Playlists Apple Music worden vervuild door ‘Mix Versions’

Door: Raymon Mens - 5 reacties

Gebruikers van Apple Music worden geteisterd door een nieuw probleem. Een aantal van de automatisch gegenereerde playlists die Apple gebruikers voorschotelt, bevat zogenaamde Mix Versions van nummers. Die doen ernstige afbreuk aan het luistergenot, want het zijn incomplete versies van nummers.

Er zijn steeds meer klachten over een sterke toename van deze versies in bijvoorbeeld de voor gebruikers gegenereerde favorieten mix. Ook in persoonlijke radiozenders zitten steeds meer van deze versies. Ze zijn niet te verwarren met remixen van DJ’s.

Mix Versions vervuilen Apple Music

Natuurlijk zijn er altijd remixen van DJ’s en producers die officieel uitgebracht worden, maar de mix versions zijn iets fundamenteel anders. Het lijkt alsof er individuele stukken uit een langere mix geknipt zijn. De nummers duren maximaal 2 minuten en beginnen vaak met het refrein. Aan het eind wordt al een ander nummer ingezet. Het nummer dat aan het eind te horen is, is echter niet het volgende nummer in de playlist. Dat maakt het enorm raar om naar te luisteren.

Diverse lezers brachten ons op de hoogte van dit probleem. OMT-lezer Jason stuurde onderstaand screenshot. Daarop is te zien dat zijn favorieten mix plots een Mix Version bevat die erg kort is en twee nummers door elkaar laat horen. Van het nummer in kwestie (Work From Home van Fifth Harmony) is ook een volledige album-versie beschikbaar. Als we naar Tweets over dit probleem zoeken, lijkt het begin september begonnen.

Apple Music Mix Version fuckup
Klik/tap voor groter.

Fout in algoritme Apple Music

Dit lijkt een simpele fout in het algoritme van Apple Music. Het juiste nummer wordt geselecteerd, maar om een of andere reden komt het algoritme uit op een versie die niet op het originele album van de artiest staat. De Mix Versions zijn afkomstig van albums die zelf één lange mix vormen. Het nummer in het screenshot staat bijvoorbeeld op het album Such A Millennial DJ Mix. Dat vormt één lange mix waarin binnen 29 minuten 14 nummers aan bod komen. Het is gemaakt om als één album te luisteren en niet om in andere mixen terecht te komen.

Wij hebben dit probleem kunnen reproduceren en Apple gevraagd of dit een bekende issue is. Als er antwoord komt, zullen we dit artikel bijwerken. In het verleden is er op dit soort zaken echter nooit antwoord gekomen.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  Wat mij het meest irriteert is dat heel wat nummers die gewoon officieel zijn uigebracht door artiesten als Hardwell, U2 en Axwell/Ingrosso gewoon niet beschikbaar zijn op Apple Music. Dit zijn geen kleine artiesten, dus die nummers moeten ze gewoon hebben.

 • Profielfoto
  Mike Vos

  Ik snap nog steeds niet waarom je voor Apple Music zou kiezen tegenover Spotify.

 • Profielfoto
  Leander Deen

  Ik vind het sowieso een gemis dat er bijna geen mix albums zijn terug te vinden in Apple Music. ik heb bijna al mijn mix albums als 1 ongoing track zelf toegevoegd aan mijn bibliotheek.

 • Profielfoto
  Leander Deen

  Apple zou dit ook op deze manier moeten toevoegen aan de Apple Music library. Dan voorkom je dit probleem. Desnoods gooi je ze onder een eigen categorie

 • Profielfoto
  gipsman

  Eenheidsworst.