Photoshop voor iPad? Er is een verborgen, technische uitdaging
Door: Raymon Mens - 15 reacties
Adobe kondigde onlangs aan Photoshop naar de iPad te brengen. We moeten nog wel even op de release wachten, want die komt pas ergens in 2019. Dat is niet zo gek. Niet alleen de interface geschikt maken voor touchscreens is een grote klus, er is ook een technische uitdaging die niet zo voor de hand ligt.
Dat Photoshop-bestanden groot kunnen worden, is geen geheim. Een PSD met veel lagen, effecten en bewerkingen kan behoorlijk wat ruimte innemen. Bedenk je goed dat Photoshop met niet-gecomprimeerde bestanden werkt en dat er een undo-functie moet zijn. Je hebt bij een beetje complex project zo met gigabytes aan data te maken.
Photoshop voor iPad en RAM-geheugen
Maar wat is het probleem dan? De iPad Pro heeft een enorm krachtige CPU en er worden tegenwoordig exemplaren met 512GB opslag verkocht. De achilleshiel zou echter wel eens het RAM-geheugen (werkgeheugen) kunnen worden. De iPad Pro heeft maximaal 4GB RAM en de ‘gewone’ iPad heeft 2GB RAM. Ter vergelijking: zelfs de goedkoopste MacBook heeft tegenwoordig 8GB werkgeheugen.
Om bewerkingen snel te doen en effecten snel te laten verschijnen, zal Photoshop veel data naar het werkgeheugen (RAM) van de iPad willen schrijven. Met maximaal 4GB in de meest recente iPad Pro, wordt dat bij grote projecten behoorlijk krap. Zeker als je je bedenkt hoe iOS met het vrijmaken van RAM-geheugen omgaat.

iOS is roekeloos met apps
Op een computer met macOS of Windows is een gebrek aan geheugen geen probleem. De computers kunnen immers virtueel (swap) geheugen gebruiken. Is het RAM-geheugen vol? Dan wordt gewoon verder geschreven op de harde schijf (of flashopslag). Dat is wat trager, maar zorgt er in principe voor dat een applicatie zoveel geheugen kan gebruiken als nodig is.
Op iOS gaat dat echter heel anders. Het besturingssysteem voor de iPhone en iPad heeft geen swap-geheugen. Is het RAM op? Dan worden apps die op de achtergrond in het geheugen geladen zijn, maar momenteel niet op de voorgrond staan, afgesloten. Is er dan nog niet genoeg geheugen? Dan is iOS roekeloos en wordt de app die het geheugen vraagt gewoon afgesloten. Dat wil je niet tijdens een bewerking in Photoshop zien gebeuren.
Uitdaging van 30 jaar geleden
Adobe zal dus een flinke uitdaging hebben om met deze beperkingen om te gaan. De makkelijkste oplossing is ongetwijfeld het implementeren van een eigen ‘swap’ systeem dat de ingebouwde opslag van de iPad gebruikt als Photoshop daarom vraagt. Dat is een grote, technische klus, maar Adobe heeft het al eerder gedaan. Op Classic Mac OS (1984-2001) was ook geen virtueel geheugen op Swap en daar werkte Photoshop ook op. Zo krijgt Adobe door de iPad opnieuw te maken met de uitdagingen van 30 jaar geleden.
ATP
Reacties