Vanuit New York: MacBook Air 2018 hands-on preview

Door: Raymon Mens - 22 reacties

Dinsdag kondigde Apple een aantal nieuwe producten aan. Het gaat onder andere om de MacBook Air 2018, iPad Pro 2018 en na lange tijd ook eindelijk de Mac mini 2018. Wij waren in New York bij het event aanwezig en hebben de nieuwe producten al even kunnen proberen. Hier zijn enkele hands-on foto’s en onze eerste indruk van de nieuwe MacBook Air.

MacBook Air 2018 loopt nog steeds taps toe

Na jaren is het er dan toch eindelijk van gekomen. Apple heeft de MacBook Air vernieuwd. De goedkoopste MacBook heeft een nieuw ontwerp dat sterk aan de MacBook Pro doet denken. Het meest opvallende verschil is dat de MacBook Air nog steeds taps toeloopt.

MacBook Air 2018 - 001
Klik/tap voor groter.

Touch ID, maar geen Touch Bar

In de nieuwe MacBook Air is geen Touch Bar te vinden. Maar of iemand die gaat missen? Wij in ieder geval niet. Wel handig is dat Touch ID nu ook op Apple’s goedkoopste laptop zit. De nieuwe Air is uitgerust met een T2-chip en die zorgt naast Touch ID ook voor de versleuteling van de harde schijf. Zo wordt de Intel-chip minder belast. Het is een uitstekende ontwikkeling dat Apple deze chip in al zijn nieuwe apparaten stopt.

MacBook Air 2018 - 002
Klik/tap voor groter.

Scherm is lekker scherp

Het Retina-scherm is in 2018 eindelijk op de MacBook Air gearriveerd. Het zag er op het eerste gezicht erg prima uit, al was het moeilijk om in de enorme bak licht en de drukke hands-on ruimte lang te kijken. De Apple-medewerkers op het event konden niet zeggen of dit precies hetzelfde scherm als in de 13-inch MacBook Pro is. De resolutie is met 2560 x 1600 en 227 pixels per inch in ieder geval identiek.

MacBook Air 2018 - 003
Klik/tap voor groter.

Zeer acceptabel toetsenbord

Het toetsenbord van de MacBook Air 2018 is Apple’s vlindertoetsenbord van de derde generatie. Het is identiek aan dat van de MacBook Pro 2018 en is dus beter beschermd tegen het indringen van stofjes en kruimels. Ook maken de toetsen een stuk minder geluid dan die van de MacBook Pro uit 2017. In onze review van dit toetsenbord concludeerden we onlangs al dat dit een zeer acceptabel toetsenbord is.

MacBook Air 2018 - 004
Klik/tap voor groter.

En toen was er goud

Naast een nieuw ontwerp, zijn er ook nieuwe kleuren. De MacBook Air 2018 komt in zilver, spacegrijs en… goud. Maar dan wel heftig goud. Absoluut niet zo subtiel als bijvoorbeeld de iPhone XS.

Om aan te geven dat het goud van de nieuwe MacBook Air écht niet subtiel is, hebben we onze iPhone XS er even op gelegd. Dan is pas goed te zien dat het goud van de Air een stuk feller is. Je moet er van houden, zullen we maar zeggen.

MacBook Air 2018 - 007
Klik/tap voor groter.

Apple heeft de mini-jack ook behouden. Die zit net als bij de MacBook Pro aan de rechterkant, aan de linkerkant zijn twee Thunderbolt 3-poorten te vinden.

MacBook Air 2018 - 005
Klik/tap voor groter.

Het trackpad van de MacBook Air 2018 is ook behoorlijk groter geworden. Ook hier ontkomen we niet aan een vergelijking met de MacBook Pro 2018. De trackpads voelen niet alleen hetzelfde, ze zijn ook even groot en functioneren precies hetzelfde.

En tot slot: ziet onze eigen OMT website er niet prachtig uit op een gouden MacBook Air 2018?

