Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 3 oktober 2018

iPhone XR: alles over 3D Touch en Haptic Touch

3D Touch werd in 2015 samen met de iPhone 6s geïntroduceerd. Sindsdien is iedere nieuwe iPhone (op de iPhone SE na) voorzien van het scherm waar je harder op kunt drukken om snelle acties uit te voeren. De iPhone Xr gaat echter met die traditie breken. Het wordt de eerste iPhone zonder 3D Touch, maar het toestel heeft wel Haptic Touch. Wat is het verschil? Wij duiken in de technologie en werking in de praktijk.

Inhoud van deze FAQ

Hoe werkt 3D Touch?

Om te begrijpen hoe Haptic Touch werkt, moet je eerst weten hoe 3D Touch werkt. Apple heeft de schermen van de iPhone met 3D Touch voorzien van een extra laag die op meerdere niveaus drukgevoelig is. Daardoor kan de iPhone precies meten hoeveel druk je op het scherm uitoefent. Als je veel druk uitoefent, kunnen andere functies aangeroepen worden. Bijvoorbeeld een preview van een webpagina of een snelmenu. 3D Touch is dus een techniek die in het scherm geïntegreerd is. De taptic engine (trilmotor) van de iPhone geeft een signaal als je hard genoeg hebt gedrukt.

Klik/tap voor groter.

Hoe werkt Haptic Touch?

Haptic Touch werkt volledig softwarematig. De iPhone XR is niet voorzien van een laag die precies kan meten hoeveel druk op het scherm uitgevoerd wordt. In plaats van de druk te meten, kijkt Apple waarschijnlijk softwarematig of er meer vingeroppervlak op het scherm geregistreerd wordt. Bij harder drukken, raakt immers meer vingeroppervlak het scherm en kan Apple met enige nauwkeurigheid meten of je hard of zacht drukt. Als het toestel denkt dat je hard drukt, volgt hetzelfde trilsignaal als bij 3D Touch.

Waarom krijgt een oude iPhone geen Haptic Touch?

Als het een softwarematige functie is, zouden oudere iPhone-modellen ook gemakkelijk Haptic Touch kunnen krijgen. Toch is het niet zo simpel, want de iPhone Xr (en iPhone Xs) hebben een verbetering in het scherm zitten die Haptic Touch mogelijk maakt. Het scherm van de iPhone Xs en iPhone Xr wordt namelijk 120 keer per seconde op aanrakingen gescand. Daardoor is sneller te detecteren of er meer vingeroppervlak op het scherm gedrukt wordt en de gebruiker dus harder op het scherm drukt.

Verschil in functies: 3D Touch en Haptic Touch

Er is niet alleen een groot, technisch verschil tussen 3D Touch en Haptic Touch, maar ook een verschil in functionaliteit. 3D Touch stelt je in staat om stevig op iconen te drukken en snelle acties in een app op te roepen als snelkoppeling. Ook kun je in bijvoorbeeld Safari stevig op een link drukken om een kleine preview te openen, zodra je de link loslaat, verdwijnt die weer.

Dit is alleen met 3D Touch mogelijk. Met Haptic Touch kun je dit allemaal niet, omdat de iPhone niet heel goed onderscheid kan maken tussen lang en stevig drukken. Iconen op het home-scherm van een iPhone verplaatsen, moet door lang op een icoon te drukken. Apple kan omdat het met Haptic Touch niet heel goed onderscheid kan maken tussen een lange en stevige druk geen snelkoppelingen aanbieden als je een icoon stevig indrukt. Het ziet er voor het systeem vrijwel hetzelfde uit als lang drukken. (Zie ook → Haptic Touch vs. 3D Touch: de functionele verschillen)

3D Touch iPhone Xs
Klik/tap voor groter.

 

Is 3D Touch echt nodig of is Haptic Touch genoeg?

3D Touch is vooral handig en kan je sneller laten werken, maar lang niet iedereen gebruikt het dagelijks. Apps kunnen ook geen functies die niet op een andere manier aan te roepen zijn, onder een 3D Touch-gebaar stoppen. Je mist er dus geen functies in apps door. Het is dus niet écht nodig, maar als je weet hoe je het moet gebruiken wel handig. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat Apple het bij de iPhone Xr weg heeft gelaten, maar de functies op het lock-scherm zoals de camera en zaklamp inschakelen wel met Haptic Touch laat werken.

Meer over de iPhone Xr

De iPhone XR is nu overal te koop. Voor een 64GB model betaal je in Nederland en België € 859,00. (Zie ook ➝ Eerste reviews: iPhone XR maakt een verpletterende indruk)

iPhone XR kleuren
Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
iPhone XR: alles over 3D Touch en Haptic Touch
Sluiten