Review: twee maanden met de MacBook Pro 2018

Door: Raymon Mens - 21 reacties
MacBook Pro 2018 Touch Bar

Dit jaar vernieuwde Apple zijn MacBook Pro niet tijdens WWDC, maar midden in de zomer. Dat bemoeilijkte een redactionele vakantie nogal. Desalniettemin verdient deze generatie bijzondere aandacht. Daarom hebben we de nodige tijd met de nieuwe MacBook Pro 2018 doorgebracht. De uitkomst: het is ongetwijfeld een veelbelovende generatie.

Dat het een veelbelovende MacBook is, zie je eigenlijk niet aan de buitenkant. Het ontwerp is zoals in 2016, geen wijzigingen. Aan de binnenkant is het echter een behoorlijke upgrade. Twee extra CPU-cores, een verbeterd toetsenbord, nieuwe chip en meer. Hier is onze review na twee maanden intensief gebruik. We nodigen je van harte uit om alle vragen in de reacties te stellen.

Inhoud MacBook Pro 2018 review

Een robuuster en stiller toetsenbord

Het verhaal van het MacBook-toetsenbord leest als een enorme grap. Er waren nogal wat problemen met het nieuwe vlindertoetsenbord van de MacBook Pro. Het mechanisme van de nieuwe, plattere toetsen werd snel geblokkeerd door stofjes of kruimeltjes onder de toetsen. Als snel bleek dat Apple hier in de MacBook Pro 2018 maatregelen tegen had genomen. Er zit namelijk een nieuw membraan over het mechanisme. Volgens Apple was dat vooral om de toetsen ‘stiller’ te maken, maar wij weten wel beter. Het zit er ook om te voorkomen dat vuil tussen het mechanisme komt.

Robuustheid grondig getest

Om te testen of het membraan echt zijn werk doet en kruimels en stof tegenhoud, hebben we ons flink misdragen. Tijdens een vrijdagmiddagborrel nog even wat chips boven de MacBook eten? Sure. Alles voor de test. Een ontbijtje met croissant? Waarom niet tijdens het typen. Ondanks al dit ‘misbruik’ heeft geen enkele toets het begeven.

MacBook Pro 2018 toetsenbord
Chipskruimels zijn geen probleem voor het nieuwe toetsenbord (klik/tap voor groter)

Merkbaar stiller

Op het gebied van geluidsreductie heeft Apple goed werk geleverd. Het toetsenbord van de MacBook Pro 2018 is aanzienlijk stiller, zoals je hieronder kunt horen. De toetsen maken minder klikgeluiden die onaangenaam voor het oor zijn. Je kunt nu in de nacht dus rustig typen zonder je buren of partner wakker te maken.

Comfort is zeer acceptabel

Het comfort van het platte toetsenbord is vaak een punt van kritiek. We zouden het anno 2018 echter als zeer acceptabel omschrijven. Aan de platte toetsen die niet al te ver ingedrukt kunnen worden, valt prima te wennen. Wat echter nog wel eens voor typefouten zorgt is de grootte van de toetsen. Er is erg weinig ruimte tussen de individuele toetsen, waardoor je bij blind typen een verminderd gevoel hebt waar je vingers zich bevinden. Dit komt vooral tot uiting bij de pijltjestoetsen. Er is in tegenstelling tot oudere toetsenborden geen ruimte meer tussen de pijltjestoetsen, dat maakt het wat moeilijk om je met je vingers te oriënteren. Dit is echter een kleine klacht.

MacBook 2018 toetsenbord vs MacBook Air
Klik/tap voor groter.

CPU: indrukwekkende prestaties

Een van de beste dingen van de MacBook Pro 2018 zijn ongetwijfeld de prestaties. Apple gebruikt (relatief) nieuwe Intel Coffee Lake-chips met extra cores. De 13-inch MacBook Pro is van 2 naar 4 cores gegaan en de 15-inch MacBook Pro 2018 van 4 naar 6 cores. Dat maakt een wereld van verschil, want eigenlijk krijg je met de 13-inch MacBook Pro de prestaties van het oude 15-inch model. De 15-inch MacBook Pro komt in de buurt van een serieuze desktop.

