snel omstreden was. Bij het verifiëren van een account dat onderdeel was van Spotify Premium for Family moest de GPS-locatie doorgegeven worden. Wie dat niet wilde, riskeerde stopzetting van het abonnement.

De streamingdienst krabbelt nu terug. Spotify zou niet langer e-mails naar gebruikers sturen waarbij gevraagd wordt om locatie-informatie. De maatregel werd geïntroduceerd om misbruik van het familie-abonnement tegen te gaan. Alle gebruikers moeten op hetzelfde adres wonen, maar in de praktijk wordt het abonnement ook door groepen vrienden en collega’s gebruikt.

Geen GPS-tracking familie-accounts meer

Spotify zegt tegen TechCrunch dat het ging om een test om de ervaring die gebruikers van Premium for Family hadden te verbeteren. Het doel was echter meer dan duidelijk: oneerlijke klanten die het abonnement met vrienden of collega’s delen opsporen. De streamingdienst kreeg toen de GPS-controle vorige week aan het licht kwam veel kritiek. De dienst zou gebruikers niet alleen ongemak bezorgen, maar ook privacygevoelige informatie vragen.

Spotify Premium Family
Klik/tap voor groter.

Verschil Spotify en Netflix

Spotify steekt veel meer moeite in het opsporen van misbruik van familie-accounts dan Netflix. De videodienst biedt een vergelijkbare deal met maximaal 6 gebruikers voor € 14,99 per maand en doet niets tegen het delen van accounts buiten een gezin, maar er is een belangrijk verschil.

Netflix heeft veel eigen producties en koopt licenties voor films en series volledig af. Voor muziek moet per stream betaald worden aan rechthebbenden. De kans dat vrienden of collega’s tegelijk muziek streamen is aanzienlijk groter dan bij gezinsleden. Gezinnen eten immers meestal samen en brengen tijd met elkaar in een huis door. Daardoor gebruiken ze op diverse momenten van de dag minder muziek dan individuen die een abonnement delen. Ondanks dit alles ging GPS ter controle inzetten blijkbaar toch te ver. (Zie ook ➝ Ontrafeld: de werking en problemen van het Spotify algoritme)

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Hebben we ons voor niets zo druk gemaakt? Zonde, ik kreeg de remspoor van die dag amper uit mijn onderbroek … ?

   

 • Profielfoto
  error

  Een remspoor van die paar euro’s per maand die je minder over hebt voor makers van muziek?

 • Profielfoto
  ¿`„

  Shmoo op 1 oktober 2018 18:21
  Hebben we ons voor niets zo druk gemaakt? Zonde, ik kreeg de remspoor van die dag amper uit mijn onderbroek … ?

   

  Pffff echt!! Wat een humor zeg. Te sneu.