iPhone XR of iPhone XS kopen? De belangrijkste verschillen

Door: Raymon Mens - 18 reacties
iPhone Xs iPhone Xr verschil kopen

De iPhone XS is al enige tijd te koop, maar heeft nu concurrentie van de iPhone XR worden besteld. Deze in september onthulde iPhone is dit jaar de goedkoopste nieuwe iPhone. Het prijsverschil is aanzienlijk, want voor een 64GB iPhone Xs betaal je € 1159, terwijl de iPhone Xr met 64GB opslag voor € 859 te koop is. Een vraag die bij veel consumenten leeft is: welke moet ik nou kopen en wat zijn de verschillen?

Om een weloverwogen keuze te maken, is het handig om de verschillen tussen de iPhone Xs en iPhone Xr te kennen. Die zijn namelijk niet altijd even duidelijk. Er zijn bovendien ook een boel overeenkomsten. Lees je met behulp van dit artikel in de verschillen in, zodat je een goede afweging kunt maken bij het kopen van een van de nieuwe toestellen.

Inhoud van vergelijking iPhone Xs en iPhone XR

Dit is een lang artikel. Ben je benieuwd naar een specifiek onderdeel? Gebruik dan onderstaande links om er snel naartoe te springen. Dit werkt helaas (nog) niet in de OMT-app, maar wel op de website.

Eerst de overeenkomsten, dan de verschillen

De iPhone XR wordt wel eens onterecht een budget-toestel genoemd. Dat is het absoluut niet, want bijna al het goede van de iPhone Xs zit ook in de iPhone XR. Deze zaken komen overeen:

 • Tot 50 procent snellere A12-chip
 • Face ID is door A12-chip even snel
 • True Tone-scherm dat zich aanpast aan omgevingslicht
 • Snelladen via USB-C en draadloos laden
 • Ondersteuning voor Bluetooth 5.0 en NFC
 • Slimme HDR voor foto’s
 • Portretmodus met scherptediepte-effect en diepteregeling
 • True Tone-flitser met 4 LEDs en Slow Sync
 • Geluid bij video’s opnemen in stereo
 • Vernieuwde selfie-camera met nieuwe lenzen en portret​belichting
 • Ondersteuning voor Animoji en Memoji
 • Dual-Sim Dual stand-by met eSIM
iPhone Xs 16x9
Klik/tap voor groter.

Het scherm is behoorlijk verschillend

Een van de grootste verschillen is het scherm. Een belangrijk element waar je bij het gebruik van de iPhone doorlopend naar kijkt. De iPhone XR heeft een LCD-scherm van 6,1-inch en een resolutie van 1792 x 828 pixels. Dat zorgt voor een scherpte van 326 pixels per inch (ppi). De contrastverhouding is 1400:1 en er is geen 3D Touch.

De iPhone Xs heeft een 5,8- of 6,5-inch OLED-scherm met een resolutie van respectievelijk 2436 x 1125 pixels of 2688 x 1242 pixels. Dat zorgt voor een scherpte van 458 ppi en een oneindige contrastverhouding. Ook ondersteunt het scherm HDR-weergave.

Ga je dit merken? Ja en nee. De OLED-schermen zijn van betere kwaliteit en de resolutie van de iPhone Xs is hoger. Zwart zal er door het hoge contrast van de Xs bovendien meer als echt zwart uitzien. De hogere resolutie zorgt daarnaast voor een scherper beeld en films en series komen dankzij HDR meer tot leven. Toch zijn dit verschillen die vooral zichtbaar zullen zijn als je de iPhone Xs en iPhone XR naast elkaar houdt. Het LCD-scherm van de iPhone XR is eigenlijk een grotere variant van het scherm van de iPhone 7 of iPhone 8. Niemand heeft ooit over de kwaliteit van die schermen geklaagd. Over het gebrek aan 3D Touch hebben we een apart artikel geschreven. (Zie ook → iPhone XR: het verschil tussen 3D Touch en Haptic Touch)

iPhone Xr behuizing
Klik/tap voor groter.

De behuizing verschilt, maar het is een kwestie van smaak

De iPhone Xs en iPhone XR hebben alle twee het ontwerp van de iPhone X met volledig edge-to-edge-scherm en notch (uitsparing). De behuizing van de iPhone XR is opgebouwd uit aluminium en heeft een glazen achterkant. Het toestel is IP67 spat‐, water‐ en stof​bestendig en dat wil zeggen dat de iPhone tot 30 minuten en 1 meter diep onder water overleefd. Het toestel komt in de kleuren zwart, wit, blauw, geel, rood en koraal.

