Adobe Première Rush CC: een waardig antwoord op iMovie

Door: Raymon Mens - 4 reacties

Adobe is lekker op dreef. Eerst kondigde het bedrijf Photoshop CC voor iPad aan, maar daar bleef het niet bij. Ook voor video heeft het nu nieuwe, mobiele oplossing. Première Rush CC is een vereenvoudigde versie van Première Pro. Echter wel een versie, die multi-platform is. Ook bij Première Rush gebeurt alles in de Cloud.

De video-app van Adobe is vooral geschikt om video’s snel te bewerken. De belangrijkste tools hiervoor zijn aanwezig: titels, overgangen, kleur- en volume-aanpassing, bijsnijden, etc. het lijkt bijna net zo makkelijk als iMovie, maar dan met meer sporen.

Handoff, maar dan volgens Adobe

Omdat bij Première Rush CC alles zich in de cloud afspeelt, synchroniseert de app constant alle lopende projecten. Je kan eenvoudig op de Mac aan een project verder werken dat op een iOS-apparaat is gestart, en andersom. Dat laatste kan met iMovie ook, een stuk minder handig. Hier moet je eerst het op iOS gestart project exporteren naar iCloud en dat weer importeren op de Mac. Ook is iMovie bij lange na niet zo compleet als deze ‘uitgeklede’ Première-versie. Première Rush CC biedt dezelfde functionaliteit op alle platformen.

Adobe Rush CC
Adobe Rush CC is geschikt voor zowel desktop als mobiele apparaten – Klik/tap voor groter.

Je kan Première Rush CC nu testen

Volgens Adobe zal de app de komende maanden nog verder onderhanden genomen worden. Zo zal er ook een Android-versie komen en wordt er nog aan de prestaties gesleuteld. Ook worden er nog exportmogelijkheden toegevoegd naar andere platforms. Fijn om te weten: Rush projecten zijn ook in Première Pro te openen.

Hoewel de app voornamelijk geschikt lijkt voor die paar vakantiefilmpjes per jaar, is de prijs daar niet naar. Je betaalt namelijk € 12,09 per maand voor 100GB opslag. Meer opslag kost uiteraard ook meer. Première Rush CC is dan ook meer bedoeld voor reguliere filmers, die op zoek zijn naar een compact, handig maar vooral praktisch stuk gereedschap. Gemaakte clips kunnen dan ook direct naar YouTube, Facebook, Instagram en Behance geëxporteerd worden. De app is onderdeel van het volledige Creative Cloud pakket. Daarnaast wordt het gecombineerd met Première Pro CC en is er een kortingsprogramma voor studenten.

Adobe Rush CC
Klik/tap voor groter.

Een trial-versie van Première Rush CC staat klaar op de website van Adobe. De enige beperking is dat je maar drie films kan exporteren. De iOs app is beschikbaar in de App Store.

Voor de iOS app is minimaal een A8 processor nodig. Dus minimaal een iPhone 8 of een vergelijkbare iPad. De Mac versie vereist High Sierra en een i5 processor of beter.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Groentenboer

  Niet ter zake doende reactie verwijderd door moderator.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  “Voor de iOS app is minimaal een A8 processor nodig. Dus minimaal een iPhone 8 of een vergelijkbare iPad.”

  Dat klopt niet… minimum vereiste is A9 processor (iPhone 7).

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Dat is tenminste wat Adobe zegt, maar ook dat klopt niet: iPhone heeft A10, iPhone 6s heeft A9.

 • Profielfoto
  yourt

  OK, en op mijn iPhone 7 krijg ik “werkt op deze iPhone”.

  Maar ik krijg op de iPad Air ook “werkt op deze iPad”, en die heeft een A7.

  Is het misschien de PowerVR G6430 die dat daar klaar speelt?