iPhone XR: Apple wil functies Haptic Touch snel uitbreiden

Door: Raymon Mens - 4 reacties
iPhone XR Haptic Touch

De iPhone XR heeft geen 3D Touch. Dat wil zeggen dat het scherm geen onderscheid kan maken tussen een stevige en gewone druk. Daarom zijn lang niet alle 3D Touch-functies beschikbaar. Gelukkig heeft Apple met Haptic Touch een aantal 3D Touch-functies naar de iPhone XR gebracht.

Momenteel zijn die functies nog erg beperkt. Je kunt op de XR alleen met een stevige druk de camera of zaklamp vanuit het lockscreen openen. Daarnaast is het mogelijk om met een cursor snel door tekst te gaan door de spatiebalk ingedrukt te houden, maar daar blijft het ook wel bij. Gelukkig zegt Apple tegen The Verge dat er plannen zijn voor het uitbreiden van Haptic Touch-functies.

iPhone XR: meer functies Haptic Touch

Om welke functies het gaat en op welke termijn die naar de iPhone XR komen, is nog onduidelijk. Wel duidelijk is dat je als iPhone XR-gebruiker momenteel behoorlijk wat handigheidjes mist. Zo kun je met 3D Touch stevig op een icoon van een app drukken om snelle acties meteen te openen. Ook een voorbeeld van een link, bericht of e-mail krijgen door er stevig op te drukken, behoort tot de mogelijkheden. Het zijn geen essentiële dingen, maar 3D Touch is een handigheidje waar je snel aan gewend kunt raken.

3D Touch iPhone XS
3D Touch-functies op de iPhone XS – Klik/tap voor groter.

Het brengen van 3D Touch-functies naar de iPhone XR lijkt een aardige uitdaging. Het scherm van de nieuwste iPhone is immers niet drukgevoelig en daarom moet Apple op een andere manier meten of je hard drukt. De hoeveelheid vingeroppervlak op het scherm zou een indicator kunnen zijn, maar is nooit zo betrouwbaar als een echte dieptemeting.

Geen 3D Touch, geen breekpunt

Uit de eerste reviews van de iPhone XR blijkt dat het gebrek aan 3D Touch geen breekpunt is. Apple heeft met Haptic Touch de drie belangrijkste functies van 3D Touch weten te simuleren, maar het werkt niet zo snel als een echt drukgevoelig scherm. Ondanks deze kritiek, zijn de eerste reviews erg lovend en is 3D Touch eerder een ‘leuk om te hebben’ dan een functie waar je niet zonder kunt. (Zie ook → Eerste reviews: iPhone XR maakt een verpletterende indruk)

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Spinozo

  Vooral de 3D Touch van de OMT app gebruik ik dagelijks dus ik hoop dat dit ook voor de Haptische versie terugkomt.

 • Profielfoto
  Wootism

  Moest de titel op dat artikel-screen echt twee keer lezen :’)

  iOS 12.1 lost bug die opladen iPhone verhinderde op

   

 • Profielfoto
  vincentvega

  Ik durf te wedden dat de meeste reageerders het toestel nog niet in het echt gezien hebben en toch een oordeel klaar hebben. Best kansloos

 • Profielfoto
  Kevin

  vincentvega op 24 oktober 2018 20:59
  Ik durf te wedden dat de meeste reageerders het toestel nog niet in het echt gezien hebben en toch een oordeel klaar hebben. Best kansloos

  Dat is nou eenmaal deze tijd. Je verkoopt je product online. Inderdaad best kansloos dat Apple de telefoon zo slecht in de markt weet te zetten.