Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 10 oktober 2018

iPhone XR of iPhone XS kopen? De belangrijkste verschillen

De iPhone XS is al enige tijd te koop, maar heeft nu concurrentie van de iPhone XR worden besteld. Deze in september onthulde iPhone is dit jaar de goedkoopste nieuwe iPhone. Het prijsverschil is aanzienlijk, want voor een 64GB iPhone Xs betaal je € 1159, terwijl de iPhone Xr met 64GB opslag voor € 859 te koop is. Een vraag die bij veel consumenten leeft is: welke moet ik nou kopen en wat zijn de verschillen?

Om een weloverwogen keuze te maken, is het handig om de verschillen tussen de iPhone Xs en iPhone Xr te kennen. Die zijn namelijk niet altijd even duidelijk. Er zijn bovendien ook een boel overeenkomsten. Lees je met behulp van dit artikel in de verschillen in, zodat je een goede afweging kunt maken bij het kopen van een van de nieuwe toestellen.

Inhoud van vergelijking iPhone Xs en iPhone XR

Dit is een lang artikel. Ben je benieuwd naar een specifiek onderdeel? Gebruik dan onderstaande links om er snel naartoe te springen. Dit werkt helaas (nog) niet in de OMT-app, maar wel op de website.

Eerst de overeenkomsten, dan de verschillen

De iPhone XR wordt wel eens onterecht een budget-toestel genoemd. Dat is het absoluut niet, want bijna al het goede van de iPhone Xs zit ook in de iPhone XR. Deze zaken komen overeen:

 • Tot 50 procent snellere A12-chip
 • Face ID is door A12-chip even snel
 • True Tone-scherm dat zich aanpast aan omgevingslicht
 • Snelladen via USB-C en draadloos laden
 • Ondersteuning voor Bluetooth 5.0 en NFC
 • Slimme HDR voor foto’s
 • Portretmodus met scherptediepte-effect en diepteregeling
 • True Tone-flitser met 4 LEDs en Slow Sync
 • Geluid bij video’s opnemen in stereo
 • Vernieuwde selfie-camera met nieuwe lenzen en portret​belichting
 • Ondersteuning voor Animoji en Memoji
 • Dual-Sim Dual stand-by met eSIM
iPhone Xs 16x9
Klik/tap voor groter.

Het scherm is behoorlijk verschillend

Een van de grootste verschillen is het scherm. Een belangrijk element waar je bij het gebruik van de iPhone doorlopend naar kijkt. De iPhone XR heeft een LCD-scherm van 6,1-inch en een resolutie van 1792 x 828 pixels. Dat zorgt voor een scherpte van 326 pixels per inch (ppi). De contrastverhouding is 1400:1 en er is geen 3D Touch.

De iPhone Xs heeft een 5,8- of 6,5-inch OLED-scherm met een resolutie van respectievelijk 2436 x 1125 pixels of 2688 x 1242 pixels. Dat zorgt voor een scherpte van 458 ppi en een oneindige contrastverhouding. Ook ondersteunt het scherm HDR-weergave.

Ga je dit merken? Ja en nee. De OLED-schermen zijn van betere kwaliteit en de resolutie van de iPhone Xs is hoger. Zwart zal er door het hoge contrast van de Xs bovendien meer als echt zwart uitzien. De hogere resolutie zorgt daarnaast voor een scherper beeld en films en series komen dankzij HDR meer tot leven. Toch zijn dit verschillen die vooral zichtbaar zullen zijn als je de iPhone Xs en iPhone XR naast elkaar houdt. Het LCD-scherm van de iPhone XR is eigenlijk een grotere variant van het scherm van de iPhone 7 of iPhone 8. Niemand heeft ooit over de kwaliteit van die schermen geklaagd. Over het gebrek aan 3D Touch hebben we een apart artikel geschreven. (Zie ook → iPhone XR: het verschil tussen 3D Touch en Haptic Touch)

Klik/tap voor groter.

