Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 13 oktober 2018

Opmerkelijk: Helium blijkt slecht voor iOS apparatuur

Het voor Apple meest bizarre incident sinds tijden vond plaats in een ziekenhuis in Amerika. Bij de installatie van een MRI machine ging iets mis, waardoor nagenoeg alle iOS apparaten, zoals iPhones, iPads en Apple Watches, onbruikbaar werden. Een EMP?

EMP?

In eerste instantie werd gedacht aan een defect in de MRI machine zelf, waardoor een EMP (electromagnetische puls) vrij zou zijn gekomen. Bij nader onderzoek bleek echter alleen de Apple apparatuur getroffen. Overige elektronische apparaten en Android smartphones bleken onaangetast. Hierdoor werd deze theorie onbruikbaar.

Tijdens de installatie van een MRI machine bleek iOS apparatuur uit te vallen (klik/tap voor groter)

Bij het vaststellen van de schade bleek dat niet alleen in de directe omgeving van de MRI machine alle Apple apparatuur was uitgevallen. Ook op andere verdiepingen, boven en onder de MRI machine, bleek dit het geval.

De staf van het ziekenhuis zat met zijn handen in het haar. Hoe kon alleen apparatuur van Apple uitvallen en overige apparaten ongedeerd blijven?

Helium

GE, de installateur van de MRI, opperde de mogelijkheid dat helium de oorzaak zou kunnen zijn. Helium wordt gebruikt om de supermagneten van de MRI te koelen. Er bleek inderdaad een lekkend ventiel te zijn. Hierdoor ontsnapte gedurende vijf uur zo’n 120 liter helium gas. Omdat de MRI ruimte aangesloten was op de gewone luchtverversing, kon het gas ook de omliggende verdiepingen bereiken. Bij de overgang van vloeibare vorm naar gas neemt helium ongeveer 750 keer meer ruimte in. Het volume liep op tot zo’n 90.000 m³.

Array
Waarom kan helium gas funest zijn voor Apple devices? (klik/tap voor groter)

Waarom alleen Apple apparatuur?

Hier wordt het een beetje ingewikkeld. Diverse processors hebben een klein bewegend onderdeel, de MEMS oscillator. Dat is een minuscuul klein onderdeeltje dat op een bepaalde frequentie moet trillen. Hierdoor kan het worden gebruikt als interne klok. Om goed te functioneren moet dit onderdeeltje zich in een kleine afgesloten ruimte of vacuum bevinden. Om technische redenen is zo’n afgesloten ruimte echter niet honderd procent gasdicht. Gassen met kleine atomen, zoals helium, kunnen hierin doordringen. Als helium binnendringt, zal de trillings-frequentie veranderen, waardoor de processor fouten gaat maken.

Nu zijn die MEMS oscillators spotgoedkope dingetjes, die door meerdere leveranciers gemaakt worden. Kennelijk is het merk dat Apple gebruikt, iets gevoeliger voor helium dan andere merken. Hierdoor kon het dus gebeuren dat iPhons de geest gaven terwijl Android apparaten nergens last van hadden.

Gezien de grote hoeveelheid helium die was ontsnapt, bleek dit net voldoende te zijn om alleen de Apple apparatuur aan te tasten en de overige apparatuur onaangetast te laten. Het is opmerkelijk dat een onschuldig edelgas als helium, dat we waarschijnlijk vooral associëren met vrolijk zwevende ballonnen, zo’n negatieve invloed kan hebben op onze electronisch apparaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Opmerkelijk: Helium blijkt slecht voor iOS apparatuur
Sluiten