Officieel: volledige versie Photoshop in 2019 naar iPad

Door: Raymon Mens - 6 reacties
Afbeelding: Adobe

Op de desktop is Adobe Photoshop dé krachtige standaard. Op iOS heeft Adobe echter vooral losse apps die allemaal een paar kleine taken kunnen. In 2019 komt daar verandering in, want dan komt de volledige Photoshop-versie naar de iPad. Dit gerucht ging al een tijdje en nu heeft Adobe het bevestigd.

Het nieuws was zo belangrijk dat Phil Schiller, de marketingbaas van Apple, gisteravond op de Adobe MAX-conferentie verscheen. Photoshop voor iPad wordt een ‘echte Photoshop’ en geen beperkt alternatief, benadrukte Adobe. Natuurlijk wordt de interface aangepast aan de tablet, maar de applicatie zal verder dezelfde mogelijkheden bieden als Photoshop op de Mac.

Voorproefje Adobe Photoshop iPad

Scott Belsky, hoofd van Adobe Creative Cloud, hintte al eerder naar de komst van Photoshop voor iPad. Nu zijn de plannen concreet en krijgen we zelfs al een klein voorproefje van de software. Er is volledige compatibiliteit met de Apple Pencil en PSD-bestanden kunnen in Creative Cloud worden opgeslagen. Zo kun je op je Mac beginnen en op je tablet verder gaan. Adobe belooft volledige uitwisselbaarheid.

Photoshop iPad 2019
Klik/tap voor groter.

Momenteel worden de beperkte iOS-apps van Adobe links en rechts ingehaald door concurrenten. Pixelmator is bijvoorbeeld een volledige en erg krachtige applicatie voor fotobewerking op iOS én macOS. Onlangs kwam ook Illustrator-concurrent Afinity Designer naar Apple’s tablet.

Adobe heeft nog niet gecommuniceerd over de prijs van de toekomstige iPad-app en kon nog geen specifiekere datum dan “in 2019” noemen. Het bedrijf zegt verder open te staan voor Android, maar heeft geen concrete plannen met Google’s besturingssysteem voor smartphones en tablets.

Illustrator en Premiere volgen

De huidige iOS-apps van Adobe zoals het beperkte Photoshop Mix zijn volgens het bedtijf op een oud platform gemaakt en hebben geen toekomst. Na Photoshop is het plan om meer dekstop-apps naar de iPad te brengen, denk aan Illustrator en Premiere. Of dit ook in 2019 gaat gebeuren, wilde Adobe nog niet zeggen. De plannen zijn echter “zeer concreet”.

De komst van serieuze Adobe-apps kan ook de iPad helpen. Apple zet de iPad Pro steeds vaker weg als een productieve machine. Photoshop zou een nieuwe impuls kunnen geven aan de iPad Pro-verkopen. Zo komt Apple’s tablet steeds meer op gelijke voet te staan met de Microsoft Surface. Er is immers ook al een volledige Microsoft Office-versie voor Apple’s tablet.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  fredmatrack

  Ik vraag me af of het porten van die nieuwe iOS apps naar Mac Apps op termijn ook geen betere resultaten zou opleveren. De huidige applicaties op Mac zijn naar mijn gevoel niet echt de meest optimale aangezien ze steeds in combinatie met de Windows apps worden ontwikkeld. Ik denk dat Adobe daar vaak kansen laat liggen om te optimaliseren op Mac.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Kijk, dat ziet er goed uit. Maar om op het niveau van een productieve machine te komen waarop je al je werk kunt en wilt doen.. is er nog een lange weg te gaan.

 • Profielfoto
  kasuja

  Maikelw op 16 oktober 2018 11:56
  Kijk, dat ziet er goed uit. Maar om op het niveau van een productieve machine te komen waarop je al je werk kunt en wilt doen.. is er nog een lange weg te gaan.

  idd. iOS en al zijn beperkingen houdt de werkelijke potentie tegen.

 • Profielfoto
  kasuja

  Interessante ontwikkelingen. Ik ben benieuwd of Adobe de volledige CC suite naar de iPad gaat vertalen. Het lijkt mij niet het best geschikte platform zolang iOS zich als een telefoon OS blijft gedragen. Het mag functioneel best wat meer van Mac OS lenen. Ik ben benieuwd wat Apple’s plannen zijn voor de toekomst van iOS.

 • Profielfoto
  polansky

  Mooi en tegelijkertijd zie ik ook iets dat me niet zint.
  Het gegeven dat ik gedwongen wordt om gebruik te moeten maken van Adobe’s eigen cloud.

  Dat ik alles op ieder apparaat kan gebruiken zie ik als een voordeel, maar ik wil het beheer en de locatie van mijn bestanden niet overlaten aan de grillen van Adobe.

  Helaas kun je momenteel niet linken aan je eigen NAS en wordt je verplicht om schijfruimte bij Adobe af te nemen. Niet zo’n ramp als het om enkele megabytes gaat, maar in een bedrijfsomgeving spreek je al snel over Terrabytes aan data.

 • Profielfoto
  yourt

  Eindelijk… ik zat hierop te wachten en te hopen. Is voor Adobe én voor Apple belangrijk om de kapers op de kust te snel af te zijn. Nu ja… ze moeten al een stukje achterstand terug goed maken. Stiekem hoopte ik dat dit met een oktober evenement met razendsnelle iPad aangekondigd zou kunnen worden, en daar wordt blijkbaar ook op gemikt. En dan denk ik in de eerste plaats aan Affinity Photo. Wordt ongetwijfeld spannend.