Prestaties gemeten met Geekbench 4

We hebben de prestaties van diverse recente Macs met Geekbench 4 gemeten. Daarbij valt op dat het 13-inch instapmodel van de MacBook Pro 2018 niet onder doet voor de 15-inch MacBook Pro uit 2017 en zelfs bij de iMac 5K in de buurt komt. De 15-inch MacBook Pro 2018 met i9-chip komt zelfs aardig in de buurt van de iMac Pro.

MacBook Pro 2018 review benchmark
Klik/tap voor groter.

Prestaties in de praktijk

Nummers zeggen natuurlijk niet alles, maar ook in de praktijk voelt de nieuwe MacBook Pro erg krachtig. We zijn geen video-professionals, maar hebben wel zonder problemen talloze virtuele machines met oude macOS-versies, Windows en Linux kunnen draaien. Ook publiceren we in onze vrije tijd wel eens een podcast, waarbij professionele VST-plugins worden gebruikt voor compressie, het wegwerken van echo en ruis. Het exporteren van bestanden met deze plug-ins ging razendsnel. Vooral de 13-inch MacBook Pro biedt een fantastische balans tussen kracht en compactheid.

MacBook Pro 2018 audiobewerking
Klik/tap voor groter.

GPU: erg weinig vooruitgang

De prestaties vallen op grafisch gebied eigenlijk wat tegen. De MacBook Pro 2018 is van krachtigere grafische chips voorzien, maar je kunt op hooguit 10 procent betere prestaties rekenen. De 13-inch MacBook Pro heeft Iris Plus 655 graphics. Met 48 rekeneenheden, verschilt de interne architectuur weinig van de Iris 640 van vorig jaar. Aan de andere kant variëren de frequenties afhankelijk van het model: van 1050Mhz (i5) tot 1200MHz (i7). De 15-inch MacBook Pro wordt met een externe GPU geleverd, maar ook die laat tegenover vorig jaar maar weinig vooruitgang zien.

Test met Rise of the Tomb Raider (Metal 2)

Om de prestaties inzichtelijk te maken, hebben we Rise of the Tomb Raider gespeeld op ‘medium’ kwaliteit en het maximale en gemiddelde aantal frames per seconde gemeten. Deze game is volgens de ontwikkelaar helemaal geoptimaliseerd voor Metal 2 en de Mac. De verschillen met de vorige generatie zijn zeer klein. Als je op zoek bent naar meer grafische power, kun je beter voor een eGPU dan voor een nieuwe MacBook Pro gaan.

macbook pro 2018 cpu tomb raider
Klik/tap voor groter.

Accuduur ieder jaar een beetje slechter

Met de MacBook Air had Apple een hoogtepunt op het gebied van accuduur te pakken. 12 uur onafgebroken werken, geen enkele MacBook heeft dat ooit kunnen evenaren. Helaas lijkt het erop dat de accuduur van de MacBook Pro ieder jaar een beetje slechter en zelfs onvoorspelbaarder wordt. Tijdens de afgelopen twee maanden gebruik was duidelijk te merken dat de accuduur van de 13-inch MacBook Pro enorm inconsistent was.

Er waren dagen waarop de MacBook Pro 2018 netjes 7 uur meeging, maar ook dagen waarbij het na 4 uur afgelopen was. Waar het aan lag is nooit duidelijk geworden. De ene keer stonden meer tabbladen open dan de andere keer en werkten we wat meer in Pixelmator (poor man’s Photoshop, red.) maar het werk van een content engineer technologiejournalist is eigenlijk niet zo afwisselend. De inconsistentie is moeilijk te verklaren.

MacBook Pro 2018 accuduur
Klik/tap voor groter.

Benchmarks accuduur MacBook Pro 2018

In benchmarks is duidelijk te zien dat de accuduur (in uur) ieder jaar afneemt. We hebben een standaard-test die bestaat uit een video (1080p) op volle helderheid afspelen met QuickTime en met Safari 15 automatisch populaire Nederlandse sites bezoeken (iedere 30 seconden een andere site). Vooral de 15-inch MacBook Pro 2018 laat een opvallende achteruitgang zien. Dit is waarschijnlijk te verklaren door de externe geheugencontroller die Apple heeft geïntegreerd om 32GB RAM mogelijk te maken. Het zijn geen prestaties waar andere laptopmakers jaloers op zullen zijn, maar de trend is negatief.

macbook pro 2018 accuduur
Klik/tap voor groter.

