Night
Night Nieuws 29 oktober 2018

Voorbeeld voor Apple: Motorola verkoopt reparatiesets voor zijn telefoons

In het verleden bleken reparaties, die door derden aan iPhone’s en iPads werden uitgevoerd, nogal eens op problemen te stuiten. Denk bijvoorbeeld aan de Error 53. Apple wil de reparatie van zijn iPhones en iPad het liefst geheel in eigen hand houden.

Hoe anders pakt Motorola dit nu aan. Samen met iFixit hebben ze een doe-het-zelf reparatieprogramma opgestart voor hun smartphones. Hiermee is het de smartphone fabrikant die vrijwillig de ‘recht op reparatie’ beweging tegemoet komt. Apple zou hier een voorbeeld aan kunnen nemen.

Veel smartphone fabrikanten doen er alles aan om hun klanten een nieuwe smartphone te laten kopen voordat dit echt noodzakelijk is. Dat kan een upgrade programma zijn, maar ook het vastlijmen van de batterij, waardoor vervanging onmogelijk wordt. Ook wordt het soms vrijwel onmogelijk gemaakt om originele reserve-onderdelen te verkrijgen. Zelfs de politiek wordt niet geschuwd om ‘fair repair’ uit te bannen.

‘Recht op reparatie’ beweging

Deze beweging roept smartphone fabrikanten op om reparaties door derden toe te staan. Ook maken zij geregeld melding van misstanden, die een onofficiële reparatie onmogelijk maken. Onlangs berichtten ze nog over de onderschepping van een lading MacBook batterijen door het Amerikaanse Homeland Security. Deze waren bestemd voor een lokale reparatie winkel.

Het is daarom goed nieuws dat Motorola als eerste smartphone leverancier het gebruikers zo gemakkelijk mogelijk gaat maken om hun telefoon te laten repareren.

Samenwerking Motorola met iFixit

Motorola maakte bekend dat het vervangende onderdelen gaat verkopen voor al hun recente telefoons. Daarnaast gaat het bedrijf samenwerken met iFixit om reparatie-sets te verkopen voor de Moto X, Z, G4, G5 en Droid Turbo 2. Die sets bevatten alle originele onderdelen en alle gereedschappen die nodig zijn voor de vervanging. Ook een uitgebreide handleiding ontbreekt niet.

Motorola gereedschap iFixit
Motoroal en iFixit stellen reparatiesets samen die naast de originele onderdelen ook alle benodigde gereedschappen en een handleiding bevatten (klik/tap voor groter)

iFixit schreef in een blog hierover het volgende:

Motorola is een schoolvoorbeeld voor leveranciers om een meer open houding in te nemen ten opzichte van reparaties. Voor reparateurs zoals wij is deze samenwerking representatief voor een bredere beweging richting het recht op reparatie. Het is bewijs dat fabrikanten en onafhankelijke reparateurs wel degelijk naast elkaar kunnen bestaan. Zakendoen en sociale verantwoordelijkheid, en innovatie en duurzaamheid hoeven elkaar niet uit te sluiten.

Het is een flinke stap voorwaarts. In plaats van het bestrijden van onafhankelijke reparaties, heeft Motorola deze omarmt. Hopelijk nemen andere smartphone fabrikanten, waaronder Apple, deze houding snel over.

Reageer op artikel:
Voorbeeld voor Apple: Motorola verkoopt reparatiesets voor zijn telefoons
Sluiten