De iPhone Xs heeft randen van staal en tevens een achterkant van glas. Het toestel is IP68 waterdicht en kan tot 30 minuten 2 meter onder water. De keuze in kleur is wat beperkter, namelijk goud, zilver en spacegrijs.

Wat is beter? Het komt hier grotendeels op smaak aan, maar de stalen randen van de iPhone Xs zullen sterker zijn dan het aluminium van de iPhone XR. De toestellen gebruiken alle twee even sterk Gorilla Glass voor het scherm, dus dat is niet kwetsbaarder. Een klein verschil dat zowel de behuizing als het scherm raakt, zijn de randen van het LCD-scherm. De iPhone XR heeft iets dikkere schermranden dan de iPhone Xs.

iPhone Xr scherm
Klik/tap voor groter.

Een groot verschil: de camera

Zowel de iPhone Xs als iPhone XR hebben een identieke groothoekcamera van 12 megapixels en een diafragma van ƒ/1.8. Ook de flits is identiek. De iPhone Xs heeft naast de groothoeklens nog een tweede camera, de telelens. Die stelt je in staat om 2x optisch te zoomen en met een digitale zoom erbij maximaal 10x te zoomen. De portretmodus (scherptediepte-effect) kan door de twee lenzen hardwarematig toegepast worden. Ook kun je op de portret­belichting vijf effecten toepassen (natuurlijk, studio, contour, toneel en toneel mono).

De iPhone XR heeft maar één camera. Er zit dus geen telelens op, maar de lens die er wel op zit is identiek aan die van de iPhone Xs. Je moet het op de iPhone XR dus zonder 2x optische zoom doen. Daardoor kun je maximaal 5x digitaal zoomen. Je kunt ondanks het gebrek aan een tweede lens wel de portretmodus (scherptediepte-effect) gebruiken. Die wordt softwarematig toegepast. Daardoor zijn er maar drie portret­belichting-effecten beschikbaar (natuurlijk, studio en contour).

Ga je dit merken? Ja. Optische zoom van de iPhone Xs is aanzienlijk beter dan digitale zoom van de iPhone XR. Je kunt verder inzoomen zonder kwaliteitsverlies en als je vaak in uitdagende omstandigheden fotografeert, is een optische zoom erg handig. Als je foto’s op andere platforms dan Facebook, Instagram of Twitter publiceert en ze wel eens wil laten printen of op een groter scherm wil bekijken, zal digitale zoom al snel opvallen. Post je alleen op sociale media en toon je foto’s vooral op het scherm van je iPhone, dan zal het verschil niet enorm zijn.

* Over de prestaties van de softwarematige portretmodus van de iPhone XR kunnen we nog niets zeggen. Of het toestel het in het donker net zo goed doet als de iPhone Xs is ook nog onduidelijk. Op moment van schrijven heeft nog niemand dit kunnen testen, want het toestel is nog niet uit. Zodra de eerste reviews verschijnen, zullen we dit updaten.

iPhone Xs Camera
Klik/tap voor groter.

Verrassend verschil accuduur

Een verrassend verschil is de accuduur van de iPhone Xs, iPhone Xs Max en iPhone XR. De iPhone Xs heeft een accu met een capaciteit van 2658mAh, terwijl de grote iPhone Xs Max ook een aanzienlijk grotere accu heeft, namelijk 3174mAh. De iPhone XR zit er met 2942mAh tussenin. Je zou zeggen dat de iPhone Xs Max met zijn grote accu en zuinige OLED-scherm de beste accuduur heeft, maar volgens Apple’s eigen specificaties heeft de iPhone XR de beste accuduur. Dit kunnen we het best uitdrukken in een tabel.

 iPhone Xs (5,8-inch)iPhone Xs Max (6,5-inch)iPhone Xr (6,1-inch)
BellenTot 20 uurTot 25 uurTot 25 uur
InternetgebruikTot 12 uurTot 13 uurTot 15 uur
Video afspelenTot 14 uurTot 15 uurTot 16 uur
Audio afspelenTot 60 uurTot 65 uurTot 65 uur

Kleine verschillen in specs

Er zijn nog een aantal kleine verschillen in de technische specificaties van de toestellen. Het begint met Gigabit 4G. De iPhone Xs heeft vier antennes waardoor Gigabit 4G mogelijk is. De iPhone XR moet het net als de iPhone X met drie antennes doen, waardoor je maximaal 750Mbit/s door de lucht haalt. Nog een verschil in de technische specificaties: de iPhone Xs beschikt over 4GB RAM-geheugen, terwijl de iPhone XR 3GB RAM heeft.