USB-C is een zegen en een vloek

De MacBook gebruikt al een tijdje USB-C. Voor laden is dat geweldig. Met dezelfde oplader zijn steeds meer apparaten te laden, niet alleen een MacBook, maar bijvoorbeeld ook een Nintendo Switch. Een collega was de lader van zijn Nintendo vergeten, maar dat was geen probleem, want de lader van de MacBook Pro 2018 kan die ook gewoon laden. Het is ook fijn om te weten dat praktisch iedere USB-C-lader werkt. Je hoeft als je de kabel een keer vergeet niet op zoek naar een MagSafe. Powerbanks gebruiken is ook nuttig, als je lang zonder stroom zit. Tijdens deze review hebben we er geen nodig gehad, maar je kunt je er prima op voorbereiden.

Aan de andere kant komen USB-C en Thunderbolt 3 nog niet altijd uit de verf. We hebben de MacBook Pro 2018 met het LG Ultrafine 5K-scherm dat Apple aanbeveelt getest en dat was niet geweldig. Sommige USB-apparaten werden niet herkend als ze op het scherm aangesloten waren, maar rechtstreeks (met een adapter) op de MacBook wel. De verbinding met een USB-microfoon viel ook een keer weg tijdens het opnemen van een podcast. Dat deze problemen drie jaar nadat de eerste MacBook met USB-C geïntroduceerd werd nog steeds aan de orde zijn, is op zijn zachtst gezegd zorgelijk.

macbook pro 2018 usb c
Klik/tap voor groter.

Touch Bar en Touch ID: volwassen geworden

Een MacBook Pro zonder Touch Bar kopen? Dan moet je genoegen nemen met een minder krachtig model. Voorlopig zit iedereen die op zoek is naar een krachtige Mac dus vast aan de Touch Bar. Wij vonden ‘m niet irritant, maar ook niet echt een toevoeging. Als de Touch Bar wordt gebruikt, is het sneller dan een muisklik en de esc-knop werd niet heel erg gemist. Ook steeds meer apps maken nuttig gebruik van de Touch Bar. Toch zouden we graag een MacBook zonder Touch Bar hebben, die goedkoper maar even krachtig is. Want echt overtuigen doet de aanraakgevoelige strip die in plaats van de F-toetsen op de MacBook Pro 2018 zit nog niet.

Touch ID is een heel ander verhaal. Dit werkt steeds beter. Apple heeft de MacBook Pro 2018 uitgerust met een T2-chip, die onder andere verantwoordelijk is voor het aansturen van Touch ID en het gaat merkbaar sneller dan bij de vorige generatie MacBook Pro. Ook de integratie in macOS is een stuk beter. In het verleden vroegen applicaties nog wel eens om een vingerafdruk terwijl de MacBook dichtgeklapt was. Tijdens onze tijd met de MacBook Pro 2018 is dat niet meer voorgekomen. Petje af voor Apple. Touch ID is (nu ook) op de Mac volwassen.

MacBook Pro 2018 Touch Bar
Klik/tap voor groter.

De kleine (premium) dingen die missen…

Kun je niet tegen mierenneukers? Dan moet je de komende twee alinea’s niet lezen, maar naar onze mening ontbreken een aantal dingen die van de MacBook Pro een echt premium Apple-apparaat maken. Gezien het prijskaartje, misstaan premium opties de MacBook Pro 2018 niet.

Apple-producten hebben (of hadden) vaak kleine, speelse ‘delights’ die laten zien dat er ongelofelijk goed over het ontwerp is nagedacht. Neem bijvoorbeeld een LED-indicator op de oplader die aangeeft of een MacBook met opladen begonnen is. Of een klein, wit lampje aan de voorkant dat aangeeft dat de computer in stand-by staat. Denk ook aan de kleine beugeltjes aan de oplader die het makkelijk maken om de kabel netjes op te winden. De MacBook Pro 2018 heeft dit allemaal niet. Het voelt een beetje als een kil brok metaal zonder speelse slimmigheidjes.

