iOS 12.1 met FaceTime voor groepen, nieuwe emoji en meer uit

Door: Raymon Mens - 7 reacties
Afbeelding: OMT/Marijn van der Werf

Naast veel nieuwe hardware, heeft Apple op dinsdag ook een update voor de iPhone en iPad uitgebracht. iOS 12.1 staat vanaf nu klaar om te downloaden en brengt – naast de bekende bugfixes en verbeteringen – een aantal vernieuwingen, waaronder FaceTime voor groepen en 70 nieuwe emoji.

Dual-sim op iPhone Xs en iPhone Xʀ

Bij de onthulling van de iPhone Xs en iPhone Xʀ werd het al aangekondigd: dit zijn de eerste iPhones die beschikken over dual-sim. Je kunt er dus twee simkaarten in gebruiken, een fysieke en een eSIM. In iOS 12.1 arriveert de ondersteuning voor eSIM officieel op de nieuwe iPhone Xs en iPhone Xʀ. Hoewel op moment van schrijven nog geen enkele Nederlandse provider een eSIM voor de iPhone aanbiedt, ben je er nu klaar voor. (Zie ook → Zo werkt dual-sim met eSIM in de iPhone Xs en iPhone Xʀ)

iOS 12.1 iPhone xs iphone xr dual-sim esim
Klik/tap voor groter.

FaceTime voor groepen

Een van de functies in iOS 12 waar reikhalzend naar uit werd gekeken, zat niet in de eerste versie, iOS 12.0. Het gaat om groepsgesprekken in FaceTime. Dat was niet op tijd klaar voor de release van 17 september. Goed nieuws: Apple maakt vaart en de functie zit nu wel in iOS 12.1. Je kunt nu met maximaal 32 personen tegelijk een gesprek met video of audio voeren. Je moet wel een redelijk recente iPhone hebben, anders loop je het risico dat je bij gesprekken met veel personen tegelijk alleen audio hebt.

FaceTime Groepen iPad iOS 12.1
Klik/tap voor groter.

70 nieuwe emoji

Apple kondigde eerder dit jaar aan dat er 70 nieuwe emoji naar de iPhone en iPad kwamen, maar ze zaten niet in iOS 12. Het wachten is nu voorbij, want ze zitten wel in iOS 12.1. Er zijn nu 70 nieuwe personages en objecten. We zien om te beginnen nieuwe variaties op de klassieke smiley. Zo is er een bevroren emoji, een met droevige ogen, een ander met kleine harten en een met een feestmuts. De nieuwe emoji zijn daarnaast ook diverser, want er zijn ook varianten met rood haar, krullend haar en kale hoofden.

iOS 12.1 emoji
Klik/tap voor groter.

Real-time portretmodus

iOS 12.1 verbetert de portretmodus van de iPhone XS en iPhone XR op een aangename manier. Het is met deze nieuwe toestellen en iOS 12 al mogelijk om te intensiteit van de portretmodus aan te passen, maar dat kon alleen achteraf. Met iOS 12.1 kun je tijdens het fotograferen de intensiteit van de portretmodus aanpassen. Je ziet de veranderingen real-time in de camera-app tijdens het maken van een foto. Het blijft daarnaast ook mogelijk om de scherpte-diepte achteraf aan te passen, maar dit is veel handiger.

portretmodus ios 12.1 iPhone XS iPhone XR
Klik/tap voor groter.

Beauty Gate iPhone XS en iPhone XR opgelost

Er was de afgelopen tijd veel kritiek op de selfiecamera van de iPhone XS en iPhone XR. De nieuwe smartphones van Apple zouden een zogenaamd ‘beauty filter’ toepassen om je er mooier uit te laten zien. De term Beauty Gate was geboren, maar gelukkig heeft Apple het met iOS 12.1 opgelost.

De oorzaak is ook bekend. Er was een foutje geslopen in de nieuwe Smart HDR-functie van de iPhone XS en iPhone XR. Deze functie combineert bij het maken van een foto snel het beste van negen shots tot één foto. Smart HDR koos echter het verkeerde basisshot, namelijk dat met een lange sluitertijd. De camera aan de voorkant van de iPhone heeft geen optische beeldstabilisatie en dat leidde tot een bewogen foto als basisframe. Het gevolg was dat het algoritme vaak met een ietwat bewogen foto moest werken. Daardoor gingen details, die wel in shots met lage sluitertijd zaten, verloren. Dit detailverlies was goed te zien op bijvoorbeeld de huid. Die zag er egaler uit, waardoor het idee van een ‘beauty filter’ ontstond.

iPhone XS selfie
Het effect rechts moet weer ongedaan gemaakt zijn – Klik/tap voor groter.

iOS 12.1 downloaden

Je kunt iOS 12.1 downloaden op je iPhone, iPad of iPod Touch door naar het menu Instellingen ➝ Algemeen ➝ Software-update te gaan. Het is ook mogelijk om de update via iTunes te downloaden.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  De emoji’s zijn echt TOP!

  Als je de artikeltjes op OMT moet geloven zijn het maar een stukje of 6 nieuwe emoji’s die ze toevoegen. blablabla, maar het zijn er echt extreem veel meer. En ze hebben ook bestaande emoji’s aangepast. ?

 • Profielfoto
  Shmoo

  OMG ?

 • Profielfoto
  Booden

  Na downloaden update en installeren van iOS 12.1  op mijn iPhone XS start deze niet meer op. Blijft op zwart scherm met wit appeltje. Ook een harde reset helpt niet.

  iTunes zie de telefoon ook niet.

  Hellup!!

 • Profielfoto
  ¿`„

  Ja ja die emoji’s !!!  Wat een revolutionaire vernieuwen zeg! Innovatie op zijn scherpst!

  Groepsgesprekken in FaceTime zijn ook niet echt een innovatie maar het is wel mooi dat het nu kan. 32 personen in een call  lijkt me wat veel, ik kan me niet voorstellen dat dat veel gebruikt gaat worden in die aantal eerder drie of vier misschien een keertje vijf personen

 • Profielfoto
  Hyrax

  marco.nl op 31 oktober 2018 04:51
  Ja ja die emoji’s !!!  Wat een revolutionaire vernieuwen zeg! Innovatie op zijn scherpst!

  Groepsgesprekken in FaceTime zijn ook niet echt een innovatie maar het is wel mooi dat het nu kan. 32 personen in een call  lijkt me wat veel, ik kan me niet voorstellen dat dat veel gebruikt gaat worden in die aantal eerder drie of vier misschien een keertje vijf personen

  Niemand heeft ooit beweerd dat nieuwe emoji’s een innovatie zijn. Dus.

 • Profielfoto
  Roko

  En gelijk met iOS 12.1 heeft ook KPN VoWifi geactiveerd middels aanbiedersconfig KPN NL 34.1 (iPhone 6 en hoger en recente Sammies)

 • Profielfoto
  Booden

  Booden op 31 oktober 2018 00:04
  Na downloaden update en installeren van iOS 12.1  op mijn iPhone XS start deze niet meer op. Blijft op zwart scherm met wit appeltje. Ook een harde reset helpt niet.

  iTunes zie de telefoon ook niet.

  Hellup!!

  Na vele pogingen met restore etc., die niet werkten en na 2x telefonisch overleg met Apple Support terug naar Amac waar de telefoon is gekocht. Zij waren wel in staat de iPhone te ‘restoren’.
  Alhoewel hoogst onwaarschijnlijk zou e.e.a. hebben gelegen aan de gebruikte kabel. Vreemd omdat de update via WiFi al vast liep. Enfin, ’t is opgelost.