Ga je dit merken? Voorlopig niet. Nederlandse en Belgische providers hebben nog lang niet overal Gigabit 4G in de lucht. En zelfs als ze het hebben, is het een ‘nice to have’ maar geen must op een mobiele telefoon. Met 4GB RAM is de iPhone Xs iets meer toekomstproof, maar ook met 3GB RAM kun je de komende jaren prima uit de voeten. iOS 12 doet het zelfs nog netjes op toestellen met 1GB RAM. Ben je een fanatieke, mobiele gamer? Dan kan 4GB RAM wel het verschil maken.

iPhone XR kleuren
Klik/tap voor groter.

Comfort

Tot slot willen we nog iets benadrukken dat erg weinig aandacht krijgt, namelijk het gebruikscomfort. Vergeet niet dat de iPhone XR absoluut geen klein toestel is. Met 6,1-inch is het een veel groter toestel dan de iPhone X. De vraag is maar of iedereen dit met één hand kan bedienen.

Kom je van een iPhone 6 Plus, 7 Plus of 8 Plus? Dan zal het met de iPhone XR niet heel veel wennen zijn. Het toestel is ongeveer even breed, dus als je op de Plus wel of niet met de duim bij de linker- of rechterkant van het scherm kon om bijvoorbeeld de Q te typen, zal dat niet veel anders zijn. Iets om rekening mee te houden, is dat de iPhone XR fysiek niet veel groter is dan de iPhone 6/7/8 Plus, maar wel een scherm heeft dat volledig naar de onder- en bovenkant doorloopt. De bovenkant van het scherm bereiken, zal dus lastiger zijn.

Kom je van een iPhone 6, 7 of 8? Dan zal het met de iPhone XR enorm wennen zijn. 6,1-inch is iets heel anders dan 4,7-inch en je zult echt flink moeten wennen aan dit enorme verschil. Is 4,7-inch naar je mening al groot genoeg? Dan is de iPhone Xr misschien wat too much en kun je beter voor de 5,8-inch iPhone Xs gaan.

Het belangrijkste advies is hier echter: probeer het in een winkel uit voordat je bestelt, of maak als je niet kunt wennen gebruik van het retourrecht dat je als consument hebt. Je kunt een nieuw toestel binnen twee weken zonder opgaaf van reden terugsturen bij een online aankoop.

iPhone Xs iPhone Xs Max iPhone XR iPhone 8 Plus iPhone 8
Van links naar rechts: iPhone Xs (5,8-inch) iPhone Xs Max (6,5-inch), iPhone XR (6,1-inch), iPhone 8 Plus (5,5-inch) en iPhone 8 (4,7-inch) – Klik/tap voor groter.

Conclusie: kopen?

Als je het ons vraagt, is de iPhone XR een toptoestel met een ijzersterke prijs-kwaliteitverhouding. Het toestel doet op slechts enkele punten onder voor de iPhone Xs en dat zullen voor 95 procent van de gebruikers geen breekpunten zijn. Buiten smaak en voorkeuren zijn de twee grootste redenen om toch voor de iPhone Xs te gaan wat ons betreft de camera met optische zoom en het comfort van een relatief klein toestel. De iPhone XR lonkt daarentegen met zijn goede accuduur, prima prijs en leuk ontwerp.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  GT1988

  De verschillen tussen de Xs en de Xs? ?

 • Profielfoto
  mhoeve

  Waarom willen sommige mensen hun mobiele telefoon met één hand kunnen vasthouden én bedienen? Ik heb dat nog nooit gedaan. Met de ene hand hou ik het toestel vast en met de andere bedien ik het toestel. Wat het formaat betreft: ik moet het toestel comfortabel in mijn broekzak kunnen dragen. Dat lukt met de iPhone X prima, met de iPhone XS Max niet (te groot). Bij de iPhone XR zal het er om hangen. En nee, ik loop niet continu met dat ding in mijn handen, zoals de helft van de wereldpopulatie wel doet, want dat maakt de grootte van het toestel niets uit.

