Raymon Mens
Raymon Mens Accessoires 2 oktober 2018
Leestijd: 2 minuten

Nest Thermostat E: goedkoop, slim, simpel en nu in Nederland

Nest kondigde in augustus 2017 de gloednieuwe, en vooral goedkopere, Thermostat E aan. Deze slimme thermostaat was alleen in de VS te koop, maar nog niet in Europa. Gelukkig komt daar nu verandering in, want de Nest Thermostat E is vanaf 16 oktober ook in Nederland verkrijgbaar. Naast zijn nieuwe vorm en prijs, focust de Nest E op eenvoud.

In tegenstelling tot de duurdere Nest Thermostat V3 is de E gemaakt van plastic. Met zijn volledig witte behuizing is het apparaat dat niet geeky oogt en in ieder interieur past. De Nest Thermostat E heeft een prijskaartje van € 219. Prima concurrerend voor een slimme thermostaat.

Eenvoudig ontwerp, eenvoudige installatie

Het eerste wat opvalt aan de nieuwe Nest Thermostat E is dat hij volledig gemaakt is van plastic, terwijl de duurdere versie van aluminium en roestvrij staal gemaakt is. Daarnaast is de goedkopere versie voorzien van een mat scherm en is de focus gelegd op gemak en eenvoud. Je kunt nog steeds gemakkelijk draaien om de temperatuur te veranderen, maar het scherm toont de tijd, de temperatuur of het weer niet. Het scherm heeft een resolutie van 320×320 pixels en dat is lager dan de 480×480 pixels van de duurdere variant.

De duurdere Nest Thermostat V3 moet vaak door een professional geïnstalleerd worden, maar met de E wil Nest die stap overbodig maken. Dat bespaart ook weer geld. De thermostaat communiceert draadloos met de Nest Heat Link E. Dat is een module die je in plaats van je huidige thermostaat op de muur schroeft. Dit apparaatje communiceert via een eigen verbinding met de thermostaat. De Europese versie ondersteunt OpenTherm en is compatibel met de meeste Nederlandse systemen.

Heat Link E (boven) en Nest Thermostat E (onder) – Klik/tap voor groter.

De eenvoud is ook terug te merken wanneer je de app opent. Die toont uitgebreide instructies bij de installatie en legt alles uit. De Nest komt voor het eerst met een vooraf ingesteld schema. Dat is gebaseerd op het gemiddelde Europese huishouden. Het schema aanpassen is nog steeds mogelijk, want aan de binnenkant is de Nest E niet anders dan zijn duurdere broer. Er wordt bijvoorbeeld ook gedetecteerd wanneer er niemand thuis is en de temperatuur omlaag kan.

Geen HomeKit

Nest is, ondanks dat het van Google/Alphabet is nog steeds een bedrijf dat het ontwerp van producten hoog in het vaandel heeft staan. Wij konden de Nest E al even proberen en ondanks de plastic behuizing, voelt het apparaatje niet goedkoop aan. Helaas ontbreekt ondersteuning voor Apple HomeKit nog steeds. Een woordvoerder van Nest liet weten dat er “nog geen grote vraag in de markt naar HomeKit te merken is”. Maar daar kan snel verandering in komen.

Uiteraard werkt de thermostaat wel met de Nest-app die voor iOS verkrijgbaar is. Integratie met Google Home is ook aanwezig, maar dat is op moment van schrijven nog niet in Nederland beschikbaar.

Nest Thermostat E vs v3
Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nest Thermostat E: goedkoop, slim, simpel en nu in Nederland
Sluiten