MacBook Air 2018 - 006
Klik/tap voor groter.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Spinozo

  Ik heb hierop gewacht voor de vervanging van mijn 2013 Air. Ik kom tot de conclusie dat de formfactor dermate weinig verschilt dat ik toch voor de Pro ga. Quad i.p.v. Dual Core, betere Graphics chip, Touchbar, Truetone, P3 color, Bluetooth 5, 4 poorten, sneller opladen met 61W, wel 13 gram zwaarder en ik vermoed det het scherm meer helderheid heeft in daglicht. Voor de versie die ik ambieer is het prijsverschil 25% meer. 2.5K tov 2k. Ik denk dat dat het wel waard is.

 • Profielfoto
  computer space

  Goud, lijkt meer versgepolijst brons. Of de camera heeft een enorme rood-zweem.

 • Profielfoto
  NI3LS

  Spinozo op 30 oktober 2018 22:20
  Ik heb hierop gewacht voor de vervanging van mijn 2013 Air. Ik kom tot de conclusie dat de formfactor dermate weinig verschilt dat ik toch voor de Pro ga. Quad i.p.v. Dual Core, betere Graphics chip, Touchbar, Truetone, P3 color, Bluetooth 5, 4 poorten, sneller opladen met 61W, wel 13 gram zwaarder en ik vermoed det het scherm meer helderheid heeft in daglicht. Voor de versie die ik ambieer is het prijsverschil 25% meer. 2.5K tov 2k. Ik denk dat dat het wel waard is.

  Ik zou er nog maar eens een nachtje over slapen. Er zijn een aantal dingen beter met een Pro. Maar die 8e generatie i5 is schijnbaar beter dan de 7e van de Pro, mede door de 6 cores in plaats van 4. Dat begreep ik van Engadget. Daarnaast gaat de batterij echt retelang mee. Ik ga m’n 12” maar eens inruilen.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Je vraagt je wel af welke idioot in ’s hemelsnaam nog een 12″ MacBook gaat kopen.

 • Profielfoto
  Spinozo

  @NI3LS: ik ga er zeker nog even over slapen. Beide i5s zijn 8e generatie maar die van de Pro is Quadcore met meer cache tov de Dual-core vd Air.. De batterij gaat daardoor inderdaad wel minder lang mee. 20% lijkt het.

 • Profielfoto
  fixar

  De 12″ gaat heel snel zijn laatste adem uitblazen. Vooral gemankeerd door die ene (!) usb-c poort en de onder bemeten mobiele processor zal deze door de komst van de nieuwe Air nog meer aan zijn (toch al beperkte) populariteit gaan inboeten.

  Wat mij van de nieuwe machines erg opvalt is de hoge meerprijs die er gevraagd wordt voor meer opslag…. om van 128GB (vaak echt te weinig) naar 256 GB te gaan moet je een méérprijs van 250 euro ophoesten, da’s best pittig. Zeker gezien het feit dat de SSD-prijzen enorm aan het zakken zijn (OK, dat gaat dan voornamelijk over de slomere S-ATA varianten, maar toch). Wordt het toch weer een dure machine…Maar wel een mooie.

   

 • Profielfoto
  VRam

  De 12″ MacBook is in veel ogen nog wel het mooiste Apple-product op computergebied met een perfecte footprint. Qua (reken)specs nu ingehaald inderdaad.

 • Profielfoto
  Melle

  Weinig opslag van Apple = verdien model Apple anno 2018. Mensen richting iCloud photo bibliotheek dwingen = vastlocken in abonnement data model.

  Duidelijk. Helder. Werkende strategie.

  Voor mij een van de lastigste & irritantste beslissingen van Apple van de laatste 5 jaar.

