iPhone en Apple Watch zijn in de VS ook collegekaart

Door: Raymon Mens - 6 reacties
iPhone Collegekaart 16x9

De iPhone en Apple Watch kunnen in bepaalde Amerikaanse scholen nu ook als collegekaart dienen. Apple kondigde deze functie al kort tijdens WWDC 2018 aan en nu zijn de virtuele studentenkaarten live op drie Amerikaanse universiteiten. Studenten kunnen hun collegekaart niet alleen gebruiken om betalingen te verrichten, maar ook om boeken te lenen en toegang tot de sportschool te krijgen.

Het gaat om Duke University in North Carolina en de universiteiten van Alabama en Oklahoma. Later dit jaar haken nog twee universiteiten aan. Door de nieuwe technologie wordt een collegekaart gewoon een kaart in de Wallet-app van Apple. Net als Apple Pay-passen.

Betalingen, toegang en meer

Apple zegt dat de kaarten gebruikt kunnen worden om betalingen te verrichten op de campus. Bijvoorbeeld bij de kantine, wasserij en koffieautomaat, maar ook als toegangsbadge voor slaapzalen, sportschool of in de bibliotheek. De iPhone Xs kan op dit gebied ook iets nieuws. Als de nieuwe iPhone als toegangsbadge voor een bepaalde ruimte wordt gebruikt, is authenticatie met Face ID de tweede keer niet meer nodig. Zo is de iPhone even snel als een toegangspasje.

iPhone collegekaart
Klik/tap voor groter.

Deze pilot met universiteiten is mogelijk een grote test voor de toekomst van Apple’s Wallet-app en Apple Pay. Tijdens de onthulling in 2014 zei Tim Cook al dat het de bedoeling is om de portemonnee te vervangen. Op dat gebied is nog veel werk aan de winkel. Apple Pay werkt bijvoorbeeld in steden zoals Tokio, Beijing en Londen al in het openbaar vervoer, maar dat zijn de uitzonderingen. Apple heeft ook nog geen oplossing voor officiële documenten zoals identiteitskaarten en rijbewijzen. Wel duidelijk is dat onze portefeuilles de komende jaren aanzienlijk lichter kunnen worden. (Zie ook ➝ De volgende stap voor Apple Pay: toegangskaarten)

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  P-sibuna

  Maar heel veel kaarten zoals bijv. de AH Bonuskaart of kruidvatkaart gaat dan weer niet (toen in ieder geval), daar gebruik ik nu Stocard voor. Zou mooi zijn als dat ook allemaal kan worden oopgenomen in de Wallet. Gebruik Wallet nu enkel en allleen voor bioscoopkaartjes.

 • Profielfoto
  Cest Mac

  Naast de bios, gebruik ik het vooral voor de vliegtickets. Helaas zijn nog niet veel bedrijven die er gebruik van willen maken in NL. Daarnaast hoop ik toch wel dat Apple pay binnenkort in NL beschikbaar komt.

 • Profielfoto
  acvz

  P-sibuna op 3 oktober 2018 08:01
  Maar heel veel kaarten zoals bijv. de AH Bonuskaart of kruidvatkaart gaat dan weer niet (toen in ieder geval), daar gebruik ik nu Stocard voor. Zou mooi zijn als dat ook allemaal kan worden oopgenomen in de Wallet. Gebruik Wallet nu enkel en allleen voor bioscoopkaartjes.

  De bonuskaart zit tegenwoordig verwerkt in de AH appie-app, waarbij je hem in de meeste winkels tegenwoordig al zelf kunt scannen aan de kassa vanaf je telefoon of smartwatch. Hoef je dus ook niet meer je dure telefoon aan de caissière te geven ?

 • Profielfoto
  aaa

  Ik gebruik al een tijdje apple pay, werkt gewoon met bunq. Je kunt je nog steeds gewoon aanmelden.

 • Profielfoto
  Loyd

  P-sibuna op 3 oktober 2018 08:01
  Maar heel veel kaarten zoals bijv. de AH Bonuskaart of kruidvatkaart gaat dan weer niet (toen in ieder geval), daar gebruik ik nu Stocard voor. Zou mooi zijn als dat ook allemaal kan worden oopgenomen in de Wallet. Gebruik Wallet nu enkel en allleen voor bioscoopkaartjes.

  Met pasnl heb je al je passen in 1 app, net zoals lidmaatschapskaarten en dergelijke

 • Profielfoto
  corvankruchten

  aaa op 3 oktober 2018 12:15
  Ik gebruik al een tijdje apple pay, werkt gewoon met bunq. Je kunt je nog steeds gewoon aanmelden.

  Aanmelden kan nog steeds, maar Applepay is niet meer mogelijk.