[Update] ‘iPad Pro 2018 krijgt magnetische connector en Apple Pencil 2 en nog snellere A12X processor’

Door: Night - 19 reacties
iPad Pro

De iPad Pro 2018 komt er naar verwachting nog dit najaar en er begint steeds meer bekend te worden. Het bestaan van de tablet werd eerder al in een bètaversie van iOS 12.1 bevestigd en nu weten we ook meer over de specificaties.

De Amerikaanse website 9to5Mac kreeg nieuwe informatie onder ogen. Die komt van bronnen die bij de ontwikkeling van de iPad Pro 2018 waren betrokken. Eerdere geruchten over USB-C worden bevestigd, maar er blijkt nóg een nieuwe connector op de tablet te zitten. Er komt ook een nieuwe Apple Pencil.

[update] iPad Pro 2018 krijgt sneller A12X processor

We hebben net ook de bevestiging gekregen dat de nieuwe iPad Pro’s zullen worden voorzien van een nieuwe, bloedsnelle processor. De A12X, zoals deze gaat heten, zal nóg een tandje sneller zijn dan de A12 die we kennen uit de laatste iPhones. Ook de A12X GPU zal een stuk krachtiger worden. Niet vreemd, want het scherm van een iPad is wel een stukje groter als dat van een iPhone.

Deze processor, met als codenaam Vortex, kwamen we al in eerdere geruchten tegen. Dat dat een snellere ‘versie 2’ zou zijn van de huidige A12 was echter nog niet bekend.

iPad Pro 2018 beeldscherm en Face ID

De nieuwe iPad Pro heeft geen Home-knop meer. Hierdoor kan het scherm wat groter worden, of de behuizing compacter. Toch zal de iPad wel een kleine rand houden om de True Depth-camera voor Face ID in te verwerken. Een notch is daarom niet nodig.

De nieuwe iPad Pro ondersteunt Face ID, dat was al bekend. Nu is ook bekend geworden dat de gezichtsherkenning in zowel verticale als horizontale stand gebruikt kan gaan worden. Face ID zal overigens niet werken als de iPad helemaal ondersteboven wordt gehouden, blijkt uit de informatie. Het is nog niet duidelijk hoe Apple het voor elkaar gekregen heeft om de gezichtsscanner ook in horizontale stand te laten werken. Als dit door de software mogelijk is gemaakt, kunnen we wellicht in de toekomst ook op de iPhones een horizontale Face ID tegemoet zien.

iPad Pro 2018 concept
Klik/tap voor groter.

Magnetische aansluiting en Apple Pencil 2

De iPad Pro 2018 krijgt op de achterkant een compleet nieuwe, magnetische aansluiting. Hierop kunnen accessoires worden aangesloten, bijvoorbeeld het nieuwe externe toetsenbord. Dit is waarschijnlijk de opvolger van de smart connector die nu aan de onderkant van de tablet zit. Hoewel Apple er zelf toetsenborden voor maakt, zijn externe fabrikanten nooit echt aangehaakt.

De geruchten bevestigen nu ook de komst van de Apple Pencil 2. Deze kan, net zoals de AirPods, eenvoudig verbonden worden door hem in de nabijheid van de nieuwe iPad Pro te houden. Hierdoor is het mogelijk de Pencil op verschillende apparaten te gebruiken zonder dat deze op de lader hoeft te worden aangesloten. Het is niet duidelijk of deze nieuwe Apple Pencil 2 ook op oudere iPads werkt.

Externe beeldschermen tot 4K

Omdat de iPad Pro 2018 een USB-C aansluiting heeft, kan 4K HDR video doorgegeven worden aan een externe monitor. In het Instellingen menu komen aparte opties om de resolutie, HDR, helderheid en andere zaken in te stellen voor het verbonden scherm. Zo wordt de iPad steeds een beetje meer computer. Of Apple de ondersteuning voor externe apparaten zoals een muis en toetsenbord ook heeft verbeterd, is nog niet bekend. (Zie ook ➝ iPad Pro 2018: specs, release en alle verwachtingen op een rij)

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Het plaatje bovenaan is geen iPad Pro maar een iPad 2018. ☺️

   

 • Profielfoto
  Dydefox

  Even simpel geredeneerd wil ik deze wel hebben als vervanger van mijn eerste versie iPad Pro, die nu slijtage verschijnselen vertoont en meestal weigert om met het Apple-toetsenbord/hoes te werken. Groter is niet altijd beter, maar in dit geval een uitzondering. En het maakt inderdaad niet uit hoe groot ie is, maar wat je er allemaal mee doet. Pun intended.

 • Profielfoto
  Night

  De iPad Pro is ook nog niet uit. Lastig om er dan een plaatje van te plaatsen, slimmerik 😂

 • Profielfoto
  Shmoo

  https://www.apple.com/nl/ipad-pro/

   

   

  De afstand op dit plaatje tussen pen en pixel, daar kun je een olietanker tussen parkeren. Bij een iPad Pro krijg je daar amper een nagel tussen.