 • Profielfoto
  Melle

  En zeker nu de optie van 1tb (die ik nodig had – zelfs met 750 GB zou ik al weer hele tijd verder hebben gekund) – maar nu zit je na 500gb ineens aan 1,5 TB. Ongelooflijk duur en ik begrijp niet vanwaar die optie komt.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Het lijkt nu een logische zet om de prijs van de 12” MacBook te verlagen. Dan vult die het gat dat is ontstaan door de prijsstijging van de nieuwe Air, ten opzichte van de oude Air.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  NI3LS op 30 oktober 2018 22:40

  Spinozo op 30 oktober 2018 22:20
  Ik heb hierop gewacht voor de vervanging van mijn 2013 Air. Ik kom tot de conclusie dat de formfactor dermate weinig verschilt dat ik toch voor de Pro ga. Quad i.p.v. Dual Core, betere Graphics chip, Touchbar, Truetone, P3 color, Bluetooth 5, 4 poorten, sneller opladen met 61W, wel 13 gram zwaarder en ik vermoed det het scherm meer helderheid heeft in daglicht. Voor de versie die ik ambieer is het prijsverschil 25% meer. 2.5K tov 2k. Ik denk dat dat het wel waard is.

  Ik zou er nog maar eens een nachtje over slapen. Er zijn een aantal dingen beter met een Pro. Maar die 8e generatie i5 is schijnbaar beter dan de 7e van de Pro, mede door de 6 cores in plaats van 4. Dat begreep ik van Engadget. Daarnaast gaat de batterij echt retelang mee. Ik ga m’n 12” maar eens inruilen.

  Ik denk toch niet dat de processor in de MacBooks Air beter is dan die in de MacBook Pro: https://goo.gl/4pWmhw

 • Profielfoto
  Melle

  Benieuwd naar de eerste echte (benchmark) reviews van zowel de nieuwe Air als de mini.

 • Profielfoto
  donut

  128GB SSD lijkt me niet meer van deze tijd – en zeker niet over een paar jaar…

  maw toch 1500 euro voor dit ding… niet bepaald goedkoop.

  geef mij maar een 13 inch macbook pro.

 • Profielfoto
  Melle

  MacBook pro 2017 lijkt inderdaad de betere keuze. Zeker mits een of andere aanbieding links of rechts. Snellere processor , snellere GPU – lagere prijs, je mist enkel de touch id en de iets l

 • Profielfoto
  Melle

  Lichtere vormfactor. Zit er in de 2017 MacBook pro zonder touchbar eigenlijk al dat iets betere toetsenbord?

 • Profielfoto
  henq

  Die minder opvallend goude iPhone zit toch nog in een transparant hoesje? Bemoeilijkt vergelijking op goudkleur.

 • Profielfoto
  syltheboy

  Melle op 31 oktober 2018 15:29
  Lichtere vormfactor. Zit er in de 2017 MacBook pro zonder touchbar eigenlijk al dat iets betere toetsenbord?

  2016 – 1e generatie toetsenbord

  2017 – 2e generatie toetsenbord

  2018 – 3e generatie toetsenbord

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Melle op 31 oktober 2018 15:28
  MacBook pro 2017 lijkt inderdaad de betere keuze. Zeker mits een of andere aanbieding links of rechts. Snellere processor , snellere GPU – lagere prijs, je mist enkel de touch id en de iets l

  Ja, dat maakt de Air een raar product, tenminste op dit prijspunt. Voor een dikke honderd euro meer heb je een veel betere processor.  De enige redenen om dit apparaat te kiezen zijn TouchID, het design en de kleur goud. En misschien de batterij, maar dat moet zich nog bewijzen. De MacBook 12″ is nu echt zinloos, tenzij je om wat voor redenen dan ook écht niet meer dan een kilo kunt meeslepen.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Is er al bekend of je de SSD zelf kan upgraden? Ik kan er niks over vinden. Vastgesoldeerd? Vind ik een erg belangrijke overweging.

 • Profielfoto
  Melle

  @aartjan – nog niets over gelezen, maar de kans lijkt me bijna nihil dat deze upgradeble

 • Profielfoto
  Melle

  *upgradable is

 • Profielfoto
  ATT

  Balen…ziet eruit als een goed apparaat maar helaas weer dat toetsenbord waarop simpelweg niet te typen is. Ik weiger een nieuwe Macbook te kopen met dit toetsenbord (immers de meest gebruikte functie van een laptop). Ik kan simpelweg niet aan het ding wennen (ja ook de nieuwe versie niet).