Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 23 oktober 2018

iOS 12: zo stel je limieten van schermtijd per app in

Een van de nieuwe functies van iOS 12 is screen time (Nederlands: schermtijd). Deze functie moet je bewuster met je smartphone laten omgaan en toont bijvoorbeeld hoe vaak je iPhone opgepakt wordt, maar ook welke apps je het meest gebruikt. Je kunt jezelf (of je kinderen) ook limieten opleggen. Bijvoorbeeld maximaal een half uur per dag YouTube.

Met die laatstgenoemde functie is echter iets eigenaardigs aan de hand. Standaard kun je alleen hele categorieën met apps blokkeren. Dus alle sociale netwerken en niet alleen Facebook. Of alle amusement-paps en niet alleen YouTube. Dat is wel een onhandig, zeker omdat Apple alle apps niet altijd even logisch indeelt.

iOS 12 schermtijd
De limieten van schermtijd verschijnen standaard per categorie, niet per app – Klik/tap voor groter.

App-limieten per app instellen

Gelukkig kun je met een kleine omweg ook een limiet per app instellen. Zo kun je bijvoorbeeld de TV Gids-app die net als YouTube onder amusement valt, toch blijven bekijken, terwijl je YouTube na een uur gebruik per dag blokkeert. Je stelt dit niet in het scherm met de applimieten in, maar moet een kleine omweg nemen. Zo werkt het:

  • Ga naar InstellingenSchermtijd.
  • Tik bovenaan op het overzicht met je totale schermtijd (in uren en minuten).
  • Tik vervolgens op een app uit de lijst met meest gebruikte apps.
  • Wijs onderaan het scherm met de tijd per app een limiet toe.
iOS 12 schermtijd app limiet per app
Limieten per app instellen – Klik/tap voor groter.

Apps apart whitelisten in Schermtijd (altijd toestaan)

Omgekeerd kun je ook een hele categorie beperken, terwijl je onbeperkte toegang behoudt tot een of meer apps in die categorie. Dat is handig bij navigatie-apps zoals Google Maps. Volgens Apple vallen die net als Safari onder ‘lezen en naslag’. Het is echter behoorlijk vervelend als tijdens het navigeren in de auto je navigatie-app wordt geblokkeerd omdat de schermtijd voor die categorie op is. Je kunt apps als volgt whitelisten (altijd toestaan).

  • Ga naar InstellingenSchermtijd.
  • Tik in het menu op ‘Altijd toegestaan’.
  • Voeg de apps die je altijd wil toestaan toe door op het grote plus-icoon voor de app te tikken.

schermtijd ios 12 apps toestaan whitelist
Klik/tap voor groter.

Vergeet niet dat al deze limieten gelden voor zowel je iPhone als iPad, als die met hetzelfde Apple ID zijn ingelogd en op iOS 12 draaien. Wil je een app ondanks de limiet absoluut gebruiken? Dan kun je de code van je iOS-apparaat invoeren om een ​​app gedurende 15 minuten of voor de dag te ontgrendelen.

Reageer op artikel:
iOS 12: zo stel je limieten van schermtijd per app in
Sluiten