macOS Mojave: Mac Pro krijgt ondersteuning voor snelle SSD

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Hoewel macOS Mojave slechts beperkt op de oude Mac Pro (model van voor 2013) werkt, krijgt de oude tower ineens weer wat aandacht van Apple. In de aankomende macOS 10.14.1 update voegt Apple namelijk drivers voor SSD-schijven met NVMe toe. Dat is de nieuwste en snelste technologie die beschikbaar is. Je kunt het zien als de opvolger van SATA.

De publieke bètaversie van macOS 10.14.1 is inmiddels uit en een Mac Pro-gebruiker ontdekte de aanwezigheid van de drivers. Bezitters van Apple’s tower kunnen straks dus zonder gedoe een pijlsnelle SSD inprikken.

NVMe SSD in Mac Pro

In tegenstelling tot traditionele SSD-schijven, worden NVMe SSD’s niet via de ouderwetse SATA-poort aangesloten. Ze worden direct in de PCI Express-interface van het moederbord geprikt en zijn daardoor vele malen sneller dan hun voorgangers. De Mac Pro tower heeft genoeg PCI Express-sloten, maar er waren altijd externe drivers nodig voor een NVMe SSD. Met de volgende versie van macOS Mojave wordt het dus plug-and-play.

Intel NVMe SSD Mac Pro
Klik/tap voor groter.

Dat Apple nog aandacht voor de bijna antieke Mac Pro heeft, is opmerkelijk. De tower is al jaren niet meer te koop en kan alleen macOS Mojave draaien als er een moderne videokaart in zit. Mogelijk heeft Apple gemerkt dat er nog behoorlijk wat van deze Macs in gebruik zijn en besloten de professionals die hun werkstation nog willen upgraden tot er een nieuwe Mac Pro beschikbaar is te ondersteunen.

Nieuwe Mac Pro in 2019

Na jaren van stilte, is Apple ook bezig met de ontwikkeling van een nieuwe Mac Pro. De fabrikant zei eerder dit jaar al dat de nieuwe Mac voor de meest veeleisende gebruikers in 2019 op de markt komt. Tot die tijd is er onder andere de iMac Pro en kunnen we uitkijken naar een Mac mini die zich gaat richten op professionals. (Zie ook → ‘Nieuwe Mac mini wordt kleine variant van Mac Pro’)

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Netjes dat ze ’t doen maar is het niet wat laat en ‘mosterd na de maaltijd’?

 • Profielfoto
  Melle

  Mss eerder te zien als een gevolg van de nieuwe Mac pro 2019 waar ze mee bezig zijn?

 • Profielfoto
  Night

  Jij slaat de spijker op z’n kop, @Melle. Dát, of voor de Nieuwe Mac mini (of alle twee)

 • Profielfoto
  Melle

  Stel je voor dat we binnen 1 jaar weer terug met oprechte bewondering kunnen kijken en praten over Apple de computerbouwer. Wie weet komen ze terug op het goede pad. Ik geef ze nog 1 laatste kans. Maar als ze de bal nog eens misslaan – dan stop ik ermee.

  Maar eigenlijk heb ik veel vertrouwen dat ze terug relevante machines op de markt gaan brengen en de reden is heel simpel: het is nu eenmaal zo eenvoudig om een modulaire Mac pro 2019 te maken. Echt waar. Mac pro 2013 vertalen naar 2019 – meer moeten ze echt niet doen. En vooral niet het warm water proberen uitvinden. Zoals met de trashcan Mac pro. Deen ontwerp die ik trouwens – als Apple zijnde – zou durven recycleren als Mac mini.

 • Profielfoto
  Dieter_31

  Ik ben gelukkig met mzc pro 2010. Iedereen koopt de dure imac terwijl je oude op peil kunt houden

 • Profielfoto
  Melle

  @dieter_31 – hier thuis ook een 5,1 – intussen is een iMac pro van 6-7000 euro mss net wat sneller – maar ik begrijp ook niet waarom je drie keer zoveel zou betalen voor iets betere prestaties en zo veel minder mogelijkheden…

 • Profielfoto
  Dieter_31

  Hoe bedoel je? Melle

 • Profielfoto
  donut

  je kan van alles upgraden in een macpro 2010-2012, maar niet het moederbord.

  Apple komt 3 jaar te laat met een macpro opvolger van 2013.

  elk jaar een nieuwe telefoon en elke 6 jaar een macpro?

  en dan is die van 2013 gewoon een slecht ontwerp.

  Heb nu ( dus noodgedwongen) een 10 core hackintosh, werkelijk supersnel.

  score 5.500 en 40.000 voor de cpu, kan weer eindelijk doorwerken

   

   

   

   

   

 • Profielfoto
  Melle

  @dieter_31 – ? Wat vraag je mij? 😀 ik bevestigde je verhaal of is er iets niet duidelijk in mijn post ?

 • Profielfoto
  Saaihead

  Mijn Mac Pro 3.1 is ondanks zijn leeftijd nog steeds snel genoeg voor wat ik doe. Met de GTX 1060 erin kan ik er ook prima op gamen. Alleen Mojave is een probleem vanwege de drivers, maar Nvidia hier mee komt ga ik ook over. Dit is toch een mooie geste van Apple, dat de oude machines niet helemaal vergeten worden. Wat ik me wel afvraag is dat deze support ook betekent dat de SSD als interne drive gezien wordt, iets wat voor Bootcamp belangrijk is en wat tot nu toe niet het geval was. Deze ondersteund namelijk geen externe drives. (heb ik begrepen)

 • Profielfoto
  jrepko

  Quote:”NVMe SSD in Mac Pro
  In tegenstelling tot traditionele SSD-schijven, worden NVMe SSD’s niet via de ouderwetse SATA-poort aangesloten. Ze worden direct in de PCI Express-interface van het moederbord geprikt en zijn daardoor vele malen sneller dan hun voorgangers. De Mac Pro tower heeft genoeg PCI Express-sloten, maar er waren altijd externe drivers nodig voor een NVMe SSD. Met de volgende versie van macOS Mojave wordt het dus plug-and-play.”

   

  Ja, dat zou idd erg mooi zijn. Heb zo’n NVMe SSD in mijn 5.1 MP zitten, maar het ging helaas met de Mojave update mis. MP dood. Geen nood had wel een backup gemaakt, maar toch vervelend. MP draaide sws niet zo lekker met mijn NVMe SSD.

  Dus Apple laat 10.14.1 maar komen!!