 • Profielfoto
  Loyd

  Die chroom omlijsting van de XS; vreselijk lelijk

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Loyd, heb je het over het onberispelijk gepolijste roestvrij staal?

  @Raymon, indien mogelijk misschien toch de “s” en “r” uit iPhone XR en iPhone XS in drukletters schrijven? Onlangs zag ik dat artikel op Macrumors waarin ze de bevestiging van de spelling gaven. Indien mogelijk dienen de suffixen in ‘small caps’ geschreven te worden, zijnde “s” en “ʀ”, indien deze niet beschikbaar zijn dienen “S” “R” gebruikt te worden.

  iPhone Xs en iPhone Xr zijn naar verluidt incorrect.

  iPhone Xs en iPhone Xʀ dienen gebruikt te worden indien mogelijk, indien niet moeten iPhone XS en iPhone XR gebruikt worden.

  https://www.macrumors.com/2018/09/18/psa-its-iphone-xs-and-iphone-xr-in-all-caps/

 • Profielfoto
  Night

  Inderdaad, zelfs Apple gebruikt deze schijfwijze op hun site. We hebben de schrijfwijze Xs en Xr echter al vanaf de allereerste geruchten, waarin de naam bekend werd gebruikt. Vandaar dat we hem nog steed hanteren.

  De officiële schrijfwijze is inderdaad iPhone Xs en Xʀ. Het is wel lastig typen. De kleine hoofdletter ‘r’ is namelijk geen officieel teken uit het standaard Latijnse alfabet, zoals de ‘r’ en ‘R’, maar een kleinkapitaal, een typografische ‘truc’.

  De meeste sites zullen daarom gewoon kiezen tussen XR en Xr. Als je goed kijkt zul je ook zien dat de ʀ vetter lijkt dan de andere letters. Persoonlijk vind ik dat er niet echt geweldig uitzien.

 • Profielfoto
  McMeller

  XR of Xr ziet er als je het mij vraagt ook strakker uit dan kleinkapitaal. Maar goed, waar maken we ons druk om.

  Overigens wel een bijzonder standpunt, dat je iets onder andere aanhoudt omdat je het zo al uit het geruchtencircuit had opgepikt.;-)

 • Profielfoto
  @RoRoNL

  Wat een ontzettend helder en  handig artikel jongens!

  Mooi overzichtstuk, bedankt.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Night, als medium zijnde lijkt het mij eerder prioritair om correcte schrijfwijzen te hanteren. Ik zou zelf niet weten hoe ik die “ʀ” kan typen met een toetsenbord, de enige manier waarop ik deze tevoorschijn weet te halen is copy-paste.
  Ik neem aan dat deze complexiteit het bestaan van de alternatieve, tevens correcte schrijfwijzen gebruikmakend van gewone drukletters impliceert. Indien die ‘small caps’ dus moeilijk te gebruiken zijn dienen dus de namen ‘iPhone XS’ en ‘iPhone XR’ gebruikt te worden.
  Verdergaan met ‘iPhone Xs’ en ‘iPhone Xr’ lijkt mij toch wat slordig.

 • Profielfoto
  MisterM

  Het scherm is nou niet bepaald een grotere versie dan het scherm van de iPhone 7 of 8z het scherm van de iPhone 7 en 8 zijn full HD en hebben 3D touch. Ze hebben meer pixels en een hogere ppi dan de XR. De lagere resolutie, welke dan ook nog tot een groter formaat word opgerekt is dus niet bepaald vergelijkbaar.

 • Profielfoto
  JVH1968

  Kijk zo’n artikel help me weer een stukje op weg om te besluiten welke ik moet kopen. Zit nu nog vast aan de iPhone 6 en wil een nieuw toestel. De grootte vind ik echt wel een dingetje dat de doorslag geeft. Anderzijds vind ik dat de Xr voor mij betreft voldoende functies heeft. Beste tip uit het artikel: ga naar de winkel en bekijk ze eerst. Gaan we doen!

