Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 1 oktober 2018

iPhone snelladen: zo werkt het en dit heb je nodig

Een goed bewaard geheim is dat de iPhone ondersteuning voor snelladen heeft. Apple levert standaard een kleine lader in de doos, die levert maximaal 5 watt en is absoluut geen snellader. Met de iPad-lader van 12 watt gaat het al een beetje sneller, maar nog niet zo snel als mogelijk. Dit moet je weten over snelladen en USB-C Power Delivery.

Welke iPhone kan snelladen?

Niet iedere iPhone kan snelladen. Apple kwam pas in 2017 met ondersteuning voor USB-C Power Delivery. Dat is de achterliggende techniek die het gebruik van een snellader mogelijk maakt. Deze toestellen zijn compatibel:

  • 2017: iPhone 8 en iPhone 8 Plus
  • 2017: iPhone X
  • 2018: iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR

Alle oudere toestellen zoals de iPhone 7, iPhone 6s, iPhone SE en iPhone 6 ondersteunen geen snelladen en USB-C Power Delivery. Als je deze toestellen op een snellader aansluit, zal het nog trager gaan dan met een iPad-lader. Niet doen dus.

Wat is USB-C Power Delivery

USB-C Power Delivery is een nieuw protocol dat een apparaat en oplader automatisch met elkaar laat onderhandelen over de hoeveelheid stroom die geleverd mag worden. Dit begint altijd met 10 watt, maar een apparaat kan zelf aangeven hoeveel watt het maximaal kan ontvangen. Dat kan 10 watt, maar ook 18, 36, 60 of 100 watt zijn. De iPhone ondersteunt maximaal 18 watt en kan daarmee aanzienlijk sneller laden.

iPhone lightning
Klik/tap voor groter.

Maar de iPhone heeft toch helemaal geen USB-C?

Dat klopt, maar de nieuwe Lightning-poorten in de toestellen die vanaf 2017 uitgebracht worden, ondersteunen wél USB-C Power Delivery. De poort ziet er dus niet als USB-C uit maar ondersteunt wel dezelfde techniek.

Wat heb ik nodig voor snelladen?

De kabel die bij de iPhone geleverd wordt, is niet geschikt voor de hoge wattages die een snellader levert. Daarom heb je als eerste een nieuwe kabel nodig. Dit is een USB-C-naar-Lightning-kabel en die wordt op moment van schrijven alleen door Apple verkocht. Andere fabrikanten maken ‘m nog niet.

Naast de nieuwe kabel, heb je ook een nieuwe oplader nodig. Heb je een recente MacBook? Mooi! Dan heb je al een geschikte USB-C-lader. Je kunt de USB-C-naar-Lightning-kabel gewoon koppelen aan de MacBook-lader en je iPhone snel opladen. Heb je nog geen lader en wil je in de Apple-stijl blijven? Dan kun je Apple’s kleine 18 watt USB-C-lader kopen. Die is gemaakt voor de iPad Pro, maar tankt de iPhone ook snel vol. Belkin is een ander gerenommeerd merk dat ook geschikte lader smaakt.

iPhone USB-C Lightning 16x9
Klik/tap voor groter.

Is een iPhone snelladen echt veel sneller?

Apple claimt dat je met snelladen een iPhone binnen een half uur weer 50 procent opgeladen hebt. In onze test, die je hieronder ziet, blijkt dat te kloppen. Terwijl de standaard bij de iPhone geleverde lader binnen een half uur de accu slechts 18 procent weet op te laden, tankt de snellader het toestel 51 procent vol. Dit is ook aanzienlijk sneller dan een iPad-lader, die binnen een half uur tot 32 procent komt.

iPhone X draadloos opladen 001
Klik/tap voor groter.

Moet ik een snellader kopen of niet?

Je iPhone snelladen is geen goedkope hobby en dat komt omdat Apple de vereiste kabel en oplader niet in de doos levert. Dat is wat ons betreft een gemiste kans, zeker bij de premium-toestellen die Apple maakt. Als je vaak onderweg bent en korte pauzes hebt, kan het zeker nuttig zijn om een snellader aan te schaffen en te beginnen met je iPhone snelladen. Voor andere doeleinden is een iPad-lader van 12 watt niet eens erg veel trager en de beste keuze.

Reageer op artikel:
iPhone snelladen: zo werkt het en dit heb je nodig
Sluiten