Reparatiefraude iPhone heeft Apple miljarden gekost

Door: Raymon Mens - 14 reacties
iphone repair reparatie

Een iPhone is niet alleen werkend waardevol. Onderdelen leveren ook aardig wat geld op, vooral omdat Apple aan reparateurs die niet erkend zijn geen officiële onderdelen levert. In China hebben criminelen hier handig misbruik van gemaakt. Er is grootschalige reparatiefraude aan het licht gekomen die Apple miljarden heeft gekost.

Hoe ging het precies in zijn werk? Er werden iPhones bij Apple gekocht, om vervolgens echte onderdelen te vervangen door nagemaakte onderdelen van slechte kwaliteit. Bijvoorbeeld het scherm. De koper ging daarna terug naar Apple om te klagen en de iPhone werd omgeruild. De omgeruilde iPhone kon net als de originele onderdelen weer verkocht worden.

Enorme reparatiefraude iPhone

Het bleef echter niet bij het vervangen van schermen door nep-exemplaren, op een gegeven moment werden ook chips van moederborden gehaald. Apple ruilde de niet werkende iPhones in zijn winkels om. Dit ging nog een tijdje zo door. Volgens een bericht van The Information was op het toppunt 60 procent van alle reparaties in China frauduleus. Bij een Apple Store in de Chinese stad Shenzhen werden 2000 reparaties per week aangemeld. In 2013 gaf Apple 3,7 miljard dollar uit aan reparaties in China, terwijl 1,6 miljard begroot was. Die extra kosten werden waarschijnlijk veroorzaakt door fraude.

iPhone Reparatiefraude China
Klik/tap voor groter.

Het duurde lang voordat de fraude aan het licht kwam. Uiteindelijk viel het een data-analist bij Apple op dat er steeds met andere Apple ID’s werd ingelogd op gerepareerde iPhones. Dat is vreemd, want een gewone klant zou weer met zijn eigen Apple ID inloggen. Wat volgde was een kat-en-muisspel tussen Apple en de criminelen.

Kat-en-muisspel met Apple

Apple voerde na een jaar nieuwe maatregelen in en stopte de reparaties en het omruilen van de iPhone in Chinese Apple Stores. Online een afspraak maken en het serienummer invoeren was voortaan verplicht. De criminelen wisten de maatregelen zoals checks van serienummers echter te omzeilen. Ze etsten serienummers van apparaten die al verkocht waren in andere iPhones. In een steeds verder oplopend conflict over een reparatie zou een Apple Store-manager zelfs met een riek bedreigd zijn.

Tegenwoordig stuurt Apple alle reparaties voor China en Hong Kong naar een externe faciliteit waar toestellen grondig geïnspecteerd worden. Er wordt speciale coating op onderdelen geplaatst, zodat het eenvoudiger is om nep-onderdelen te herkennen. Het aantal gevallen van fraude bij reparaties zou daardoor gedaald zijn van 60 naar 10 procent. De criminelen zijn echter ook niet gek en zouden hun pijlen nu richten op landen zoals Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. Dit is een oneindige oorlog die Apple zal blijven voeren.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  mmww

  Ik vrees dat dit in Nederland ook veel gebeurd! Ik laat niet graag mijn iPhone repareren buiten de Apple store om! Met Tweedehands iPhones moet je ook oppassen!

 • Profielfoto
  icegodd

  mmww op 10 oktober 2018 13:02
  Ik vrees dat dit in Nederland ook veel gebeurd! Ik laat niet graag mijn iPhone repareren buiten de Apple store om!

  Dat zijn zaken (telefoon reparatie) die ook gestolen iPhone opkopen….

 • Profielfoto
  sunapple

  Goed gezien van die data-analist, maar je zou zeggen dat er meer medewerkers in de keten door zouden moeten krijgen dat er iets mis is. Wat een bizarre praktijken eigenlijk en dus een lastig probleem.

   

  Iets met een diagnostische test die het toestel blokkeert wanneer met de onderdelen geknoeid wordt? Haha. (dat kan Apple al)

 • Profielfoto
  SvS

  En mede hierdoor betalen we met z’n allen hoofdprijs voor Apple’s producten.

 • Profielfoto
  Melle

  Die Chinezen toch.

 • Profielfoto
  Ziegler

  SvS op 10 oktober 2018 13:44
  En mede hierdoor betalen we met z’n allen hoofdprijs voor Apple’s producten.

  Tuurlijk jongen, dat is de oorzaak . . . .

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  yes repareer mijn Iphone gewoon lekker zelf indien mogelijk 5SE moet wel kunnen toch? tot nu toe geen klachten.

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  @NASI-Goreng,

  repareer mijn Iphone gewoon lekker zelf..

  Zonder originele onderdelen?

 • Profielfoto
  ¿`„

  Daar komen ze vast wel overheen. Geld zat!

 • Profielfoto
  Jorik

  NASI-GORENG op 10 oktober 2018 14:55
  yes repareer mijn Iphone gewoon lekker zelf indien mogelijk 5SE moet wel kunnen toch? tot nu toe geen klachten.

  Ik hoop dat je geen onderdelen voor een 5SE gaat gebruiken, want dan zijn ze zeker niet origineel, dat model iPhone bestaat helemaal niet. Je hebt of een 5S of een SE ?.

 • Profielfoto
  SvS

  jorikcaljouw op 10 oktober 2018 20:15

  NASI-GORENG op 10 oktober 2018 14:55
  yes repareer mijn Iphone gewoon lekker zelf indien mogelijk 5SE moet wel kunnen toch? tot nu toe geen klachten.

  Ik hoop dat je geen onderdelen voor een 5SE gaat gebruiken, want dan zijn ze zeker niet origineel, dat model iPhone bestaat helemaal niet. Je hebt of een 5S of een SE ?.

  Op marktplaats zie je anders veel 5SE;-)
  (niet dat ik daar in zou trappen)

 • Profielfoto
  RJG

  Eigenlijk heb ik altijd ellende bij reparatie van een IPhone. Dus in het vervolg naar Apple of prullenbak

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Ik hoor een heel kleine viool een treurig liedje spelen voor Apple.

  Als ze niet willen dat andere reparateurs allerlei rare fratsen uithalen on aan onderdelen te komen moeten ze ze gewoon zelf verkopen. Simpel zat.

 • Profielfoto
  Motoom

  De reparatiefaciliteiten van Apple zijn ook niet zaligmakend… als het even kan, proberen ze een nieuw apparaat te verkopen in plaats van het te repareren. Ondertussen maken ze het legitieme reparateurs zo moeilijk mogelijk. Maar het tij is mogelijk aan het keren, met een amerikaanse initiatief om ‘reparatie-recht’ bij wet te regelen. https://www.youtube.com/watch?v=o2_SZ4tfLns