 • Profielfoto
  wensink

  @MisterM dat is niet waar, de 7 en 8 hadden een ppi van 326. De 7 Plus en 8 Plus hadden echter wel een hogere ppi, van 401, en die zijn full HD inderdaad. Ik ben het wel met je eens dat het niet een fantastisch scherm is in de XR, maar Apple wil natuurlijk onderscheid maken tussen de XR en XS…

 • Profielfoto
  MisterM

  wensink op 11 oktober 2018 15:08
  @MisterM dat is niet waar, de 7 en 8 hadden een ppi van 326. De 7 Plus en 8 Plus hadden echter wel een hogere ppi, van 401, en die zijn full HD inderdaad. Ik ben het wel met je eens dat het niet een fantastisch scherm is in de XR, maar Apple wil natuurlijk onderscheid maken tussen de XR en XS…

  Ik doel ook inderdaad op de plus varianten. Echter heb ik dat niet duidelijk neergezet. Ik bedoel deze wel daar deze hetzelfde formaat hebben. Het scherm is dus inderdaad zoals je zelf zegt wel degelijk anders en niet echt vooruitstrevend.

 • Profielfoto
  gen77

  zeggen dat de iPhone tot 30 minuten en 1 meter diep onder water overleefd.

  Moet zijn overleeft

 • Profielfoto
  monty python

  Relevant artikel. Denk toch voor de XR te gaan. Ik kom van een 7 en dat scherm is voor mij al moeilijk voor verbetering vatbaar. Enkel de grootte doet me nog twijfelen.

 • Profielfoto
  Kevin

  Barika Cala Saidah op 11 oktober 2018 01:14
  @Night, als medium zijnde lijkt het mij eerder prioritair om correcte schrijfwijzen te hanteren. Ik zou zelf niet weten hoe ik die “ʀ” kan typen met een toetsenbord, de enige manier waarop ik deze tevoorschijn weet te halen is copy-paste.
  Ik neem aan dat deze complexiteit het bestaan van de alternatieve, tevens correcte schrijfwijzen gebruikmakend van gewone drukletters impliceert. Indien die ‘small caps’ dus moeilijk te gebruiken zijn dienen dus de namen ‘iPhone XS’ en ‘iPhone XR’ gebruikt te worden.
  Verdergaan met ‘iPhone Xs’ en ‘iPhone Xr’ lijkt mij toch wat slordig.

  Wat heb jij een kutleven als het werkelijk jouw prioriteit heeft om hier een discussie over aan te gaan op OMT. XR, Xʀ, Xr, who gives a damn?

  On topic: Een helder artikel dat de verschillen fijn op een rij zet. De opmerking over het formaat vind ik een terecht punt. 6,1 inch is voor mij echt groot. Ik ben die persoon die zijn  telefoon graag met één hand bedient. De camera, het scherm en het formaat vind ik dealbreakers om te kiezen voor de XS.

 • Profielfoto
  recoiller

  Zeer fijn artikel, helpt mij enorm met de keuze. Ik heb nu een 7 en vond eigenlijk de XR duur genoeg en de voordelen van de XS nogal overpriced. Inmiddels heb ik mijn besluit bijgesteld door dit artikel. Hoewel de extra batterijduur van de XR mij aanspreekt ga ik toch voor de kleine XS. Bereik binnen is met de 7 is nogal bedenkelijk en de extra antenne is voor mij de primaire motivatie voor de XS. Ook de kleinere omvang. Ik bedien hem ook vaak met 1 hand en als dat kan dan weet ik dat hij ook in mijn zak past.

 • Profielfoto
  barto7

  Ik vind het scherm van de XS echt opvallend veel beter dan mijn vorige 7. Dat verschil is groter dan jullie schrijven. Echt elke keer als ik mijn telefoon gebruik realiseer ik me hoe blij ik ben met het scherm. Dat zie je niet alleen als je het toestel naast een ouder model houdt.

 • Profielfoto
  Jorte

  Dank voor artikel.

  Ik ben vandaag gaan kijken naar de telefoons. Tja…ik heb nu een 6s en die vind ik al wat groot. Vooraf dacht ik nog dat ik met de inruil misschien toch wel een nieuwe wilde hebben, maar nee, ik wacht we tot er een model komt dat ik gewoon als telefoon kan gebruiken ipv zaktelevisie. Ieder heeft natuurlijk een eigen smaak, maar waarom Apple nu alleen maar voor die joekels heeft gekozen snap ik niet.