Dat deze (premium) extraatjes weg zijn gelaten, voelt als onnodige als kostenoptimalisatie. Dat kan prima bij een MacBook Air van 999 euro, maar als je een laptop van 3000 euro verkoopt, is dat niet gerechtvaardigd. Als er een goede reden is om dit soort extraatjes weg te laten, prima. We zien echter niet in waarom er geen LED op de kabel of in de behuizing kan. Of handige haakjes op de adapter. Of waarom er geen lange kabel meer bij de oplader geleverd wordt. Het is fijn dat de USB-C-kabel tegenwoordig afneembaar is. Maar het een sluit het ander niet uit. Nogmaals, het zijn geen essentiële dingen, maar de extra moeite die Apple doorgaans in producten stopt mist in deze generatie een beetje.

MacBook Pro 2018 OMT
Klik/tap voor groter.

Conclusie

Met de MacBook Pro 2018 heeft Apple een knappe combinatie van kracht en compactheid afgeleverd. De kracht wordt aangetoond door het feit dat het 13-inch model nu betere prestaties levert dan de oude 15-inch MacBook Pro. Dat is echt opmerkelijk goed. De laptop is verder lekker dun en niet al te zwaar. Het is een fantastische form factor die zowel onderweg als ergens zittend voor een goede balans zorgt.

Apple heeft zijn best gedaan om kritiekpunten zoals het toetsenbord en maximaal 16GB RAM aan te pakken. Daar is het grotendeels in geslaagd. De vorige generaties (2016 en 2017) lieten nogal wat steekjes vallen. De MacBook Pro 2018 is ook niet perfect, maar we kunnen concluderen dat Apple na drie generaties eindelijk een waardige drager van het label ‘Pro’ heeft afgeleverd.

(Met dank aan OMT-lezers Mark, Jasper en Edith voor het lenen van de iMac 5K, MacBook Pro 2018 i9 en iMac Pro)

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  19JM81

  Ik heb hem nu ook een tijdje, mijn conclusies:

  Toetsenbord is erg middelmatig
  Touchbar is zit meer in de weg dan dat het een toevoeging is
  Hij is lekker snel
  Prima beeldscherm
  Zeer matige accu, soms inderdaad 4 uur soms inderdaad 7 uur, geen echt pijl op te trekken.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Er is in tegenstelling tot oudere toetsenborden geen ruimte meer tussen de pijltjestoetsen, dat maakt het wat moeilijk om je met je vingers te oriënteren. Dit is echter een kleine klacht.

  Voor mij is het een hoofdklacht, naast de takkeherrie die dus wel is geadresseerd. Ook na anderhalf jaar blijft het gewoon een bron van ergernis.

  USB-C? Geen zweet. Bij mijn vorige 2013 model moest ik ook €180 aan adapters hebben. Die daarvoor ook. Iedere 4 jaar blijkbaar €100-€200 reserveren voor adapters. Na USB-C komt wel weer USB-D.

  Heb nu 16GB RAM en 1GB SSD. Dat doet het redelijk. Accuduur van max 4 uur vanwege mijn gebruikspatroon is wel erg kort.

  Ben benieuwd of ik in 2021 bij mijn volgende wel een normaal toetsenbord kan krijgen.

 • Profielfoto
  loenatic

  Het crackling speakers probleem, specifiek voor dit model, is nog steeds niet in alle gevallen opgelost. Apple erkent het nu wel, maar heeft nog steeds geen oplossing.

  Het is een prachtig apparaat maar dit zorgt ervoor dat ik hem toch echt niet aanbeveel.

 • Profielfoto
  Melle

  Bang afwachten wat het toetsenbord op de nieuwe “air” zal zijn… ik wil positief denken, maar eigenlijk weten we dat hèt een slecht toetsenbord zal zijn. Straf hoe hier ik de review gepraat wordt over een “stiller” en “robuuster” … jaja. Stiller en robuuster dan vreselijk irritant luid en ongelooflijk kwetsbaar. Er is maar een vergelijking nodig en relevant. Dat met de super toetsenborden van de jaren
  Pre de USB-x MacBooks.

 • Profielfoto
  Oliveanus

  De mijne werkt fantastisch. Heel blij mee.

