macOS Mojave geïnstalleerd? Dan kun je nog maar moeilijk terug

Door: Night - 21 reacties

Heb je macOS 10.14 Mojave geïnstalleerd en wil je toch terug naar High Sierra? Of wil je een oudere versie van macOS in een VM of op een aparte partitie installeren? Dan heb je pech. Het is in macOS Mojave namelijk niet meer mogelijk om oudere versies van macOS te downloaden.

Het downloaden van oudere macOS-versies is door Apple onmogelijk gemaakt. Voorheen stonden ze allemaal op een rij in het tabblad ‘Aankopen’ van de Mac App Store. Je zag dan een complete lijst van alle apps die je ooit hebt gedownload of gekocht, inclusief oudere versies van macOS. Die waren allemaal zonder problemen te downloaden.

Oude versies macOS weg

Nu de App Store in macOS Mojave een make-over heeft gehad, is het tabblad Aankopen verdwenen. Je kunt je eerdere downloads en aankopen nu onder ‘Mijn account’ vinden. Helaas staan daar oudere macOS-versies die je in het verleden hebt gekocht of gedownload niet meer tussen.

Een oudere macOS-versie downloaden is niet alleen handig voor Mac-gebruikers die spijt hebben van een update, maar ook voor ontwikkelaars die hun software op verschillende macOS-versies willen testen. Soms werkt verouderde software ook niet meer op een nieuwe versie van macOS en kan een virtuele machine een uitkomst zijn. In Mojave is die, omdat je geen toegang tot eerdere versies van macOS hebt, echter een stuk moeilijker op te tuigen.

macos mojave oude macos
Klik/tap voor groter.

Bij High Sierra ook al een probleem

Dit probleem is niet heel erg nieuw. In 2017 werd na de release van macOS 10.13 High Sierra de voorloper van deze versie ook al uit de Mac App Store verwijderd. Je kon ‘m echter nog steeds via een speciale link downloaden. Die link werkt nog steeds, maar in macOS Mojave krijg je de melding dat de update niet gevonden is. Idem voor de link naar OS X El Capitan. Die werkt ook niet meer in Mojave, maar nog wel in High Sierra.

Dit is een bewuste keuze van Apple. Op een support-pagina lezen we: “Om macOS Mojave of High Sierra voor dit doel te downloaden, moet de download gedaan worden op een Mac die macOS Sierra 10.12.5 of nieuwer, of OS X El Capitan 10.11.6 draait.”

En nu?

Er is een advies dat we kunnen bedenken. Dat komt echter voor velen waarschijnlijk al te laat. Zorg dat je, voordat je gaat updaten naar macOS Mojave, eerste de voorgaande versies van macOS veilig opslaat. Ben je al in Mojave aan het werk en heb je geen installatiebestanden meer op je Mac staan? Dan rest je niets anders dan iemand te vinden, die een Mac heeft die nog op High Sierra of lager draait. Op die Mac moet je dan in de App Store inloggen met jouw Apple ID en dan naar de aankopen tab gaan. Daar zou je de benodigde installatiebestanden terug moeten vinden.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  KR1275

  Als je alles opnieuw installeert (recovery), wordt er toch weer het OS op gezet die gelijk is aan de versie die je bij de mac kreeg??

  Maand of 5 geleden heb ik een nieuwe SSD in mijn mini 2012 geplaatst. Na recovery zette Apple er zelf een oude OS op (10.9 of zo).

 • Profielfoto
  Wimusia

  “Mojave geïnstalleerd? Dan kun je nog maar moeilijk terug”

   

  Haha,  ik restore gewoon mijn SuperDuper-image.

  Simple comme bonjour !

 • Profielfoto
  wensink

  Zo drijven ze je wel een beetje het illegale pad op. Nu moet ik oudere versies maar van de bekende torrent sites halen..

 • Profielfoto
  McJohn

  In de wetenschap dat Apple dit doet, bewaar ik al sinds 10.8 de macOS installaties die ik heb geinstalleerd op mijn systeem in een mapje apart. Is voor mij handig als ik software moet runnen in VMWare die niet meer compatible is met de huidige versie van het OS.

 • Profielfoto
  error

  Ik heb alle installers van vorige Mac OS en macOS edities op een externe schijf staan. Ben benieuwd of dit va Mojave nog kan.

 • Profielfoto
  McJohn

  Als je de installer dupliceert alvorens Mojave te installeren,… yup! Na installatie is die idd weg, maar was bij vorige versies ook al het geval.

 • Profielfoto
  Night

  @error: Ja dat kan wel. Alleen het downloaden van Apple niet meer.