De behuizing verschilt, maar het is een kwestie van smaak

De iPhone Xs en iPhone XR hebben alle twee het ontwerp van de iPhone X met volledig edge-to-edge-scherm en notch (uitsparing). De behuizing van de iPhone XR is opgebouwd uit aluminium en heeft een glazen achterkant. Het toestel is IP67 spat‐, water‐ en stof​bestendig en dat wil zeggen dat de iPhone tot 30 minuten en 1 meter diep onder water overleefd. Het toestel komt in de kleuren zwart, wit, blauw, geel, rood en koraal.

De iPhone Xs heeft randen van staal en tevens een achterkant van glas. Het toestel is IP68 waterdicht en kan tot 30 minuten 2 meter onder water. De keuze in kleur is wat beperkter, namelijk goud, zilver en spacegrijs.

Wat is beter? Het komt hier grotendeels op smaak aan, maar de stalen randen van de iPhone Xs zullen sterker zijn dan het aluminium van de iPhone XR. De toestellen gebruiken alle twee even sterk Gorilla Glass voor het scherm, dus dat is niet kwetsbaarder. Een klein verschil dat zowel de behuizing als het scherm raakt, zijn de randen van het LCD-scherm. De iPhone XR heeft iets dikkere schermranden dan de iPhone Xs.

iPhone Xr scherm
Klik/tap voor groter.

Een groot verschil: de camera

Zowel de iPhone Xs als iPhone XR hebben een identieke groothoekcamera van 12 megapixels en een diafragma van ƒ/1.8. Ook de flits is identiek. De iPhone Xs heeft naast de groothoeklens nog een tweede camera, de telelens. Die stelt je in staat om 2x optisch te zoomen en met een digitale zoom erbij maximaal 10x te zoomen. De portretmodus (scherptediepte-effect) kan door de twee lenzen hardwarematig toegepast worden. Ook kun je op de portret­belichting vijf effecten toepassen (natuurlijk, studio, contour, toneel en toneel mono).

De iPhone XR heeft maar één camera. Er zit dus geen telelens op, maar de lens die er wel op zit is identiek aan die van de iPhone Xs. Je moet het op de iPhone XR dus zonder 2x optische zoom doen. Daardoor kun je maximaal 5x digitaal zoomen. Je kunt ondanks het gebrek aan een tweede lens wel de portretmodus (scherptediepte-effect) gebruiken. Die wordt softwarematig toegepast. Daardoor zijn er maar drie portret­belichting-effecten beschikbaar (natuurlijk, studio en contour).

Ga je dit merken? Ja. Optische zoom van de iPhone Xs is aanzienlijk beter dan digitale zoom van de iPhone XR. Je kunt verder inzoomen zonder kwaliteitsverlies en als je vaak in uitdagende omstandigheden fotografeert, is een optische zoom erg handig. Als je foto’s op andere platforms dan Facebook, Instagram of Twitter publiceert en ze wel eens wil laten printen of op een groter scherm wil bekijken, zal digitale zoom al snel opvallen. Post je alleen op sociale media en toon je foto’s vooral op het scherm van je iPhone, dan zal het verschil niet enorm zijn.

* Over de prestaties van de softwarematige portretmodus van de iPhone XR kunnen we nog niets zeggen. Of het toestel het in het donker net zo goed doet als de iPhone Xs is ook nog onduidelijk. Op moment van schrijven heeft nog niemand dit kunnen testen, want het toestel is nog niet uit. Zodra de eerste reviews verschijnen, zullen we dit updaten.

Klik/tap voor groter.

Verrassend verschil accuduur

Een verrassend verschil is de accuduur van de iPhone Xs, iPhone Xs Max en iPhone XR. De iPhone Xs heeft een accu met een capaciteit van 2658mAh, terwijl de grote iPhone Xs Max ook een aanzienlijk grotere accu heeft, namelijk 3174mAh. De iPhone XR zit er met 2942mAh tussenin. Je zou zeggen dat de iPhone Xs Max met zijn grote accu en zuinige OLED-scherm de beste accuduur heeft, maar volgens Apple’s eigen specificaties heeft de iPhone XR de beste accuduur. Dit kunnen we het best uitdrukken in een tabel.


