Overheid VS staat achter Apple in zaak spionage-chips

Door: Raymon Mens - 3 reacties

Vorige week was er veel te doen om Chinese spionage-chips die in servers van onder andere Apple en Amazon geplaatst zouden zijn. Een Amerikaanse serverbouwer genaamd SuperMicro zou onbewust servers met deze chips hebben geleverd. Persbureau Bloomberg kwam met dit verhaal, maar Apple ontkende. Nu krijgt het bedrijf steeds meer bijval, waaronder van de Amerikaanse overheid.

In een statement zegt het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid dat er geen reden is om te twijfelen aan Apple’s ontkenning. Eerder zei ook de Britse inlichtingendienst GCHQ al niet aan het verhaal van de getroffen techreuzen te twijfelen.

Apple scant zijn netwerk constant

Eind vorige week schreef Apple een brief aan het Amerikaanse Congres. Daarin werd nadrukkelijk medegedeeld dat er geen enkel spoor of bewijs van Chinese spionage-chips op het netwerk is gevonden. George Stathakopoulos, Apple’s vice president of Information Security, zegt dat het bedrijf zijn netwerk constant scant. Er is nooit enige verdachte activiteit gevonden. Geen hack, geen malware, geen spyware. Hij zegt bovendien zijn volledige medewerking toe aan onderzoeken van de Amerikaanse overheid.

SuperMicro, de serverbouwer in kwestie, was er ook als de kippen bij om de aantijgingen van Bloomberg te ontkennen. In een persbericht zegt de leverancier nooit door overheidsinstanties, zowel binnenlandse als buitenlandse, te zijn gecontacteerd over deze zaak.

Apple spionage-chips
Klik/tap voor groter.

De 17 bronnen van Bloomberg

Dat de Amerikaanse overheid achter Apple’s ontkenning staat is opmerkelijk, want Bloomberg zei zijn verhaal juist te hebben gebaseerd op gesprekken met officials. Er zouden 17 bronnen binnen het bedrijfsleven en de overheid mee hebben gewerkt aan het verhaal over de spionage-chip.

Volgens Apple zijn de claims in veel gevallen echter slechts op één twijfelachtige bron gebaseerd. Er is wel eens een incident met servers van SuperMicro geweest, maar dat ging om iets anders. Een site waar drivers voor onder andere de netwerkkaarten van de servers gedownload konden worden, zou malware bevatten. Toen Apple dat ontdekte, zijn alle banden met SuperMicro verbroken. De malware in drivers is volgens Apple ook alleen in een testopstelling aangetroffen, nooit in het echte iCloud-netwerk. Dat is dus iets compleet anders dan een hardwarematige chip die spionage mogelijk zou maken.

Apple chipgate
Klik/tap voor groter.

Lees ook: ➔ Apple ontkent Bloomberg’s claim over de Chinese spionage-chip

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  TheiPhoneGuy

  Raymon, ben je weer beter?

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  Beter? zo te lezen niet…..

 • Profielfoto
  Night

  Geen hack? En dat jochie dan dat onlangs inbrak op de Apple servers?