Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 30 oktober 2018

iOS 12.1 met FaceTime voor groepen, nieuwe emoji en meer uit

Naast veel nieuwe hardware, heeft Apple op dinsdag ook een update voor de iPhone en iPad uitgebracht. iOS 12.1 staat vanaf nu klaar om te downloaden en brengt – naast de bekende bugfixes en verbeteringen – een aantal vernieuwingen, waaronder FaceTime voor groepen en 70 nieuwe emoji.

Dual-sim op iPhone Xs en iPhone Xʀ

Bij de onthulling van de iPhone Xs en iPhone Xʀ werd het al aangekondigd: dit zijn de eerste iPhones die beschikken over dual-sim. Je kunt er dus twee simkaarten in gebruiken, een fysieke en een eSIM. In iOS 12.1 arriveert de ondersteuning voor eSIM officieel op de nieuwe iPhone Xs en iPhone Xʀ. Hoewel op moment van schrijven nog geen enkele Nederlandse provider een eSIM voor de iPhone aanbiedt, ben je er nu klaar voor. (Zie ook → Zo werkt dual-sim met eSIM in de iPhone Xs en iPhone Xʀ)

iPhone xs iphone xr dual-sim esim
Klik/tap voor groter.

FaceTime voor groepen

Een van de functies in iOS 12 waar reikhalzend naar uit werd gekeken, zat niet in de eerste versie, iOS 12.0. Het gaat om groepsgesprekken in FaceTime. Dat was niet op tijd klaar voor de release van 17 september. Goed nieuws: Apple maakt vaart en de functie zit nu wel in iOS 12.1. Je kunt nu met maximaal 32 personen tegelijk een gesprek met video of audio voeren. Je moet wel een redelijk recente iPhone hebben, anders loop je het risico dat je bij gesprekken met veel personen tegelijk alleen audio hebt.

FaceTime Groepen iPad iOS 12
Klik/tap voor groter.

70 nieuwe emoji

Apple kondigde eerder dit jaar aan dat er 70 nieuwe emoji naar de iPhone en iPad kwamen, maar ze zaten niet in iOS 12. Het wachten is nu voorbij, want ze zitten wel in iOS 12.1. Er zijn nu 70 nieuwe personages en objecten. We zien om te beginnen nieuwe variaties op de klassieke smiley. Zo is er een bevroren emoji, een met droevige ogen, een ander met kleine harten en een met een feestmuts. De nieuwe emoji zijn daarnaast ook diverser, want er zijn ook varianten met rood haar, krullend haar en kale hoofden.

Klik/tap voor groter.

Real-time portretmodus

iOS 12.1 verbetert de portretmodus van de iPhone XS en iPhone XR op een aangename manier. Het is met deze nieuwe toestellen en iOS 12 al mogelijk om te intensiteit van de portretmodus aan te passen, maar dat kon alleen achteraf. Met iOS 12.1 kun je tijdens het fotograferen de intensiteit van de portretmodus aanpassen. Je ziet de veranderingen real-time in de camera-app tijdens het maken van een foto. Het blijft daarnaast ook mogelijk om de scherpte-diepte achteraf aan te passen, maar dit is veel handiger.

portretmodus ios 12.1 iPhone Xs iPhone Xr
Klik/tap voor groter.

Beauty Gate iPhone XS en iPhone XR opgelost

Er was de afgelopen tijd veel kritiek op de selfiecamera van de iPhone XS en iPhone XR. De nieuwe smartphones van Apple zouden een zogenaamd ‘beauty filter’ toepassen om je er mooier uit te laten zien. De term Beauty Gate was geboren, maar gelukkig heeft Apple het met iOS 12.1 opgelost.

De oorzaak is ook bekend. Er was een foutje geslopen in de nieuwe Smart HDR-functie van de iPhone XS en iPhone XR. Deze functie combineert bij het maken van een foto snel het beste van negen shots tot één foto. Smart HDR koos echter het verkeerde basisshot, namelijk dat met een lange sluitertijd. De camera aan de voorkant van de iPhone heeft geen optische beeldstabilisatie en dat leidde tot een bewogen foto als basisframe. Het gevolg was dat het algoritme vaak met een ietwat bewogen foto moest werken. Daardoor gingen details, die wel in shots met lage sluitertijd zaten, verloren. Dit detailverlies was goed te zien op bijvoorbeeld de huid. Die zag er egaler uit, waardoor het idee van een ‘beauty filter’ ontstond.

iPhone XS selfie
Het effect rechts moet weer ongedaan gemaakt zijn – Klik/tap voor groter.

iOS 12.1 downloaden

Je kunt iOS 12.1 downloaden op je iPhone, iPad of iPod Touch door naar het menu Instellingen ➝ Algemeen ➝ Software-update te gaan. Het is ook mogelijk om de update via iTunes te downloaden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iOS 12.1 met FaceTime voor groepen, nieuwe emoji en meer uit
Sluiten