  Toetsenbord is even wennen, maar als je dan terug weer een keer op een MB air oid typt lijkt het wel een oude typemachine.

  Ik zat niet te wachten op een Touch Bar maar nu die er op zit ben ik er helemaal blij mee.

  Kortom, best wel blij mee!

  Behalve met die usb-c. Sowieso moet je een usb-c naar usb adapter (voor alle oude HD’s. dan naar vga, en nog een naar ethernet.

  En ja, gaan mac-safe meer…

 • Profielfoto
  Carrion

  Het ergste vind ik dat je bij een machine van +2500 euro nog niet eens een stroomkabel krijgt. Enkel de stroomadapter en de usb-c kabel. Je zou toch denken dat dat er wel van af zou kunnen voor die prijs.

  En uiteraard magsafe, een enorm domme beslissing. Was altijd enorm handig en dat halen ze er dan uit. Touchbar heeft nog steeds geen meerwaarde in mijn ogen.

 • Profielfoto
  Loyd

  Geen stroomkabel? Dus je kunt hem niet eens opladen?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  1. MagSafe weglaten was echt jammer.

  2. Waar is de 15” zonder dedicated GPU? Minder duur, meer scherm.

 • Profielfoto
  ralleman

  Andere vraag even , heeft niks te maken maar zag het genoemd in het artikel.

  “virtuele machines met oude macOS-versies” . Welke software gebruiken jullie voor deze virtuele machines ?

 • Profielfoto
  ralleman

  Ik moet voor 2 applicatie Yosemite hebben draaien. Zou graag weer eens updaten

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Om grip te krijgen op het batterij verbruik kun je Activiteitenweergave actief houden en in de gaten houden, ik merk bv. dat veel web pagina’s (in Safari) soms op hol slaan (Javascript loops blijkbaar). Een utility als iStat Menus kan ook, daarmee kun je tevens de fans instellen, als de belasting dan omhoog gaat hoor je het direct.

  Ik vind de Mac ontwikkel afdeling van Apple niet indrukwekkend. Met allerlei overbodige ‘vernieuwingen’ komen terwijl ze Macbook Air, Mac Mini en Mac Pro totaal verwaarlozen.

  Ik zou het trouwens wel leuk vinden als ze met een Mac mini variant komen die op de eigen A-lijn van processoren draait (en dan voor bv. audio/foto/video applicaties de vloer aanveegt met Intel…).

 • Profielfoto
  Frans

  ralleman op 27 oktober 2018 12:11
  Andere vraag even , heeft niks te maken maar zag het genoemd in het artikel.

  “virtuele machines met oude macOS-versies” . Welke software gebruiken jullie voor deze virtuele machines ?

  Ja, dat zou ik ook wel willen weten. En met welke oude maxOS-versies dat dan werkt.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Wat betreft macOS in aan virtuele machine, probeer eens VirtualBox of https://itunes.apple.com/us/app/parallels-desktop-lite/id1085114709 zie o.a. http://osxdaily.com/2017/04/11/run-macos-virtual-machine-easy-parallels/ (eerste link die ik vond).

  Beide opties zijn gratis.

 • Profielfoto
  MichaelB

  Dit valt me toch echt tegen.

  Niet kunnen zien of je accu vol is, extern, is irritant (gebruik ik dagelijks).

  Geen lange kabel bij de lader, heel vervelend (die heb ik echt nodig).

  Komen daar nog bij dat er alleen USB-C op zit, dat is al langer het geval, maar voor mijn werk gebruik ik dagelijks nog USB2/3 devices. Dat wordt dan weer een converter erbij kopen.

  Accu is onvergeeflijk.

  Zelfs mijn MBP eind 2013 haalt die tijden nog, na 462 cycles.

  Ik zou echt niet weten wat ik zou moeten kopen als deze de geest geeft…

 • Profielfoto
  monty python

  Nu een anderhalf jaar in toch wel intensief gebruik, na een MBP 2012 die ik zéér goed vond. Alleen de batterij was na toch wel erg intensief gebruik naar ‘onderhoud vereist’ gegaan. En 450 euro voor een nieuwe batterij, dat is belachelijk veel.