   

 • Profielfoto
  Murdock

  Dydefox op 9 oktober 2018 16:49
  Even simpel geredeneerd wil ik deze wel hebben als vervanger van mijn eerste versie iPad Pro, die nu slijtage verschijnselen vertoont en meestal weigert om met het Apple-toetsenbord/hoes te werken. Groter is niet altijd beter, maar in dit geval een uitzondering. En het maakt inderdaad niet uit hoe groot ie is, maar wat je er allemaal mee doet. Pun intended.

  Ik heb vorige maand een ipad pro 10.5 gekocht, had ik moeten wachten? Ik vind mijn ipad pro super snel

 • Profielfoto
  MacRay

  Ja, je had beter kunnen wachten.

  https://buyersguide.macrumors.com

 • Profielfoto
  Murdock

  MacRay op 9 oktober 2018 23:34
  Ja, je had beter kunnen wachten.

  https://buyersguide.macrumors.com

  Wanneer zou de nieuwe uitkomen, nog deze maand? Want ik kan mijn ipad nog terug sturen heb 30 dagen bedenk tijd.

  Hoeveel,zou de 11 inch versie gaan kosten?

 • Profielfoto
  wensink

  Gaan we dan nu ook iPads van 1659 euro krijgen?

 • Profielfoto
  yourt

  wensink op 10 oktober 2018 00:59
  Gaan we dan nu ook iPads van 1659 euro krijgen?

  Als dat het geval is, wordt het voor mij een 10.5″… tenzij het USB-C verhaal klopt en daar mogelijkheden mee zijn. al verwacht ik dat niet (gelet op de huidige beperkingen bij aansluiten van een SSD via lightning-USB3 adapter. Bij mij gaat het om tekentablet/fotobewerkingstool en de goedkope basic is op dat vlak minder accuraat dan de huidige pro. Om de nieuwe (duurdere?) te kopen gaan ze voor mij meer moeten bieden dan ‘nog wat sneller, nog wat meer kleur’. Serieuze powerboost en liefst ook aankondiging/release van Adobe tools op niveau voor iOS. Zodat ik mijn RAW foto’s vlot kan bewerken op mijn tablet. Als ik toch mijn Macbook moet meeslepen… hoef ik op dat moment geen snellere tablet. Hey… misschien een snellere en lichtere laptop, samen met een uitfaserende pro 10.5″? Kom ik misschien ook op 1659 EUR.

 • Profielfoto
  Night

  Er komen twee verschillende maten uit, elk in twee geheugenconfiguraties en elk van die modellen weer met alleen wifi of wifi + cellular.

  Vraag me echter niet naar de exacte maten van het scherm en de hoeveelheid geheugen er in de verschillende modellen zit. Dat is nog niet bekend.

 • Profielfoto
  NOOBnl

  Night op 10 oktober 2018 23:07
  Er komen twee verschillende maten uit, elk in twee geheugenconfiguraties en elk van die modellen weer met alleen wifi of wifi + cellular.

  Vraag me echter niet naar de exacte maten van het scherm en de hoeveelheid geheugen er in de verschillende modellen zit. Dat is nog niet bekend.

  En gras is groen…

 • Profielfoto
  midas

  Graag eens een CAD programma op de iPad

 • Profielfoto
  sunapple

  midas op 11 oktober 2018 09:43
  Graag eens een CAD programma op de iPad

  Graag eens mijn CAD programma naar de Mac…

   

  Ach, de iPad, leuk maar doet niets dat mijn telefoon en laptop niet kunnen. Technisch gezien is het voor mij weer tijd vol overtuiging een iPad te kopen om er dan een half jaar later achter te komen dat ik er niks mee doe, maar misschien sla ik een keertje over.

 • Profielfoto
  Muiter

  Denk niet dat ik er sneller mee ga tekenen… Voor mij is de huidige iPad Pro en pencil een perfecte combinatie. Blijf dus fijn bij de huidige set.

 • Profielfoto
  Shmoo

  midas op 11 oktober 2018 09:43
  Graag eens een CAD programma op de iPad

  Voor 20,- zeker?

   

 • Profielfoto
  kasuja

  wensink op 10 oktober 2018 00:59
  Gaan we dan nu ook iPads van 1659 euro krijgen?

  Ongetwijfeld.

  Je verwacht toch niet dat je een apparaat krijgt waarmee je productiever zou moeten kunnen zijn als op je telefoon voor minder geld dan die telefoon?

 • Profielfoto
  Melle

  Autocad op Mac. Beetje zoals excel, minder goed en wat beperkter dan de versie op Windows, maar voor onze doeleinden – architectenbureau, kan het alles wat we maar nodig hebben en veel meer. En dat is dan nog zelfs de LT versie….

 • Profielfoto
  kasuja

  Als ik zo jullie verwachtingen en wensen hoor is dat toch al een tijdje te krijg aan de overkant.

  Magnetische pen,
  De mogelijkheid om CAD software te draaien
  Een Keyboard dat wel lekker typt
  Fullsize USB
  Een ingebakken standaard die het apparaat ergonomisch in gebruik maakt.

  Wel moet je de pen en het keyboard er los bij kopen.
  Maar dat soort praktijken zijn we al gewend van Apple.
  Zo geen probleem hoeven zijn.

  bekijk het apparaat hier

 • Profielfoto
  scd

  “Groter als”