Kleine verschillen in specs

Er zijn nog een aantal kleine verschillen in de technische specificaties van de toestellen. Het begint met Gigabit 4G. De iPhone Xs heeft vier antennes waardoor Gigabit 4G mogelijk is. De iPhone XR moet het net als de iPhone X met drie antennes doen, waardoor je maximaal 750Mbit/s door de lucht haalt. Nog een verschil in de technische specificaties: de iPhone Xs beschikt over 4GB RAM-geheugen, terwijl de iPhone XR 3GB RAM heeft.

Ga je dit merken? Voorlopig niet. Nederlandse en Belgische providers hebben nog lang niet overal Gigabit 4G in de lucht. En zelfs als ze het hebben, is het een ‘nice to have’ maar geen must op een mobiele telefoon. Met 4GB RAM is de iPhone Xs iets meer toekomstproof, maar ook met 3GB RAM kun je de komende jaren prima uit de voeten. iOS 12 doet het zelfs nog netjes op toestellen met 1GB RAM. Ben je een fanatieke, mobiele gamer? Dan kan 4GB RAM wel het verschil maken.

iPhone XR kleuren
Klik/tap voor groter.

Comfort

Tot slot willen we nog iets benadrukken dat erg weinig aandacht krijgt, namelijk het gebruikscomfort. Vergeet niet dat de iPhone XR absoluut geen klein toestel is. Met 6,1-inch is het een veel groter toestel dan de iPhone X. De vraag is maar of iedereen dit met één hand kan bedienen.

Kom je van een iPhone 6 Plus, 7 Plus of 8 Plus? Dan zal het met de iPhone XR niet heel veel wennen zijn. Het toestel is ongeveer even breed, dus als je op de Plus wel of niet met de duim bij de linker- of rechterkant van het scherm kon om bijvoorbeeld de Q te typen, zal dat niet veel anders zijn. Iets om rekening mee te houden, is dat de iPhone XR fysiek niet veel groter is dan de iPhone 6/7/8 Plus, maar wel een scherm heeft dat volledig naar de onder- en bovenkant doorloopt. De bovenkant van het scherm bereiken, zal dus lastiger zijn.

Kom je van een iPhone 6, 7 of 8? Dan zal het met de iPhone XR enorm wennen zijn. 6,1-inch is iets heel anders dan 4,7-inch en je zult echt flink moeten wennen aan dit enorme verschil. Is 4,7-inch naar je mening al groot genoeg? Dan is de iPhone Xr misschien wat too much en kun je beter voor de 5,8-inch iPhone Xs gaan.

Het belangrijkste advies is hier echter: probeer het in een winkel uit voordat je bestelt, of maak als je niet kunt wennen gebruik van het retourrecht dat je als consument hebt. Je kunt een nieuw toestel binnen twee weken zonder opgaaf van reden terugsturen bij een online aankoop.

iPhone Xs iPhone Xs Max iPhone Xr iPhone 8 Plus iPhone 8
Van links naar rechts: iPhone Xs (5,8-inch) iPhone Xs Max (6,5-inch), iPhone XR (6,1-inch), iPhone 8 Plus (5,5-inch) en iPhone 8 (4,7-inch) – Klik/tap voor groter.

Conclusie: kopen?

Als je het ons vraagt, is de iPhone XR een toptoestel met een ijzersterke prijs-kwaliteitverhouding. Het toestel doet op slechts enkele punten onder voor de iPhone Xs en dat zullen voor 95 procent van de gebruikers geen breekpunten zijn. Buiten smaak en voorkeuren zijn de twee grootste redenen om toch voor de iPhone Xs te gaan wat ons betreft de camera met optische zoom en het comfort van een relatief klein toestel. De iPhone XR lonkt daarentegen met zijn goede accuduur, prima prijs en leuk ontwerp.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone XR of iPhone XS kopen? De belangrijkste verschillen
Sluiten