  Ik volg voor de nieuwe MBP de meeste bedenkingen. Toetsenbord heb ik niet echt een probleem mee, Touch Bar ook niet maar het hoefde beide niet. Al een paar keer een halve mail verstuurd door Touch Bar … Touch screen zoals andere laptops vind ik helemaal niet nodig, dat is goed dat ze daar niet in meegegaan zijn. Ik zie het amper iemand gebruiken bij andere laptops, het is niet intuïtief.

  Accutechnologie is zoals algemeen al decennia stagnerend. Ik zie daar nooit een oplossing in komen.  Ook nu geen verbetering dus maar dat is algemeen voor de ganse markt. Het lijkt me inderdaad zelfs zoals bovenstaand iets slechter dan bij vorige MBP. Hij is dan ook krachtiger maar de batterijtechnologie kan niet volgen.

  Prestaties wel. Zware complexe bestanden gaan beter en beter. Alleen die afschuwelijk gebrekkige MS software kan dikwijls niet volgen. Zo jammer dat men voor een keer google niet volgt en de Numbers app tenminste op niveau van google spreadsheets brengt. Dan kon je MS eindelijk volledig laten vallen. Dat zou de prestaties en gebruik énorm verbeteren. Elke, maar dan ook elke vastloper heeft met Office te maken.

  Snelheid blijft zeer goed na +- 1,5 jaar gebruik, en ik verwacht zoals met de vorige MPB ook na enkele jaren weinig of geen snelheidsverlies. Hét voordeel van Macs, amper vervuiling van je systeem en/of virussen.

  Maar het allergrootste laptopprobleem is ook nu weer niet aangepakt : vastlopen in die vervloekte sluimerstand. Zet ik altijd zoveel mogelijk af.

  Algemeen gezien was de vorige MBP prijs/kwaliteit wel beter. De kleine verbeteringen (snelheid) wegen niet op tegen de meerprijs. Ook al een algemene trend in de laptopmarkt.

   

 • Profielfoto
  guus

  gebruik de 15″ 2.9Ghz32GB en vind hem fantastisch, behalve de accu. is voor een dergelijke machine veel te mager. Zet hem voornamelijk in voor editten in Lightroom onderweg, maar daarin komt ie te kort, qua accuduur. daar heeft ie veel moeite mee. eeuwig zonde want de machine op stroom is geweldig.

 • Profielfoto
  polansky

  Fijne laptop, maar de touchbar is slechts half geïmplementeerd door Apple.
  Gelukkig bestaat er nog zoiets als ‘BetterTouchTools’.

  Waarom kan Apple dat niet gewoon standaard als app toevoegen.
  Het is de enige manier om de touchbar tot echt iets nuttigs te maken.

 • Profielfoto
  mirralph

  Het programma muse is een mooie aanvulling voor de Touch Bar.
  Spotify is hier mee aan te sturen; titel van huidige nummer in Touch Bar.

 • Profielfoto
  Loyd

  Wat een leuk uiltje achter de Pro?

 • Profielfoto
  donut

  Dat Het LG 5K beeldscherm niet werkt in alle opzichten is gewoon te gek voor woorden. Wat dan? Ik begrijp dat 4K beeldschermen in het algemeen door Apple ook niet lekker ondersteunt worden wat betreft schaling.

  We hebben de MacBook Pro 2018 met het LG Ultrafine 5K-scherm dat Apple aanbeveelt getest en dat was niet geweldig.

 • Profielfoto
  poloboy

  imac als scherm!
  Bepaalde imac’s kunnen nog als scherm gebruikt worden. Wij sloten tot nu toe altijd een macbook pro 2016 met touchbar aan, geen enkel probleem. Vorige week kochten we de nieuwe 2018 versie van de macbook pro, maar als we de imac dan als doelscherm starten dan gaat het imac scherm aan en uit en zien we dus flikkerend ons macbook pro scherm erop verschijnen. Apple heeft hier niks over gezegd. Hebben nog mensen dit probleem vastgesteld? Normaal is het jouw imac die bepaald of hij als doelscherm gebruikt kan worden, maar blijkbaar doet de macbook pro 2018 er toch moeilijk over om zich te laten merken op het scherm. Tips welkom. De mensen van One More Thing hier ervaring mee?