iOS 12.1 komt eraan: 5 verbeteringen om naar uit te kijken

Door: Raymon Mens - 8 reacties

iOS 12 is net uit, maar Apple laat er geen gras over groeien. Over enkele weken kun je de volgende update, iOS 12.1, verwachten. Deze update komt naar iedereen die momenteel iOS 12 geïnstalleerd heeft en brengt een aantal fijne en handige verbeteringen. Naar deze vijf kun je uitkijken.

Dual-sim op iPhone Xs en iPhone Xr

Bij de onthulling van de iPhone Xs en iPhone Xr werd het al aangekondigd: dit zijn de eerste iPhones die beschikken over dual-sim. Je kunt er dus twee simkaarten in gebruiken, een fysieke en een eSIM. In iOS 12.1 arriveert de ondersteuning voor eSIM officieel op de nieuwe iPhone Xs en iPhone Xr. Hoewel op moment van schrijven nog geen enkele Nederlandse provider een eSIM voor de iPhone aanbiedt, ben je er met de volgende update klaar voor. (Zie ook → Zo werkt dual-sim met eSIM in de iPhone Xs en iPhone Xr)

iOS 12.1 iPhone xs iphone xr dual-sim esim
Klik/tap voor groter.

FaceTime voor groepen

Een van de functies in iOS 12 waar reikhalzend naar uit werd gekeken, zat niet in de eerste versie van iOS 12.0. Het gaat om groepsgesprekken in FaceTime. Die waren niet op tijd klaar voor de release van 17 september. Goed nieuws: Apple maakt vaart en de functie zit wel in iOS 12.1. Je kunt straks met maximaal 32 personen tegelijk een gesprek met video of audio voeren. (Zie ook → Goed nieuws: FaceTime voor groepen komt in iOS 12.1)

FaceTime Groepen iPad iOS 12.1
Klik/tap voor groter.

70 nieuwe emoji

Apple kondigde eerder dit jaar aan dat er 70 nieuwe emoji naar de iPhone en iPad kwamen, maar ze zaten niet in iOS 12. Het wachten is nu bijna voorbij, want ze zitten wel in iOS 12.1. Er komen ongeveer 70 nieuwe personages en objecten. We zien om te beginnen nieuwe variaties op de klassieke smiley. Zo is er een bevroren emoji, een met droevige ogen, een ander met kleine harten en een met een feestmuts. De nieuwe emoji zijn daarnaast ook diverser, want er zijn ook varianten met rood haar, krullend haar en kale hoofden. (Zie ook → iOS 12.1 brengt 70 nieuwe emoji naar iPhone en iPad)

iOS 12.1 emoji
Klik/tap voor groter.

Real-time portretmodus

iOS 12.1 gaat de portretmodus van de iPhone Xs en iPhone Xr op een aangename manier verbeteren. Het is met deze nieuwe toestellen en iOS 12 al mogelijk om te intensiteit van de portretmodus aan te passen, maar dat kan alleen achteraf. Met iOS 12.1 kun je tijdens het fotograferen de intensiteit van de portretmodus aanpassen. Je ziet de veranderingen real-time in de camera-app tijdens het maken van een foto. Het blijft ook mogelijk om de intensiteit achteraf aan te passen, maar dit is veel handiger. (Zie ook → Portretmodus iPhone Xs en iPhone Xr in iOS 12.1 ook live)

portretmodus ios 12.1 iPhone Xs iPhone Xr
Klik/tap voor groter.

5) Laden iPhone verloopt weer normaal

Oké, geen nieuwe functie, maar wel een broodnodige verbetering. iOS 12.1 lost een bug op die ervoor zorgt dat sommige toestellen weigeren op te laden. Het opladen begint niet als de kabel aangesloten wordt, maar pas als het scherm ingeschakeld wordt. Gelukkig blijkt een oplossing nabij. De bugfix voor dit probleem zit namelijk in iOS 12.1.

[Update]
Apple heeft inmiddels iOS 12.0.1 uitgebracht waarin het laadprobleem is opgelost. (Zie ook → iOS 12.0.1 uit: lost problemen iPhone en iPad op

iOS 12.1 laden
Klik/tap voor groter.

Release iOS 12.1 eind oktober verwacht

Als Apple zijn gebruikelijke schema volgt, is de release van iOS 12.1 eind oktober. Vorig jaar kwam iOS 11.1 op 31 oktober uit, maar had Apple al eerder iOS 11.0.1 uitgebracht. Dat was een snelle bugfix-versie. Het ziet er niet naar uit dat we nog een iOS 12.0.1 update krijgen, dus Apple zal er voor kiezen om de update zo snel mogelijk uit te brengen.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Pasav

  En na het lezen van dit stukje zie ik op macrumors dat 12.01 vandaag verschijnt.

 • Profielfoto
  neuerburg

  Hoop ook op verbeteringen in schermtijd. Mijn 12jarige kan dat nu zo omzeilen

 • Profielfoto
  AT024

  Klopt niet OMT. Laad probleem wordt opgelost in 12.0.1. Zojuist gedownload

 • Profielfoto
  Pieper

  OS 12.0.1 is nu al beschikbaar

   

 • Profielfoto
  Xander41
 • Profielfoto
  mmols4088

  Apple pay mag ook wel eens geregeld worden

   

  hoog tijd

 • Profielfoto
  Night

  Jullie roepen harder dan wij kunnen typen. De update over het verschijnen van iOS 12.0.1 is al in het artikel opgenomen. Ook staat hierover een apart artikel op de homepage.

 • Profielfoto
  tinus_omt

  mmols4088 op 8 oktober 2018 20:21
  Apple pay mag ook wel eens geregeld worden

  Neem contact op met uw bank