Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 29 oktober 2018

iPhone XR van binnen: 5 opvallende ontdekkingen

De iPhone XR is inmiddels bij de eerste kopers bezorgd en iFixit heeft al een uitgebreide teardown online. De redactie van de site die zich richt op reparaties van allerlei apparaten is er altijd als eerste bij om nieuwe toestellen van binnen te bekijken.

Aan de iPhone XR zijn een aantal opvallende ontdekkingen gedaan. Aan de binnenkant is het namelijk een beetje een kruising tussen een iPhone X en iPhone 8 Plus. De naam ‘iPhone 9’ zou volgens iFixit niet misstaan. Dit zijn de vijf meest opvallende ontdekkingen aan de binnenkant van de kleurige iPhone.

1) Simpele maar dikke accu

Met de iPhone X zette Apple een nieuwe standaard door niet een, maar twee accucellen te gebruiken. In de iPhone XS werd dat dit jaar verbeterd. Apple had een L-vormige accu gemaakt die uit één deel bestond. Bij de iPhone XR is daar echter niets van te merken. De nieuwe, kleurrijke iPhone heeft een ‘ouderwets’ accu-ontwerp dat niet uit twee cellen bestaat, maar slechts uit één accu. Net als bij de iPhone 8 Plus.

De accu is overigens wel aanzienlijk dikker dan die van de iPhone XS en daarom valt de iPhone XR met een capaciteit van 11,16 Wh tussen de iPhone XS en iPhone XS Max in. De iPhone 8 Plus heeft een accucapaciteit van 10,28 Wh en de iPhone XS moet het met 10,13 Wh doen.

2) Sneller draadloos laden dankzij koper

Nog een verandering op het gebied van stroom. De iPhone XR moet sneller en effectiever draadloos kunnen laden dan de iPhone X of iPhone 8 Plus, omdat de spoel in de telefoon van koper is. Voorheen was het een ferrietpolymeer, dat een veel minder goede geleiding heeft. Of de iPhone XS ook koper gebruikt, weten we niet zeker, want iFixit heeft dit niet eerder onderzocht. Gezien Apple ook bij de iPhone XS verbeterd draadloos laden claimt, is het wel waarschijnlijk.

iPhone XR draadloos laden
Klik/tap voor groter.

3) Modulair simkaartslot

De trend bij Apple is de laatste tijd om steeds meer componenten aan elkaar te bevestigen. Dat is logisch, want door onderdelen te integreren, bespaar je ruimte en dat zorgt weer voor een compacter en platter apparaat. De verrassing was dan ook groot toen iFixit in de iPhone XR een modulair simkaartslot aantrof.

Bij eerdere iPhone-modellen zat dit altijd vast op het moederbord, waardoor bij een beschadigd of defect simkaartslot het hele moederbord vervangen moest worden. Bij de iPhone XR is het slot voor de simkaart echter een los onderdeel. dat is voor het eerst. Mogelijk heeft Apple dit gedaan om de productie van de nieuwe, kleurige iPhone makkelijker te maken. In Europa krijgen we namelijk een versie met ruimte voor een simkaart en eSIM, maar in China is een model met twee simkaarten op de markt.

iPhone XR sim
Klik/tap voor groter.

4) Flashback naar iPhone 8

De iPhone XR is ondanks de notch, Face ID en het edge-to-edge scherm van binnen ook nog een beetje iPhone 8. Apple heeft niet alleen voor een relatief oud accu-ontwerp gekozen, ook het moederbord heeft een simpel ontwerp dat we nog van de iPhone 8 (Plus) kennen. In plaats van twee printplaten te stapelen, gebruikt Apple in de iPhone XR gewoon één grote printplaat. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat er ruimte genoeg is en dat de productie van de moederborden op deze manier goedkoper is.

5) Potentieel 4G-modem niet benut

Aan de binnenkant van de iPhone XR zit een Intel XMM 7560 4G-modem. Dat heeft ondersteuning voor gigabit 4G, maar gek genoeg ondersteunt de iPhone XR dat niet. Voor het snelste 4G zijn vier antennes nodig, maar Apple heeft de iPhone XR met slechts drie antennes uitgerust. Daardoor wordt het potentieel van het modem niet volledig benut. De iPhone XS heeft overigens wel een vierde antenne en dus gigabit 4G.

Klik/tap voor groter.

Meer iPhone XR

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone XR van binnen: 5 opvallende ontdekkingen
Sluiten