 • Profielfoto
  vanloon

  Ik heb vorige week de MacBook Pro (mid-2011) opnieuw moeten installeren, en deze machine ondersteund geen Mojave. Via internet-recovery Lion kunnen installeren, maar via de App store geen enkel andere update kunnen downloaden — MacOS Mojave stond er wel groots in, maar gaf de melding dat de computer niet ondersteund werd. Geen spoor van (High) Sierra op de hele App Store.

  Via wat internet speurwerk heb ik wel een Apple Support pagina kunnen vinden waar een link op stond naar de App store: https://support.apple.com/en-us/HT201475.
  Toch vind ik dit wel erg slordig van Apple hoor. Beetje normale consument gaat het nu niet lukken uit henzelf om zo’n computer te updaten.

 • Profielfoto
  Athens56

  Inderdaad kr1275! Je bedoelt internet recovery..

  https://support.apple.com/nl-nl/HT201314

 • Profielfoto
  vanloon

  Ik poste eerder de verkeerde link. Onder ‘Learn More’ stonden echter wel de links om in de App Store oudere versies van MacOS te downloaden, maar voor het gemak post ik ze hier nogmaals:

  https://support.apple.com/en-us/HT208969
  https://support.apple.com/en-us/HT208202
  https://support.apple.com/en-us/HT206886

 • Profielfoto
  dirkalblas

  wensink op 1 oktober 2018 18:54
  Zo drijven ze je wel een beetje het illegale pad op. Nu moet ik oudere versies maar van de bekende torrent sites halen.

   

  En hoe is dat een illegaal pad? Het downloaden van software is niets mis mee.
  Als jij een licentie hebt voor deze software (En als ik mij niet vergis heb je dat in dit specifieke geval automatisch als je een mac hebt), dan is er niets illegaals aan een gedownloade versie.

  Als ik mij niet vergis is zelfs het downloaden en kijken van een film of serie niet verboden zolang jij maar een origineel ergens onderin een la hebt liggen.

   

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Wat mij ook verbaast is dat de gekochte apps niet meer in de vorm van een lijst te zien zijn, alleen nog maar als iconen. Aardig als je 20 apps of zo hebt, maar niet met honderden of duizenden. Ook kan je niet zoeken (kon voorheen trouwens ook al niet). Ik vind de Mac App Store zo langzamerhand een volslagen zinloze toestand geworden. Alleen als ik van tevoren precies weet wat ik wil kopen doe ik de aankoop in de store. AppShopper is al tijden voor mij de informatiebron, niet de App Store.

 • Profielfoto
  Kobes

  Blij met mij grote collectie Mac os USB gebaseerde installers. Heb de hele collectie hier nog liggen geloof ik. Komt dus nog wel eens van pas verwacht ik.

 • Profielfoto
  Papjes

  Waarom zou ik terugwillen! Altijd dat gezeur hierover!

 • Profielfoto
  Maikelw

  fgeer op 2 oktober 2018 09:14
  Waarom zou ik terugwillen! Altijd dat gezeur hierover!

  Een oudere macOS-versie downloaden is niet alleen handig voor Mac-gebruikers die spijt hebben van een update, maar ook voor ontwikkelaars die hun software op verschillende macOS-versies willen testen.

  Volgende keer verder dan te titel lezen voordat je zelf begint te zeuren.

 • Profielfoto
  Saaihead

  Ik heb mijn Mac Pro 3.1 geinstalleerd met High Sierra, wat officieel niet ondersteund wordt. Het tooltje wat ik hiervoor gebruik is van http://dosdude1.com. Dit is een patcher die zelf de installatie dmg van (ik neem aan) de Apple site download. Misschien is dit een handige manier om alsnog de installatie dmg’s van de laatste 3 versies te downloaden?

 • Profielfoto
  syltheboy

  Gelukkig ondervind ik geen problemen met Mojave op mijn MacBook. Op mijn iMac wel (rare kleuren), maar die wordt officieel niet meer ondersteund. Gelukkig had ik het daar op een aparte partitie geïnstalleerd, dus kon ik het zo weer verwijderen.

 • Profielfoto
  koen

  Dosdude die is gespecialiseerd in Apple producten? ?

 • Profielfoto
  Saaihead

  Waarschijnlijk is hij van alle markten thuis;)

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  KR1275 op 1 oktober 2018 18:33
  Als je alles opnieuw installeert (recovery), wordt er toch weer het OS op gezet die gelijk is aan de versie die je bij de mac kreeg??

  Maand of 5 geleden heb ik een nieuwe SSD in mijn mini 2012 geplaatst. Na recovery zette Apple er zelf een oude OS op (10.9 of zo).

  Bij een internet recovery heb je de optie op het originele os te installeren, of het hoogst mogelijke.

  net iets andere toetsencombinatie … iets met cmd alt R of iets …

 • Profielfoto
  denval

  Met Google Chrome in de webversie van iTunes, High Sierra opzoeken via Google. Zo heb ik van de week High Sierra kunnen downloaden met MacOS Mojave.