Apple stopt leveringen MacBook Air, nieuwe zo goed als zeker?

Door: Raymon Mens - 14 reacties

Op 30 oktober is er weer een Apple Special Event. Apple zal live vanuit New York om 15:00 uur Nederlandse tijd nieuwe producten onthullen. Is een nieuwe MacBook Air een van de aankondigingen? Het is zo goed als zeker. Apple is de levering van de Air aan grote klanten namelijk al gestopt.

Het komt wel vaker voor dat Apple (grote) bestellingen uitstelt als er een nieuwe Mac aan zit te komen. Zo kunnen klanten profiteren van gloednieuwe machines. Volgens 9to5Mac heeft Apple orders van Amerikaanse onderwijs­instellingen tot en met 30 oktober uitgesteld. Dat is de dag waarop het Apple Event plaatsvindt.

MacBook Air 2018 of nieuwe naam?

Dat de MacBook Air eindelijk een opvolger krijgt, is dus zo goed als zeker. De vraag is nu: hoe gaat die eruit zien? Blijft Apple vasthouden aan de oude naam en het ontwerp, of komt er iets nieuws. Wij verwachten een nieuw ontwerp dat meer in lijn is met de 12-inch Retina MacBook en MacBook Pro. De huidige Air heeft een ontwerp dat uit 2010 stamt. De hardware is sinds 2015 niet noemenswaardig meer vernieuwd.

MacBook Air 12-inch MacBook 2018
Klik/tap voor groter.

Over hardware gesproken. Volgens recente geruchten wordt de nieuwe MacBook Air waarschijnlijk voorzien van een Retina-scherm en een nieuwe Intel-chip uit de generatie ‘Intel Kaby Lake Refresh’. Concreet betekent dat 4 in plaats van 2 cores in de laptop. Dat gaat voor de nodige extra snelheid zorgen. Over de prijs is nog een boel onzekerheid. Amerikaanse onderwijs­instellingen zouden niets extra hoeven te betalen na 30 oktober. Of dat wil zeggen dat Apple ze matst of dat de prijs van de nieuwe MacBook Air gelijk is aan de oude, is natuurlijk maar de vraag. (Zie ook → MacBook Air 2018: specs, release en alle verwachtingen op een rij)

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Nog even over de oude air. Hier ligt nog een knuffel 11” air uit 2012. Pareltje. Nu zie ik dat hè met een adapter er een standaard M.2 ssd in kan lepelen. Iemand ervaring mee?

 • Profielfoto
  xaddict

  Is er ook kans op een nieuwe (gewone) iMac tijdens dat event? Ik sta op het punt een nieuwe te kopen en hoewel een pro complete overkill is (voor zo ongeveer iedereen) is een vernieuwing van de huidige iMac het wachten wel waard.

 • Profielfoto
  Nikita

  Iets zegt me dat we de Air helemaal niet meer terug gaan zien, maar dat diens plek wordt ingenomen door de MacBook (zonder suffix). Dat zou ook de line-up vereenvoudigen, terug naar MacBook – MacBook Pro. Misschien dat ze een 14″ versie maken (of 13,9 — net als de Huawei MateBook X Pro).

 • Profielfoto
  Shmoo

  @xaddict

  Mogelijk ja. Wie weet hebben ze de afgelopen maanden wel flink zitten innoveren bij Apple en zit er dan al standaard een SSD/Flash opslag in. Kans is dan wel groot dat je ‘m pas begin 2019 krijgt met al dat soort nieuwe technieken.

   

 • Profielfoto
  Spinozo

  Mooi, ga er gelijk eentje voor mijn vrouw kopen!

 • Profielfoto
  Theos

  Ik ben ook heel bang dat dit het einde is van de (goedkope) MacBook Air:-(

 • Profielfoto
  KR1275

  Het zou me inderdaad niets verbazen als er helemaal geen opvolger komt.

 • Profielfoto
  QuantumFrog

  Cut the crap:)

 • Profielfoto
  Melle

  Einde van de Air en een tijdperk is zeker. USB-c, retina scherm, terug mee met de tijd qua snelheid. Hèt is de juiste moment. Ik vrees alleen voor het toetsenbord… ik hoop op oude dikkere techniek en zacht aanslag geluid, maar dat zal ijdele hoop zijn. Het wordt ook dun, hard en irritant luid.

  En van al de zaken van een laptop is een chill toetsenbord eigenlijk essentieel voor mij.

  We zien wel. Een feit is dat er hier 3 airs vrij dringend wachten op vervanging, dus die nieuwe komt er sowieso. En als het echt blijkt een drama te zijn, dan is de enige andere uitweg…. Windows.

 • Profielfoto
  Loyd

  xaddict op 23 oktober 2018 17:29
  Is er ook kans op een nieuwe (gewone) iMac tijdens dat event? Ik sta op het punt een nieuwe te kopen en hoewel een pro complete overkill is (voor zo ongeveer iedereen) is een vernieuwing van de huidige iMac het wachten wel waard.

  Apple registreert drie nieuwe desktop Macs in Europa

 • Profielfoto
  Loyd

  Apple heeft meerdere nieuwe desktop Macs geregistreerd bij de Eurasian Economic Commission. Dat wijst erop dat er drie nieuwe Macs op de planning staan die waarschijnlijk volgende week onthuld worden.

  De Eurasian Economic Commission, afgekort de EEC, heeft de afgelopen jaren al veel verklapt als het gaat om aankomende Apple-producten. Deze keer is het de beurt aan de Mac, want er zijn drie nieuwe desktop Macs opgedoken. Dit zijn waarschijnlijk nieuwe versies van de iMac en Mac mini, die op de planning staan voor volgende week.

   

  Apple registreert drie desktop Macs
  Apple-gebruikers staan al een tijdje te springen om updates voor de desktop en het wachten lijkt volgende week beloond te worden. Het aankomende oktober-event draait vooral om de iPad Pro, maar we mogen ook de Mac niet vergeten. In de registratie van vandaag, die ontdekt is door Consomac, zijn drie nieuwe modelnummers opgedoken. Het gaat om de nummers A1993, A2115 en A2116. Dit gaat vermoedelijk om de nieuwe Mac mini en een nieuwe 21,5- en 27-inch iMac.

 • Profielfoto
  jan jansen

  Na al mijn gehannes met de toetsen van de MacBook en MacBook Pro hoop ik op iets met normale toetsen.

  De rest maakt me niet zoveel meer uit. Maar een toetsenbord wat werkt zou hemels zijn.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Hopelijk zonder dat pruts-toetsenbord;-)

   

 • Profielfoto
  Roko

  Dan zullen de laatste winkel voorraden wel weer in prijs gaan stijgen want het blijft een populaire instap keuze. En waarom ook niet, Mojave loopt er prima op en kan zodanig nog wel een tijdje meedraaien.